Aslında seyahat bu blogun konusu değil, bunun için seyahat blogumuz azgezmiş var. Fakat orada yazmak hem uzun zaman alacak hem de her kenti detayları ile anlatmaya çalışacağız. Burada ise daha genel izlenimlerimi ve çarpıcı noktaları paylaşmak istiyorum. Burada iyi şeyler yazmayacağım, iyi şeylerin çoğunu azgezmiş‘e bıraktım.
Bilmeyenler için bir not: daha birkaç gün önce uzun süren bir seyahatten döndük. Seyahatimiz her zamanki gibi fotoğraf amaçlıydı ve 22 gün boyunca Küba’daydık. 9 kişilik bir münübüs ile Küba da 5000 Km nin üzerinde yol yaptık.
Çarpıcı olan şu ki, ilk gördüklerimiz bizi şaşırttı, sonrasında ise gördüklerimize alıştık, daha sonra bazı gerçekleri öğrendik ve sonrasında üzüldük. Bir turist olarak ya da bir gezgin olarak Küba’ya geldiğiniz de ilk olarak 2 milyon kişinin yaşadığı Havana’da soluğu alırsınız. Havana’da oldukça çok sayıda güzel bina var. Tamamı devrimden önce inşa edilmiş, bir kısmı daha da eski kolonyal döneme ait ve büyük bir kısmı da sütunlu.
Benim ilk izlenimimi kelimelere dökmem biraz zaman aldı. Ama ara sokaklarda dolaşırsanız aşağıda yazdıklarımı tam olarak hissediyorsunuz.
Gözlerinizi kapatın. Yıl 1945, ikinci dünya savaşı sona ermek üzere. Japonya’ya atom bombası atılır ve kimsenin bilmediği bir atom bombası da Küba’ya atılmıştır. Sonrasında ise ada tamamen boşaltılır ve bugüne kadar kimse ayak basmaz. Bu yılın başlarında Latin Amerika ve Afrika’dan getirilen yoğun bir kalabalık adaya yerleştirilir ve yaşam yeniden başlar.
Tabiki böyle birşey yok; ama eğer olsaydı manzara aynen şu andaki gibi olacaktı, emin olun.
Aslına bakarsanız Wikipedia’da Havana bahsinde bulunan bir kısım oldukça gerçekci yazılmış;
Bütün bu restorasyonlardan mahrum kalan şehrin bölgesi Centro Habana adlı semttir. Burası Prado ‘nun batısından Malecon’a kadar uzanır. Burası, aynı zamanda, çok ender olarak turistlerin uğradığı, şehrin en fakir semtidir. Binalarda yıkılmışlık görüntüsü hakimdir. Bu alana yapılan bir ziyaret, Habana Vieja ya da Vedado gibi şehrin turistik olarak düzenlenmiş alanlarına yapılan geziye oranla, Küba halkının yaşam koşulları hakkında daha gerçekçi bir izlenim bırakır.
Küba, fotoğrafçılar için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Sadece fotoğrafçılar için değil, gezgin ruhu taşıyan herkesin yolu mutlaka buraya uğramalı. Hem de yakın zamanda uğramalı. Neden mi? Çünkü artık Küba değişiyor. Biz oradayken gördük, değişim başlamak üzere.. Belki ani ve yeni bir devrimle, belki de yavaş yavaş, halka ve diğer ülkelere tanınacak imtiyazlarla. Nasıl olacağını zaman gösterecek; ama değişim kaçınılmaz.
Küba’nın sokaklarında dans eden insanlar yok, her yerde salsa yapılmıyor, burası bir cennet değil. Burası 11 milyon insanı barındıran bir hapishane. Dans eden ve müzik yapan insanlar sadece gelen üç beş turistten üç beş CUC (Küba’da yabancıların kullanabildiği para birimi) koparabilmek için için bunu yapıyor, çünkü devletten aldığı 15 veya 20 CUC asla geçimine yetecek kadar değil. Havana’da turist ya da yabancı olduğunuzu gösteren bir emareniz (örneğin açık tenli olmak ya da fotoğraf makinesi taşımak vs. gibi) varsa rahat rahat dolaşmanıza pek olanak yok. Her iki üç dakika biri yanınıza yaklaşarak puro satmak isteyebilir ya da bir restoran tavsiye edebilirler. Gece ise daha kötüsü var; seks turizmi. Küba’da seks turizmi polis baskısı nedeniyle eskisi kadar yoğun değil; ama yine de gece dışarı çıkıp 5-10 dakika içerisinde birini bulmanız olası. Gece uyuştucu satışı yapmak için yanınıza yaklaşanlar bile olacaktır.
Biz turistler gibi otelde konaklamadık, tüm kaldığımız yerler Casa Particular denen özel evlerdi. Bunlara özetle devletten sertifika almış ve vergisini ödeyen pansiyonlar da diyebiliriz. Bu bize gerçek halkla kaynaşmayı ve sohbet etme imkanını sağladı. Kaldığımız süre içerisinde öğrendiklerimiz değişti ve gelişti. Çünkü halk konuşmak istemiyor, korkuyor. Fidel’den şikayet eden birini bulmanız bir hafta içerisinde çok zor; fakat 20 gün kalırsanız, belirli bir güven oluşturursanız çoğunun Fidel’den yaka silktiğini görebiliyorsunuz. Burada korku ve polis gücüyle sindirilmiş bir halk var, imkan verildiğinde hemen ülkesini terk etmeye hazır. Bir şekilde parayı bulanlar Florida’ya, Miami’ye kaçmayı planlıyor. Bunun için kürek çekmeyi ve Atlantik’te köpek balıklarına yem olmayı bile göze alıyor. Bir kısmı ise İspanya konsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Küba’da tüm vatandaşlar için turistik amaçla yurtdışına çıkış yasağı var, bırakın yurtdışına çıkışı başka bir şehre gidip orada yaşamınıza devam etme kararını bile özgürce alamıyorsunuz. Yani bir bakıma şehirlerarası vize var.
Küba’da Bireyler arası eşitlik yok!
Bireyler arası eşitlik yok, sadece yoksullar arasında eşitlik var. Tüm yoksullar aynı derecede yoksul. Bir şekilde parayı bulanlar ise hayatlarını çok daha iyi sürdürebiliyor ve mal varlığına sahip olabiliyor. Diğerleri bunu ancak uzaktan izleyebiliyor. Maddi olan sınıf ayrımının yanısıra ırksal anlamda ayrım bile söz konusu. Heryerde olduğu gibi melezler ve siyahi olanlar çoğunlukla Beyaz Kübalılardan kötü durumda. Beyaz Kübalı dediklerim İspanyol kökenli olanlar, yani 1500 lerde gelip yerel halkın tamamını katleden İspanyolların torunları ve bundan da hiç utanmıyorlar.
Sebebleri her ne olursa olsun, ister Amerikanın uzun süredir uyguladığı ambargo, ister rejimin kendi kendini tüketmesi, ister Küba Komünist Partisi üyelerinin ceplerini doldurması, isterse halkın bezginliği ve tembelliği, sonuç değişmiyor. Sonuç ise şu: Küba kötü durumda, insanların çoğu mutsuz ve değişim bekliyor, değişimin ise çok yakında geliyor.
Küba’da Eğitim iyi mi?
Küba’nın eğitim sistemi çok övülüyor ve okuma yazma oranının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Turistik olarak gelen birisi birçok yerde rengarenk üniformalarıyla okul öğrencilerini görecektir. Öğrenciler dönemine göre giyilen bordo, lacivert ya da kahverengi renkli ve tertemiz üniformalarla ortalıklarda dolaşıp duruyorlar. Buraya kadar herşey güzel görünüyor. Peki ya sonrası..
