Uzun yolculuklara çıktığınızda, ister otobüs, ister minibüs ya da otomobil olsun camdan dışarıya bakarken size ilginç gelen bir çok kadraj görürsünüz. Hele bir de uzak diyarlara gitmişseniz ve çok fazla vaktiniz yoksa gördüklerinizi kaydetme isteğiniz daha da fazla olacaktır. Başkaları ne derse desin, belli başlı kurallara dikkat ederseniz araba içerisinden çektiğiniz fotoğraflar iyi kalitede olabilir ve kullanılabilir.

Çok fazla seyahat ettiğimden araba içerisinden çektiğim fotoğraf sayısı da çok fazla ve bu tip çekimler için edindiğim tecrübeleri burada paylaşıyorum. Bu yazıda yer alan tüm fotoğraflar Aralık 2015’te, Vietnam seyahatimde arabanın içerisinden çektiğim fotoğraflardır.

HC012798k

Arabadan fotoğraf çekerken hangi objektifler, hangi odak uzaklıkları kullanılmalı?

Mümkünse sabit odak uzaklığı olan prime objektif kullanmanızı öneriyorum. Odak uzaklığı olarak 35mm ile 100mm aralığında bir değer seçmelisiniz. Odak uzaklığı simülatörü kullanarak fotoğraf makinesinin gördüğü açıyı anlamanız kolaylaşacaktır.

Geniş açı kullanmaktan kaçının. Geniş açı kullanırsanız otobüs ya da aracın camına vuran yansımalar kadraj içerisine girecektir. Aynı zamanda size yakın objeler daha hızlı hareket ettiğinden dolayı yakalamanız çok daha zor olacaktır.

Uzun teleobjektif kullanmaktan da kaçının, zira kadrajınızı sabit tutmanız ve netleme yapmanız oldukça zor olacaktır. Tecrübeniz arttıkça daha büyük odak uzaklıkları kullanabilirsiniz.

HC012825k

Arabadan fotoğraf çekerken fotoğraf makinesi ayarları nasıl olmalı?

  • Fotoğraf makinenizi perde hızı öncelikli moda getirin. Bu genellikle T simgesi ile belirtilir. Perde hızını 1/1000 ile 1/1250 civarında tutmanız iyi olacaktır. Arabayla yol aldığımızdan dolayı görüntüyü dondurmak ve fotoğraf çekebilmek için bu gereklidir.
  • ISO ayarlarımızı ekipmanımız izin veriyorsa otomatik seçmek gerekir, eğer otomatik ISO seçeneğiniz yoksa objektifinizin diyafram açıklığına göre 400 veya 800 olarak ayarlayabilirsiniz.
  • AF konusu kişiden kişiye ve ekipmana göre biraz değişiyor. Eğer yeni nesil, hızlı bir fotoğraf makineniz varsa sürekli netleme modu yani AF-C kullanmanızı öneririm. Bir çok kişi netleme yaptıktan 0,5 ile 1 saniye sonra fotoğraf çekimi yapar. Araba hareket ettiğinden dolayı bu bekleme nedeniyle mesafemiz değişir ve fotoğraf istediğimiz keskinlikte çıkmaz. Eğer yeterince hızlı bir ekipmana sahip değilseniz AF-S kullanmanızı ve netleme yaptıktan hemen sonra beklemeden çekim yapmanızı tavsiye ederim.
  • IS, VR, OS gibi isimlerle adlandırılan titreşim giderici sisteminiz varsa açık olduğundan emin olun.
  • Ölçüm metodunuz genel ağırlıklı ya da matrix denilen standart modda olmalı. Noktasal ölçüm yapmayın.
  • Fotoğraf makinenizi drive moda getirin ve seri çekim yapın. Bazı ekipmanlarda hızlı ve yavaş seri çekim olmak üzere iki adet seri çekim metodu bulunur. Ekipmanınızın yavaş seri çekim modunda olması yeterlidir. Saniyede 3 kareden fazla olmasına gerek duymazsınız. Yoksa hafıza kartınız hızla dolacaktır.
  • Netleme noktanızı manual olarak seçin, merkeze getirin ve orada sabitleyin, değiştirmeyin.

Arabadan fotoğraf çekerken ek ekipman gerekli mi?

Eğer yanınızda varsa, ek olarak polarize filtre kullanmak camdaki yansımaları bir miktar kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Koyu ve tek renkli, mümkünse siyah, mat bir tshirt ya da mont giymeniz camda kendi yansımanızın olmamasına yarayacaktır.

HC012808k

Arabayla seyahat ederken fotoğraf nasıl çekilir?

Öncelikle yukarıda yazdıklarıma imkanımız ölçüsünde uyduğunuzu varsayıyorum. Eğer yine imkanımız varsa camı açarak fotoğraf çekmek en iyisi. Çünkü bu tip çekimlerde araba camları fotoğraf kalitesini en çok bozan etkendir. Camı açmamızın imkanı yoksa camı bir bez ya da kağıt mendille temizlemenizde fayda var.

Işığın yönüne göre camda bazen çok, bazen ise neredeyse hiç yansıma olmaz. Yansımalardan kurtulmanın başka bir yöntemi ise cama mümkün mertebe yaklaşmaktır. Objektife parasoleyini takın ve objektifle cama temas edecek kadar yakınlaşın.

HC023470k

Kompozisyon yapmak için çaba sarf etmeyin, bunun için vaktiniz olmayacak. Konuyu ortalayın ve netleme noktanızı konunun üzerine getirin, fotoğrafı çekin. Sonradan yeniden kırpma yaparak kompozisyona şekil verirsiniz. Böylelikle konuyu kaçırmamış olursunuz.

Fotoğraf çekmeye başladıktan sonra ilk bir kaç fotoğrafınıza bakarak ayarlanızın doğru olup olmadığına emin olabilirsiniz. Daha sonrasında ise fotoğraflarınıza bakmayın ve yanlış olanları silmeyin, yoksa bu zaman zarfında çok daha iyilerini kaçırırsınız. Elbette ki yeterince hafıza kartınızın olduğundan da emin olmanız gerekir.

Bir süre bu şekilde çekim yaptıktan sonra gözleriniz tecrübe kazanacak ve çok daha hızlı görüp hareket edebileceksiniz. O yüzden seçtiğiniz odak uzaklığını sık sık değiştirmeyin.

En güzel fotoğraf çekim yerlerinden Fethiye rotasına giderken Dalaman Havalimanı araba kiralama servisi düşünürseniz otorento.com.tr sitesine bakabilirsiniz.

Eğer sizin de araba içerisinden fotoğraf çekerken yaşadığınız tecrübeleriniz varsa burada paylaşmaktan çekinmeyin.