Fotoğrafçılar için her türlü ekipman seçimi önemlidir; fakat bazı ekipmanlar var ki oldukça ihmal edilirler. Bu ihmal edilenlerden ya da fazla önemsenmeyenlerden biri fotoğraf çantasıdır. Fotoğraf çantası satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? Hangi çanta hangi amaç için daha uygundur? Bu ve benzeri sorulara yanıt olmasını umarak başlıyorum.
Fotoğraf çantası çeşitleri
Valiz tipi çantalar
Hard Case olarak bilinen bu tip ürünler çok fazla ve değerli ekipmanı olanlar için idealdir. Avantajı oldukça büyük bir hacme sahip olduğundan her türlü ekipmanı yanınıza alabilirsiniz. Çok sağlam ve sert malzemeden yapıldığından ekipmanı her türlü dış etkilerden korur. Genellikle tekerlekli olduğundan yolculuk esnasında taşıması nispeten kolaydır. Dezavantajı ise büyüklüğü ve ağılığıdır. Genellikle bu tip çantalarla fotoğraf çekimi esansında dolaşılmaz, sadece transfer amacıyla kullanılır. Bu çantanın yanında ek bir fotoğraf çantası ya da fotoğrafçı yeleği de edinmek zorunluluktur.
Sert plastik malzeme ve/veya alüminyum malzemeden üretilirler. Bilindik bazı markaların yanında farklı bir çok markanın da bu tip ürünleri vardır: Vanguard, Lowepro, Think Tank, Manfrotto, Pelican, BW Outdoor, Star, Ape Case, Barska, Condition 1, DeeJay, Explorer Case, Frezzi, Gator Cases, SKB, Nanuk, Marathon, HPRC, Seahorse, Porta Brace, Jelco vb…
Sırt çantaları
Klasik sırt çantaları iki omuza birden asılır ve sırtta taşınır. Her türlü büyüklükte bulabilme şansınız vardır. Avantaj olarak söyleyebileceğimiz; taşıma hacmi oldukça büyüktür ve dengeli bir taşıma sağlar. Dezavantajı ise objektif değiştirmek istediğinizde, ya da çanta içinden bir malzemeye ihtiyacınız olduğunda çantayı sırtınızdan yere indirmeniz gerekir; fakat bu işlem sizi yavaşlatır, her an çantayı koyabileceğiniz bir yer de bulamayabilirsiniz.
Sırt çantası modeli seçerken dikkat etmeniz gereken bir kaç husus; yağmur geçirgenliği nasıl ya da ek yağmurluğu var mı, notebook ya da tablet taşıyacaksanız onun için ayrı bir bölmesi var mı, yanınızda devamlı tripod taşıyorsanız onu takabileceğiniz bölümü var mı? Eğer fotoğraf ekipmanı haricinde yanınızda bolca kişisel eşyanız varsa bazı sırt çantaları bunlar için ek bir bölüme sahiptir, böylece ek bir çanta taşımaktan da kurtulmuş olabilirsiniz.
Sırt çantası için piyasada bir çok marka görebilirsiniz: Manfrotto, Vanguard, Lowepro, National Geographic, Tamrac, Think Tank, Tenba, Nest, Kata Fancier vb. Bu markaların çoğu birbirinden iyi tasarlanmış ve sağlam ürünler üretmektedir.
Yarım sırt – yarım omuz çantaları
Sling Shot ya da Sling Bag adı da verilen bu çantalar tek omuzda asılı dururlar. Omuzun etrafında döndürülerek ön tarafa alınabilir ve çanta açılabilir. Avantajı: hızlıca objektif değiştirebilirsiniz ve ihtiyacınız olan malzemeye ulaşabilirsiniz. Dezavantajı: Tek omuzunuza asıldığı için uzun kullanımlarda omuz ağrısı yapar, biçimleri gariptir ve iyi görünmezler. Bazıları sadece tek taraflı kullanılabilir, yani omuz değiştiremezsiniz. Her markanın olmasa da Lowepro, Tamrac, Manfrotto, Vivitar, Kata, Case Logic vb. markaların ürünlerini bulabilirsiniz.
Omuz çantaları
Oldukça klasik bir çanta modelidir. Günlük hayatta kullandığınız çantalara benzerler, tek omuza asılarak kullanılır. İstediğiniz zaman omuz değiştirebilirsiniz. Avantajları: Ekipmana hızlı erişim sağlar, estetik görünümleri vardır. Dezavantajı ise ağırlık ve taşıma süresi arttıkça omuz ağrısı da artar, kapasiteleri sınırlıdır. Neredeyse tüm markaların bu tip ürünleri bulunmaktadır. Bu tip çanta seçimi yaparken kullanılan malzeme, yağmur geçirgenliği, çarpmalara karşı dayanıklılık, tablet veya kitap bölmesi vb. özelliklere bakabilirsiniz. Sonrasında hacim ve renk seçimi size kalmış.
