Daha önceki Kolay ve ucuza makro çekim nasıl yapılır? başlıklı yazımda makro çekimin nasıl daha ucuza ve kolaylıkla yapıldığında değinmiştim. Orada da belirttiğim gibi genel anlamda bir makro çekim için kullanılan yöntemler; Makro Objektif kullanımı, Makro Uzatma Tüpü (extension tube) kullanımı, Reverse Lens Yöntemi ve Close-Up Filtre kullanımıdır. Bu yazıda ise 3. yöntem olan Reverse Lens Yöntemi‘ni inceleyeceğim.
Reverse Lens Yöntemini kısaca “objektifi bir aparat yardımıyla gövdeye ters olarak bağlamak” şeklinde açıklayabiliriz. Genellikle sabit objektifler kullanılarak uygulanan bu yöntemde bir çok objektifi kullanabilirsiniz. Halen elinizde bulunan objektiflerle deneme yapmanız en uygun olanıdır; ama tabi ki özel olarak eski, manual netleme yapan, keskin bir objektifi de uygun fiyata satın alıp kullanabilirsiniz.
DSLR setimin tamamını elden çıkarttığımdan dolayı elimde kalan eski bir objektif ve aynasız Olympus gövde ile testlerimi tamamladım. Eğer siz DSLR kullanıyorsanız sadece gövdenize uygun ve kullanacağınız objektifin fitre çapına uygun Macro Reverse Adapter Ring almanız yeterli olacaktır. Örneğin gövdeniz Canon 650D, 700D, 60D veya 70D gibi bir makine ve objektifiniz de kit objektif olan Canon 18-55mm olsun. Bu durumda objektifin filtre çapı 58mm olduğundan almanız gereken ürün 58mm Macro Reverse Adapter Ring for Canon olacaktır. Ya da elinizde aynasız bir Micro Four Thirds gövde ve örneğin Olympus 12-50mm gibi bir objektif varsa 52mm Macro Reverse Adapter Ring for Micro 4/3 alabilirsiniz. Bu ürün ebay’de 5 TL civarında bir fiyatla satılıyor.
Test yaparken benim elimde bulunan ekipmanlar
- Olympus OM-D EM-1
- Nikon 50mm f/1.4 Nikkor-S Manual Focus lens
- Canon lens to Micro 4/3 Adapter
- 52mm Macro Reverse Adapter Ring for Canon
Kullandığınız objektifin markası ve bayonetinin nasıl olduğu hiç önemli değil. Önemli olan sadece filtre çapı ve kullanacağınız gövdenin bayoneti. O yüzden listeye bakarak Canon’u görünce şaşırmayın. Sırasıyla tüm ekipmanları birleştirdim;
Elde ettiğim sistemi Olympus OMD EM-1 gövdeme taktım. Öncelikle test fotoğrafları için 50mm objektifi Olympus OMD EM-1 gövdeme direkt olarak taktım (benim kullandığım gövdede 100mm ye denk geliyor.) ve birkaç fotoğraf çektim. Bu fotoğraf manual netleme yapılarak ve objektifin izin verdiği en yakın mesafeden çekildi. Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük halde görebilirsiniz.
Madeni paraların ölçüleri küçük olan 2cm, büyük olan 2,5cm dir. Aşağıda ise aynı fotoğrafın oluşturduğunuz sistem ile birlikte çekilmiş fotoğrafını ve %100 kırpılmış halini görüyorsunuz. Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük halde görebilirsiniz.
En son görülen fotoğraf üzerinden bir inceleme yaparsak; sensöre düşen alan ile sensör boyutu bire bir eşit. Bu durumda elde ettiğimiz sonucun 1:1 makro objektif ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemin avantajı ise oldukça ucuz olmasıdır. Fakat birçok dezavantajı vardır. Öncelikle kaliteli bir makro fotoğraf elde edebilmeniz için mutlaka kablolu veya kablosuz deklanşörle birlikte bir de tripod kullanmanız gerekir. Bu ise hareketli canlıların makrolarını kolaylıkla çekemeyeceğiniz anlamına gelir.
Ek olarak netlemeyi ayarlayamıyorsunuz, kısaca belli bir mesafede netleme sabit oluyor ve siz makine ile obje arasındaki uzaklığı manual olarak değiştirerek ayarlamak durumundasınız. Başka bir dezavantajı ise objeye çok yaklaşmanız gerekiyor ve alan derinliği çok düşük olduğundan bunu artırabilmek için diyaframı mümkün mertebe kısmanız gerekecek. Bu ise ışığın azalmasına yol açacak, bu yüzden çekeceğiniz ortamda ışık konusunda sıkıntı olmaması gerekir.
Bir önceki yöntem olan Makro Uzatma Tüpü ile karşılaştırdığımızda aldığımız sonuçların yaklaşık aynı olmasına karşın biraz daha uğraştırdığını itiraf etmeliyim. Ama yine de 5 TL harcayarak değişik bir tecrübe elde etmek isteyenler olacaktır, burada tecrübelerini paylaşabilirler.
Merhaba
Marka yada çeşit bakımından önerebileceğiniz makro dönüştürücü var mı?
Haluk Bey, elektronik ya da mekanik bir parça içermediğinden marka çok da önemli değil.
Merhabalar,
Bu yontem ile lensin acikta kalan kismini korumak icin bir yontem oneriyor musunuz? Ben aynisini Nikon 18-55 lensimle yapmak istiyorum. Bazi yabanci sitelerde lensin arka kismina takilip ucuna da standart filtre vidalanabilen adaptorler oldugunu okudum, boylece lensn icine toz vs kacmasi engellenebiliyormus ancak tam olarak bu adaptorun adi nedir, nereden alinabilir emin olamiyorum. KOnuyla ilgili sizin dusunceniz nedir acaba? Lensi bu sekilde korumak mutlak bir gereklilik midir? Eger oyle ise ne gibi yontemler oneriyorsunuz?
Simdiden tesekkurler.
Merhaba, açıkcası ben bu yöntemi çok uzun süre kullanmadım. Kullanacağım zaman da objektifi çıkartıp taktığım ve işim bitince de kaldırdığım için herhangi bir aparata ihtiyacım olmadı.
18-55 ile 18-135 lens arasındaki fark nedir?teşekkür ederim…
18-135mm ile daha uzak objeleri biraz daha yakına getirebiliyorsunuz. Yani teleobjektif kabiliyeti biraz daha fazla.
Sayın hocam, peki canon lensi 4/3 ‘e çevirdğiniz adaptör de, düz bağlantı ile canon gövdelerde alınan kalite 4/3 sistemlerde de alınabilir mi? yani canon 50mm 1.4 lens, örneğin e-m10 da kalitesinden ödün vermeden kullanılabilir mi? yoksa lensine göre illahaki az ya da çok kalite kaybı yaşanır mı?
Kullanılan adaptör herhangi optik bir eleman içermediğinden kalite ile ilgili farklılık yaşamazsınız.
o zaman sadece 1 adaptör ile kullandığımız gövdenin markasına bağlı kalmadan istediğimiz markanın objektiflerini kullanabiliriz (tabi her markanın bayonet ine uygun adaptör olması şartıyla). hatta şöyle diyebilirmiyiz; elindeki seti bozmaktansa geçtiğin markanın adaptörünü al ve elindeki objektiflerden memnunsan objektif kaynaklı kalite düşüşü yaşamadan devam et. o zaman her markanın adaptörünü alarak, eşten dosttan kullanmalık istediğin lensi al ve hiç kalite düşüşü yaşama. bu gerçekten iyiymiş :)
Evet bu yöntemle dilediğiniz markanın objektifini kullanabilirsiniz.