Sonrasında halkın bilgi edinme özgürlüğü kısıtlandığından ve olanaksızlıktan dolayı ilk öğrendikleriyle kalıyorlar. Okuma yazma oranı yüksek olabilir ama sonrasında okunacak kitap yok, dergi yok, gazete yok, dolayısıyla okuyan da yok. Bana göre en önemlisi ise çağın en önemli icadı, özgürlüğün simgesi olan Internet yok. Dolayısıyla devlet çocuklara temel eğitimde ne veriyorsa onunla yetiniliyor, çocuklar tek tip vatandaş şeklinde yetişiyorlar ve birey olma şanslarının bir kısmı ellerinden alınıyor. Yani aslında vatandaşların büyük kısmı bilgisiz ve cahil durumda, dünyanın geri kalanından ve oradaki bilgiden bihaber.
Küba’nın Kızları, kadınları güzel mi?
Bu soruyu soran bazı tanıdıklarım oldu. Öncelikle tüm kadınlar güzeldir.
Bir insana çirkin demeyi sadece dış görünüşünden ziyade karakterine atfedilebilecek bir sıfat olarak düşünebiliyorum. Küba’daki kadınlara gelince, genel anlamda alımlı değiller, yani Küba’ya has özel bir güzellikleri yok. Nedeni ise 16-18 yaşlarından sonra neredeyse tamamının göbeklenmesi ve daha sonrasında ise iyice şişmanlaması. Bir çoğu Anadolu’da yapılan kazılarda ortaya çıkartılan ana tanrıça figürlerine benziyor. Çocuk ölüm oranlarının çok düşük olduğu ve kişi başına düşen doktor sayısı bakımından Dünya’da ön sıralarda yer alan, sağlık sisteminin çok övüldüğü Küba’da beslenme alışkanlıkları nedeniyle bu hale gelen kitle için ne söylenebilir bilemiyorum.
Oldukça güzel olanlarına da rastladık ama sadece istisnalar.
Fidel yaşıyor mu?
Bu soru da gelen başka bir soruydu. Cevap olarak blog yazarı Yoani Sánchez’den bir alıntı yapıyorum
Eğer Castro ölmüş olsaydı bunu herhalde en son biz Kübalılar öğrenirdik o yüzden bize haberin gerçekliğini sormanız saçma.
Önceden de söylediğim biz tatil için gitmedik, tatil için gidenler bunları görmeyebilir. Burada genelde kötü şeyleri yazıyorum ve gördüklerimi yaşadıklarımı aktarıyorum. Bunların sebebi nedir şeklinde bir tartışmanın içerisinde değilim. Bunların sorumlusu olarak kimseyi yermiyor ya da savunmuyorum. Elbetteki Amerika Birleşik Devletlerinin yaptıkları ya da Fidel ve Che’nin uğruna mücadele ettiği şeyler herkes tarafından bilinmektedir.
Küba’nın her yerinde çok sayıda sosyalizmi ve mücadeleyi vurgulayan afişler, eski devrimcilerin posterleri, komutanların veya kahramanlarının resimlerini görmek mümkün. En az olan ise Fidel Castro’nun resimleri. Che Guevera ise her herde; ama her yerde. Sadece bu afiş ve sloganlardan bir sergi açacak kadar fotoğrafım var; ama bir süre sonra sonra çekmeyi bıraktım.
Küba’da Bunların dışında neler var?
Aslına bakarsanız güzel şeylerin sayısı çok daha fazla. Havası herşeye değer. Güvenlikle ilgili sıkıntı yok. İnsanlar oldukça cana yakın. Birkaç tane daha eklersek, purosu, sallanan sandalyesi, eski arabaları, denizi, okyanusu, ıstakozu, balığı, mojitosu, romu, cohibası, tropik meyveleri, ressamları, heykeltraşları, Varadero’su, Trinidad’ı, Ancon Beach’i, Vinales‘i ve daha birçok şeyi.
Ek olarak başka birkaç tespit daha.
Gökyüzünde akbabalar devamlı şekilde görülebilir. Çok büyükler ve bazı yerlerde oldukça kalabalıklar ama zararsızlar. Bunun dışında büyükbaş hayvanların hemen yanlarında ve bazen üstlerinde Küçük veya Büyük Ak Balıkçıl’a mutlaka rastlıyorsunuz. Sanırım hayvan toprağı eşelediğinde ortaya çıkan böcek, solucan vs için bir fırsat kolluyorlar. Bu iki tür dışında birkaç tür daha fotoğraflama imkanım oldu.
Şehirlerde üç tür taksi var. Herkesin bildiği eski amerikan arabalarından oluşan normal taksi, coco taksi (motosiklet) ve bici taksi (bisiklet). Çok fazla sayıda taksi var, haddinden fazla, yani tüm ülkede gördüğümüz arabaların üçte biri taksiydi diyebilirim. Halk genelde şehirlerarası yollarda bisikletle, motosikletle, at arabalarıyla, kamyonlarla, kamyondan otobüse çevrilmeye çalışılmış araçlarla, ayakta ve kötü koşullarda seyahat edebiliyor. Tabi parası olanlar için transtur ve viazul var.
Aman yanınızda yolları bilen yoksa araba kiralamaya kalkmayın, çünkü yollarda tabela yok. Var olanların bir kısmı da sizi yanıltabilir. İspanyolcanız ve haritanız varsa sık sık durarak yolunuzu bulma şansınız az da olsa mevcut.
Yemek kültürleri çok zayıf. Bu tropik cennette, dört tarafında deniz olan ülkede deniz mahsülleri konusunda çeşitlilik bekliyorsunuz haliyle, fakat maalesef yok. Belki beş yıldızlı otellerin menüleri çok zengindir, fakat bizi ilgilendiren halkın kültüründe bu yok. Menüde sadece ıstakoz veya balık seçenekleri var. Istakoz oldukça ucuz, istanbulda 150 TL gibi fiyatla yiyebileceğiniz ufak istakozların yerine büyük bir tanesini 10 TL ye yiyebilirsiniz.
İnanın abartmıyorum, tüm yazdıklarım yaşanmış ve birebir görülmüştür. Ama burası ilginç bir yer kendini hemen açmıyor size, bir hafta değil, en az iki veya üç haftada bazı şeyleri kavrayabiliyorsunuz. Mesela Havana’da eşcinsellerin çokluğu dikkatimizi çekti, bu da başka bir ayrıntı. Sanırım Küba’da eşcinseller askere alınmadığından bazıları bunu bir kaçış yolu olarak görüyor. Internetten Küba için uygun uçak biletleri bulabilirsiniz.
2014 Kasım-Aralık aylarında tekrar gittim ve bir ay kadar kaldım, değişimi gözledim: Küba hızla değişiyor, en son neler oldu?
Eline Sağlık usta şu ana kadar okuduğum netteki en gerçekçi yazı diyebilirim diğer okudularımın hepsi kulaktan duyma saçma sapan şeylerdi sayende az da olsa küba hakkında bilgi edindim iyi günler
Recep Bey Kübayı 5-6 defa baştan sonra dolaşma fırsatım oldu, bunlar da gözlemlerim, teşekkürler.
Küba hakkında yazmak zor biliyorum çünkü ben de denedim.:
geziningulcesi.blogspot.com Gitmeden yazınızı okumuştum, döndükten sonra katılmadığım yanları olsa da gezinizi hala gerçekçi buluyorum. Kübalıların mutsuz olduğunu ben de düşündüm ancak zengin ülkelerdeki kapitalist düzenin daha da mutsuz ettiğine hala inanıyorum.
