Bir çok fotoğrafçının duyduğu ama ne işe yaradığını bilmediği EXIF nedir? EXIF kelimesi İngilizce “Exchangeable Image File” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Çekmiş olduğunuz fotoğraf kaydedilirken görseli oluşturan bilgilere ek olarak sonradan işinize yarayabilecek bazı bilgiler de dosya üzerine yazılmaktadır. Bu bilgiler sadece o fotoğrafa özeldir. Örneğin kullanılan renk uzayı, diyafram, iso, perde hızı, kullanılan gövde ve objektif, çekim odak uzaklığı, ölçüm metodu, flaş kullanımı vs. hakkında teknik bilgilerin yanı sıra çekim zamanı, copyright bilgisi vs. gibi arşiv için gerekli bilgiler de olacaktır.
Eğer fotoğraf makinesinin zamanını doğru ayarlamış iseniz, dosya adını değiştirmiş olsanız ya da dosyayı bir kaç kere başka ortamlara transfer etmiş olsanız da, hatta dosya değiştirme tarihi değişse bile EXIF bilgisindeki fotoğraf çekim tarihi ve saati değişmeyecektir. Dolayısıyla o fotoğrafın tam olarak ne zaman çekildiğini her daim bilebileceksiniz. Artık yeni nesil bazı ürünlerde GPS bilgisi de EXIF’e kaydedilmektedir. Ya da eğer elinizdeki makine destekliyorsa bir GPS aparatı yardımıyla makinenize bu bilgiyi alıp EXIF’e işleme yeteneği kazandırabilirsiniz.
Çektiğiniz bir fotoğrafta alan derinliğin yeterli olmadığını fark ettiğinizde EXIF bilgilerine bakarak çekim değerlerini yeniden ayarlayıp fotoğrafı tekrar çekebilirsiniz. Ya da çektiğiniz fotoğraf eğer fazlaca kumlanmış (noise) görünüyorsa iso değeri öğrenerek iso yükseltmesini daha az yapabilirsiniz.
EXIF bilgilerini genellikle tüm fotoğraf işleme yazılımları ya da arşivleme programları göstermektedir. Bu bilgilere file info, image info ya da dosya bilgisi gibi menülerden ulaşabilirsiniz. Eğer çok yeni bir teknolojiye sahipseniz bu programların kendini güncellemesi sayesinde sizin makineniz için de hatasız olarak EXIF bilgilerini okuyacaktır. Ayrıca arşivleme programlarını kullanırken EXIF bilgilerinden yararlanarak fotoğraflarınızı filtreleyebilirsiniz.
Eğer fotoğraf editörü olarak Adobe Photoshop kullanıyor ve son aşamada dosyanızı JPEG olarak kaydediyorsanız standart kaydetme işleminde EXIF bilgileri dosyanıza yazılır. Fakat Save for Web.. seçeneği kullanarak kaydederseniz bu yeni kaydettiğiniz dosyada EXIF bilgileri yer almayacaktır. Save for Web.. seçeneğinin tek amacı dosya büyüklüğünü kontrollü olarak minimum hale getirmektir.
Merhaba,
Exif değerleri kaybolmuş bir fotonun kayıp değerleri bulunabilirmi?
Bildiğim kadarıyla bunun bir yöntemi yok, maalesef bulunamaz.
Sayın Hakkı Ceylan, 3D render programları ile elde ettiğimiz imajlarda program adı gibi bilgiler exif e yazılır mı ?
Sayın Kutsal Beyefendi, 3D render ile oluşturulan imajlar temelde bir fotoğraf değildir, bu yüzden exif bilgileri olmaz. Fakat kullanılan dosya formatına göre içeriğine program bilgisi yazılabilir. File info gibi alanlarda program isimleri bulunabilir. Ama elde edilen görüntüyü bir photoshop gibi bir photo edit programı ile açıp, ufak tefek ayarlamalar yaptıktan sonra kaydedersek exif bilgilerine Adobe Photoshop yazılacaktır.
Hakkı bey çok teşekkür ediyorum ilginiz ve cevabınız için yarışmaya katılmaktan vazgectim ve yüklediğim fotoğrafımı kaldırdım, fotoğraf çekmeye devam. Kendinize iyi bakın, ışığınız bol olsun.
Mehmet Bey fotoğraf çekmeye devam, yarışmaları da boş verin. Siz cep telefonuyla bile harika işler çıkartabilirsiniz, emin olun.
Merhabalar ben telefondan fotoğraf cekiyorum da fotoğraflarımın exif bilgilerini makineden çekilmiş gibi nasıl değiştirebilirim acaba bu mümkün mü yardımcı olabilirseniz sevinirim
Mehmet Bey dijital dünyada her şey mümkün. Exif bilgilerini bazı programlar vasıtasıyla değiştirebilirsiniz, bu programları arama yaprak kolaylıkla bulabilirsiniz. Exif bilgilerinin bir kısmı değiştirilmemek amacıyla kayıt edilir. Bu bilgilerden birisi de kayıt fotoğrafı oluşturan ekipman bilgisidir. Cep telefonu ile fotoğraf çekmenin neresi kötü, ben de bazı fotoğraflarımı cep telefonu ile çektim ve çekmeye devam ediyorum. Önümüzdeki 4-5 sene içerisinde cep telefonları normal fotoğraf makinelerinden daha fazla kullanılacak, emin olun.
Hakkı bey merhabalar çok haklısınız ben de naçizane çektiğim çoğu fotoğrafımı cep telefonuyla çekiyorum. Geçen gün bir yarışmaya denk geldim ve yarışmanın konusuna uygun bir fotoğrafim vardı ve o fotoğrafımla katildim. Ancak sonradan şartlara baktığımda cep telefonuyla çekilen fotoğraflar kabul edilmediğini öğrendim. Acaba fotoğrafimin exif bilgilerini ayni kurgu ve zaman mekânda makineyle çekilmiş bir fotoğrafin exif bilgileriyle değiştirebilir miyim sizce bu mümkün mü bu konuda yardımınıza ihtiyacım var ve açıkçası yapmayı düşündüğüm şey kısmen hoşuma gitmiyor etik konusunda ancak yinede bu konuda bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim
Mehmet Bey yarışma konusuna pek sıcak bakmıyorum, ama bildiğim bir şey varsa o da böyle bir şey yaptığınızda direkt olarak elenirsiniz. Cep telefonuyla çekilen fotoğraflar kabul edilmiyorsa sizden raw halini isteyecekler, bu durumda elinizde raw hali olamayacağından hiç bir şekilde başarılı olamazsınız.
Cep telefonuyla çekilen fotoğrafları kabul ediyorlarsa da zaten elinizdekini değiştirmeden gönderin.
İyi çalışmalar, Photoshop ile işlediğimiz (küçük rotüşler) fotoğrafta yeni ölçüm değerleri (f, exp. gibi) nasıl bulunur. Teşekkür ederim
EXIF değeri, fotoğraf çekildiği ana aittir ve sabittir değişmez. Fotoğraf işleme programlarıyla yaptığınız değişikliklerin bir çoğu dijital ve lokal işlem olduğundan EXIF bilgileriyle ilgili değildir. Bunlar fotoğrafta herhangi bir şekilde gösterilmezler. Fakat EXIF bilgileri de çeşitli programlar vasıtasıyla manual olarak değiştirilebilir. Ama bilmeniz gereken en önemli şey EXIF çekilen o andaki fotoğrafa aittir ve zaten çekim zamanı olarak da bilgisi mevcuttur.