Birçoğunuzun bildiği veya bir yerlerde işittiği bir kavram Altın Oran. Burada kısa bir tanımlama vererek fotoğrafta kullanımına değinmek istiyorum.
Altın Orana tabiatta, matematikte, ünlü sanat eserlerinde ve daha birçok yerde sıkça rastlayabiliriz. Bir insan yüzündeki ve vücudundaki birçok oran, piramitlerdeki oranlar, salyangozdaki oranlar, çam kozalağındaki oranlar, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa adlı tablosu ve bunun gibi yüzlercesi örnek olarak verilebilir.
Altın Oran Nedir?
Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oran 1.618 sayısını verir ki bu da Altın Oran’dır.
Ünlü İtalyan Matematikçi Fibonacci’nin bize tanıttığı ve Fibonacci Serisi diye bilinen sayı dizisindeki elemanların da Altın Oranı vurguladığı görülmektedir. Bu serideki sayılar; 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, … şeklinde ilerlemekte olup her sayı bir önceki iki sayını toplamı şeklindedir. Buradaki Altın oran ise her elemanın (13. sıradan sonra) bir öncekine oranı bize yine 1.618 değerini vermesidir.
Mimaride de çok sık kullanılan bu oran insan gözüne en hoş gelen dikdörtgenin uzun ve kısa kenarları arasındaki orandır. Daha ayrıntılı bir incelemeyi Vikipedi ‘den yapabilirsiniz.
Fotoğrafta Altın Oran
Fotoğraftaki kullanımına gelince; Altın Oran her ne kadar küsuratlı bir sayı gibi görünse de Altın Oran’ı fotoğrafta kullanmamız mümkündür. Bunun için yapmamız gereken kadrajımızı 9 eşit dikdörtgene bölerek ilgi noktasını ortada yeralan kesişim noktalarından birine yakın yerleştirmek. Tam bir Altın Oran olmasa bile bu işimizi görecek prensip 1/3 kuralı olarak bilinir.
Günümüzde birçok fotoğraf makinesi vizörden baktığınızda (Grid fonksiyonu açık ise) size bu bölünmüş alanları göstererek kullanmanıza yardımcı olmaktadır. Tabi ki tüm fotoğraflar bu şekilde olamaz; ama genel itibariyle bu kurala uygun kadrajlar gözümüze çok daha hoş görünecektir.
Hakkı bey sizi kısa zaman önce takip etmeye başladım. Bende bu işe yeni başlayan, yeni merak sara bir kart acemiyim. Yaş 31…geç kalmış sayılırmıyım. diğer önemli konu ise sizden eğitim almak mümkünmü. bu tip ber çalışmanız ve ya projeniz varmı. iyi çalışmalar….
Yücel Bey yaşınız oldukça müsait, fotoğrafçı arkadaşlarımın yaşları 25 ile 65 arasında değişiyor, yani siz ortalardasınız merka etmeyin. Kişisel olarak özel ders veriyorum.
Altın oran mikro kozmosta var olanlardan, makro kozmosta var olanlara kadar pek çok varlığın yapısında var olan mükemmel bir sayı.
Yaradan’ın yarattığı sanat eserlerinin yapısına yerleştirdiği bir mühür, bir imza adeta…
Ben matematik bölümü öğrencisiyim. Lisans tezim hakkında araştırma yaparken rastladım bu sayfaya, yorum yazmadan geçemedim!
Yazınız için teşekkürler… Yalnız bazı terimlerinize yabancıyım(Mesela: “önemli olan gidiş yönünde ya da bakış yönünde boşluk bırakmak…” (?) ) Açıklarsanız sevinirim.
altın oranda yüce allahımın işi işte…daha ne sölenir ki buna?!!!!!!!!!!
Gerçekten ilginç ve bir o kadar isabetli bir nokta fotoğraf için, bilgiler için teşekkürler.
Fache, aslında Phi bir kısaltma değil, yunan alfabesinde bir harf. Altın Oran olarak elde edilen 1.618033988749894… sayısını ifade etmek için kullanılır. Detaylı bilgiyi Vikipediâ??den alabilirsiniz.
PHI gerçekden çok değişik bi kavram.peki bunu kısaltılmamış adı ne?
Elbette, aynı şey geçerli, önemli olan gidiş yönünde ya da bakış yönünde boşluk bırakmak..
Peki ortadaki dikdörtgenin diğer köşelerini kullanırsak, kompozisyon yine altın orana uymuş olacak mı ?
Rica ederim, ben de uzun seneler önce bilim teknik dergilerinden birinden öğrenmiştim.
Altın oran hakkındaki aciklamalar cok ilginc geldi dogrusu.Bana sunu dusundurdu.Yeryuzunde baslangicdan bu yana doganin yarattigi bir altin oran var aslında. Bende bunu sadece fotografcilarin buldugu bir kural olarak dusunmustum bugune kadar. Sayende yeni bir sey ogrendim tesekkur ederim :))