Haklısınız, zaten mutluluk tek hedef olmamalı…
okudugum farkli küba yazilarindan biri olmus.tabi ilk fark ettigim bilgi vermekten ziyade sanki sosyalist rejimi elestiren bir yazi.kötü yönleri ballandira ballandira anlatirken iyi yönleri cok üstü örtük gecmissiniz.hatta iyi yön yön yok desek daha gercekci olcak.mesela esitsizlikten bahsederken ,sokakta yatan kimsenin olmadigindan veya egitim ve sagligin ücretsiz oldugundan,aclik diye bir durumun olmadigindan insanlarin gelecek kaygisinin olmadigindan hic bahsetmemissiniz.sadece genel bir tavirla (ki katiliyorum size) internet yasaklarindan bahsetmissiniz.bence biraz daha adil olup arti ve eksileri birazdaha ortaya koysaniz daha iyi bir yazi olabilirdi.
onun disinda bazi yorumcu arkadaslar kominist rejimler hakkinda dem tutup yorum yapmislar ama merak ediyorumda kominizmi nerde görmüsler.ilk önce sosyalizm kominizm arasindaki farki ögrensinler.onun disinda bu dünyadaki heralde savaslarin en büyük pay sahibi olan ülkeler amerika be batili ülkeler oldugunu varsayarsak .onlarinda kapitalist oldugunu bildigimize göre ,demekki dünyadaki en büyük katil sitem kapitalizmdir !!!
paylasiminiz icin eyvanllah.farkli düsüncelerde daima olmali hayatta
ne sekilde devamlı olarak orada kalınıyor? biz türkler yapabilirmi
Bilmiyorum.
maglesef küba vatandasligi almak cok zor.en basit hali kübaliyla evlenmek.onun disinda baska sansiniz yok denecek kadar az
Vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkürler,Kominist rejim deyince herkesin refah icinde yasadigi bir hayat hayal edildigi icin fakirligin bir cok kisiyi hayal kirikligina ugrastmasi olasi. Yorumunuzda rahatsizlik duydugum seyi belirtmeden gecemeyecegim. Ispanyollarin 500 yil önce yapmis olduklari katliami suan da orada yasamakta olan Ispanyollara mal etmeniz. Neden utansinlar ki ! Bu mantikla dünya üzerinde herhalde hic bir halkin digerinin yüzününe bakamamasi gerekmekte.
Belki haklısınız, benimkisi fazla duygusalca olmuş, tekrar bakınca fark ettim.
Yazinizi gercekten hayranlik saskilik ve begeni ile okudum.sizden bi kac konuda yardim istiyorum..
Temmuzun ilk haftasi 15 gunluk bi tur duzenledik kendi imkanlarimizda arkadasinla beraber gidicez kalicagimiz yer konusunda halen bi sonuca varamadik ben uygun bi fiyatta oteli tercih ediyorum kendisi evde kalmamizi istiyor ama ben cok rahat ve guvenli bulmuyorum ayrica para konusu card gecmedigini ogrendik gecen yerlerdede sadece visa olan master card gecmiyormus bunlar sadece benim bazi yerlerde okudugum ve arkadasimin bana anlattiklari bana bu iki konuda yardimci olursaniz cok sevinirim.
Merhaba, bunu yazdıktan sonra tekrar gitme fırsatım oldu, yazının devamını da buradan okuyabilirsiniz; Küba hızla değişiyor, en son neler oldu? Sorularınıza gelince güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı yok, biz de herhangi birşey yaşamadık. Ama rahatlık konusunda pek birşey söylemem doğru olmaz, çünkü kişişel bir durum, otallerde oldukça rahat olacağınız kesin ama evler yani kasa partiküler oldukça değişken ve elbette buralarda nakit kullanmak durumundasınız.
Hiç inandırıcı gelmedi.Kişisel yorumdan ibaret somut destekli veriler yok. Sosyal devletin güzelliklerini örtmeye çalışan kaipitalizmi sevdirmeye çalışan yaklaşımlı bir yazı.
Öncelikle inanıp inanmamanız umurumda değil, gidip kendi gözünüzle görmeden ve yaşamadan anlamanız zor.
kimseyi bi şeye ikna etmeye çalışmıyor. bi tarafı tutarak yererek yada överek anlatmıyor sadece kendi izlenimlerini aktarıyor ki doğru olduğunu diğer başka kişilerin yazıları ve izlenim ve deneyimlerini okuduğumdan biliyorum
Küba’yı Görmeden yorumlamayın… Çok doğru yazılanlar.. turist olmaktan utanıyorsunuz.. taxiye verdiğiniz 10 cuc sizi utandırıyor…o paraya 15 gün geçinen var…
Sadece komunist gozuyle Kubayi degerlendirmeyen objektif yaziniz icin tesekkur ederim.Ellerindeki ozgurlugun kiymetini bilmeyenleri Kubaya davet ediyorum
Komünizm dünyaya ve insanlığa katliam fakirlik ve antidemokratik uygulamaldan başka birşey getirmemiştir.Kömünizm her türlü özgürlüğe karşıdır ve düşünceleri delisaçması birer yalandır Küba Küzey Kore Mao Çini vietnam kamboçya stalin lenin markx yaptıkları cinayetleri ve ideolajilerini iyice okumanızı tavsiye ederim.Din yalan Aile kavramaı saçma.İnsanlar heryerde çiftleşebilir(Hayvanlar gibi).Çünkü insan maymundan gelmedir.Gibi saçma sapan düşünceler ve uygulamalar vardır.
Kapitalizmin memnun kolesi olmussunuz. Tabiyki komunizmi elestireceksiniz cunku sizde ekmegini yiyorsunuz . Baksana kubaya bile turistik ziyarete gidebildiginize gore paraniz cok. ama halk gunde 12saat köpek gibi calisiyor asgari ucret aliyor.Emek somuruculugu hat safhada. Aslında sizin tüm elestirilerinize cevap verebilirim. Fakat sadece birine cevap veriyim. Eğitim okuma yazmaya kalıyor demissiniz. EE kalsın ne var bunda ? Dünyaya bir kere geliyoruz. Periyodik cetveli ezberlemenin bize ne faydası var? Mühendis olup çok para kazanmaya demi? Ama kubada alisveris kisitli oldugu icim paraya da okadar ihtiyac yok hahah bu da kapitalizmin bir oyunudur.
Çok komiksiniz.. Öncelikle varsayımlarınızın neredeyse tamamı yanlış. Burada yazdıklarım eleştiri değil, gözlem. Bu yazıyı yazdıktan sonra tekrar gitme ve bir aydan daha falza kalma fırsatım oldu. Onunla ilgili olarak yazdığım yazıyı da okumanızı öneririm: Küba hızla değişiyor, en son neler oldu? Bu arada Küba’ya gitme sebebimiz turistik ziyaret için değil.
Dünyanın ve insanlığın gelişmesi için kapital sistem gereklidir.Çünkü bu sistemde bir rekabet vardır.Kim daha akıllıysa daha çok çalıştıysa o daha çok kazanır.Hakkıdır.Her türlü özgürlükler vardır.Yurt dışına çıkarsınız mesela.Ayrıca devlet memuruyum zengin falan değilim
Hakkı bey ben kübayi çok merak ediyorum. Turkiyede kübaya gidiş 2 hafta kalıp tekrar gelis maliyeti kabaca kaça mal olur ?
Herkese göre değişir. Orada nerede kalacaksınız, nerelere para harcayacaksınız? Nerelere yolculuk yapacaksınız? Birçok değişken var. Bütçenizde en çok masrafı uçak bileti kaplıyor, en düşük Aeroflot gibi bir firma ile bir katarma yaparak 2000 TL civarında bilet bulma şansınız var.
Hakkı bey kusura bakmayın, söyleyecek o kadar çok şey var ki, özetle şöyle diyeyim, Sizin ki Yozgata gidip ” Hani şöyle güzel bir domuz yahnisi yiyemedim ama olacak olacak” demek gibi bir şey olmuş sadece fotolar çok güzel onun için teşekkürler. Bu ülkeye internet girmesin zaten.
