Önceki yazılarımda eğer fotoğraf çekimi sonrasında Photoshop vb. programları kullanmayı sevmiyorsanız, beceremiyorsanız ya da uğraşmak istemiyorsanız JPEG fotoğraf çekmenizi önermiştim. Fakat aynı zamanda RAW fotoğraf çektiğimi söylemiştim bkz. Hangi formatta fotoğraf çekmeliyim? JPEG veya RAW
Bu tavsiyemde halen ısrar etsem de, kişisel olarak ben fotoğraf işleme programlarını kullanmayı seviyorum ve neredeyse her fotoğrafımda kullanırım. Hatta neredeyse bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Bkz. Fotoğrafçı için Photoshop gerekli mi?
Burada neden RAW fotoğraf çekiyorum, photoshop ile basitçe ne yaptığımı sadece bir örnek üzerinden giderek anlatmaya çalışacağım. Özellikle yüksek kontrastlı, ışık farklılıklarının çok olduğu, karanlık ve aydınlık bölgelerin yer aldığı fotoğrafları RAW çekmenin yararı büyük. Aşağıdaki fotoğraf JPEG çekilmesi durumunda elinizde olacak görseldir.
Fakat ben bu fotoğrafı RAW çektim ve yukarıdaki şekilde paylaşmak yada kullanmak istemiyorum. O yüzden kısaca yaptıklarımı anlatayım, zaten beraberindeki video size yardımcı olacaktır. Fotoğrafı Adobe Photoshop CC ile açıyorum ve Histogram‘da sağ tarafta bazı alanların (gökyüzü) fazla pozlama nedeniyle patladığını görebiliyorsunuz. İlk yaptığım bu kısımları telafi etmek için pozlamayı düşürmek, ne kadar düşüreceğime karar vermek zor o yüzden klavyeden Alt tuşuna basılı tutarak bu işlemi yapıyorum. Ekranda beyaz alanları göremeyinceye kadar pozlamayı azaltıyorum.
Sonra tüm gölgeleri açıp, tüm aydınlık alanları kısıyorum, bu görüntüdeki tüm detayların ortaya çıkmasını sağlıyor. Sonra bu ayarları dengelemek için siyah ve beyaz kısımların değerlerini değiştiriyorum. Bunu yaparken de Alt tuşuna basıyorum. Siyahları ayarlarken Alt tuşuna bastığımda ekran beyaz oluyor ve ben de ilk siyahların görünmeye başladığı anda değerimi bulmuş oluyorum. Beyazları ayarlarken de Alt tuşuna bastığımda ekran siyah oluyor ve ben de ayarımı değiştirirken ilk beyazı gördüğüm anda değeri bulmuş oluyorum ve o şekilde bırakıyorum. İsterseniz geriye doğru bir iki ufak değeri seçebilirsiniz, bu bize biraz oldun esneklik katar.
Clarity fotoğraftaki detayların ortaya çıkmasını sağlar. Belli bir değerden sonrası fotoğrafı bozar. Her fotoğraf için gerekli olmamakla beraber bu fotoğraf için biraz artırılabilir. Sonrasında biraz da kontrast artışı yapıyorum. Tüm bu ayarlardan sonra pozlamayı yeniden düzeltmem gerekiyor, tekrar o kısma dönüyorum ve Alt tuşuna basarak yeni ayarımı yapıyorum. Photoshop programının son versiyonlarında işe yarar bir şekilde kullanılabilir hale gelen ve fx menüsünden ulaşabildiğiniz Dehaze seçeneğini de bir miktar artırıyorum. Bu aslında daha çok manzara ve şehir fotoğraflarında kullanılan havadaki sis ve pusu yok etmeye yarayan bir araç. Ama az da olsa verdiği mikro kontrast etkisi bazı fotoğraflar için işe yarar. Sonrasında fotoğrafı photoshop ile açıyorum.
Fotoğraf tam istediğim gibi değil. Yani gökyüzü patlamamış tamam; fakat diğer alanlar istediğim kadar ışıklı değil. Bu yüzden lokal müdahale yapmamız gerekiyor. Klavyeden L harfine basarak Lasso seçim aracına geçiş yapıyorum ve ilgilendiğim alanı kabaca seçiyorum. Sonrasında yapacağım her işlem sadece bu seçili alana uygulanacak. Seçilmiş bölge ile seçilmemiş bölge arasında belirgin bir fark olmaması için seçime Feather değeri olarak büyük bir değer yani 150 veriyorum. Sonra tekrar Camera Raw eklentisini çalıştırıyorum.
Seçili bölgelerin ışığını yeniden ayarlayarak fotoğrafı açıyorum. Şimdi istediğime çok daha yakın bir fotoğraf elde etmiş oldum. Sonrasında ufak bir kaç dokunuş daha olabilir.
