Microsoft’ un daveti üzerine blog yazarlarından bir kısım Microsoft binasındaydı. Yaklaşık yimibeş kişi civarında bir topluluk ve Microsoft ekibiyle birlikte güzel bir akşam geçirdik. İkramlar ve hediyeler müthişdi. Hepimize birer tane Windows 7 beta yüklenmiş Netbook hediye edildi. Yok tabii böyle birşey. Geçen seneki Blog Ödülleri‘nde Kültür Sanat Kategorisinde Azpişmiş ile 3. olarak aldığım Windows Vista Ultimate Edition bile yalnızca bir senelik kullanımla geldiğini düşünürsek. Yine de 2GB memory bar hediyemizi aldık (10TL) haklarını yemeyelim. Herneyse, konumuz bunlar değil, bunun için de gitmedik ama işin bu tarafını merak eden ve ilgilenen bir kesim de var kendimizi kandırmayalım. Ben de biraz olsun bu merakları gidereyim dedim.
Konumuz MSN, Live, Windows 7 ve Media Center. Microsoft Live üzerinde çok duruyor. Ben kişisel olarak Live kullanmıyorum, bu yüzden yeni özelliklerinde ve gelişmelerinden burada haberdar oldum. Gelişme dediğime bakmayın aslında bizim için yeni olmayan ama Microsoft’ un kendisi için yeni olan bazı özellikler bunlar. Gmail, Facebook, FriendFeed gibi servislerde hepimizin kullandığı, denenmiş, sevilmiş ve kabul görmüş özellikler. Bunların Live içerisine adapte edilmesi sözkonusu, tabi bir de görsel iyileştirmeler var. Sanırım Microsoft’ un genel politikası bu, yani radikal değişiklikleri ve risk almayı sevmiyor. Bir soru üzerine cevap olarak Microsoft’un kendi yetkili ağızlarından “Evet, bir Facebook olmak istiyoruz.” cümlesini duymak heyecan vericiydi. Bence de olmalılar, o kadar büyük bir kullanıcı kitlesine bu başarılı servisi sunmakta çok geciktiler.
Şu an için Windows 7′ nin beta testleri devam ediyor. Bazılarımız beta sürümünü indirip kendi test etti bile. Benim gibi henüz görmeyenler için Windows 7 nin arayüzü ve çalışması hakkında fikir sahibi olmak iyi oldu. Özellikle işletim sistemiyle birlikte gelen, sürücüden bağımsız sensör desteği ve ekran yönetimi, ek olarak çökmelere karşı alınan önlemler ve okuduğumuz tüm test sonuçları Windows 7′ nin başarılı olacağı yönünde bir izlenim bırakıyor.
Internet Explorer 8 için de bazı bilgiler edinmiş olduk. Bunlardan en önemlisi Internet Explorer 8′ in HTML 5.0 ve CSS3′ üdestekleyeceği idi. Açıkcası CSS3 için kısmen destek vereceğini düşünüyordum ama tam destek olarak algıladım. Bunun yanında Microsoft’ un IE 8 için Türkiye’ deki internet siteleriyle birlikte çalıştıklarını, Alexa Türkiye sıralamasındaki ilk 50 internet sitesiyle beraber çalışarak IE 8 için testler ve çalışmalar yaptıklarını, sonuç olarak bu 50 sitenin IE 8′ e uyum sorunlarının olmadığını öğrendik. Ayrıca daha yukarıda vurguladığım Microsoft politikası gereği Mozilla Firefox’ da denenmiş ve sevilmiş olan eklenti desteğinin gelmesi güzel olacak. Ek olarak tercihe bağlı olan InPrivate Browsing seçeneği ile iz bırakmadan internette gezinme imkanı sunulacakmış. Özellikle genel kullanıma açık bilgisayarlarda işe yarayacağını umduğum bu uygulama da yeni birşey değil.