Bugüne değin okuduğum en kötü Küba yazısı. Elbette Küba hakkında eleştirisel birçok yazı okudum lakin hiçbirisinde bu denli bir art niyet sezinlemedim. Hakkı Bey’in U.S.A yazılarını okumayı dört gözle bekliyorum. God Bless You Mr. Ceylan…
Vallahi ben de bir süre oradaydım. hatta Ciego de avilla da parasız mahsur kaldım .ATV yokmuş ve üzerimdeki banka kartları adıma kayıtlı deyıldıler ve banka işlem yapmadı.
Amaaaaaaa . ben insanlara kapıtalızmin unutturduğu tüm insancıl erdemleri orada gördüm.. doğru insansar bize göre batı ya göre çok fakir ama çok daha mutlu ve çok daha insan..
tadını unuttuğumuz sebze meyve nın unutulmuş gençlerin hiç tadmadığı tadları aynen orada çocukluğumuzda olduğu gibi.duruyor.
para ve o cirkin hırs ı orada ınsanları esır alamamış.. esir edememiş.
son söz . Ne mutlu Kastro ya .ve Kubalıya .mılletını kapıtalızmın esaretine teslim etmemiş.
ne mutlu Küba nın sefıl ama mutlu ınsanlarına .
güzellıkler diliyor .dünya nın Kübalaşmasını diliyorum
erkan baglar
Erkan Bey çok güzel şeyler yazmışısınız ve haklısınız da birçok güzel şeyi Küba’da görme ve yaşama şansınız var ama malesef kapitalizm çok büyük bir hızla geliyorum diyor.
Küba izlenim(!)lerinizi tesadüfen -google’da bir konuyla ilgili tarama yaparken- gördüm ve hayretle okudum. Ah Hakkı Bey, Küba hakkında bunca yalan yanlış şeyi ard arda dizecek ne kötülük gördünüz Küba’dan? Hele Yoani Sanchez’den bir alıntıyla izlenim(!)lerinizi desteklemeye kalkmanız… (Bu, kendisine çokuluslu NGO’larca bahşedilen maddi desteklerle yurt dışındaki mal varlığı neredeyse Küba eğitim bütçesini katlayan bayanın nasıl bir sahtekar olduğunu ortaya çıkartan ABD’li gazetecinin ünlü mülakatından haberiniz yok anlaşılan… Zaten geçtiğimiz yıl adayı kendi isteğiyle terketti de onca Küba takipçisini saçma sapan yazılarla oyalanmak zahmetinden kurtardı Yoani, sağolsun.) Ama asıl can sıkıcı olan bir ülke hakkında bu kadar az şey bilip -ki bu, yazdıklarınızdan ve Nezih Bey’e verdiğiniz cevaptan da açıkça anlaşılıyor- bu denli iddialı şeyler yazmanız. Yazı tarzınız ve fotoğraflarınız oldukça iyi bir eğitime ve estetik yeteneğe sahip olduğunuzu gösteriyor. Ne olurdu da bu, izleyeni klişe yaşam ve görüş anlayışına zorlayan ucuz televizyon dizilerinin yolunu izlemeyip, daha titiz daha derin araştırılmış yargılarla oluşturulmuş gerçek bir izlenim olaydı. Ah Hakkı Bey, belki Fidel’le veya Raul’la tanışma fırsatını kısa turistik ziyaretlerde yakalayamazsınız ama herhangi bir Küba vatandaşı gibi o milyonları cebe indirdiğini -orada ayakkabı kutusu da yok üstelik- hayal edip yazdığınız komünist partinin merkez komitesinden biriyle tanışma, görüşme fırsatını yaratmak hiç de zor değildir. Eğer niyetiniz, “art niyetinize” baskın çıkarsa, uğraşırsanız tabii… Kalın sağlıcakla.
Ne kadar ön yargılı bir yaklaşımınız var Celil Bey. Burada yazdıklarım sadece izlenimlerim ve bunları asla Küba’yı kötülemek için yazmadım. Ek olarak Küba hakkında bilgi vermek amacıyla yazılmış bir yazı da değil. Küba’yı ve oradaki insanları çok seviyorum, yakında tekrar en az bir aylığına gideceğim. Gördüklerimi tekrar yazacağım. Sizin tanıdığınız insanlar, çevreniz ve belki siz belli bir görüşün gölgesi altında bakabilir veya düşünebilirsiniz. Fakat benim için hiç bir görüşün kıymeti bir diğerinden önde değildir. Benim için yaşanmışlıklar ve şu an yaşananlar vardır.
ağzınıza sağlık kalbimden geçenleri yazmışsınız
Harika bir cevap olmuş.Kaleminize sağlık.
Ben Kanada da yasiyorum ve bir cok Kanadali gibi tatil tercihlerimden biri de yakinlik ve fiyat konusunda kismen uygun olan Kuba. bu tercihimi 2006, 2010 ve 2014 yillarinda olmak uzere 3 kez Kuba dan yana kullandim. Izlenimlerim makalede yazilanlardan cok daha kotu diyebilirim. Her gidisimde de daha da bozulan ve vahsi kapitalizmin daha bir pencesine dusen bir ulke gordum. Ulkede esitlik sadece yoksul insanlar arasinda var. CUC para birimi ile para kazanan turizm sektoru ve zengin havanalilar icin her istediginizi satin alabileceginiz bir ulke. Ahlak ve etik degerelerinin CUC karsiligi cok ucuza satilabildigi bu ulkede, duymaya bile tahammul edemeyeceginiz seylerin satilik olduguna sahit olabilirsiniz. Kisacasi size soylenen Kuba ile ilgili seyleri unutun.
Merhaba, Hakki bey. Bu guzel yazilarinizi okuduktan sonra ister istemez size bir hayranlik olustu. Bende bir Kuba’li bayanla evli oldugumdan dolayi Kuba’ya bir cok kez gidip gelen birisiyim. Ve ayrica Kuba da neler yasadiklarimi ve gorduklerimi anlatmaya hic gerek kalmamis cunku siz zaten bunu cok guzel bir sekilde kaleme almissiniz ve bu yazilan herseyin bire bir gercek oldugunu acik kalplilikle soyleyebilirim. Umarim bir gun sizinle yollarimiz Kuba’da kesisir ve sizinle tanisma firsatim olur. Saygi ve sevgilerimle Mikail.
Merhaba.. Burada yazdıklarımdan dolayı çok eleştiri almıştım. Hatta, “acaba yanlış bir şey mi yazdım, ya da bazı şeyleri yanlış mı gözlemledim” diye düşünmedim değil. Ama bu sene kısmetse yine bir aydan daha fazla kalmak üzere Küba’ya gideceğim ve daha iyi inceleyeceğim.. Selam ve sevgiler..
Sizi cok iyi anliyorum. Fakat bu hayat’ta basari ne olursa olsun bazi elestiriler ogle veya boyle kacinilmaz oluyor, ve bu elestiriler bazen yipratici bazende basariya dahada basari katabiliyor. Ben kendi gorusumle sizin Kuba hakkinda yazinizdan dolayi sizinle hemfikir oldugumu dile getirmistim. Ayrica ben yaklasik 9 yildir Norvec’te yasiyorum. Ama 2010 dan beri her yil 2-3 defa Kuba’ya gidip geliyorum. Ve Kuba’nin bir ucundan diger ucuna kadar gidip gordum diyebilirim. Hani derler ya “anlatilmaz yasanir” diye bende burdan imkani olanlar icin en azindan gidip bir defada olsa Kuba’yi gormelerini tercih ediyorum. Bu arada kismet olursa bende haziran’da tekrar Kuba’ya gitmeyi dusunuyorum. Selamlar!
Sn Hakkı Ceyhan,
3 yıldır yelkenli teknem ile Karayip ülklerinde dolaşmaktayım.
En son Küba’ya gitmeden önce Küba hakkında bilgi toplarken yazınız ile karşılaştım.
Doğrusu içim kararmıştı.
Karadan ve denizden Küba’yı halkın içinden biri gibi 3 ay dolaştım. İşçisinden memuruna. eğitmeninden doktoruna kadar evlerinde ,masalarında yemek yedim. Çok arkadaşım oldu.