Bel Çantaları
Bu tip çantalar nispeten daha az malzemesi olanlar için kullanışlı olabilir. Bele kemer gibi takılarak kullanılır. Avantajı ekipmana hızlıca erişebilmeye olanak verir, gerekirse omuza da takılabilir. Dezavantajı ise yeterince hacme sahip olmamasıdır. Think Tank, Lowepro ve National Geographic markalarının bu tür ürünlerini bulabilirsiniz.
Fotoğraf çantası seçimi
Çanta seçimi yaparken benim izlediğim yol önce sağlık, sonra kullanılabilirlik ve sonrasında da konfor ve estetik geliyor. Sizin sıralamanız daha farklı olabilir, öyleyse bu yazı pek işinize yaramayabilir. Fotoğraf çantası seçmeden önce öncelikle aşağıdaki sorulara cevap vermemiz işimizi kolaylaştıracak.
- Sahip olduğumuz ekipmanın ağırlığı ve miktarı
- Fotoğraf çekim stili, yürünecek mesafe ve genel çekim alışkanlıkları
- Genel kondisyon ve kullanıcının yaşı
Sahip olduğumuz ekipmanın ağırlığı ve miktarı
Öncelikle ekipmanımız nelerden oluşuyor, bunlara yakın zamanda yeni bir ürün daha eklenecek mi? Klasik DSLR setimiz mi var, yoksa klasik aynasız bir sete mi sahibiz? Yoksa sadece bir gövde ve bir objektifimiz mi var?
Klasik DSLR set olarak düşündüğümüz ekipmanı bir adet FX veya DX gövde, 24-70mm, 70-200mm ve 50mm sabit objektif olarak kabul edebiliriz . Bunların yanında ek bir objektif olabilir, şarj aleti, yedek piller vb. gibi ek aparatlar da ekipmanımıza dahil elbette. Böyle bir ekipmanı rahatça sığdırabileceğiniz çanta genellikle sırt çantası olacaktır.
Klasik aynasız bir setimiz varsa bu yukarıdaki gövde ve objektifleri aynasız olanlarla değiştirdiğinizi düşünün. Yükümüz ve hacmimiz oldukça azalıyor. Bu durumda sırt çantası kullanabildiğimiz gibi diğer seçenekleri de kullanabilme ihtimalimiz oluyor. Bu diğer seçenekler SlingShot (tek omuza takılıp çevirilerek öne alınabilen) ya da omuz çantası olabilir.
Eğer daha da az ve hafif bir ekipmanımız varsa fazla düşünmeden bir omuz çantası alabiliriz. Tek veya iki objektifle birlikte bir aynasız gövde için en iyi seçim omuz çantası olacaktır.
Fotoğraf çekim stili, yürünecek mesafe ve genel çekim alışkanlıkları
Fotoğraf çekimi süresince günde kaç saat ayakta kalınıyor, uzun süre yürünüyor mu? Fotoğrafçılar genellikle uzun yürüyüşler yaparlar ve saatlerce ayakta kalırlar. Eğer sizin de bu tarz bir çekim alışkanlığınız varsa omuz çantası ya da slingshot tarzı bir çanta ne kadar hafif olursa olsun sizi rahatsız edecektir. Bu durumda en iyi tercih ufak ya da büyük bir sırt çantası edinmektir.
Fakat bazı fotoğrafçılar kendilerini bu kadar yormazlar. Daha az yürümek, sık sık bir kafede dinlenmek ve sohbet et etmek gibi alışkanlıkları olanlar vardır. Eğer siz de kendinizi fazla yormayan bir fotoğrafçı iseniz ekipmanınız ağır ve fazla ise sırt çantası, daha az ve hafif ise omuz çantası kullanabilirsiniz. Sokak fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız ve sık sık objektif değiştiriyorsanız slingshot tarzı bir çanta daha kullanışlı olacaktır. Kompakt bir makine ile çekim yapıyorsanız ufak bir omuz ya da bel çantası satın alabilirsiniz.
Genel kondisyon ve kullanıcının yaşı
Kaç yaşındasınız? Aslında yaştan ziyade vücudunuzun durumu ve kondisyonunuz nasıl? Hemen yoruluyor musunuz? Aslında bu tip soruların cevabı çanta seçiminden ziyade ekipman seçimi için daha önemli. Bu sorulara verilebilecek cevaplar aşağıdaki gibi olabilir.
- Kondisyonum çok iyi, ben zaten sporcuyum,
- Kondisyonum iyi, yaşıma göre zindeyim,
- Eskiden bu kadar çabuk yorulmuyordum, ama idare eder,
- Pek iyi değil, kendimi zor taşıyorum.
İlk iki cevap için seçim pek zor değil, bir üstteki konuya bakarak seçiminizi yapabilirsiniz. Fakat diğer iki seçenek için aynı şey söz konusu değil. Bizim için en önemli konu sağlık ve onu tehlikeye atacak durumlardan uzak durmalıyız. Bu yüzden cevabınız alttaki iki seçenekten birisi ise ve DSLR setiniz varsa hiç zaman kaybetmeden onu aynasız bir setle değiştirin. Bkz. Hangi aynasız gövdeyi almalıyım? Hatta son seçenek için bence ileri seviye bir kompakt makine bile alabilirsiniz. Bu durumda çanta olarak ufak bir omuz çantası veya bel çantası sizin için ideal olacaktır.
