Aslında tüm dinler bireysel bilinç gelişimi sağlamak için bireyi var olan potansiyelinin tamamını kullanabilmesine olanak sağlayacak şekilde eğitime tabi tutarlar. Böylece kişi kainatı ve kendini anlamaya ve bilmeye başlar. Tabi bu teorik bir tanımlama. Fakat dinsel yaşam, bu içsel gelişim tekniklerinin toplumun gelenek ve görenekleriyle harmanlanması ve özünü kaybetmesi sonucu bu özelliğini kaybetmiştir. Sonuçta elimizde ritüellerden oluşan, sorgulanamayan, anlaşılamayan ve bireysel bilinç gelişimine yardımcı olamayan hantal bir tortu kalmıştır.
Oruç aslında bireysel bilinç geliştirme tekniklerinden biridir, bunun yanında toplumsal faydaları olduğu da yadsınamaz. Fakat bir kişinin sırf dinimin gereğidir diye oruç tutmasını biraz ahmakça bulduğumu da eklemeliyim. Bir kişi eğer oruç tutuyorsa bunu bilinçli bir şekilde yapmalıdır. Orucun ne olduğunu ve neye yaradığını anlamalıdır. Yoksa tutulan oruç kendine eziyet etmekten başka bir işe yaramayacaktır. Burada oruç tutmanın bireysel gelişim için nasıl kullanılacağından bahsetmeyeceğim, o konu oldukça kapsamlı ve ayrı olarak ele alınabilir. Yapmak istediğim sadece iki hafta önce başlattığım anket sonuçlarını değerlendirmek. Bunu da sırf kendi merakımı gidermek için yaptığımı itiraf edeyim.
Anket sonuçlarına göre %69 lık bir oranla okuyucular “Dinimin bir gereği olduğundan oruç tutarım.” %18 ise “Oruç tutmam, bence gereksiz.” cevabını vermiş. Cevapları oldukça samimi buluyorum. %3 ise toplum baskısını hissetmemek için oruç tuttuğunu söylüyor. Benim de içinde bulunduğum %11 lik bir kesim ise bunun bir kişisel gelişim konusu olduğunu ve daha derin ve detaylı bir incelemeyi hak ettiği kanısında. Genel bir sonuç çıkartmak gerekirse; yukarıda da yazdığım gibi; dini genellikle ritüeller ve gelenekler şeklinde yaşıyoruz, özüne inemiyoruz ve dolayısıyla kendimizi kandırma ve rahatlatma aracı olarak kullanıyoruz.
Sayfaya katılıyorum Biz insanlar Dini genellikle ritüeller şeklinde yaşıyoruz özüne ve daha derine inemiyoruz bu demek oluyor ki orucu kendimizi fikren rahatlama ve kandırma aracı olarak kullanıyoruz (şahsen ben orucu ailemden gördüm ve ailem tuttuğu için ben de tutuyorum her ne kadar yanlış olsada)bu biz yoksul gariban insanları anlamak için tutuyoruz diyenlere de tek bir şey soylicem sizler bunu düşünmüyorsunuz sadece bu klasik cümleyi etraftan duyup kopyala yapıştır yapıyonuz (ama ben başkalarını anlamak için falan tutmuyorum eğer onları anlamak olsa amacım daha öğlenden bu akşam ne yapcaz ne yicez diye telaşa girmez allah ne verdiyse onu yeriz ve belki de hiçbir şey……derdim) bu fikirdeyseniz bunu da düşünmeniz veya yaşamanız lazım öyle söylemekle olmuyo ama tabikki her insanın düşüncesi farklidir bana da saygı göstermek düşer (belki benden yaşça buyuksunuzdur ben 16 yasindayim )SAYGILAR
İnsanoğlunun bir sınırı vardır ve Allah’ın gücü ve kudreti sonsuzdur. Bu hususta da bunları bilerek hareket etmek gerekir. Yani bizler orucu tutarken neden oruç tuttuğumuzu (örneğin: nefse hakim olabilmek…) tabiki bilmeliyiz, fakat bizim bilmediğimiz bir o kadar da faydası olduğundan o kadar eminim ki hiç kimsenin bundan haberi yoktur. Başta da dediğim gibi insan oğlunun bir sınırı vardır. O yüzden yaptığımız ibadetin ilk olarak Allah’ın Rıza’sını kazanmak olduğunu unutmadan diğer artılarınında olduğunu bilerek ibadeti gerçekleştirmek, bence müslüman için en faydalı olanıdır. Yaptığınız paylaşım gerçekten faydalı olmuş, elinize, yüreğinize sağlık…
ORUÇ ALLAH İÇİN TUTULUR. SORGULAMANIZ ANLAMSIZ. SORGUSUZ İMAN GEREKİR TABİ..