Keşke siz bu yazıyı yazmadan önce diğer Karayip ülkelerini dolaşmış olsaydınız.
Dominican,Haiti,Jamaica Cayman adaları üzerinden Küba’ya gelmiş olsaydınız , hatta Küba’dan çıktıktan sonra bir de Belize yapmış olsaydınız, sanırım yorumlarınızda gözlemlerinizde büyük değişiklik olurdu.
Gerçi kendi ülkemizin fakirlik kavramlarını incelersek yani sizin benim gibi imkanlara sahip olamayan evine aşını götüremeyen parası yoksa çocuğunu okutamayan, parası yoksa hastanelerde sürünen %15 işsiz nufusu bulunan ile azınlık zenginlik arasındaki uçurumu görmeden Küba’da ki fakirlikten bahsedersek kendimizi aldatmış oluruz.
Küba’da halkın %98 si hemen hemen aynı koşullara sahipse gelir dağılımı arasında uçurumlar yoksise bu ülkeye fakir diyemeyiz.
Küba’da aç insan, evsiz insan. işsiz insan yok. Doğuştan ölüme sağlık bedelsiz. eğitim ücretsiz,temel tüketim ürünleri neredeyse bedava fiatlara halka sağlanıyor.
Bu kişi başına düşen gideri Küba nereden, nasıl, hangi koşullarda sağlıyor. Öncelikle bunun üzerinde düşünmeniz gerekirdi.
Küba halkının lüks tüketim ürünlerine sahip olmaması, bizler gibi güzel evlerde oturmaması onların fakir olduğu anlamına gelmez.
Eğer diğer Karayip ülkelerini de gezmiş olsaydınız Karayiplerde bütün kadınların şişman olduğunu görürdünüz. Yemek kültürlerinin hemen hemen aynı olduğunu farkederdiniz. Zira karayiplerde yetişen ürünler genellikle tatlımsıdır. Glikozu fazladır. Ekmekleri bile şekerimsidir.
Küba’da 18 yaşını dolduran her birey bankaya 100$ yatırdığında 15 günde pasapotunu alır.
Bunun defalarca örneğine bizzat rastladım.
Ancak diğer ülkelerden vize alması imkansız gibidir. Zaten bizim fakirimiz de seyahat özgürlüğü varken yerinden kımıldayabiliyor mu?
Bulunduğum köy ve kasabalarda insanların rahatlıkla seyahat edebildiklerine bizzat şahit oldum.
Halka açık internet ofisleri var. Ancak oldukça pahalı .Yasaklı herhangi bir site. yok.Porno hariç.
İnternet, deniz altından döşenmiş kablolarla Venezuella’dan sağlanıyor. Batılı ambargolar nedenıyle uydu bağlantıları yok.
Neyse ,, Bugüne kadar dolaştığım ülkeler arasında en çok Küba’ya hayran kaldım.
İnsana ,hayvana , doğaya, çevreye değer veren yatırım yapan olağanüstü bir ülke . Hem de batılıların halen süren ambargolarına rağmen.
Yazacak daha çok şey var ama vaktim yok. Gezi yazılarımı gezginkorsan.com da yayınlıyorum.
Size tavsiyem diğer Karayip ülkelerini da gezmeniz. Açlık, sefalet. fakirlik kavramlarını daha iyi anlayacaksınız.
Saygılar.
Nezih Bey merhaba, ben sadece gördüklerimi paylaşıyorum. Küba gördüğüm ülkerler içerisinde en keyifli olanlardan biri. Burada bazı ön yargıları yıkmak için -başta da belirttiğim gibi – negatif olanları yazdım, elbette Küba bunlardan ibaret değil. Siz Küba’yı ne zaman ziyaret ettiniz bilmiyorum; fakat örneğin yurtdışı seyahaet özgürlüğü çok yakın bir zamanda verildi. Her neyse.. Yakında tekrar uzun bir süreliğine gitmeyi planlıyorum. Çok daha iyi gözlem yapabileceğim.
İnternet özgürlüğü ve Yurtdışına çıkma kolaylığıyla ilgili kısmı okuyana kadar ilgimi çekmişti yorumunuz. Bunların yalan olduğu açık çünkü. Fakirlikten çok özgürlüğün olmaması sıkıntı ülkede.
Adem Bey son durum şu şekilde; başka bir ülke pasaportunuz varsa internet kullanımınızda sıkıntı yok, büyük otellerde parasını vererek kullanabilirsiniz – saati yaklaşık 10-15 TL. Ülke vatandaşları ise maalesef kullanamıyor, sadece akademisyenler ve gazeteciler bu haktan yararlanabiliyorlar.
merhaba arkadaşlar öncelikle devrim konusu çok ayrı birşeydir eşcinsel veya cinsel ilişkiler konusu ayrı birşeydir bu ahlak konusuna girmektedir bir insan devrimleşmeyi özgürleşmeyi istiyorsa ahlakınıda düzeltmek zorundadır bu gün yaşadığımız hayatta dünyaya baktığımızda buna örnek olan bir çok ülke vardır hatta her ülkede yaşanılan bir gerçektir küba da herşeyin eşit olması insanların gereksiz yere paralar ihtiyaçlar kullanamaması çok iyi bir şeydir bu gün dünyamız susuzlukla karşı karşıya bunu herkes biliyor dünya genelinde türkiye tatlı su kaynaklarında çok önemli bir yerdir lakin türkiyede bile su çok az kalmış bunu çok iyi biliyoruz bu sadece bir örnek yani gereksiz yere hiç bir şey kullanılmamalıdır devrimcilere dinsiz diyebilirsiniz bu sizin düşünceniz dinsizlik değildir bu aslında en doğru ve özellikle islam dininde olan şeyleri yapıyorlar bir insan gerçekten yaşamak istiyorsa en özgür durumda yaşamalıdır nasılmı bunu kendinize sorun en doğru özgürlük ve en iyi özgürlük nasıl olmalıdır müslüman dininde herşey yazıldır onları okuyun her insan aynı eşitliğe hak kazanmıştır ama eğerki bu böyle olmazsa insanlar eşit olamazlar zengin kısım fakir kısmı çökertir bu da bir gerçektir ben bunu sadece kendi düşüncem üstüne ve kendi duygumla değil bütün insanlar üzerine söylüyorum sizce bütün insanlar aynı durumda eşit durumda yaşamamalı mı ? ve insanlığa inanırlar bunlar bütün dinlere saygıları sonsuzdur ve asla sen bu dini benimseyemezsin diye bir şey yoktur insanlık öldüğüde (ki bunu bir çok ülkede insanlığın öldüğünü görebiliyoruz ) insanlık öldüğünde o zaman hiç bir dinin anlamı kalmicaktır bunu herkes çok iyi biliyor insanlar içinde umursamazlık ve gaddarlık vahşice olan bir dünya ortaya çıkacaktır …
not: bütün insanların düşüncesine saygım sonsuzdur bu sadece bütün insanlar üzerinde genel olarak yaptığım kendi görüşümdür…
seks turizmi ve uyuşturucu bakımından türkiyeye ne kadar da benziyor…türkiyede de birilerini bulmak ve her köşe başında uyuşturucu satanlara rastlamak malesef ki olağan bir durum….
Eğitim sistemi hakkındaki düşüncelerinize katılmıyorum.Tabi ki bugün gelişmiş ülkelerin sahip olduğu eğitim teknolojisine sahip değiller.Eldeki imkanlarla emperyalist ülkelerin kapitalist eğitim sistemi dayatmalarına boyun eğmeden sürdürdükleri,kapitalist ülkelerde olduğunun aksine insani değerleri ve doğayı ön planda tuttukları eğitim sistemlerini ben şahsen savunuyorum. KOSTA RİKA’da yaşayan biri olarak söylüyorum ki,buradan bir çok öğrenci Küba’ya burslu eğitime gidiyor ve çoğu tıp dalında ve ya herhangi bir alanda uzman olarak ülkelerine dönüyorlar.Paylaşımınız için teşekkürler.
