Fotoğrafçılığın neredeyse her türüyle ilgilendim. Bir çoğu teknolojiyi ve fotoğrafçılığın inceliklerini öğrenme adına oldu. Bazı fotoğrafçılık türlerinde fotoğraf çekmek için çok önemli olan bir değişken diğer türlerde ihmal edilebilecek düzeyde önemsiz kalabiliyor. Kuş Fotoğrafçılığı da kendine ait öncelikleri olan çok özel bir fotoğrafçılık türü. Şimdilik Kuş Fotoğrafçılığı ile ilgili sadece birkaç izlenimimi paylaşmayı düşünüyorum, zira henüz gerçek anlamda Kuş Fotoğrafçılığı yapmıyorum.

Gerçek anlamda ilk kuş çekimlerim geçen sene Enez‘ de Gala Gölü’nde olmuştu. Bu sene de Samsun seyahatimiz esnasında Kızılırmak Deltası’ na uğradık ve orada çekim yaptık. Gövde olarak Nikon D300 kullanıyorum ve onunla birlikte kullandığım tele objektif Sigma 70-200mm f/2.8 idi. Ekipman konusunda sıkıntı çektik ama zaten öyle olacağını biliyorduk. Çünkü edindiğim izlenimlere göre Kuş Fotoğrafçılığı için en az 400mm odak uzaklığı olan bir objektifle çalışmak gerekiyor. Eğer FX (Full Frame) bir gövde ile çekim yapıyorsanız bu minimum değeri 500mm olarak ifade etmek doğru olacaktır.

Yetersiz ekipmana rağmen gördüğümüz birkaç türü fotoğraflamaya çalıştım. Kızılırmak Delta’sında bulunduğumuz birkaç saat içerisinde 10 civarında tür gözlemledik ve kullandığım yavaş ve kısa 200mm nedeniyle bunlardan sadece 4 adetini fotoğraflayabildim. Bu fotoğrafların tamamında %50 civarında kırpma vardır. Bunlar aşağıdaki sırayla Erguvani Balıkçıl, Sukılavuzu, Küçük ak balıkçıl ve Kızılgerdan. Şimdiye kadar çektiğim tüm ornito fotoğraflarını ise http://bit.ly/hc-ornito adresinden görebilirsiniz.

Fotoğraf ekipmanı Kuş Fotoğrafçılığında oldukça önemli bir konu ve ne kadar iyi ekipmanınız varsa o kadar iyi ve kaliteli fotoğraf çekme şansınız artıyor. İyi ekipman ise harcadığınız para ile doğru orantılı. Fotoğrafa yeni başlayan ve Kuş Fotoğrafçılığı yapmak isteyen biri için ilk seçim marka konusunda olacaktır. Burada karşımıza iki seçenek çıkıyor; Canon ve Nikon. Genel itibariyle kullanılan objektifin odak uzaklığını arttırdığından DX gövdelerin kullanılması avantajlı görünüyor. Aynı zamanda hızlı odaklama ve takip yapabilecek bir sistemi barındırmalı ve seri çekimde de sizi tatmin etmeli. Bu yüzden Nikon tarafında en uygun alışveriş Nikon D300s (http://www.dpreview.com/reviews/nikond3s/, fiyat: $1500) iken Canon tarafında ise yeni çıkan Canon EOS 7D (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/, fiyat: $1600) olarak görünüyor.

İkinci tercihimiz ise objektif konusunda olacaktır. Bu konuda Canon oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Fotoğraf kalitesinin yeterli olduğunu düşündüğümüz objektifler arasında bile seçim için birçok kriter var. Bunlar fiyatı, diyafram açıklığı, ağırlık, hızlı odaklama vs. tüm bunlara bakıldığında ise en fiyat açısından uygun lensin, $1200 civarında olan Canon EF 400mm f/5.6L USM Autofocus Lens olduğu görülüyor. Nikon tarafına baktığımızda ise işler biraz karışık o yüzden fotoğrafa yeni başlayan ve Kuş Fotoğrafçılığı yapmak isteyen biri için Canon iyi bir tercih olacaktır.

Yeni başlamayan ve benim gibi elinde Nikon seti olan biri ise Nikon tarafına bakmak zorunda kalacaktır. Biraz araştırdığımızda Nikon’un hesaplı bir 400mm veya 500mm objektifi olmadığını görüyoruz. Nikkor 400mm f/2.8 $9000 civarında, Nikkor 500mm f/4 ise $8000 civarında. Fakat uygun olan bir 300mm f/4 objektifi var (fiyat: $1370), bununla birlikte TC-14E II 1.4x Teleconverter (fiyat: $340) kullanıldığında ise elinizde 420mm f/5.6 olan bir objektif olmuş oluyor.

Nikon ve Canon için yaptığım seçimlerde bu ürünleri kullananlarla yaptığım görüşmelerle birçok review ve  tartışma da etkili oldu, bunlardan bazılarını aşağıda listeliyorum.