DOĞRU
Din sorgulanir😑dinden cikmadigin surece
merhaba,
yazınız çok güzel. sorgulamak ve neyi neden yaptığımızı bilmek önemli. bazı seneler bir anlamı olmadığını düşündüğümden oruç tutmadım. şu an tutuyorum. orucun ya da dinin “emir”lerinin insana faydası elbette olmalıdır. yoksa düşünen ve yaratılanların en yücesi olan insanın bunlara uymasını bekleyemeyiz. orucun bugün modern dünyada “detoks” denen şeyle benzer olduğunu düşünüyorum. bir ay boyunca oruç tutan bir metabolizma gittikçe yavaşlar, organlar dinlenir, soluk daha derin ve yavaştır,… beden aslında bilinenin aksine hareketten ziyade dinginliğe muhtaçtır. ramazanda bu sağlanır. ve sanırım ramazanda bireyin sakinliği, sabrı, sevecenliği de bu dinginlikten gelir. vücut o muhteşem işleyişiyle metabolizmanın yavaşlamasıyla toksinlerden kurtulur. lütfen ramazanın son günlerinde cildinizdeki pürüzsüzlüğe dikkat edin.
BİZ ORUCU SADECE ALLAH İÇİN TUTUYORUZ
Biz kuluz ALLAH için bir şey yapamayız. Kişi ne yapıyorsa kendisi için yapar. Namaz oruç ve tüm ibadetler veya meditasyonlar yapılan herşey kendimiz içindir.
diyosunuzki ac kalan insanlari anlamak icin tutuyoruz bu son derece yanlis bir bakis acisi.
ac kalan insanlar sahurdan iftara kadar ac kalmiyor yada onlarin aklinda iftar olunca dunyanin en guzel yemeklerini tika basa yiycem dusunceside yok,dolayisiyla oruc tutarak onlari anlayamazssiniz.diyelimki anladiniz sonrasinda ne olacak? aclara bir faydanizmi dokunacak? tabiki hayir.onlar yine ac kalacak siz yine tok.
çevrenin %80 ni tutuyor ve bizlerde bir anlam bulamadan çevreye uymak amacı ile tutuyoruz.
oysa günümüzde artık oruç yerine farklı hareketler yapılmalı,zor olan bu ama biz kolay olanı yapıyor ve oruç tutuyor namaz kılıyor kuran okuyoruz.
üzgünüm ama gerçek.
bence sağlığımız için ve günahlarımız için oruç tutuyoruz.