İyi günler hakkı bey vikide Havana hakkında ”Şehir 2006 yılında 2,600,000 turisti ağırlamıştır. Unesco’dan gelen yardım ve turizm gelirleriyle yeniden yapılanan Havana eski parlak günlerine geri dönmeye başlamıştır. Açık hava müzesi olarak tanımlanabilecek kentin sayısız müzesi,koloniyel mimarisi, gastronomik çeşitliliği ve müziği ile tüm dünyada benzersiz bir konumdadır.” şeklinde bir yazı var, tabii daha önce tekrar gitmediyseniz bilmeniz pek mümkün değil ancak, bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bazıları doğru yani koloniyel mimarisi ve açık hava müzesi kısmı. Ama bu mimari yapıların çok az bir kısmı, ana caddelerde ve turistlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerdekiler restore edilmiş. Diğerleri yıpratıcı hava koşulları nedeniyle çok zarar görmüş, elbetteki yeterli kaynak olmadığından bakımı yapılmıyor. Bizim seyahatimizden ve bu yazı yazıldıktan tam bir yıl sonra National Geographic Dergisinin kasım ayında yayınladığı sayısını edinip okumanızı tavsiye ediyorum.
sosyalizmi bir öcü gibi göstermişsiniz en aşağılık KAPİTALİZM KANLA VE İNSALARIN HAYATLARI İLE BESLENİYOR ortadoğu kan ağlıyor eşcinseller kapitalizmin olduğu her yerde var travesti açlık sınırında yaşayan dünya nufusunun yarısına yakındır dünyda tekelleşme ve liberal ekonominin getirdiği globalleşme dünya kaynaklarını belli bir grubun elinde olacak
KÜBA sokakları kötü olsa da eşcinseller olsa da yönetimin biraz hatasından kaynaklanabilir üstelik amerikaya karşı bir savaşta üstelik ne bekliyorsunuz. bakın türkiye amerikanın köpeği olmuş durumda ülke satıldı kaynakları amerikan ve alman sermayaderların ya buna ne demeli GÜN GELECEK KAPİTALİZM KALBİNİZİ KİŞİLİĞİNİZİ İSTEYECEK ANNENİZE GÖZ DİKECEK PARA DÜNYAYI YOK EDECEK parasal sistem herşeyimize saldıracak belli bankaların hisseleri dünyaya sahip olacak
Himmm,,bana cok tarafli geldi anlatilanlar.var olan zenginliklerini savastan ve döktükleri kandan alan emperyalist devletler ile kiyaslanmasi imkansiz zaten.
Eşcinselliği kapitalizm ve kötü sokaklar ile bağdaştırmanızı anlayamadım?
Erkeklerin zorunlu askerlik görevi var ve bu 18 aydan daha fazla sürebiliyor, fakat eşcinseller askere alınmıyor.
Kimsenin birşeyi öcü gibi gösterdiği yok çalış kazan.akıl et kazan. yatırım yap kazan.Ama kömünen yönetimde akıl yok ahlak yok insanlığa saygı yok.Ortadoğu kan ağlıyor bilmem ne oluyor çalışsınlar akıl etsinler.Türkiye amerikanaın köpeği olmuş bilmem ne olmuş biz kendimiz için çalışıyoruz amerika işin neresinde açıklayın lütfen .Dünyada millet kominizden vazgeçti gördü cinayetleri haksızlıkları açlığı fakirliği iflası ama bizim mallar hala devam devrim yalan RÜYA
Paylaşımınız için teşekkürler, fotoğraflar gerçekten çok güzel.
Tespitlerinizin de gerçek olduğuna şüphe yok ancak gördüklerinizi değerlendirmeyi biraz önyargılı ve kendi hayat tarzınıza göre yaptığınız izlenimi doğdu. Zaten hepimizin farklı siyasi görüşü ve yaşam tarzı olduğundan bu da çok normal geliyor ve kesinlikle sizin değerlendirmeniz yanlıştır gibi bir sonuca varmak istemiyorum.
Kendi açımdan -görmesem de anlatılanlardan, gezi notlarından edindiğim izlenimle- insan nefsine karşı savaşan bir rejimin hele dünyada tek kaldıysa işinin zor olduğunu düşünüyorum. Bizler oradaki sistemi gördüğümüzde birden bizim başımıza gelse ne korkunç olur, aman allahım yurtdışına çıkamamak mı?! diye panik olabiliriz. Ama bu insanların bu ihtiyacı bizim kadar yoğun hissedeceklerini düşünmüyorum çünkü nasıl birşey olduğunu bilmiyorlar. Bizim şu saatten sonra elimize nivea ekmeğimize nutella sürmememiz mümkün değilken onlar için bu durum hiçbirşey ifade etmiyor. Ne güzel.
Şu anda yaşadıkları kimilerine göre -zor hayatı- mevcut rejime bağlamak haksızlık olur. Ambargo altında, kısıtlı doğal kaynaklarla kimseyi evsiz ve aç bırakmadan ayakta kalma mücadelesi veriliyor. Kübalılardan daha kötü şartlarda ‘özgür’ yaşayan onlarca ülke vardır dünyada.
‘Biz’ den tüketimi çıkardığımızda geriye kalan şeyle yaşıyorlar. Gereksiz tüketim yoksa tonlarca atık da yok, çevre kirliliği de yok.
Onlarda olmayan biz de onlan şeyleri düşünürken elimizdeki HES leri, dev bir çöplüğe dönüştürdüğümüz Camburnu’nu, ayak sokulamayan Marmara’ yı da düşünmekte fayda var diye düşünüyorum.
‘Genel anlamda insanları anlamam ve onlar da beni anlamazlar. ‘ Müthiş iyi geldi bu kısacık cümle, insanın omuzlarından tonlarca yükü alıveriyor. Beklentisizliğin ne güzel dile getirilişi yada gerçek özgürlüğün temeli…tüm öğretilmişliklerden ve ezberlerden sıyrılarak. Teşekkürler
hakkı bey fotograflardan çok etkilendim.
bu fotografları yağlıboya reprodüksiyon olarak çalışabilirmiyim?
saygılarımla…
Mustafa Bey buradakiler sadece öylesine çekilmiş olanlar, bu yazıyı yazarken eklerim diye düşünmüştüm ve o amaçla çekmiştim. Elbette çalışabilirsiniz.
Öncelikle tanitim yaziniz,izlenimlerinize dayali yorumlariniz ve fotograflar icin sag olun Hakki bey. Uzun yillardir Almanya da yasiyorum ve küba konusunda hem turistik hem siyasi anlamda bir cok yorum söylenti ve habere rastladim. Insanlar kendi görüslerinin karsisinda olduklari fikir ve düsünceler konusunda hep tarafli ve gercegi algilama yetsine tek yönlü baktiklari icin asil gercegi görememek gibi bir durumla kendilerini de kandirabiliyorlar. Ancak gözlem ve yorumlariniz bu konuda doyurucu sag olun. Dünyanin kapitalist sistem icinde bir ayrik otu olarak algiladigi küba aslinda kendi icinde belirgin bir direnci de temsil ediyor. Gecmiste yasanan antiemperyalist savasin ve günümüzdeki bu acimasiz anam,alci yapinin icinde tek ve ayakta kalabilmek gercektem zor ve belirgin bir direncide gerekli kiliyor. Selamlar…kolay gelsin
Latif Bey yorumunuz için teşekkürler, selamlar.
yapılan yorumların bir kısmı malesef doğrudur. ben gittim ve gördüm.eski habana da halk yoksul görünümde.denilen gibi yeni habana kısmında zenci olmayan halk daha bakımlı. eski habana da halk yoksulluktan adeta dilenircesine cuc (konvertble para) istiyor. çok pisler ve bakımsızlar. bunların hepsi doğru. ama trinidat a doğru gittiğinizde olay çok farklı insanlar mutlu ama yoksullar ( bize göre) ve daha bakımlılar.
olay şudur; Bugün böylesine toplumsal farklılık dünyanın bir çok ülkesinde vardır. bizim tuhafımıza giden bu durumun sosyalıst bir ülkede olmasıdır. mükemmeli arıyoruz.
oysa kabul etmeliyiz ki şu an dünyada tek kalmış bir sistem.kendinin yok olmasını dört gözle bekleyen emperyal güçler karşısında tüm ambargolara ve hatta ablukalara karşı ( bu ülke ile ticaret yapamazsınız.yaparsanız dolaylı yoldan amerika tarafından aforoz edilirsiniz.vb bir çok baskıcı uygulamayla karşı karşıya kalırsınız.bu bir gerçek. örnekler çoğaltılabilir.)
nasıl onların propaganda oyuncağı olan interneti ülkesinde serbest bırakabilir.