Fotoğraf çantası olarak ben ne kullanıyorum?
Gelelim benim kulladığım ve tavsiye ettiğim yönteme. Garip gelecek; ama büyük sayılabilecek bir çanta tavsiye edeceğim, ben de son zamanlar sıklıkla büyükçe bir sırt çantası kullanıyorum (bazen daha az ekipman alıyorsam omuz çantamı aldığım da oluyor). Yani herşeyinizi koyabileceğiniz cinsten bir çanta. Herşeyden kastım fotoğraf ekipmanınız haricinde tablet, notebook, powerbank, kafa lambası, kitaplar, kablolar, çeviriciler, monopod, tripod, filtreler, vb…
Fakat bu çantanın haricinde yanınıza bir de fotoğrafçı yeleği almalısınız. gün içerisinde fotoğraf çekimine çıkarken gerekli ekipmanları ceplerinize doldurup, geri kalan malzemeyi çantayla birlikte otelde ya da konakladığınız mekanda ya da arabada bırakabilirsiniz. Fotoğrafçı yelekleri birbirinden farklı ve değişik çirkinliklerde olabilir, yine de büyük cepli ve sağlam malzemeden yapılmış olanları en iyisidir. Ayrıca çok sıcak ortamlarda kullanacaksanız sizi terletmemesi gerekir.
Ben uzun süredir bu şekilde fotoğraf çekiyorum. Hem DSLR setle hem de aynasız setle bu tarzda çekimler yaptım. Tüm ekipman sınıflarını ve tüm çanta modellerini denemiş biri olarak, en pratik, en sağlıklı, kısacası en iyi çözümün bu olduğunu düşünüyorum. Sebebi çok açık, amatör fotoğrafçıların çektikleri fotoğraf türleri her an değişebilir. Genellikle her türle ilgilenirler. Bu yüzden ekipman da ister istemez bol çeşitli olur. Bu ekipmanı sığdıracak bir çantaya ihtiyacımız var, herhangi birini arkada bırakırsak pişman olabiliriz. Fakat gün içerisinde o kadar ekipmanı boşuna taşımak da istemiyoruz.
En iyi çözüm yukarıda da söylediğim gibi fotoğraf çekeceğimiz gün ya da saatlerde kabaca ne çekeceğimizi bileceğimizden, ona göre ekipmanımızı seçip yeleğimizin ceplerine doldurmak ve makineyi de boynumuza asmak.
Merhabalar Hakkı Bey. Nikon D7200 için Lowepro 170 AW II modelini düşünüyorum. Fakat makine genişliği 13,6 cm ikem çanta derinliği 12.5 cm. Bu sorun yaratır mı. Makinenin objektifi sağa veyahut sola bakacak şekilde koymak istediğim için 1 cm esneme payı olabilir mi. Test etme imkanım olmadığı için biraz tuhaf bir soru sormuş oldum. Teşekkürler.
Zafer Bey bir sorun olmaz bu ürünler 1-2 cm rahatlıkla esneyebilir, ama siz yine de bir mağaza da çantayı görüp deneyin. Makineye takılı olan objektifler farklı olduğundan derinliği yetmeyebilir. Karar verdikten sonra herhangi bir yerden satın alabilirsiniz. Ama birebir dükkanda görmek çok önemli bence.
Sayın Hakkı Bey, Yazı çok işime yaradı. çok tesekkurler😊 Canon eod 5d mark fotograf makinası olan erkek arkadışıma çanta alacgım. yelek vs gıymez😊 konfosyonu gayt iyi fkt anladıgım sırt çantasıda kullnşlı değil sağlık ıcın mukkemml 😊 bn ne almalıyım!? model onu hiç
bılmıyorum. Lutfen yardımcı olunuz
Sadece gövde olarak düşünmeyin, diğer ekipmanları da işin içine kattığınızda çantaya sığmayabilir. O yüzden tüm fotoğraf setini göz önünde bulundurarak bir çanta seçin.
Hakkı bey daha öncede yazmıştım canon d100 veya nikon d3300 tercihi için 2 sindede pişman olmayacağım bilgisini vermiştiniz şimdi nikonu eledidim canon 100d /1300d/700 d arasında kaldım yazılarınızı okuyarak bu noktaya kadar geldim seçim hakkında deneyiminizden dolayı son bi desteğinizi rica ederim .Hata yapma yanlış bi cihaz alma lüksüm yok doğrusu şimdiden ilgi alakanız ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Benim tercihim 700D olurdu, eğerimkanınız varsa 750D veya 60D gibi gövdelerde çok iyi seçimler olur.
Hakkı bey ben yorumdan ziyade bir konuda danışmak istiyorum,amatör bir kişi olarak çok lens yerine örneğin portre manzara ve sokak resimleri çekmek istiyorum enuygun lens hangisi .Nikon D7100 kullanıyorum.
İstedikleriniz için Sigma 18-35mm f/1.8 güzel bir seçim olur.