Bazı fotoğraf makinelerinde gövde üzerinde, bazılarında ise objektif üzerinde IS, O.I.S., OS, SR, VC, VR, MEGA O.I.S. gibi kısaltmalarla belirtilen titreşim önleyici (görüntü sabitleyici, titreşim azaltıcı, titreşim giderici) bir sistem bulunur. Titreşim önleyici sistemin amacı elinizde oluşan titremenin telafi edilmesi ve net fotoğraf çekmenize yardımcı olmaktır.
Son yıllarda oldukça gelişen bu teknoloji genellikle fotoğraf çekerken unutulur, eğer aksini yapmadıysanız biz fotoğraf çekerken her durumda açıktır. Fakat bazı durumlarda bunu kapatmamız gerekebilir. Bu durumlar neler mi?
Titreşim önleyiciyi hangi durumlarda kapatmalıyız?
- Titreşim önleyici sistemler düşük perde hızlarında, durağan cisimlerin keskin görüntüsünü elde etmek için tasarlanmıştır. Çok hızlı hareketli cisimleri çekerken ve yüksek perde hızlarında çekim yaparken kapatmamız gerekir.
- Eğer tripod üzerinde çekim yapıyorsanız titreşim önleyici mekanizmayı kapatmanız gerekir. Fotoğraf makineniz böyle bir durumda kendi minik titreşimlerini algılayabilir ve yanlış bir geri besleme sonucu fotoğraflarınız istenilen netlikte çıkmayabilir.
- Pan ya da kaydırma tekniğiyle fotoğraf çekimi yaparken vermek istediğiniz etkiyi tam olarak elde edebilmeniz için titreşim önleyiciyi kapatmanız gerekir. Sistem kaydırmanızı titreşim olarak algılayarak onu telafi etmeye çalışacak ve tam olarak istediğinizi alamayacaksınız, pan yaparken titreşim önleyiciyi kapatın.
- Ek olarak titreşim önleyici sistemler tam bir pil canavarıdır. Eğer ihtiyacınız olmadığınızı düşündüğünüz bir ortamdaysanız kapatın ve pilden tasarruf edin. Yoksa piliniz sizi yarı yolda bırakır.
2. el Sarsıntı Önleyicili lens alirken fonksiyonun calisip calismadigini nasil kontrol edebilirim.
Tesekkurler.
Her markanın kullandığı teknoloji birbirinden farklıdır. Ama test etmenin en iyi yolu gövdeye takıp vizörden netle yapmaktır. Makineyi çok hafif bir şekilde sallayabilirsiniz. Çalışıp çalışmadığını anlamanız gerekir. Ama objektif üzerinde titreşim önleyiciyi kapatma butonu varsa bir de aynı işi kapatıp yapmanız gerekir. Arada bariz bir fark olması lazım, eğer yoksa çalışmıyordur.
Hakkı Bey, sanırım pozlama yaparken de titreşim önleyici özelliğini kapatmakta fayda var.
Önder Bey “pozlama yapmak”tan kastınız “uzun pozlama yapmak” sanırım, ikinci şıkta yazmıştım : “tripod üzerinde çekim yaparken…”
“IS, VR, OS gibi isimlerle adlandırılan titreşim giderici sisteminiz varsa açık olduğundan emin olun.”
Selamlar,
Hakkı Bey, yukarıdaki alıntıyı, sizin ” Araç içinden fotoğraf çekmek” yazınızdan yaptım. Açıkçası biraz kafam karıştı. Araç içinden fotoğraf çekerken, yüksek perde hızına alıp, titreşim engelleyicinin de aktif hale getirilmesini önerirken, yukarıdaki konuda da, aksi yönde bir tavsiyede bulunmuşsunuz.
“Çok hızlı hareketli cisimleri çekerken ve yüksek perde hızlarında çekim yaparken kapatmamız gerekir.”
Belki de, ben yanlış anladım. Zamanınız olursa yardım rica ederim.
Selamlar
Ali
Ali Bey bazı sistemler için çok hızlı perde hızlarında ve özellikle bu hızla yapılan seri çekimlerde titreşim engelleyicinin kapatılması öneriliyor. Bu tamamen kullanılan teknoloji ile alakalı. Ama kabaca söylemek gerekirse araba içerisinden çekimlerde perde hızımız 1/1000 civarında olsun ve titreşim önleyici açık olsun. Çok hızlı hareket eden cisimleri yakalarken perde hızımız 1/2000, 1/4000 veya daha hızlı olması durumunda bu sistemi kapatalım.