Bu yazıya yıllar içerisinde yeterince yorum yapıldı ve hepsine itina ile cevap verdim, artık yeni yorumlara kapatıyorum ve size daha yeni bir öneri sunuyorum:
Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi, farklı bir öneri
ama yine de bilgilenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Amatör fotoğrafçılıkla uğraşanların, bu işi bir eğlence ya da kendini ifade aracı olarak kullanmak isteyenlerin birinci tercihi DSLR gövdelerdir. DSLR makina alacaklar için yazdığım İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat! yazısı oldukça açıklayıcı ve pratik olmasına rağmen kafalardaki soru işaretlerinin bir kısmına çözüm getirememiş olacak ki, yorumların ardı arkası kesilmiyor.
DSLR gövdeleri sınıflandırarak başlarsak;
Bilinenin aksine, DSLR gövdeleri amatör veya profesyonel gövdeler olarak sınıflandırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Piyasada iş yapan birçok fotoğrafçı Nikon D90 ya da Canon 450D kullanıyor, bu kullandıkları ekipmanı profesyonel bir gövde olarak adlandırmamızı gerektirmez. Ucundan, kıyısından ya da ortasından fotoğraf dünyasında olan biri iseniz DPRreview.com sitesini duymuşsunuzdur. Son yıllarda bünyesine incelemeleri de eklemiş olması siteyi daha da değerli bir hale getirdi. Ben de buradaki sınıflamayı kullanmak istiyorum. Buradaki sınıflamaya göre DSLR gövdeler üçe ayrılmış.
- Compact SLR (Kompakt SLR)
- Mid-size SLR (Orta boyutlu SLR)
- Large SLR (Büyük SLR)
Profesyonel amaçla (yani fotoğrafçılığı meslek olarak yapma amacıyla, para kazanma amacıyla) kullanılacak DSLR gövdeler genellikle Mid-size SLR veya Large SLR olarak seçiliyor. Ama bazı amatör fotoğrafçılar da Large SLR olarak tanımlanan sınıfları tercih edebiliyor. Bu sınıfların birbirlerinden farkı nedir? Neden belirli bir sınıftaki gövdeyi tercih etmemiz gerekir?
Compact SLR (Kompakt SLR)
Giriş seyiyesi olarak da adlandırabileceğimiz sınıftaki gövdeler amatör fotoğrafçılar için biçilmiş kaftandır. Özellikle fotoğrafa yeni başlayanlar tarafından tercih edilmeleri gerekir. Elbette bunda bir zorunluluk yok ama daha yüksek bir modelle başlanırsa şöyle bir dezavantajı olacaktır. Yeni başlayan amatör fotoğrafçının bu yeni hobisiyle çok ilgilendiğini ve öğrenme hevesinde olduğunu düşünelim, kendini geliştirmesi bir veya iki yılını bulacaktır. Bu zaman içerisinde yüksek meblağlar ödeyerek almış olduğu üst sınıf gövdenin – parasını ödediği – birçok özelliğinden yararlanamayacak. Yararlanma zamanı geldiğinde ise eski model (en az iki veya üç yıllık) bir makineye sahip durumda olacaktır. Kompakt SLR sınıfındaki ürünlerin tamamı APS-C sensöre sahiptir. Gövde üzerinde acil durumlarda kullanabileceğiniz kafa flaşı bulunur. Bu konuda geniş bilgi için: Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
Şu an piyasada bulabileceğiniz Compact SLR (Kompakt SLR) modelleri;
- Canon EOS 1100D (EOS Rebel T3 / EOS Kiss X50)
- Canon EOS 550D (Rebel T2i / EOS Kiss X4)
- Canon EOS 600D (EOS Rebel T3i / EOS Kiss X5)
- Canon EOS 650D (Rebel T4i / EOS Kiss X6i)
- Nikon D3100
- Nikon D3200
- Nikon D5000
- Nikon D5100
- Sony SLT-A37
- Sony SLT-A57
- Sony SLT-A65
- Sony SLT-A77
Mid-size SLR (Orta boyutlu SLR)
Daha çok para harcamayı göze alan, konuya biraz daha hakim amatör fotoğrafçıların tercihidir. Kompakt SLR ye göre bazı avantajları vardır. Markaların bu sınıfa geçerken gövdeler üzerinde yaptıkları iyileştirmeler birbirlerinden farklıdır, genellikle aşağıdaki iyileştirmelerden biri veya bir kaçını yaparlar. Bazı markalar bu sınıfta FX gövdeleri de piyasaya çıkartmışlardır. Yapılan iyileştirmeler, değişiklikler ve ekler şunlar olabilir;
Gövde büyür ve ağırlık artar, gövde toz ve suya karşı dayanıklı hale gelir, daha kaliteli malzeme kullanılmaya başlanır, vizör tipi pentamirrordan pentaprizmaya terfi eder, vizörün kapsama alanı genişler, RAW çekimler 12 bit yerine 14 bit olur, kullanılan kart tipi SD den CF ye değişir, otomatik netleme noktaları sayısı artar.
