Fotoğraf çekmeye yeni başlayanların ilk sorduğu soru Hangi formatta fotoğraf çekmeliyim? JPEG veya RAW. Bir çok amatör fotoğrafçının JPEG formatta fotoğraf çekmesininin kendi işini kolaylaştıracağını ve onu bir çok dertten kurtaracağını düşünüyorum. Bu yüzden benim genel anlamda tavsiyem JPEG fotoğraf çekilmesi yönünde olacak.
Eğer aşağıdaki koşullardan en az birini ya da bir kaçını sağlıyorsanız fotoğraf çekimlerinizi JPEG olarak yapmanız sizin için çok daha verimli ve avantajlı olacaktır.
- Fotoğraf çektikten sonra hemen paylaşmak istiyorum, instagram vs. efektleri hoşuma gidiyor.
- Belgesel Fotoğraf, Candid ya da Sokak Fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız ve fotoğraf çekimleriniz bu kategoride yer alıyorsa.
- Fotoğraflarımı RAW olarak çekiyorum, sonra Lightroom veya Photoshop gibi programlarla fazla müdahale yapmadan JPEG formatına çeviriyorum.
RAW fotoğraf fotoğrafın negatifi olarak adlandırılır. Gördüğünüzden çok daha fazla bilgiyi barındırır. Eğer sadece gördüğünüze ihtiyacınız varsa ve onu kullanıyorsanız, görünmeyene ihtiyacınız yoksa RAW çekmenize, ya da eziyet çekmenize gerek yok. JPEG formatını kullanın ve rahatlayın. Hayat çok kısa.
Fotoğraf işleme ile ilgilenmiyorsanız veya sadece zorunluluktan yapıyorsanız, keyif almıyorsanız. İyi kalibre edilmiş bir monitörünüz yoksa, Photoshop programını notebook ekranında kırpma yapmak için kullanıyorsanız JPEG formatta çekim yapmak sizi bir çok dertten kurtaracak.
JPEG formatının faydaları
- Öncelikle her ortamda kolaylıkla saklayabilir ve paylaşabilirsiniz. Tüm makineler için standarttır. (RAW formatı standart değildir.)
- Boyutu azalacağından dolayı dropbox, google drive gibi bulut sistemleri kullanmanız kolaylaşacak, fotoğraflarınıza her yerden kolaylıkla ulaşabileceksiniz. dosyaları hemen paylaşabilecek veya print alabileceksiniz.
- Fotoğraf makinesi sizin önceden yaptığınız ayarlara göre hazır işlenmiş fotoğrafı size teslim edecek. Kontrast, doygunluk, keskinlik, gürültü giderme gibi değerlerle sonradan ilgilenmenize gerek kalmayacak.
- Hafıza kartınız çabuk dolmayacak, bunun için endişelenmeniz de gerek kalmayacak.
Eğer fotoğrafla ciddi anlamda ilgileniyorsanız, fotoğraf işleme yazılımlarını kullanabiliyor ve bundan keyif alıyorsanız RAW veya RAW+JPEG çekmeniz daha iyi olur.
Ben mi? Ben RAW çekiyorum; ama etrafımdaki bir çok kişinin JPEG çekmesinin onlar açısından çok daha verimli ve avantajlı olacağını biliyorum.
Hocam merhaba Canon EOS 7D fotoğraf makinemle çekimlerinde bazı fotoğraflar JPG yerine; F durağı F:14 veya F 22 yazılı foto çıkıyor. fotoğraflar üzerinde uğraşmam JPG’ye çevirmem gerekiyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim iyi günler
İsa Bey merhaba, takdir edersiniz ki tüm makinelerin ayarlarını ezbere bilemiyorum. Fakat şunu söyleyebilirim. Kullanım kılavuzunda RAW ve JPEG çekim ayarlarının yazdığı kısımda nasıl ayarlamanız gerektiği yazıyor. https://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300002580/02/eos7d-im2-en.pdf 57. sayfada gösterildiği gibi RAW kısmını – olana getirip, Alttaki JPEG kısmını da – işaretinin hemen yanındakine getirmeniz yeterli olacaktır.