Elbette JPEG fotoğraf üzerinde de çeşitli düzenlemeler yapılabilir; fakat elde edeceğiniz son ürün RAW fotoğraftan elde edeceğiniz ürün kadar detaylı ve kusursuz olmayacaktır. Yukarıdaki örneği yapması sadece iki dakika kadar sürüyor. Dört dakikalık işlemin olduğu başka bir örnek video ise aşağıda:
Hakki Bey merhaba. Aslinda yaptığınız organik HDR dedikleri çalışma. Gölgeleri açmak ve Yüksek ışığı kısmak. Sonrasında kontrast ayarları ve diğerleri… İlk örnekte göstermiş olduğunuz fotoğraf bu uygulama için çok uygun. Konu, yani arabadan tutun fotoğrafın doğru açıyla çekilmiş bir fotoğraf olması, mimari detaylar bu fotoğrafı organik HDR için çok uygun hale getiriyor. Ayrıca HDR açısından başarılı olmuş harelenme pek yok. Bu bir zevk meselesi. Organik de olsa HDR bana çok itici geliyor. bir bilgisayar oyunu sahnesi gibi, çok abartı duruyor. Mesela benim zevkime göre hiç oynanmamış fotoğrafınız çok daha güzel, çok daha değerli. Ben de ham (RAW) formatta fotoğraf çekilmesinden yanayım. Fotoğrafa göre yeri geliyor gölgeler karartılıyor yeri geliyor sizin yaptığınız gibi açılıyor. Yukarıda bir arkadaşın RAW kalitesinden bahsettiği şey de bu sanırım. Ham formatın dinamik kapsamı. Dinamik alan ne kadar geniş olursa bu işlemleri yaparken o kadar az detay kaybına uğruyorsunuz. JPEG’de bu kadar büyük bir dinamik alandan bahsedilemez. Gölge parlaklık kontrast dengesini aslında Photoshop da kendince hesaplıyor. Bu ayarlar Photoshopa otomatik olarak da yaptırılabilir. Fakat otomatik ayarlar fotoğrafı sizin ulaştığınız noktaya kadar zorlamayacaktır. İstenilen şey atmosfere uygun dramatik bir hava yaratmak ise, ek olarak doğru filtrelemeler ile devam edilebilir. Yazılarınızı geç okudum. Harika bir siteniz var. Takibizdeyim. Saygılarımla.
İlker Bey katkınız için teşekkürler, selamlar.
Hocam bir arkadaşım Canon 650d ‘nin raw kalitesinin oly omd em5 raw kalitesinden daha iyi olduğunu söyledi. Ama dpreview gibi sitelerde em5 raw kalitesi daha iyi gibi. Benim için raw önemli . Sizce bu ne derece önemli?
RAW kalitesinden tam kastınız nedir, anlamadım. Fakat genel anlamda fotoğraf kalitesi sensör ve objektifle direkt ilgilidir. Oly EM5 in Raw kalitesiyle ilgili bir sıkıntı yok, kaldı ki her iki gövde de oldukça eski, yeni modellere yönelmeniz daha doğru olur.
Adobe programları alamadım ve photoscape kullanıyorum. Photoscape i daha verimli nasıl kullanırız ya da ücretsiz program öneriniz ne olurdu?
Photoscape kullanmadım, bilemiyorum ama Photoshop alternatifleri ve ücretsiz olanlar içerisinde en iyisi sanırım GIMP, onu deneyebilirsiniz.
İpad e Adobe Lightroom (Lr) kurdum.
Deneme amaçlı konunuzdaki fotoğraf üzerinde çalıştım ve sizin elde ettiğiniz fotoğrafa çok yaklaştım.
Tabletten kullansam da alt tuşunu kullanabildim. Bunun için fotoğrafa basılı tutmam yetti. Alt tuşu çok mühim bir ipucu imiş, göz kararına güvenmek zorunda değiliz.
Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim.
Adobe photosohop camera raw ya da lightroom u alamayanlar, ipad ve ipholar için ücretsiz sunulan lightroom u denemenizi tavsiye ederim.
Aydınlık fotoğraflar.
Bedri Bey katkınız için teşekkürler, selamlar.
Olympus m10 mark ii ye geçmeyi düşündüğüm şu günlerde raw performansının iyi olmadığı okumaya başladım.
Bu fotoğraf olympus m1 ile mi çekildi?
Olympus makinelerin raw işlemeye çok müsait olmadığını, dinamik aralıklarının sınırlı olduğu söylenmiş. Yapılan highlight-shadow düzenlemelerinin resimde çok bir değişim göstermediği yazılmış doğru mudur?
Nereden okuduğunuzu bilemiyorum, fakat Olympus gövdeler 12 bit raw fotoğraf çeker, bu fotoğrafları adam gibi işlemek için yeterlidir. Bu örnekteki fotoğraf ise eski bir fotoğraf ve Canon 5D mk3 ile çekildi.
Bu yazı örneği çekmeyi beceremediğim fotoğrafları nasıl belki birşeye benzetilir hale getiririm sorusuna cevap olmuş… iyi fotoğraf ışık ölçümleri doğru yerden yapılmış baştan düzgün çekilmiş fotoğraflardır…
Hayır, kesinlikle söylediğiniz gibi değil. Siz sadece fotoğrafın teknik kısmından bahsediyorsunuz. Elinizde daha önce çektiğiniz ve bir daha çekemeyeceğiniz çok özel bir kadraj veya an olabilir. Bu durumda sizi kurtaracak şey burada anlatılmak istenendir.
Güzel bir “hap” olmuş. Teşekkürler
Umarım işinize yarar.
Bilgi paylaşıldıkça kıymetlidir.
Kutlarım.
Doğan Bey, umarım işinize yarar, selamlar..
Çok faydalı oldu çok teşekkür ederim…
Rica ederim, faydalı olması sevindirici.
Bu güzel bilgiler fotoğraf çekmeye yeni başlayan arkadaşlar için de oldukça yararlı olacaktır, teşekkürler.
Şenol Bey, bir kişinin işine yaraması bile sevindici, teşekkürler.
Teşekkürler bilgilendirmeler için.