Hdr fotoğraf nasıl oluşturulur konusunda internette bir çok Türkçe kaynak bulabilirsiniz, işinize yarayacak kaynaklar arasında burada yayımladığım iki tanesi de var. HDRI tekniğini anlattığım HDR Fotoğraf Oluşturma ve Photomatix programını incelendiğim Yalancı HDR Nasıl Yapılır? Photomatix. Bunları ve diğer kaynakları okuyarak zaten hdri tekniğine giriş yapabilir ve bir çok sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Burada yazacaklarım biraz daha farklı, tecrübelerim ışığında bir kaç ipucu eklemek istedim, aşağıdakilere dikkat ettiğimiz sürece fotoğraflarımızın daha da güzel olacağına eminim.
- Öncelikle güzel bir hdri için güzel fotoğraf(lar) çekmekli, bunun için de fotoğraf konusunda daha çok okumalı ve yayınları takip etmeli.
- HDRI tekniği her fotoğrafa uygulanmaz bunu kabul etmeli ve ona göre davranmalı.
- HDR için zorunlu olmamakla beraber geniş açı çalışılmalı ve net alan derinliği mümükün mertebe büyük olmalı.
- Uygulamayı aşırıya kaçmadan yapmalı ve arasıra orjinal fotoğrafa bakarak ne kadar sapma olduğunu gözlemlemeli.
- Tone mapping plugininin renkler konusunda yeterince iyi olmadığını unutmamak gerekir.
- Özellikle konturlarda oluşan harelenmeden mümkün olduğunca kaçınılmalı, zira bu tip bir harelenme fotoğrafın değerini tamamen düşürür.
- Son aşamada renk ve gürültü (noise) kontrolü yapılmalı varsa giderilmeli.
- HDR fotoğraf henüz tek tıklamayla oluşturulabilen birşey değil (güzel ve estetik olanlardan bahsediyorum), bu yüzden fotoğraf işleme programlarını destekleyici olarak kullanmak gerekir.
- Son olarak zaman ve emek harcamaktan çekinmemeli, emek ne kadar fazlaysa fotoğrafın değeri o kadar artacaktır.
Hocam canon 60d 17 50 tamron kullanıyorum mercek çevre aydınlatma düzelti versi yok diyor 18 55 canonda ise var yazıyor yardımcı olursanız sevinirim
Mithat Bey, bahsedilen terimi duymadım, umarım fotoğrafları etkileyen birşey değildir, çünkü kullanıcılar Tamron 17-50mm ile çok iyi fotoğraflar çekebiliyorlar.
Hakkı Bey merhabalar. HDR ile ilgili bilgiler için teşekkürler. HDR çekimlerde zorunlu olmamakla birlikte geniş açı lens kullanmaktan bahsetmişsiniz. Bir müddetten beri geniş açı bir lens almayı düşünüyordum. Maliyet ve performans açısından Sony alpha makinam için 28mm f/2.8 Wide-Angle Lens yeterli midir?
Sizin tavsiye edebileceğiniz alternetifler var mıdır? Saygılarımla.
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=11039131#compatability
Mehmet Bey kullandığınız gövde Sony’nin full frame olan bir gövdesi ise 28mm sizi tatmin edebilir (benim için yeterince geniş değil) fakat eğer kullandığınız gövde çarpan faktörlü ise o zaman bu objektif 42mm ye denk gelecek ve yeterince genişaçı imkanı sunmayacaktır. Bu yüzden eğer Sony marka ve prime (fix fokal) bir objektif düşünüyorsanız 20mm f/2.8 ‘e bakmanızı öneririm. Ama söylediğim gibi kullandığınız gövdenin ne olduğu önemli, bu arada hem full frame hem de krop faktörlü gövdede kullanabileceğiniz yine Sony’nin DT 11-18mm f/4.5-5.6 her işinizi görecektir.
teşekkrler bilinmesi gereken bir şey
siteme koyuyorum hemen :)
Feyizlendik, teşekkür ettik :)