Hocam merhaba:
2 yıldır 700 d kullanicisiyim arkadaşımda 70d var almam sizce mantıklı mı? Arasında çok fark varmı?.
Şimdiden teşekkürler
Çok büyük fark yok, ekstra para ödemeye değer mi diye soruyırsanız, çok ufak bir meblağ ödenebilir, ama dünyanız değişmez, haberiniz olsun.
Merhaba hocam;
Bende fotografcilikta yeniyim ve bayagi bir arastirmadan sonra Canon 760D ve Nikon 5500 arasinda kaldim. Dis cekim yapacagim bana hangisini onerirsiniz.saygilarimla
Her ikisi de olur, Canon 760D yerine Canon 70D daha iyi bir tercih olabilir.
Merhaba hocam fotoğrafçılığa yeni merak saldım ve biraz araştırdıktan sonra Canon EOS 700D almaya karar verdim tavsiye eder misiniz?
Evet kesinlikle iyi bir tercih.
Merhaba hocam. Omd EM5 JPEG VE RAW kalitesi hakkında ne dersiniz, rawlarının çok esnek olmadığı söyleniyor. Raw işlemeyi seven birisinin em5 almasında sakınca var mıdır?
RAW işlemeyi seviyorsanız elbette EM5 ile raw fotoğraf çekebilirsiniz. Jpeg 8 bit görüntü üretirken em5 ile 12 bit görüntü üretirsiniz. İkilik düzende 2 üzeri olrak düşünün. Sonuçta 16 kat fazla detay almış olursunuz. Hiç bir sakıncası ve esnek olmama durumu söz konusu değil. Elbette 14 bit çeken dslr gövdelere göre ya da 16 bit çeken orta format makinelere göre bir miktar daha az, fakat zaten tamamını kullanmayacağınız bu datalara pek te ihtiyacınız olmayacak.
Saygıdeğer Hocam öncelikle site içindeki bilgiler ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler… 2. el Canon 700D almayı düşünüyorum. Sizce 2. el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat etmeliyim. Bide Canon marka makinelerde shutter sayısını nasıl öğrenebilirim?
Mustafa Bey, Canon için shutter öğrenmek biraz sıkıntılı olabilir, servislerde rahatlıkla öğrenebilirsin. Ben en son MAc üzerinde çalışan ShutterCount adında ücretli bir uygulama kullanmıştım. İkini el alacağınız kişiden izin isteyip gövdeyi bir servise göstermeniz ve kontrol ettirmenizde fayda var.
Öncelikle tüm bu değerli yazılarınızla bizim gibi fotoğrafa ilgi duyan ve bir şeyler öğrenmek isteyen kişileri bilgilendirdiğiniz için teşekkürü borç bilirim. Bu sayfayı keşfettiğimden beri boşluk buldukça girip yazılarınızı okuyarak yeni şeyler öğrenmeye, kendime bir şeyler katmaya uğraş gösteriyorum ve sayenizde de bunlar gerçekten oluyor. Ve size bir konu hakkında sorum olacak.. Şuan elimde makine olarak Canon Powershot 530 HS var. Makineden genel olarak memnunum fakat artık kendimi bir çıta daha yukarı cıkartmak istiyorum ve son birkac haftadır makine arayışına girdim. Şuan için bana en uygun görünen yine Canon marka 760d modeli. 18-55 kit lens ile birlikte almayı ve buna EF 50 mm f1.8 STM eklemeyi düşüyorum. Daha çok portre fotoğraf çekimleri yapmayı planlıyorum. Tabi bunun dışında doğa, manzara, yapı gibi çekimlerim de olacak ama portre kadar çok olmayacak. O yüzden bu ikinci alan için ayriyeten bir lens almayı sonraya bırakıyorum. Şuan üniversite öğrencisiyim. Bütçem buna veya bunun düzeyine elveriyor. Sizce bu tercihim uygun mudur, bu tercihten memnun kalır mıyım? Ve ileride portre dışında özellikle yapı fotoğrafları çekmek için ayrı bir lens almayı düşünüyorum, siz hangi lensi almamı uygun görürsünüz? Değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim ve işinizde başarılar dilerim..