Tuğçe senin cevabın çok saçma sen sağlığın için git spor yap biz orucu paylaşmayı öğrenmek için ve Allah’a olan borcumuzu yerine getirmek için yetimleri fakirleri anlayabilmek için oruç tutuyoruz
Hepinizin farklı bir görüşü var yani en azından 2 seçeneği var bir taraf irade için diğer taraf din için diyor ben de bundan bir iki yıl önce taki şuana kadar orucu sırf emredildiği için tutardım ama ne anlamı vardır anlamazdım şuan ise çok iyi farkındayım orucun tanımını benden duymak isterseniz şudur;oruç hem emredildiği için hem aç kalan insanları anlamak için hemde insanın iradesinin ne kadar sağlam olabildiğinin ölçülmesi için tutulmaya başlanmıştır artık kiminiz hangi tarafı savunur bilemiyorum ama benim cevabımda hepinizin dedikleri var hoşçakalın arkadaşlar…
arkadaşlar herkes bir açıklama yapmış fakat yazıların hiç biri isteneni vermiyor ve bu anlaşılıyor ki gerçekten hiç kimse tam anlmıyla soruyu da cevabıda bilmiyor anketi yapmadan önce araştırmak gerekli bence cevaplamak içinde bu konu hakkında bilgi sahibi olmak bu yazılanlardan da şu anlaşılıyor hiç birimiz müslümanlık ve dinle ilgili pek birşey bilmiyoruz
Mümin, herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allahâ??ın emri olduğu için ve onun rızasını kazanmak maksadıyla oruç tutmalıdır. Orucunu bedene, topluma kazandırdığı hususların bulunması ile beraber, insan orucu bunlar için değil sadece Allah emrettiği için tutmalıdır.
arkadaşlar orucu aç kalan insanların halini anlamak için ve nefsimizi terbiye etmek için tutuyoruz.
bencede dinimizin gereği olarak tutulmalı zaten bütün ibadetlerin hem bedenel hemde ruhsal açıdan faydaları vardır.sırf tutmuş olmak için oruç gereklerini yerine getirmeden sadece aç kalmak hiç bişe ifade etmez.afedersiniz eşşeği bağlasanız yemek vermeseniz eşşekte durur akşama kadar
Kabaca anlatmak gerekirse, insanlık başlangıcından itibaren insanoğlunun bir arayışı var, bu arayışı kendini bilmek, hakikati bilmek olarak adlandırabiliriz. İnsan kendini tanıyabilmek ve kendini geliştirebilmek için çeşitli teknikler kullanmıştır (bir kısım insan diyelim). Oruç ta bu tekniklerden biri olarak başlamıştır. Müslümanlıktan çok önce başlamıştır. Önemli olan nasıl başladığı ya da kimin başlattığı değil ne işe yaradığı ya da yaramadığı, saçmalık mı, yoksa bir kişisel gelişim tekniği olduğu mudur?
selam. benim üstüne basa basa merak ettiğim ve cevabını bulamadığım bir şey var. bu orucun kaynağı nedir? neden oruç tutuyoruz ? yada kimler arasında neler yaşanmış oruç ortaya çıkmış? bunun mutlaka bir nedeni vardır yardımcı olursanız sevinirim. kolay gelsin
Oruç Nefsine Hakim olmak için tutulur. Tabiki dini açıdan farzdır, ancak sadece farz diye oruc tutulması dogru değildir. Benim görüşüm budur.
Yanıtınız için teşekkürler.
Aslında bilinçli yaşayan bir insan için orucun diğer günlerden farkı yoktur. Sadece hatırlatma amaçlı olarak ya da kabaca gaz verme amaçlı olarak kullanılır.
Merhabalar,
sayın HC, kafama şöyle bir şey takıldı.
Örneğin müslümanlar için düşünürsek, son saydığınız kötü şeyler sadece ramazanda değil diğer zamanlarda da yasak. O zaman neden oruç tutulur ? Orucun diğer günlerden farkı nedir peki ?
Burçin Bey, orucu, sadece yeme içme vs den sakınma değil, her halini daha dikkatli yaşamak, insanları kırmamak, kötülük yapmaktan, bencil olmaktan, yalan söylemekten sakınmak olarak ta düşünürseniz buna kendiniz de kolayca cevap verebilirsiniz.
oruçun bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir
okey
Hakki Bey.
http://www.gurcanserbest.com http://www.semgoksu.com ‘da başlattığımız girdiğinizde göreceğiniz Şehitlerimiz için 13 sn site karartma kampanyasının tanıtımına lütfen yardımcı olunuz.
