Önceki yazılarımda eğer fotoğraf çekimi sonrasında Photoshop vb. programları kullanmayı sevmiyorsanız, beceremiyorsanız ya da uğraşmak istemiyorsanız JPEG fotoğraf çekmenizi önermiştim. Fakat aynı zamanda RAW fotoğraf çektiğimi söylemiştim bkz. Hangi formatta fotoğraf çekmeliyim? JPEG veya RAW

Bu tavsiyemde halen ısrar etsem de, kişisel olarak ben fotoğraf işleme programlarını kullanmayı seviyorum ve neredeyse her fotoğrafımda kullanırım. Hatta neredeyse bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Bkz. Fotoğrafçı için Photoshop gerekli mi?

Burada neden RAW fotoğraf çekiyorum, photoshop ile basitçe ne yaptığımı sadece bir örnek üzerinden giderek anlatmaya çalışacağım. Özellikle yüksek kontrastlı, ışık farklılıklarının çok olduğu, karanlık ve aydınlık bölgelerin yer aldığı fotoğrafları RAW çekmenin yararı büyük. Aşağıdaki fotoğraf JPEG çekilmesi durumunda elinizde olacak görseldir.

jpeg-yalin-kuba-hakkiceylan

Fakat ben bu fotoğrafı RAW çektim ve yukarıdaki şekilde paylaşmak yada kullanmak istemiyorum. O yüzden kısaca yaptıklarımı anlatayım, zaten beraberindeki video size yardımcı olacaktır. Fotoğrafı Adobe Photoshop CC ile açıyorum ve Histogram‘da  sağ tarafta bazı alanların (gökyüzü) fazla pozlama nedeniyle patladığını görebiliyorsunuz. İlk yaptığım bu kısımları telafi etmek için pozlamayı düşürmek, ne kadar düşüreceğime karar vermek zor o yüzden klavyeden Alt tuşuna basılı tutarak bu işlemi yapıyorum. Ekranda beyaz alanları göremeyinceye kadar pozlamayı azaltıyorum.

Sonra tüm gölgeleri açıp, tüm aydınlık alanları kısıyorum, bu görüntüdeki tüm detayların ortaya çıkmasını sağlıyor. Sonra bu ayarları dengelemek için siyah ve beyaz kısımların değerlerini değiştiriyorum. Bunu yaparken de Alt tuşuna basıyorum. Siyahları ayarlarken Alt tuşuna bastığımda ekran beyaz oluyor ve ben de ilk siyahların görünmeye başladığı anda değerimi bulmuş oluyorum. Beyazları ayarlarken de Alt tuşuna bastığımda ekran siyah oluyor ve ben de ayarımı değiştirirken ilk beyazı gördüğüm anda değeri bulmuş oluyorum ve o şekilde bırakıyorum. İsterseniz geriye doğru bir iki ufak değeri seçebilirsiniz, bu bize biraz oldun esneklik katar.

Clarity fotoğraftaki detayların ortaya çıkmasını sağlar. Belli bir değerden sonrası fotoğrafı bozar. Her fotoğraf için gerekli olmamakla beraber bu fotoğraf için biraz artırılabilir. Sonrasında biraz da kontrast artışı yapıyorum. Tüm bu ayarlardan sonra pozlamayı yeniden düzeltmem gerekiyor, tekrar o kısma dönüyorum ve Alt tuşuna basarak yeni ayarımı yapıyorum. Photoshop programının son versiyonlarında işe yarar bir şekilde kullanılabilir hale gelen ve fx menüsünden ulaşabildiğiniz Dehaze seçeneğini de bir miktar artırıyorum. Bu aslında daha çok manzara ve şehir fotoğraflarında kullanılan havadaki sis ve pusu yok etmeye yarayan bir araç. Ama az da olsa verdiği mikro kontrast etkisi bazı fotoğraflar için işe yarar. Sonrasında fotoğrafı photoshop ile açıyorum.

Fotoğraf tam istediğim gibi değil. Yani gökyüzü patlamamış tamam; fakat diğer alanlar istediğim kadar ışıklı değil. Bu yüzden lokal müdahale yapmamız gerekiyor. Klavyeden L harfine basarak Lasso seçim aracına geçiş yapıyorum ve ilgilendiğim alanı kabaca seçiyorum. Sonrasında yapacağım her işlem sadece bu seçili alana uygulanacak. Seçilmiş bölge ile seçilmemiş bölge arasında belirgin bir fark olmaması için seçime Feather değeri olarak büyük bir değer yani 150 veriyorum. Sonra tekrar Camera Raw eklentisini çalıştırıyorum.

Seçili bölgelerin ışığını yeniden ayarlayarak fotoğrafı açıyorum. Şimdi istediğime çok daha yakın bir fotoğraf elde etmiş oldum. Sonrasında ufak bir kaç dokunuş daha olabilir.

Elbette JPEG fotoğraf üzerinde de çeşitli düzenlemeler yapılabilir; fakat elde edeceğiniz son ürün RAW fotoğraftan elde edeceğiniz ürün kadar detaylı ve kusursuz olmayacaktır. Yukarıdaki örneği yapması sadece iki dakika kadar sürüyor. Dört dakikalık işlemin olduğu başka bir örnek video ise aşağıda: