Tatillerde, izinlerde, haftasonlarında mümkün mertebe şehir dışına ya da yurtdışına fotoğraf gezisi için gitmeye çalışıyorum. Bazen bir grupla bazen de sadece eşimle. Yut içi ya da yurt dışı olsun, yakın ya da uzak olsun, konaklamalı ya da günübirlik olsun, planlamayı genellikle birlikte yapıyoruz ama organizasyon kısmı ona ait. Bu işten elde ettiğimiz tecrübeleri sizinle paylaşmaya çalışacağım.
- Fotoğraf gezisi için gideceğiniz yerde ya da yakınlarında konaklamayı düşünüyorsanız yerinizi önceden ayırtın. Oteller pahalı olabilir ve her zaman güvenilir olmayabilir; ama Öğretmen Evleri oldukça iyi alternatiflerdir, unutmayın. Oldukça temiz ve hesaplıdırlar. Sonuçta amacımız lüks bir otelde tatil yapmak değil, sadece konaklamak ve/veya kahvaltı edebilmek. Gideceğiniz yere yakın – eğer varsa – Öğretmen Evlerine ulaşabilmek için ilginç bir adres var www.ogretmenevim.com. Buradan gerekli bilgileri elde edebilirsiniz.
- Oraya giden tanıdığınız varsa onlarla konuşun, fotoğrafçı olsun ya da olmasın söylediklerinin tamamını dinleyin, onun için önemsiz olabilecek ayrıntılar sizin oldukça işinize yarayabilir. Fakat eğer fotoğrafçı değilse asla nerede fotoğraf çekebilirim diye sormayın. Çünkü bir fotoğrafçının bakışıyla, turistik ya da kültürel amaçlı gezi yapan birinin bakışları çok farklıdır.
- Daha önce orada çekilen fotoğraflara bakın. Flickr ya da Fotokritik gibi sitelerde arama yaparak bu fotoğraflara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Buralarda arama yapmanız aynı zamanda fotoğrafı çekenle irtibat kurmanıza ve daha fazla bilgi almanıza yarayacaktır.
- Fotoğraf gezisi için seçtiğiniz yere ait harita ve uydu görüntülerine bakın, Google Maps, Wikimapia gibi servisler bu iş için oldukça yeterli içerik sunuyorlar. Yanınıza – varsa – bir navigasyon cihazı almanız da işlerinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca yanınıza basılı harita almanız da yararlı olacaktır. Basılı haritanız yoksa yukarıdaki sitelerden yakın çevrenin haritalarını görüntüleyerek, bastırıp kullanabilirsiniz.
- Fotoğraf gezisi için gideceğiniz yerde güneşin ne zaman doğduğu ve battığını öğrenin, bunun için Diyanetin web sayfalarını kullanabilirsiniz. Gideceğiniz yere göre güneşin konumunu da tespit etmeniz önemli olabilmektedir. Bazen bir tepe ya da dağ nedeniyle gündoğumu veya günbatımı olmayabilir ve boşuna zaman kaybedersiniz.
- Geziniz ne kadar uzun ya da kısa olursa olsun mutlaka hava durumunu kontrol edin ve ilerleyen günler hakkında fikir sahibi olun. Bu bilgileri DMİ sayfalarından, havadurumu.com.tr ‘den, Yahoo Weather sayfalarından ve daha birçok kaynaktan elde edebilirsiniz. Birkaç kaynaktan bu bilgilere ulaşmanız daha iyi olacaktır, unutmayın tüm kıyafetlerinizi buna göre hazırlayıp en kötü senaryoya göre hareket etmeniz hiçbir pişmanlık yaşamamanızı sağlar.
- Gideceğiniz yere ait daha önce yazılanları okuyun. Yine internet bu iş için muazzam bir kaynak sunmakta ama basılı kaynakları bulup okumanız da oldukça işinize yarayacaktır. Vaktiniz olduğu kadar okumaya ve araştırmaya, sorup soruşturmaya gayret edin, inanın çok işinize yarıyor.
- Yurtdışına gidecekseniz bunu bir tur organizasyonuyla yapmanız size kalacak yer ve ulaşım açısından ekonomik bir fayda sunacaktır. Gideceğiniz yere ulaştıktan sonraki turlara katılmak yerine kendi planınızı kendiniz yaparak oradaki metro vs. gibi ulaşımları kullanmanız, daha uzun süre yürümeniz size fotoğraf ve kültür açısından çok daha fazla şey kazandıracaktır.
- Eğer gideceğiniz yerde araba kiralamayı düşünüyorsanız bunu da gitmeden önce halletmenizde fayda var, zira orada arabasız kalabilir ya da fazla ücret ödeyebilirsiniz. Vivi.com.tr üzerinden rent a car firmalarının fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Araç kiralamadan önce bakmanızı tavsiye ederim.
- Tabi tüm bunları yaparken arada gezi bütçesini de oluşturmayı, zorunlu harcamalarınız ve diğer masraflar için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını tespit etmeyi, hangi ödemeleri kredi kartı ile yapabileceğinizi öğrenip yanınıza ne kadar nakit almanız gerektiğini hesaplamayı unutmuyoruz. Bazı yerlerde kredi kartı kullanamazsınız, bazı yerlerde ise nakit çekecek ATM bulamazsınız.
