Günümüzde amatör fotoğrafçılar alışveriş yaparken, özellikle fotoğraf makinesi gövdesi satın alırken iki özelliğe çok dikkat ediyor. İlki sensör boyutu, diğeri sensör çözünürlüğü yani megapiksel sayısı. Bu iki özellik tek başına seçim yapabilmek için belirleyici kriter olmaktan çok uzak. Fakat bunu anlatamadığımız için satıcılar amatör fotoğrafçıların bu açlığını rahatlıkla doyurabiliyor.
Bir önceki yazımda yüksek megapikselin bazı dezavantajlarına değinmiştim. Bu dezavantajların üstesinden gelebiliyorsanız ya da bunlar sizi fazla etkileyen konular değilse yüksek megapikselli sensör içeren fotoğraf makineleri gövdelerinin sağladığı bazı avantajlardan yararlanabilirsiniz, kısaca bu avantajlara bir bakalım.
Yüksek megapikselin avantajları
Yüksek megapikselin asıl amacı büyük boyutlu baskı almaktır. Eğer bu şekilde bir ihtiyacınız varsa, özellikle de 100cm ve üzerinde baskı alacaksanız yüksek çözünürlüklü bir gövde almanızda fayda var.
Yüksek megapiksel değerine sahip fotoğraflar size kırpma ya da başka bir deyişle krop avantajı sağlar. (Fotoğrafın içerisinden keserek başka bir fotoğraf elde etmek.) Herhangi bir şekilde çektiğiniz fotoğraftan krop yardımıyla başka bir fotoğraf elde etmek istediğinizde yüksek megapikselli olmasının avantajı vardır. Örneğin 12 megapiksel bir fotoğraftan krop yardımıyla 9 megapiksellik bir fotoğraf elde edelim. Aynı kadrajı 40 megapiksellik bir fotoğraftan krop yardımıyla elde edersek bu fotoğraf yaklaşık 30 megapiksel olacaktır.
Aynı koşullar sağlandığında yüksek megapikselli gövdeler düşük megapikselli gövdelere göre daha fazla detay içeren görüntü sunarlar. Bu ise özellikle saat, mücevher vb. ürün çekimleri ve makro çekimleri için büyük avantaj sağlar. Eğer bu tür çekimlerle ilgileniyorsanız yüksek megapiksellere yönelmeniz gerekir.
Yüksek megapikselli fotoğraflar aynı oranda noise (kumlanma ya da dijital kirlilik) değerine sahip olsalar bile kullanıldıkları ortama göre – bunlar internet ya da baskı alınan ortamlar olabilir – bu noise daha az rahatsız edici olacaktır. Noise giderici yazılımlar kullanıldığında da fotoğraflardaki keskinlik kaybı daha az olacaktır. Özellikle iç mekan çekimleri için yüksek ISO kullanmak zorunda kalanlar için bu büyük bir avantajdır.
Merhaba Hakkı bey, yazılarınızı çok faydalı gerçekten, ben sadece otel odası fotografı cekecegim bir makine ve lens alacağım temiz 2.el, Lens olarak Nikon 14-24 mm f2.8 body kit olarak Nikon D600 düşünüyorum ama mmegapikseli daha yüksek diye D750 yede bakıyorum , yazinizdan doğru anladıysam ( fotograflarda kırma yapmama ihtiyacım yok hic) kırpma yapmayacagim icin megapikseli yüksek olmasinin geregi yok o zaman benim icin öyle mi acaba, cok kaliteli görüntü almak benim için önemli tavsiy verirseniz cok memnun olurum, sevgiler
Erdal Bey Bence Nikon 14-24mm çok da gerekli değil. Kırpma faktörünü tam anlamamışsınız; ama çok da önemli değil. Önemli olan ve bilmeniz gereken çekeceğiniz görüntüyü hem Full Fram gövde ile hem de Kroplu gövde ile hem de aynasız gövde ile çekebilirsiniz. Bunun için doğru ekipmanı tercih etmeniz gerekir. Bu da biraz da olsa bütçe ile ilgili. Sizin yapacağınız iş için Fulla Frame gövde gereksiz bir harcama olur. Onun yerine Canon 77D ve Canon 10-22mm objektif, ek olarak da kaliteli bir tripod almanız iyi olur. Ayrıca bu yazı da işinize yarayabilir: Daha keskin fotoğraflar çekmek için ipuçları
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkürler öncelikle. Bir sorum olacaktı; yazının son paragrafında değinmiş olduğunuz ”noise” konusunda yanılıyor olma ihtimaliniz var mı ? Daha farklı hatırlıyorum ben sadece bir sormak istedim. Çalışmalarınız da başarılar..
Bir bakıma haklısınız, aslında bira karışık bir konu. Şöyleki karşılaştırma yapabilmek için bazı şeyleri sabit ve aynı kabul etmek gerekir. Burada karşılaştırma yaparken yüksek megapikseli düşük megapikselin değerine getirdiğimizde elimizdeki noise değerleri üzerinden düşünün.