çok yakın zamanda sosyal iletişim yalanıyla mısırın getirildiği durumu untmayınız. bütün eğitim bitti de internetemi kaldı hersey? kısacası ülke ve yönetimi rejimi yani uğruna savaşıp kurdukları bu ülkeyi bir şekilde korumak ve kollamak durumundalar yoksa yapılan veya verilen emekler boşa gidecektir ve emperyal güçler galip gelecektir. zaten amaçları da insanları böyle konuşturmak.
unutmayalım kıyaslamayı ülkemizle yapmayalım.bu durum bizim ülkemiz ile avrupanın iyi ülkeleriyle yapılan kıyaslama gibi olacaktır.
kıyaslamayı bu ülkenin geldiği veya yaşadığı aşamalarla yapmalıdır. yani kendisiyle yapmalıdır.
koloniyal dönem+ispanyollar+fransızlar+ingilizler+batista+amerikalılar ve şimdiki dönem.
bu yollardan geçersek olayları daha iyi anlayabiliriz.
elbette daha iyi yaşam herkesin hakkı ama bunun uğruna başka ülkelere tekrar esir olmak tekrar başa dönmek değil midir?
ben kasım ayında kübaya gidecem merak ediyordum:) fakat sizin yazılarınızı okuduktan sonra daha çok merak etmeye başladım , fotoğraflarınıza bakıp yazıları okuyunca orayı yaşadım resmen çok teşekkür ederim yüreğinize sağlık.
Merhaba Hakki beyi, bir daha nezaman geleceksiniz butaraflara?
Illa Kuba’mi olmak zorunda?
Size nasil ulasabilirim? Saygilar.
Size mesaj gönderdim.
hakkı bey,mart ayında bayi gezisi olarak bir grupla kübaya gittim.keşke gitmez olaydım:))istanbula geldikten sonra aklımdan çıkmadı.aslında çok fakirlik vardı çoğu şey yoktu.ama beni bir şey çekiyordu.mil puanlarım vardı.hemen air france biletimi aldım ve 1.5 ay sonra tekrar kübada idim.sanki ülkeme gelmiştim.oraları biraz öğrendiğim için gitmeden önce melaconda daire tuttum.cumartesi ordaydım ve sabaha kadar müzik dans.uyumak ne mümkün.melacon yıkılıyor.1 mayıs gece 4 -5 gibi hazırlıklarla başladı.katadrel oralar tam resim cekme yerleri.ernest’in barına gitmeden olmaz.ve harika yağlı boya tablolarla döndüm.şimdi büromu süslüyorlar.onlara baktıkca müthiş keyif alıyorum.yanlız bir yorumunuza katılmadım.tavukları organik ve çok lezzetli.kübada herşey organik.che şarkıları dinleyerek.tatilimi bitirdim.şimdi kara kara düşünüyorum.abbas kübaya ne zaman yolcu.orhan poyraz
Orhan Bey Küba’ya gidip oraları sevmeden gelmek olmaz zaten, benim de aklımda tekrar gitmek..
Keşke imkanımız olsa gitsek gerçekten çok etkilendim paylaşımınız için teşekkürler :)
Fotolarınız ve yazdıklarınız etkileyici gerçekten bize bunları yaşattığınız için teşekkürler.
Merhaba hakki bey ben 4-11 subat 2012 tarihinde kubaya gittim gercekten gidilmesi gereken bir ulke tekrar gitmek isterdim
Haklısınız, kesinlikle gidilmesi ve görülmesi gereken bir yer.
bu insanlar 10 dolara çalışıyorsa nasıl oluyorda hayatta kalıyorlar. ustelik gobekliler. 10 dolar ile kimse hayatta kalamaz.
mrb. siteniz çok hoş elinize sağlık, iyi günler…
insanlar aç değiller. açıkta da değiller. iyi kötü evleri var. ama yeni çıkan bir telefonu alamıyorlar, ihtiyaçları olmayan kıyafetleri alamıyorlar. yani kapitalizm onları soyup soğana çeviremiyor.çünkü devlet onlara o parayı vermiyor. kıyafet çok seksi görünmek için değil asıl amacı doğrultusunda kullanıyor. bu yüzden şatafatlı kapitalist ürünü kıyafetlere ihtiyaçları yok. bu yüzden de devlet ihtiyacı olmayan şeyleri almaları için onlara para vermiyor.
Bir fotoğraf sever olarak, yazılarınızı, paylaşımlarınızı ve özellikle de fotoğrafçılıkla ilgili tanımlarınızı ve fotoğrafçılığa ilginizi bir süredir takip ediyorum… Özetlemek gerekirse; fotoğrafçılık ile ilgili kazandırdıklarınızın, bir fotoğraf severin google araç çubuğuna yazarak aradığı çok sayıdaki şeyler olduğunu düşünüyorum. Tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum…
Gelelim Küba gezinize ve söz konusu yazınıza… Bu yazınızı mümkün olduğu kadar çok kişi ile paylaşacağım. Neden biliyor musunuz? çünkü size ve yazdıklarınıza güveniyorum ve kübanın insan eşitliğinin en önemli simgesi olan bir ülke olduğuna inanan insanlarda öğrensin istiyorum.
Ancak ne olursa olsun belli bir şeyi kabul etmenin artısı ve eksisini de bünyesine alan ünlü bir bölge olması da Küba’ yı her zaman ilgi çekici yapacağı muhakkaktır.
saygılarımla…
bu insanlar aç ise nasıl bukadar göbekli olabiliyorlar?
Bu insanlar pek aç değiller ama oldukça yoksullar. Aslında sorunuzun cevabını tam olarak bilemiyorum, sanırım dengesiz ve tek tip beslenme ile ilgili bir durum.
Gerçekten çok güzel fotoğraflar ve güzel bi yazı yazmışınız. Benimde şubat 15-20 gibi 10 günlük bu ülkeye bi seyahatim olucak. Ülkeye girişte seyahat sigortası isteniyormu? Eğer isteniyorsa bunu ülkemizde yapabiliyormuyuz? Birde yemek kültürleri nasıl?
Evet seyahat sigortasını mutlaka yaptırın ve yaptırırken de Küba’da geçerli olmasına dikkat edin. Yemek kültürleri çok gelişmiş değil, bizim beklentimiz özellikle deniz ürünlerinde çok gelişmiş olması idi ama maalesef. Yine de ıstakoz ve balık yemenizi tavsiye edebilirim ama tavuk bizim damak tadımıza pek uymadı.