Şu an piyasada bulabileceğiniz Mid-size SLR (Orta boyutlu SLR) modelleri;
- Canon EOS 60D
- Canon EOS 7D
- Canon EOS 5D Mark II
- Canon EOS 5D Mark III
- Canon EOS 6D
- Nikon D90
- Nikon D7000
- Nikon D300S
- Nikon D700
- Nikon D800
- Nikon D600
- Sony SLT-A99
- Sigma SD1 Merrill
- Sigma SD15
Large SLR (Büyük SLR)
Bu sınıftaki modeller genellikle profesyonel fotoğrafçılar ya da parası – miktarını bilemeyecek kadar – fazla olan amatörlerin tercihidir. Canon EOS-1D Mark IV hariç tamamı FX sensöre sahiptir. (Canon EOS-1D Mark IV 1.3 krop faktöre sahip, spor fotoğrafçıları, vahşi yaşam fotoğrafçıları vs. için özel olarak üretilmiş bir modeldir.) Vizör kapsama alanları %100 dür, yani ne görürseniz onu çekersiniz. Battery Grip gövdeye bütünleşik olarak gelir. Üzerlerinde kafa flaşı bulunmaz, harici olarak alınıp takılması gereklidir. Arkadaki LCD ekranın altında üçüncü bir LCD daha bulunur. Yukarıda kompakt SLR den Orta boyutlu SLR ye geçerken belirttiğim tüm iyileştirmeler bu sınıftaki gövdelere eklenmiş olarak gelir. Gövde su ve hava geçirmezdir ve daha dayanıklı materyallerden üretilirler.
Şu an piyasada bulabileceğiniz Large SLR (Büyük SLR) modelleri ise;
- Canon EOS-1D Mark IV
- Canon EOS-1Ds Mark III
- Canon EOS-1D X
- Nikon D3X
- Nikon D4
Temelde seçim yapabilmeniz için kriter “harcamayı düşündüğünüz para” olmalıdır. Çoğu ürünün aksine fotoğraf ekipmanlarında daha yüksek paralar ödeyerek daha sağlam, daha sorunsuz, teknik olarak daha başarılı ürünler (hem gövde hem de objektif olarak) satın alabiliyorsunuz. Yani tekstil ürünleri gibi markadan dolayı ek para ödemiyorsunuz. O yüzden harcamayı düşündüğünüz para belli ise alabileceğiniz ürün de bellidir. Çok fazla kişiye sorarak kafanızı bulandırmayın, kararınızı kendiniz verin ve onun sorumluluğunu alın. Ayrıca bu durumda harcayacağınız paranın sadece bu kadar olduğunu düşünme yanılgısına düşmeyin lütfen, bkz. Amatör Fotoğrafçının Hikayesi
Bu yazı teknik bir inceleme değildir, sadece genel fikir sahibi yapmayı amaçlamaktadır. Tabi ki sınıf geçişlerinde bu değişikliklerin haricinde birçok değişiklik ve iyileştirme de yapılır, otomatik netleme mekanizmaları daha iyileştirilir, işlemci güçleri yükseltilir vs. Ama bu tip iyileştirmeler aynı sınıfta çıkan yeni modellerde de yapıldığı için konumuz dışı kalmıştır.