Daha önceki Kolay ve ucuza makro çekim nasıl yapılır? başlıklı yazımda makro çekimin nasıl daha ucuza ve kolaylıkla yapıldığında değinmiştim. Orada da belirttiğim gibi genel anlamda bir makro çekim için kullanılan yöntemler; Makro Objektif kullanımı, Makro Uzatma Tüpü (extension tube) kullanımı, Reverse Lens Yöntemi ve Close-Up Filtre kullanımıdır. Bu yazıda ise 3. yöntem olan Reverse Lens Yöntemi‘ni inceleyeceğim.

Reverse Lens Yöntemini kısaca “objektifi bir aparat yardımıyla gövdeye ters olarak bağlamak” şeklinde açıklayabiliriz. Genellikle sabit objektifler kullanılarak uygulanan bu yöntemde bir çok objektifi kullanabilirsiniz. Halen elinizde bulunan objektiflerle deneme yapmanız en uygun olanıdır; ama tabi ki özel olarak eski, manual netleme yapan, keskin bir objektifi de uygun fiyata satın alıp kullanabilirsiniz.

DSLR setimin tamamını elden çıkarttığımdan dolayı elimde kalan eski bir objektif ve aynasız Olympus gövde ile testlerimi tamamladım. Eğer siz DSLR kullanıyorsanız sadece gövdenize uygun ve kullanacağınız objektifin fitre çapına uygun Macro Reverse Adapter Ring almanız yeterli olacaktır. Örneğin gövdeniz Canon 650D, 700D, 60D veya 70D gibi bir makine ve objektifiniz de kit objektif olan Canon 18-55mm olsun. Bu durumda objektifin filtre çapı 58mm olduğundan almanız gereken ürün 58mm Macro Reverse Adapter Ring for Canon olacaktır. Ya da elinizde aynasız bir Micro Four Thirds gövde ve örneğin Olympus 12-50mm gibi bir objektif varsa 52mm Macro Reverse Adapter Ring for Micro 4/3 alabilirsiniz. Bu ürün ebay’de 5 TL civarında bir fiyatla satılıyor.

Test yaparken benim elimde bulunan ekipmanlar

  • Olympus OM-D EM-1
  • Nikon 50mm f/1.4 Nikkor-S Manual Focus lens
  • Canon lens to Micro 4/3 Adapter
  • 52mm Macro Reverse Adapter Ring for Canon

hakkiceylan-reverse-lens-0a

Kullandığınız objektifin markası ve bayonetinin nasıl olduğu hiç önemli değil. Önemli olan sadece filtre çapı ve kullanacağınız gövdenin bayoneti. O yüzden listeye bakarak Canon’u görünce şaşırmayın. Sırasıyla tüm ekipmanları birleştirdim;

hakkiceylan-reverse-lens-1a hakkiceylan-reverse-lens-2a hakkiceylan-reverse-lens-3a

Elde ettiğim sistemi Olympus OMD EM-1 gövdeme taktım. Öncelikle test fotoğrafları için 50mm objektifi Olympus OMD EM-1 gövdeme direkt olarak taktım (benim kullandığım gövdede 100mm ye denk geliyor.) ve birkaç fotoğraf çektim. Bu fotoğraf manual netleme yapılarak ve objektifin izin verdiği en yakın mesafeden çekildi. Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük halde görebilirsiniz.

makro-hakkiceylan-1

Madeni paraların ölçüleri küçük olan 2cm, büyük olan 2,5cm dir. Aşağıda ise aynı fotoğrafın oluşturduğunuz sistem ile birlikte çekilmiş fotoğrafını ve %100 kırpılmış halini görüyorsunuz. Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük halde görebilirsiniz.

makro-hakkiceylan-2

En son görülen fotoğraf üzerinden bir inceleme yaparsak; sensöre düşen alan ile sensör boyutu bire bir eşit. Bu durumda elde ettiğimiz sonucun 1:1 makro objektif ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemin avantajı ise oldukça ucuz olmasıdır. Fakat birçok dezavantajı vardır. Öncelikle kaliteli bir makro fotoğraf elde edebilmeniz için mutlaka kablolu veya kablosuz deklanşörle birlikte bir de tripod kullanmanız gerekir. Bu ise hareketli canlıların makrolarını kolaylıkla çekemeyeceğiniz anlamına gelir.

Ek olarak netlemeyi ayarlayamıyorsunuz, kısaca belli bir mesafede netleme sabit oluyor ve siz makine ile obje arasındaki uzaklığı manual olarak değiştirerek ayarlamak durumundasınız. Başka bir dezavantajı ise objeye çok yaklaşmanız gerekiyor ve alan derinliği çok düşük olduğundan bunu artırabilmek için diyaframı mümkün mertebe kısmanız gerekecek. Bu ise ışığın azalmasına yol açacak, bu yüzden çekeceğiniz ortamda ışık konusunda sıkıntı olmaması gerekir.

Bir önceki yöntem olan Makro Uzatma Tüpü ile karşılaştırdığımızda aldığımız sonuçların yaklaşık aynı olmasına karşın biraz daha uğraştırdığını itiraf etmeliyim. Ama yine de 5 TL harcayarak değişik bir tecrübe elde etmek isteyenler olacaktır, burada tecrübelerini paylaşabilirler.