Dün gerçekleşen Blog Konferansı’nda çoğumuzun farkettiği, belkide daha önceden bildiği bazı gerçeklerin daha da gözümüze çarparcasına ortaya çıktığını düşünüyorum. Bunlara özetle değinirsek;
- Blog kavramı (çok az bir kesim hariç) halen tam olarak anlaşılamamış. Blog kavramını basit bir şekilde ele almak yerine akademik olarak başvurulabilecek bir tanımlama ve kategorizasyona ihtiyaç duyuluyor.
- Markalar bloglara ilgi duyuyor ve bu ilgi giderek artıyor. Bunun sonucu olarak ta profesyonel blog yazarlığı kavramı daha çok önplana çıkacak gibi görünüyor. Dolayısıyla blog yazarlarının güvenilirliği ilerleyen günlerde konuşulacak konular arasında gibi duruyor.
- Türk Blog Yazarları’nın bloglar ve blog yazarlığı konularında sorunlarını, görüşlerini özgürce ifade edebilecekleri ve başkalarının görüşelerinden faydalanabilecekleri bir açık oturum, forum vs. gibi etkinliklerin daha sıklıkla düzenlenmesi gerekiyor.
Çok mu ciddi oldu?
Bence blog yazarlığının gelişmemesinin asıl sebebi henüz yeterli başvuru kaynağının olmaması. Piyasada var olan bilgiler çok sığ ve birbirinin kopyası. Üstelik bazı hayal avcıları blog yazarlığını iyice basit bir şeymiş gibi gösterip hayal satarak dolandırıcılık bile yapıyor.
Blog akımının doğru gelişebilmesi için kaynak içeriklerin çoğalması gerektiğini düşünüyorum.
Kendi çapımda, tamamen ücretsiz profesyonel blog yazarlığı eğitimi yazı dizisi yayınlıyorum. Ayrıntılar için siteme göz atmanızı öneririm.
Türkçe bir ismin bulunması güzel bir adım olacaktır.
Profesyonel blog yazarlığı yapmak isityorum.Bunun için ne yapmam gerekiyor?Teşekkür ederim
Tespitler çok doğru. Yeni olmama rağmen sağlsun uzun süredir bu işle ilgilenen tanıdıklarım sayesinde kısa sürede işin içinde buldum kendimi:) Ve bahsettiğiniz konularda bir an önce düzenlemeye yapılması gerektiğine katılıyorum. bloğun ne olduğu konusunda ise benm düşüncem o ki illaki bir kalıba sıkıştırmaya gerek yok. kimi günlük yazsın kimi hit toplasın kimi tecrübelerini baylaşsın. bırakın insanların yaraıcılığı ile şekillensin;) Teşekürler..
Merhaba ben de yazı yazmak istiyorum bunun için deneyim ve belli bir eğitim seviyesi şart mı ya da akademik ünvan şimdiden teşekkür
Yanıt için teşekkürler.
Profesyonel blog yazarlığı kavramını biraz açmamız mümkün müdür dostlar ? Yani neleri yapan blog yazarları profesyoneldir ? Ustamız HC ve diğer dostların bu konudaki yorumlarını merak ediyorum. Teşekkürler.
Blog kelimesinin karşılığının belirlenmesi konusunda epeyce geç kalındığını düşünmekle beraber “bilig” kelimesinin de başarılı bir tespit olduğunu düşünüyorum.
Güzel tespitler. Benim düşüncelerim de pek farklı değil.
– Blog isminin çevirilmesine bundan sonra gerek yok. Bunu ilk olarak dilimize girdiği zamanlarda yani bundan 5-6 hatta 7 yıl öncesinde yapılmış olması gerekiyordu.
– Markaların ilgisi giderek artıyor. Bunun bloglara olumlu ve ya olumsuz etki edecek olması en merak ettiğim konu çünkü blog yazarlarının bile bir birine bakış açısı değişiyor. Siz tartışmaların olacağını söylemişsiniz ama şunu acı bir şekilde söyleyebilirim ki malesef o tartışmalar çoktan başladı.
– Bu tür toplantı/konferanslar geçtiğimiz yıl çok daha sık oluyordu. Bu yıl da benzer olaylar var ama eskisi gibi değil. BÖ gibi tamamen blog konuşulacak konferansların acilen artması lazım.
Her ne kadar bu saatten sonra değişmesi zor olsada, Türkçe bir ismin bulunması güzel bir adım olacaktır.
Yakuter/Erhan her ne kadar blog kelimesinin Türkçe karşılığı için uğraşılsa da bu saatten sonra değişmesi pek zor olacaktır. Ayrıca hakkı hocam’ın 1.maddesi de altın vuruş olmuş. Teşekkürler
Yakuter: Benim blog isminin yerine kullanılabilecek bir isim önerim var.
Oda ”Name” dir. Name yazı anlamına gelir. Eskiden devlet dairelerinde bile sık sık ismi geçmektedir.
Evet blog kelimesi için türkçe bir karşılık bulunması çok iyi olurdu.
Bilig yazarları ilginç bir kelime olmuş. Alışmaya başlamak lazım :)
Evet, başlarda herkes yadırgayacaktır, ama zamanla yaygınlaşabilir. Bu konuda size şu örneği vermek isterim:
Örneğin bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladığında Computer ismiyle anılırdı ve herkeste öyle söylerdi. Halbuki Türkiye, computer kelimesini Bilgisayar olarak çok başarılı bir şekilde dilimize kazandırdı. Yine bir Notebook, Dizüstü olarak kazandırıldı dizimize.
Bilig kelimesi de böyle olacaktır. Ancak yaygınlaşması için özellikle bilig yazarlarına önemli görevler düşmektedir.
Güneşin Tam İçinde sitesine de yazmıştım.
TDK, blog kelimesi yerine Bilgi anlamına gelen Bilig kelimesini seçti. İnsan başlarda yadırgıyor; ama sonra alışıyor. Anlamına da bakılırsa yerinde bir seçim olmuş denebilir.
Ayrıca blog kelimesi evrenseldir, şudur, budur, çevirilemez vb. gibi kıt düşünenler için de blog kelimesine benzerliği açısından da uygun bir seçim.
Sonuçta her kelime başka bir dile çevrilebilir.
Gayet doğru bir tespit fakat eksik. Her ne kadar artık sıkıcı bir konu gibi görünse de Blog kelimesinin hâlâ Türkçe güzel bir karşılığının bulunamaması da söz konusu.
Erhan abinin söylediği çok doğru. Fakat blogun tam olarak ne olduğunu anlamak/anlatmak yerine buna bir isim bulmak şimdilik yetersiz kalır. İkisini bir arada yaparsak “oturgaçlı götürgeç” ler ortaya çıkar. Bunları yapmak için siz değerli blog guru :) larının Türkiye’deki tüm blog yazarlarının toplanabileceği ,yararlanabileceği bir topluluk kurmalı eğer böyle bir proje varsa duyurmalısınız.
Hocam sizinle tanıştığıma çok sevindim, sizi orada görebileceğim hiç aklıma gelmemişti. Sizlerle tanıştığım için memnun oldum. Yapılan konferansın güzel bir özetini çıkartmışsınız, bu tür etkinliklerin sıklıkla yapılması çok daha güzel olacaktır.
Yok yok gayet kıvamında oldu, teşekkürler!