Burak Bey normalde bu yorumu silerdim çünkü konuyla ilgisi yok, yukarıda da uyarımı yapmışım zaten; ama kıyamadım çok uzun yazmışsınız. Seçimiziz şu an için iyi görünüyor. İleride almayı planlayacağınız objektiflere şimdiden karar vermenize gerek yok, bir süre kullanarak, arkadaşların objektifleri test ederek kafanızda farklı düşünceler oluşabilir, kendinizi sınırlamayın.
Sayın hakkı Ceylan .Öncelikle öğrenmek istediğim konuda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Ayrıca doğru bildiklerini paylaşmak çok önemli bir erdemdir.Ayrıca bu düşünce biçiminden dolayı sizi kutlarım.
Geniş açı ile fotoğraf çekmek için a7II ye Fisheye SEL057FEC+ SE28F20 yada SEL1635Z mi almalıyım?Yoksa siz başka bir öneride bulunur musunuz?
Sağlıcaklı kalın.Teşekkür ederim.
Mehmet Bey geniş açı için adaptörlerle uğraşmayın, fotoğraf kalitesine pek olumlu etkileri olmaz, en iyisi Sony SEL1635Z objektif almak.
Hocam selamlar,
Tavsiyeleriniz doğrultusunda 12-40 pro ile Olym EM-1 almıştım. Fotoğraf makinesinden gayet memnundum ancak, Fuji X-T1 de de aklım kalmamış değildi. Geçen hafta sonu Fuji Workshop ile Fuji XT1 kullanma şansım oldu. Hem 10-24 f/4, hem de 56mm f/1.2 lensleri denedim.Bu lensler Fujiinin başarılı lensleri, hatta en başarılısı denilebilir 56mm için.
Ancak makina açısından iyi ki Olympus almışım dedim. Fotoğrafa uzak biri değilim, Fuji kullanmak zevki olabilir ama uğraştırıcı. Hele ki, uzun yıllar DSLR kullanmış kişiler açısından. Yani bu satırları size teşekkür etmek için kaleme alıyorum.
Sormak istediğim iki sorum var müsadenizle;
1- Olympus 75mm 1.8 ile fuji 56mm 1.2 ye yakın sonuçlar elde edebilir miyim?
2- Gerçi çok pahalı ama Pana-Leice 42.5 1.2 deneme şansınız oldu mu, bu hususlarda ne dersiniz?
3- foroğrafta yolunu arayan bir amatör olarak; 12-40 pro kullanan biri olarak, ikinci lensim ne olmalı..
Teşekkür ediyorum.
Hüseyin Bey bahsettiğiniz Oly 75mm ve Leica 42.5mm sınıfının en iyi objektiflerindendir. Keskinlik olarak sizi tatmin ederler, özellikle Oly 75mm. İkinci objektif için eğer geniş açıdan hoşlanıyorsanız, manzara vs. çekerim diyorsanız Oly 7-14mm. Teleobjektif isterseniz Oly 40-150mm f/2.8 veya Pana 35-100mm f/2.8 almanız çok iyi olur.
photoshop üzerinde raw formatında yapıp da jpeg formatında yapamadığımız neler var hocam….
Tüm işleri yapabilirsiniz; fakat fazla işlenmiş fotoğraflar JPEG ise çabuk bozulur, RAW fotoğraflar daha çok bilgi barındırdığı için bozulmalar daha geç olur. RAW fotoğraflar highlight/shadow işleri, HDR işleri için çok daha iyidir.
JPEK çekmek daha kolay ama tercihim RAVV.