Bahsettiğim dini etrafına bakan herkes görebilir. Allah bizim dışarımızda bir merci değilki. İbadet Allah rızası için edilir ne demek? Benim anladığım; Allah’ın razı olduğu kul Allah’a daha yakındır ve dolayısıyla bilinç seviyesi yükselmiştir. Bu ise zaten kişisel gelişim demektir.
bahsettiğiniz o tortu dinini araştırma gereği duymayan ya da yanlış kaynaklardan öğrenenler için geçerlidi.Allah rızası için ibadet edilir.’ Kişisel gelişimim için ibadet ediyorum’ sonderece yüzeysel ve dini kendime göre yorumladım bunu buldum anlamına gelen bir tanımlama.Allah rızası için yapılan bütün ibadetler hem bu dünya hem de ahiret için insanın gelişimini zaten sağlar.
Yukarıda da yazdığım gibi kişi ilk başta din nedir? neden gereklidir? ya da gerekli midir? bu konulara kendi kendine cevap verebilmelidir. Ondan sonra eğer belirli bir dine mensup olması gerektiğine kanaat getirirse seçtiği dinin gereklerini yerine getirirken bu gereklerin gerçekte ne anlama geldiği bilmelidir. Dinlerdeki öz ibadetlerden bahsediyorum yanlış anlaşılma olmasın. Sizin bahsettiğiniz yukarıda da yazdığım gibi sonradan eklenmiş ya da kabul edilmiş sembolik bir ritüeldir. Asıl öz olan hac ibadetinin kendisidir. Yukarıda söylediğimde ısrar ediyorum, yani elimizde din yerine anlaşılamayan, yanlış mı doğru mu, bir amaca hizmet ediyor mu etmiyor mu bilinemeyen bir çok eklenti ve ritüellerden oluşan bir tortu var malesef..
Bence anket ve yazı oldukça yanlış anlaşılmaya müsait. Bir kere ibadetler “dinin gereği olduğu için” yapılmalı, başka bir nedenden dolayı yapılmamalıdır. İşin hikmet kısmı, yani ibadetin faydaları, verdiği huzur vs. elbetteki bunlardan insan haberdar olmalıdır ve bilmelidir. Bunlar teşvik ve ibadeti yaparken huzur duyma amaçlı varolan şeylerdir. Ama bu açıdan düşünürseniz her emredilen şeyde bir hikmet ararsınız. Mesela hacc, kabenin etrafında 7 tur dönünce ne oluyor? Bana bunun faydasını söyleyebilir misiniz? Ama bu emredilmiştir ve bu yüzden yapılması gerekir.
Aslında haklısınız, seçenekleri biraz daha açık yazmak gerekirdi. Sanırım biraz daha dikkat etmek gerekiyor..
merhaba,
ben de anketinize oy veren %69’luk çoğunluğun içindeyim,
“dinimin bir gereği olduğu için oruç tutarım” seçeneği bana en yakın olanı idi, bu nedenle onu işaretledim, fakat bu demek değildir ki oruç’u kişisel bir gelişim olarak görmüyorum.
“kişisel gelişim konusu olduğunu ve daha derin ve detaylı bir incelemeyi hak ettiği” şıkkının, dinle alakası yok sadece gelişim nedeni ile oruç tutuyorum manasına geldigini düşündüm(belkide öyleydi).
ankette “sadece dinim böyle emrettiği için oruç tutuyorum, felsefesine karışmam” ve “dinim emrettiği için ve bunun kişisel gelişimimize katkısını bildiğim için oruç tutuyorum” gibi 2 şık daha olsaydı biraz daha aydınlatıcı olurdu diye düşünüyorum.