Bir çok fotoğrafçının duyduğu ama ne işe yaradığını bilmediği EXIF nedir? EXIF kelimesi İngilizce “Exchangeable Image File” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Çekmiş olduğunuz fotoğraf kaydedilirken görseli oluşturan bilgilere ek olarak sonradan işinize yarayabilecek bazı bilgiler de dosya üzerine yazılmaktadır. Bu bilgiler sadece o fotoğrafa özeldir. Örneğin kullanılan renk uzayı, diyafram, iso, perde hızı, kullanılan gövde ve objektif, çekim odak uzaklığı, ölçüm metodu, flaş kullanımı vs. hakkında teknik bilgilerin yanı sıra çekim zamanı, copyright bilgisi vs. gibi arşiv için gerekli bilgiler de olacaktır.

Eğer fotoğraf makinesinin zamanını doğru ayarlamış iseniz, dosya adını değiştirmiş olsanız ya da dosyayı bir kaç kere başka ortamlara transfer etmiş olsanız da, hatta dosya değiştirme tarihi değişse bile EXIF bilgisindeki fotoğraf çekim tarihi ve saati değişmeyecektir. Dolayısıyla o fotoğrafın tam olarak ne zaman çekildiğini her daim bilebileceksiniz. Artık yeni nesil bazı ürünlerde GPS bilgisi de EXIF’e kaydedilmektedir. Ya da eğer elinizdeki makine destekliyorsa bir GPS aparatı yardımıyla makinenize bu bilgiyi alıp EXIF’e işleme yeteneği kazandırabilirsiniz.

Çektiğiniz bir fotoğrafta alan derinliğin yeterli olmadığını fark ettiğinizde EXIF bilgilerine bakarak çekim değerlerini yeniden ayarlayıp fotoğrafı tekrar çekebilirsiniz. Ya da çektiğiniz fotoğraf eğer fazlaca kumlanmış (noise) görünüyorsa iso değeri öğrenerek iso yükseltmesini daha az yapabilirsiniz.

EXIF bilgilerini genellikle tüm fotoğraf işleme yazılımları ya da arşivleme programları göstermektedir. Bu bilgilere file info, image info ya da dosya bilgisi gibi menülerden ulaşabilirsiniz. Eğer çok yeni bir teknolojiye sahipseniz bu programların kendini güncellemesi sayesinde sizin makineniz için de hatasız olarak EXIF bilgilerini okuyacaktır. Ayrıca arşivleme programlarını kullanırken EXIF bilgilerinden yararlanarak fotoğraflarınızı filtreleyebilirsiniz.

exif-ornek

Eğer fotoğraf editörü olarak Adobe Photoshop kullanıyor ve son aşamada dosyanızı JPEG olarak kaydediyorsanız standart kaydetme işleminde EXIF bilgileri dosyanıza yazılır. Fakat Save for Web.. seçeneği kullanarak kaydederseniz bu yeni kaydettiğiniz dosyada EXIF bilgileri yer almayacaktır. Save for Web.. seçeneğinin tek amacı dosya büyüklüğünü kontrollü olarak minimum hale getirmektir.