Bir çok sektörde olduğu gibi iyi fotoğraflar çekmek emlak sektöründe de satışlarınızı artıracak önemli bir faktör. Önceki yazımda emlakçılar için fotoğraf makinesi seçimi konusuna biraz değinmiştim. Eğer yeni bir makine aldıysanız; ya da elinizde bir makineniz varsa ve daha etkili fotoğraflar çekmek istiyorsanız aşağıdaki konulara dikkat edebilirsiniz. Emlak fotoğrafı çekerken cep telefonu kullanıyor olsanız bile işinize yarayacaktır.
En önemli konulardan biri çekim açısı. Çekim açınızı iyi ayarlayın, yukarıdan aşağıya; ya da aşağıdan yukarıya doğru fotoğraf çekmeyin. Üstteki temsili çizim olması gereken normal fotoğrafı belirtiyor. Alttaki resim ise aşağıdan yukarıya doğru çekilen bir fotoğrafta oluşan bozulmayı gösteriyor. Özellikle açınız genişledikçe bu bozulma da artacaktır.
Eğer yukarıdan aşağıya doğru bir çekim yaparsanız alttaki resimdeki gibi bir bozulma olacaktır. Bu tip fotoğraflar mekanı geniş göstermiyor emin olun, sadece rahatsız edici bir perspektif bozulması, o kadar.
İnsan gözü hizasında veya biraz daha aşağıdan çekim yapın. Fotoğraf makinesini açılı tutmayın. Fotoğraf makinesini zeminle 90° açı yapacak şekilde tutun. Bu durumda en üstteki çizimdeki gibi doğru fotoğrafı elde edersiniz.
Sadece köşelerden geniş açı değil, başka açılardan da fotoğraf çekin, bazen kapı, pencere, duş tekneleri, musluk, varsa dolap vs. gibi elemanların da yakından fotoğraflarını çekin. Bunlara detay fotoğrafı diyoruz.
Daireye girişten itibaren varsa antre veya hol fotoğrafını da çekin. Giriş kapısının detay fotoğrafını çekin.
Makine üzerinde de bir takım ayarlamaları yapmanız herhangi bir zamanda hızlı ve etkili fotoğraflar çekmenize yardımcı olacaktır.
Makineniz de diyafram öncelikli modda çekim yapın. Bu genellikle A veya Av olarak gösterilir. Diyafram değerini de mümkün olan en küçük değere getirin.
Makineniz izin veriyorsa ISO ayarlarınızı otomatik hale getirin. Eğer makineniz ISO değerini sınırlamanıza izin veriyorsa 1600 ile sınırlandırın.
Fotoğrafları JPEG formatta çekin. Varsa JPEG Fine seçmeniz yeterli olacaktır. Yükleme yaparken büyük halde yükleyin.
Fotoğraf makinenizde otomatik döndürme modu varsa devamlı açık olarak ayarlayın.
Makineniz üzerinde varsa HDR modunu devamlı açık olarak ayarlayın. Böylelikle karanlık kalan alanlar daha aydınlık çıkacaktır. Aynı şekilde çok ışık alan bölgeler de daha normal çıkacaktır.
Hem açı konusunda hem de hdr moduna örnek olması açısından. Birisi modern, diğeri klasik tarzda döşenmiş evlerde çekilen, temiz ve kusursuz iki örnek fotoğraf altta yer alıyor.
Umarım bir kaç ufak detaya dikkat edip; daha izlenebilir ve yanıltıcı olmayan emlak fotoğrafları çekerek hem kendinizi hem de müşterilerinizi memnun edebilirsiniz.
Bilgi* vermek için yazılmış bir yazı. Ben istifade ettim. Teşekkür ederim.
* Birçok sitede dolaştım. Ama bilgi verdiğini iddia eden kişilerin aslında bilgiden başka herşeyi sattığını gördüm.
Çok teşekkürler, işinize yaramasına sevindim.
Elinize sağlık çok faydalandım. Teşekkürler.
Mustafa Bey çok sevindim, selamlar..
Merhabalar Hakkı bey, ben emlakçiyım bana bu üstteki gibi fotoğraf çekebileceğim işim için en doğru makinayı söylerseniz çok mutlu olurum…
Leyla Hanım merhaba, öncelikle bilmeniz gereken şey fotoğrafı makine değil, insan çeker. Yani siz en iyi makineyi alsanız da onu kullanacak olan kişi bir insan olacak. O yüzden fotoğraf makinesine ayıracağınız bütçenin bir kısmını da fotoğraf eğitimine ayırmanız durumunda iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafları – nasıl cekeceğinizi bildiğiniz sürece – cep telefonu ile bile rahatlıkla çekebilirsiniz özel bir ekipman gerektirmezler.
Bilgi verici yazınız için teşekkürler. Benim en çok aklıma takılan ışık konusu. Yani mekanın kendi ışıkları ile aydınlanmış gibi doğal gözükmesi ama bir o kadar da aydınlık görünmesi ve o ışıkların patlamamasi nasıl sağlanıyor. Sürekli ışık ya da paraflash mi gerekli. Tepe flaş yeterli olur mu. Yoksa uzun pozlama ile mi çözülmeli bu sorun.
Bu sorunuzun cevabı her mekan için farklı olacaktır. Eğer dışarıda sert bir güneş ışığı varsa tülleri kapatarak veya gerekirse perdeleri de kapatarak fotoğraf çekmeyi deneyin. Ama dışarıdaki ışıkla içerideki ışığın çok farklı olduğu durumlarda en çok kullanılan ve başarı sağlayan yöntem hdr tekniğidir. Bkz. https://www.hakkiceylan.com/?s=hdr Eğer flaş kullanmak zahmetli gelmiyorsa içeriyi dolgu flaşıyla da aydınlatabilirsiniz. Paraflaşa her zaman gerek olmayabilir. Ama çekeceğiniz projenin büyüklüğüne ve alacağınız paranın miktarına göre birden fazla ışıkla da çalışabilirsiniz tabii.
CANON 1300D Fotoğraf Makinemizin ayarları nasıl olmalı, lens mevcut
Sayın Emrah Günbeyi, yukarıdaki yazıda ayarlar da yazıyor. Yazıyı okumanız halinde kafanızda soru işaretleri olursa onları sorabilirsiniz.
hakkı bey sony xz1 25mm lens özelliği ile fotoğraf çekmek uygun mudur?
Bir çok yer için yeterli olacaktır, ama çok dar yerler için 25mm yetersiz kalır. 18-21mm arası ideal diyebilirim.
HAKKI BEY MERHABA
CANON 100D İLE CANON 10-18 MM LENS UYGUN MUDUR ?
Elbette, gayet uygun.
Çok güzel yazmışsınız da buları uygulamak o kadar kolay mı?
Ferhat Bey inanın çok kolayi makineyi elinize alıp deneyebilirsiniz, sorunuz olursa buradan bana yazın, selamlar.