Paylaşım için teşekkurler, çook güzel bir yazıydı.
slm ben 18 şubatta kübaya gideceğim ben hava durumunu merak ediyorum ne tarz kıyafet götürmeliyim birde yanımda dolarmı mı euro mı götürmeliyim cuc ordan mı almalıyım başka önerileriniz de olursa sevinirim şimdiden çok tşk zerrin
Küba’da hava genellikle çok güzel, sene boyunca 18 derecenin altına pek düştüğü görülmüyor. Yanınıza euro alın ve havaalanında CUC alın. Ayrıca buradaki yazıları da okuyun:) Trinidad, Havana, Vinales
Selamlar.. yazinizi okudum ve ben 11 subatta Kuba 8 gunluk tatil icin gidecegim .. Hayallerimi susleyen bir ulke olmusdur Kuba .. Yazini zi biraz onyargili olarak gordum.. ama genede dikkate alarak., bu yaziyi kendi izlenimlerimide .. icine katacagim .. Yurt disindan Kuba ya tatile gidenlerin yorumlarini okudum uc asagi bes yukari ayni seyler .. Tabii daha olumlularida var.. Resimleriniz cok guzel onu soyleyim.. bende amator olarak fotoraf cekiyorum ve merak ettigim Orda rahat resim cekebilirmiydim… sizin bu sayfanizdan anladigim kadariyla evt.. cok yardimci oldu tsk.ler…
Fotoğraf çekme konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız. Buradakilerin tamamı gözlem ve tek başına yapılmış bir gözlem de değil, benimle aynı fikirleri ve gözlemleri paylaşan en az 16 kişi var. Neden diğerlerinden farklı söyleyeyim. Çünkü biz turistik amaçlı bir ziyarete gitmedik, amacımız tatil yapmak ta değildi. Biz Küba’da kimsenin gitmediği, belki de gitmek istemeyeceği yerlere gittik, orada turistler yok yerli halk var.
Hakkı Bey herseyden once yanitladiginiz icin Tsk .ler Tabii goruslerinize saygi duyuyorum bir emek harcanmis .. Sizin kinle birlikde bir cok yorum okudum .. ve bambaska yorumlarda okudum tabiiki , cok daha olumlu olan … Saygilar
12 subat da esimle gidiyoruz kanada dan vandero sehrine….umarim husran olmaz….fotograflar icin tesekkurler ..
Varadero tam bir tatil cenneti. Eğer aradığınız buysa emin olun bulacaksınız.
Bir baktım Küba, bir baktım Hakkı Bey :) 01 şubat günü cape town a gidiyorum bir sonraki durağım umut ediyorum Küba olacak… Sitenizden ve sizden umarım büyük fayda sağlayacağım… Saygı ve selamlarımla
Umarım yakın zamanda görebilirsin, harika bir tecrübe olacağını şimdiden söyleyebilirim.
Hakkı bey Kübayı muazzam anlatmışsınız. Hep hayalimde olan bir ülke. Çok merak ediyorum. Umarım bende bir gün orayı gezme fırsatı bulurum. Bir şey sormak istiyorum. Kübalıların Atatürkümüze hayranlık duyduklarını daha önce bir kaç kaynakda görmüştüm. Bununla ilgili bir gözleminiz oldumu acaba? Birde, Türk olmanızın oradaki insanlar nezdinde nasıl değerlendirildiğini merak ediyorum. Bizi tanıyorlarmı? Hakkımızda malumat sahibilermi? Saygılarımı sunuyorum.
Umarım yakın bir zamanda gidersiniz. Kübalılar Atatürk’ü pek tanımıyorlar, gerçi Melacon’da diğer bazı devlet büyükleriyle birlikte bir anıtı var ama söylediğim gibi çok da bilinmiyor. Türkiye’nin neresi olduğunu bile pek bilmiyorlar sadece İstanbul2un adı biraz biliniyor.
Harika bir çalışma olmuş. Küba’nın eğitiminin gerçekten iyi olduğu söyleniyor. Ambargo uygulamayan İran, Venezuela gibi ülkelerden birçok kişinin tıp eğitimi için Küba’ya gittiğini anlatan yazılar okumuştum. Görmek istediğim ülkelerden biridir. Sayenizde epey bilgi edinmiş oldum.
Teşekkür ederim, aslına bakarsanız özellikle eğitim sistemini incelemiş değilim fakat günümüzde internet ve bağımsız yayınların ulaşamadığı bir ortamda nasıl araştırma yapılır, eğitim hangi seviyededir az çok tahmin edebilirsiniz.
Fotograflar ve yazı her zaman olduğu gibi harika! :)
Şöyle masaüstü arkaplanı olarak kullanabileceğimiz tarzda birkaç Hakkı Ceylan imzalı fotograf paylaşmanız mümkün mü acaba :)
Syg.
Oldukça etkilenerek okudum. Hem imrendim hem de Küba için üzüldüm.
Dünya’da kimsenin kimseden haberi yok. Herkes bir yerlerde bir hayatı sürdürüp gidiyor.
Fotoğrafları da merak ediyorum elbette. :)
“Unutmadan senin site temasını kullanmak istiyorum abi lütfen bana CSSleri ve pluginleri ekleyip bir de Hakkı Ceylan yazmışşın onu silip yerine adımı yazıp PSD dosyası ile gönderir misin? Sitemi seninkinin tıpatıp aynısı yapacağım temayı bedava dağıtman yetmiyor” Hehehe :)
İnsanımıza bayılıyorum, cidden bayılıyorum :) Allah sabır versin. :)
Süleyman almesin, :) evet tam yazdığın gibi.. Fotoğrafları zaman bulunca elden geçireceğim, paylaşırım.
Küba bir gün gitmeyi istediğim ülkelerden biri, o geçmişi yansıtan sokaklarıyla. Gezi fotoğrafları arasında sokak, cadde fotoğrafları en çok sevdiğim fotoğraflar, bence bir ülke ile ilgili en çok bilgiyi veren, insanı o ülkedeymiş gibi hissettiren fotoğraflar. Bu yüzden fotoğraflarınızı sevdim.
Murat Bey teşekkürler, çok daha fazla fotoğraf var umarım zaman bulur ve yükleyip burada paylaşırım.
Biz 3-4 yıl önce 1 mayıs’da tur ile Cuba’daydık ve sadece töreni izlemek bile bizi mest etti. Otelde kaldığımız için ve pazarda meyveler boldu. Yağlıboya tablolar müthişti ve aldık. Trinidad köy meydanında gece turist-köylüler karışımı danslar çok eğlenceliydi. Kalem veya sabun isteyen hanım ve beylerin kibarlığı ve gözlerini yere indirerek mahcup isteyişler gözyaşartııc ve saygı uyandırıcıydı. O yoklukta kadınların bakımlı ve süslü oluşları ve güzellikleri inanılmazdı. Cuba mutlaka görülmeli.
Gelemediğim,ama hakkında çok şey öğrenmek istediğim bir ülkeydi.Düşündüklerimin bir çoğunun aslında doğru olduğunu gördüm ama bu kadarınıda baklemiyordum.Sosyolojik olarak ,kaçınılmaz gidilinecek değişim öncesi ve fotoğraf adına mutlaka görülmesi gereken bir yer.Fotoğraf anlayışın olarak rutin ve öne çıkarılan yerler,kişiler yerine asıl gerçekler ve uzakların peşinde olduğundan,yazının anlattıklarını çok daha gerçekci olarak hafızama kazındı…alıntında olduğun gibi, Fidel ölürse en son halkı duyacak gibi….oysaki neler düşünüyordum Küba hakkında… sonrasında bende bir ay kaçmalıyım oraya…Sevili dostum ,aktarımın için teşekkürler,gezgin ve fotoğrafcı ruhunada selam ola…
Dostum seni çok andık, keşke yanımızda olsaydın. Burada yazamadıklarımın bir kısmını da görüştüğümüz zaman aktarırım, selam ve sevgiler..
hem kaleminize hemde sizin bizimle paylaştığınız karelerin azıcıklığının tadı damağımızda kalırken teşekkür ediyorum sevgi ile hakkı by
Tayfun Bey en kısa zamanda diğer fotoğrafları da paylaşmaya çalışacağım. Buraya bağlantısını eklerlm.