Muhteşem bir fotoğrafçılık aşkı olan 18 yaşında bir gencim, yaklaşık 5 sene önce 1300 liraya fujifilm hs10 almıştım, çok anım oldu, 5 yıl fotoğraf çekmeye çalıştım diyebilirim bu bana çok şey kazandırdı.Temel fotoğrafçılık teknikleri hakkında da bilgim var. Gerek üniversiteye geçiş gerekse içimde ki fotoğrafçılık aşkının artmasıyla nihayet DSLR makine almaya karar verdim, dediğim gibi 18 yaşındayım, üniversiteye yeni geçicem, makine ve ekipman alırken önemli öncelik aileme yük olmamam. Bu sebeplerden dolayıı (hikaye kısmını fazla uzatmış olabilirim, kusuruma bakmayın) 650d almaya karar verdim, fakat hangi lens ile birlikte alacağım emin değilim. Aklımda bulunan düşünce ise 650d ve kit lensi 18-55 alıp zoom gereken kompozisyonlarda hs10 u kullanmak. (Makinenin 30x optik zoomu yıllarca bir çok yerde işimi gördü.) Ve tabi herkesin tavsiyesi macro ve portre fotoğrafı çekerken kullanmak için (çok zamandır arzu ettiğim) canon ef 50mm f1.8 lensini almak düşüncesindeyim.(1.6 crop factor ile 80mm de iyi işler yapacağını düşünüyorum)
Fujfilm hs10 u satmaya kalksam 400 liraya anca satabileceğim (?), 400 liraya zoom lens almaya kalksam alacağım lensler vc olmayacak, buda beni fazlasıyla zorlayacak.En mantıklısı makinemi satmayıp uzaktaki cisimleri fotoğraflarken kullanmak. Sonuç olarak benim yaptığım araştırmalardan sonra edindiğim sonuç bu siz neler düşünüyorsunuz hocam? Şimdiden teşekkür ediyorum
Oldukça mantıklı düşünmüşsün; ama VC ya da Canon IS düşündüğün kadar öndemli değil, 200mm den sonra önemi artmaya başlıyor. 400 TL ye satabiliyorsan hiç saklama derim. Sadece fotoğraf çekmek değil, kaliteli fooğraf çekmek istiyorsan daha sonra 70-200mm f/4 L serisi bir objektifi ikinci el olarak alabilirsin.
Çok ilginç, çok şaşırdım bu yöntemi okuyunca ;)
Hakkı bey bilgilendirme için çok teşekkürler..elleriniz dert görmesin..
Selam Hakki bey.
Aynasiz almak istiyorum. Manzara fotoraflari cekiyorum. Sony full frame ve Olympus arasindan ne tercih edebilirim?
Hasan Bey merhaba bu yazının konusu değil; ama yine de tavsiye isterseniz Olympus OMD EM-1 veya Fujifilm XT1 tavsiye ederim.
Merhabalar Hakkı Bey,
Elinize sağlık, Bir nokta dikkatimi çekti amatör fotoğrafçı olarak omd e-m5 17mm ve 45mm kullanırken vizörden bakmanın tadını özlediğim için dayanamayıp 6D ve 24-105 de aldım ancak fotoğrafa yeteri kadar zaman ayıramadığım için 6D boşuna yatıyor gibi geliyor, Tatile giderken bir omd yi yanıma alırım diye düşünüyorum, aklımdan bunlar geçerken sizinde tüm DSLR setielinizden çıkarttığınızı okuyunca sebebi aynımıdır diye merak ettim, Gerçekten amatör için aynasız varken DSLR gereksiz mi?
Aynen düşündüğünüz gibi, keyifli bir uğraşı zahmetli hale getirmemek gerek..
ne güzel söylediniz Hakkı Hocam, “keyifli bir uğraşı zahmetli hale dönüştürmemek gerek” kesinlikle katılıyorum.
Evet cok etkili yöntemdir. Hele 30 sene önce ekipmanlar bu kadar ulasılabilir olmadıgı zamanlar cok kullanılır yontemelerden biriydi .