Fotoğraflarımı hem renkli, hem de siyah beyaz olarak kullanıyorum. Siyah beyaz fotoğrafları daha çok sevdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Bazı sunumlarım sadece siyah beyaz fotoğraflardan oluşuyor. Arkadaşlarım nedenini soruyor, daha önce cevabını yazmıştım: Neden Siyah Beyaz Fotoğraf?

Çekerken mi siyah beyaz çekiyorsunuz; yoksa sonradan mı yapıyorsunuz? Diye başka bir soru daha var. Ben her zaman renkli ve raw olarak çekiyorum. Sonradan siyah beyaza çeviriyorum ve bu şekilde yapmanızı öneriyorum. Peki bunu nasıl yapıyorum?

Öncelikle bahsetmem gereken bir konu filtre kullanımı. Filmli siyah beyaz fotoğrafçılıkta filtre kullanımı oldukça yaygındır. Özetle söylemek gerekirse kullanılan renkli filtreler, filtre rengiyle aynı renklerin tonunu açık göstermekte, zıt olan renklerin tonunu ise koyulaştırmaktadır. Genellikle en çok kullanılan filtre sarı renkli olanlardır.

Yukarıdaki fotoğraflarda değişik renkte filtre kullanıldığında alınan sonuçları toplu halde görmektesiniz. Aslında bizim de photoshop ile yaptığımız bu filtreleri dijital olarak taklit etmekten başka bir şey değil.

Photoshop kullanarak siyah beyaz çevrim nasıl yapılır?

Photoshop kullanarak siyah beyaz çevrim yapmanın bir çok yolu var. Kolaylıka kullanabileceğiniz bu yöntemlere hızlıca bir bakalım.

Camera RAW ile Siyah Beyaz yapmak

Raw fotoğraf çekmiş iseniz fotoğrafı Photoshop ile açtığınızda karşınıza ilk çıkacak ekran Camera Raw ekranıdır. Bkz. Neden RAW fotoğraf çekiyorum? Burada ihtiyacımız olan ayarlamaları yaptıktan sonra en alt kısımdaki Saturation kısmını -100 olarak değiştirip dosyayı açarız. Aşağıdaki video da gösterildiği gibi, evet sadece bu kadar.

Desature ile Siyah Beyaz yapmak

Fotoğrafınızı JPEG olarak çekmiş iseniz; fotoğrafı açtıktan ve gerekli ise ayarlamalarımızı yaptıktan sonra en üstteki menüden Image / Adjustments / Desature  yolunu izleyerek aynı işlemi yapabiliriz, yani şöyle:

Channel Mixer aracı ile Siyah Beyaz yapmak

Daha gelişmiş ve doğru sonuçları alabileceğimiz diğer bir yöntem ise Channel Mixer aracını kullanmak. Fotoğrafımızı gerekli ayarlamalarımızı yapıp açtıktan sonra yukarıdaki menüden Image / Adjustments / Channel Mixer seçeneğine geliyoruz. Açılan pencereden uygulamak istediğimiz filtreyi seçiyoruz. Siyah beyaz filme en yakın görüntü için Yellow filter yani sarı renkli filtreyi seçebilirsiniz. Custom seçeneği ile bu filtrenin renginde ince ayarlamalar da yapabilirsiniz, aşağıdaki gibi.

Black & White çevrim aracı ile Siyah Beyaz yapmak

Biraz daha gelişmiş bir yöntem ise Photoshop içerisinde bulunan Siyah Beyaz çevrim aracını kullanmak. Bunu için fotoğraf dosyamızı açıyoruz ve yukarıdaki menüden Image / Adjustments / Black & White seçeneğine geliyoruz. Burada her renk için siyah beyaz dengesini değiştirebilmemize imkan tanınıyor. Bunu açılan pencereki renklerin ayarları değiştirerek yapabiliyorsunuz. Ya da fotoğraf üzerinde istediğimiz bir yerde farenin sol tuşuna basılı tutarak ve fareyi sağa sola sürükleyerek yapabiliyoruz. Aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Gradient Map aracı ile Siyah Beyaz yapmak

Farklı bir yöntem ise yine Image / Adjustments menüsünde bulunan Gradient Map aracını kullanmak. Normalde bu araca tıkladığınızda ön Photoshopta o sırada seçili olan ön ve arka renkleriniz arasında geçişli bir tonlama yapar. Eğer tam siyah beyaz bir tonlama istiyorsanız bunu için aracın üzerindeki skalaya tıklayarak üçüncü seçenek yani Black, White olanı seçmelisiniz. Bu seçenek ile fotoğrafta en az ışık alan yerler siyah, en çok ışık alan yerler de beyaz olarak çevrilir. Aşağıdaki video nasıl yapabileceğinizi gösteriyor.

Benim kullandığım yöntem ve bence en başarılı olan son iki yöntemin kombinasyon şeklinde kullanılmasıdır. Yani önce Black & White çevrim aracını kullanarak istediğimiz renklere istediğimiz siyah, beyaz ve gri tonları vermek. Sonrasında da tam siyah ve tam beyaz olacak şekilde yeniden düzenlemek için Gradient Map aracını kullanmak.

Burada bahsettiklerim standart siyah beyaz çevrim için yapılabilecekler. Sonrasında daha farklı tonlamalar ve ayarlamalarla yüksek kontrastlı siyah beyaz fotoğraflar üretmek mümkün. Ya da benim bazen kullandığım gibi tam siyah ve beyazın olmadığı gri yoğunluklu, soluk siyah beyaz fotoğraflar da elde edebilirsiniz, keyif sizin.

Siyah Beyaz fotoğraflarımın bir kısmına buradan bakabilirsiniz: https://500px.com/hakkiceylan/galleries/black-white