- Son olarak yaşadıklarınızı ve çektiklerinizi paylaşın, paylaşın ki biz de oralara gidebilelim, o kültüre, o lezzetlere yabancı kalmayalım, özellikle Türkiye gibi bir coğrafyada o kadar çok gezilecek görülecek yer var ki. Her yerde farklı bir kültürün izleri ve o izleri taşıyan insanlar, bunları paylaşın, biz elimizden geldiğince paylaşıyoruz: www.azgezmis.com.
Unuttuğum bir çok ayrıntı olabilir, örneğin yayla yollarında 4×4 pahalı olduğundan ekonomik olsun diye Renault Clio kiralayabilirsiniz. Okuyanların bazıları bir gezi için gerçekten bunları yapıyor musunuz diye düşünebilir, hemen cevap vereyim “Evet” ve daha fazlası. Bizim dört, beş günü aşan gezilerimizin programı en az bir ay önceden yapılmaya başlanır. Temel rota ve rezervasyonlar çok önceden belirlenir, otel vs harcamaları böylelikle daha ucuza halledilmiş olur.
Gezi yaklaştıkça ayrıntılar belli olur ve son birkaç gün içerisinde neredeyse tüm günler, saati saatine programlanmıştır. Fakat böyle olması o saatlere uymak zorunda olduğumuz anlamına gelmez ve her zaman plandan sapma özgürlüğümüz vardır ama elimizde plan ve program olması “Şimdi ne yapacağız? Nereye gideceğiz?” gibi soruların hiç sorulmamasını sağlar. Sizin de kendinize ait tecrübeleriniz varsa lütfen çekinmeden yazın.
Bunlar mükemmel tavsiyeler Hakkı Bey!
* Şahsi deneyimlerim ışığında ve karınca kararınca ufak tefek ilaveler yapmak isterim. İlk önerim, her tür gezide işe yarayacak bir “Gezilerde Yanımıza Alacaklarımız Listesi”nin el altında bulundurulması. Benim böyle bir listem var ve son derece işime yarıyor. Bu liste sayesinde abartmıyorum; son 10 yıldır çıktığım gezilerin %99’unda “Tüüüh, ……’yı yanıma almayı unutmuşum” diye dövünmedim! Listemde neler mi var? Fotoğraf gereçlerinden tutun, mevsime göre iç çamaşırı (mesela paçalı don ), tırnak çıtçıtı, aspirin, patinaj zinciri, gezi programım, çakı, tuvalet kâğıdı, yedek pillere kadar her şey… Herhangi bir yolculukta işinize yarayabilecek her şeyi bu listeye ekleyebilirsiniz. Evet, çok uzun bir liste (benimki arkalı önlü 3 A4 kâğıdı tutuyor) ama yararı inkâr edilemez. Bir uyarı daha: örneğin gezilerde kullanmak amacıyla yeni bir el feneri mi aldınız; hemen listenize ilave edin.
* Bir öneri de Karadeniz için. Karadeniz’e giderken yanınıza mutlaka bir yağmurluk alın! Yaz mevsiminde bile!
* Kamplı geziler yapanlara da önerim var. Hangi mevsimde olursa olsun, gezinizde 1000 metre ve daha yüksek rakımlı bir yerde kamp kurmayı düşünüyorsanız, kışlık uyku tulumunuzu da (1-2 tane battaniye de olabilir) yanınıza almayı unutmayın. Ağustos ayı ortalarında ve 1400 metre rakımda yazlık uyku tulumunun içinde sabaha kadar zangır zangır titreyerek gözüne uyku girmeyen birisi olarak bu uyarımı yabana atmayın!
Tüm fotoğrafseverlere, gezginlere saygılarımla.
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz fakat otelimize de bekleriz :)
ben ne zaman iyi bir fotoğrafçı olacağım acaba ? :D
ZEHRA CEYLAN gibi bir eşin varsa bunları hiç okuma planlamayı o yapıyor :)))
Harika bir yazı olmuş Hakkı bey.
Verilen bu bilgiler için ne kadar teşekkür etsem azdır. (:
Hakkı Bey
Tamda yeni makineme alışmak için gezilere katılmayı planladıgım zamanda bu makaleyi okumak ilaç gibi geldi şimdilik günü birlik gezilere katılmayı planlıyorum.ve yeni almış oldugum makineye alışmaya çalışıyorum buda oturarak olacak bir iş degil sizin tecrübeleriniz bize rehberlik ediyor
Her ne kadar şu anda bunu yapabilecek bir durumda olmasam da gerçekten ayrıntılı bir yazı olmuş. Yani amatör fotoğrafçı yazısını da okuduktan sonra bu yazı gerçekten iyi oldu.
Teşekkürler …
Hakkı bey gerçekten öğretici bir yazı olmuş sitenizi bulduğumdan beri yazılarınızla çok şey öğrendim.
Fotoğraf için gezi düzenlemesemde arkadaşlarımla bir haftasonu kaçamağı yapıyoruz.
Gerçekten gezi planlamak zor iş gideceğiniz yerin şartlarını tam olarak bilemiyorsunuz.Bizim geziler genelde piknik havasında geçtiği için yanımıza ne alsak diye düşünüyoruz ama her seferinde mutlaka bir eksik çıkıyor.
Nitekşm bu fotoğraf gezisi içinde aynı olsa gerek.Zira gittiğiniz yerde neyle karşılaşacağınızı önceden kestiremediğiniz için araç-gereç konusunda bi hayli düşünmeli ve en doğru tercihi yapmak çok önemli.
Yazı için ayrıca Teşekkür ederim…