Sonuçta Internet Explorer 8 bize Firefox, Safari, Opera gibi tarayıcıların sunduğu herşeyi sunmayı vaadediyor ama fazlasını değil. IE için geliştirilecek eklentilerin kullanıcılar tarafından mı geliştirileceği yoksa Microsoft tarafından mı geliştirilip satılacağı sorusu şimdi aklıma geldi.
Ev sahipliği ve güzel sohbetleri için Microsoft Türkiye çalışanlarına teşekkürler.
ie8 çok yol aldı ama boş yol aldı 7 den farkı arayüz ve kullanıcı tabanlı yeniliklerden başka bişey yok. css3 ve html5 desteği olmayan, internet sıtandartlarıyla hala inatla zıtlaşan bi browser için artık tasarım yapmak istemiyoruz.
İnternet teknolojisi hızla ilerliyor ama microsoftun tek yaptığı kendi frameworkleri adına web standartlarını katletmek.
Yanlış politikalar Açık kaynak kodlu tarayıcıların yaygınlaşıp, aldıkları destekle çok yol katetmesine yol açtı, yeni sıtandartların ve teknolojilerin çok hızlı gelişmesini sağladı.
Tasarımcıların büyük çoğunluğu bu akımı izliyor, sınırların kalkışını izlemek heyecan verici.
Microsoftun kendine bağımlı ettiği ve sınırladığı geliştiricilerin sayısıda hiç az değil. Özellikle ülkemizde web teknolojileri eğitimindede microsoftun büyük bi tekelinin olması çok cansıkıcı.
ie6 ya desteği kesenler çok yakında ie7 ve 8 ede desteği kesmeyi düşünebilirler. Zira şuanda bile css3 ve diğer tasarım teknolojileri desteklenmeyen browser renderları çok yavan görünmeye başladı. Yeni potansiyellerle yaratılanlar geliştikce ie ve microsofttan daha çok nefret edeceğe benziyoruz.
ie7 güzelde vistanın çok eksikleri var.. ilerleyen günlerde bakalım nelerle karşımıza çıkcaklar
Windows 7 Ekim’de geliyor. Bakalım nasıl karşılanacak. Biraz kullandım gayet güzel ve Vista’dan da performanslı. 2010 Haziran’a doğru tahminimce tahta oturur. Sonucu zaman gösterecek.
Windows 7 vistanın yaralarını dolduracak gibi…
Oğuzhan Aslan bu konuda haklısın diyebilirim. Benimsendikçe ekol haline dönüyor galiba. Windows 7 hepsinin tahtını sallayacak gibi.
Ali Arslan aynısını Windows Xp çıktığında’da diyorduk.98 kullanırken etrafımda inatla Xp’ye geçmeyen yavaş olduğunu söyleyenler oluyordu.Bende öyleydim.Xp piyasaya sürüldüğünde 128 mb ram takılı bilgisayarımın performansı pek iç açıcı değildi.Fakat gün geldi hepsi Xp kullanmaya başladı.Şimdide aynısı olacak.
Kendi adıma ben söylemek isterim ki ben internet explorer 8 betayı hiç beğenmedim.Tavsiye etmiyorum.Bence ie 7 harika.Kullanımıda çok kolay
Benim adımada aynı şeyler geçerlidir. ie 7 de kalmalı,tabi çok farklı özelliklerde birşeyler geliştirmedikçe.
Doğrusunu söylemek gerekirse, Windows’un XP’den itibaren çıkartmış olduğu işletim sistemlerini beğenmemiştim. Fakat görüyorum ki yapılan herşey bizler için. Haklarını da alıyorlar tabi. Şu doğru ki ne kadar yeni sürüm çıkarsa çıksın XP bir ekol halinde kalacak.
Kendi adıma ben söylemek isterim ki ben internet explorer 8 betayı hiç beğenmedim.Tavsiye etmiyorum.Bence ie 7 harika.Kullanımıda çok kolay
bir suredir bu email adresini kullaniyorum, not alirsan sevinirim
bu arada ‘yuzunu goren cennetlik’
kota gitmemiş oldu işte .