Bu yazıya yıllar içerisinde yeterince yorum yapıldı ve hepsine itina ile cevap verdim, artık yeni yorumlara kapatıyorum ve size daha yeni bir öneri sunuyorum:
Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi, farklı bir öneri
ama yine de bilgilenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Fotoğraf dünyasındaki yeni gelişmelerden ve yeni ürünlerden sonra benim de bazı yazıları güncellemem gerektiğini düşündüm. Özellikle fazla yorum alan ve almaya devam eden; fakat uzun süre önce yayımladığım Dijital Fotoğraf Makinesi seçimi yazısının yerine daha anlaşılır ve daha güncel bir yazı yayımlamak şart oldu..
Eğer emlakçılık yapıyorsanız ya da emlak fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinesi arıyorsanız bu kadar ayrıntıya boğulmanıza gerek yok. Fotoğraf makinesi seçimi için özel olarak yazdığım Emlakçılar için fotoğraf makinesi seçimi yazımı okuyabilirsiniz.
Fotoğraf makinesi seçimi için bu sefer daha pratik ve hızlı bir yöntem izleyeceğiz. İlk kez fotoğraf makinesi alacak olanlar için önceden sorduğum bir soru vardı, bu soru alacağınız ürünü belirlemede önemli bir kriterdir. Bununla birlikte bu soruları üçe çıkarttım.
Fiyatlar dolar cinsinden ve USA de geçerli olan fiyatlardır. Bunun sebebi ise dolar kurunun değişken olması ve bazı ürünlerin Türkiye piyasasında çok değişken fiyatlara sahip olmasıdır. Alışveriş yaparken bir kaç yöntem izleyebilirsiniz, daha önce detaylı olarak anlatmıştım.
Fotoğrafa ne kadar zaman ayıracaksınız, fotoğrafla ne kadar yoğun ilgileneceksiniz?
A Bebeğimin ve evdeki kedi/köpeğimizin fotoğraflarını çekmek ayrıca gittiğimiz tatillerdeki güzel yerleri ve anıları yakalamak ve paylaşmak istiyorum.
B Üsttekilere ek olarak ara sıra kelebek, çiçek vb. ve ayrıca doğadaki güzel manzaraları da fotoğraflamak istiyorum.
C Tüm yukarıdakiler ve/veya amatör olarak fotoğraf sanatıyla ilgilenmek ve kendimi bu konuda devamlı geliştirmek istiyorum.
D Daha da kırmızııı..
Bu iş için ne kadar bütçeniz var, yani fotoğraf makinesi vs. için ne kadar para harcayabileceksiniz?
A Kesinlikle $500 altında.
B Aşağı yukarı $500 – $1000 arasında.
C $1000 üzeri olabilir.
Makinelerle aranız nasıl?
A Karmaşık makinelere ilgi duymuyorum hem de benim için kullanması zor ve fonksiyonlarını hatırlaması gereksiz.
B Karmaşık elektronik cihazlarla ilgilenmiyorum ama zorda kalırsam öğrenirim, problem değil.
C Bu tip ürünlere ilgi duyuyorum, çabuk öğreniyorum ve keyifle kullanıyorum.
Cevaplarınızı verdiyseniz yaklaşık olarak profiliz belirlenmiş demektir. Sorulara yanız verdiğinizde elinizde AAB ya da CBB gibi bir değer olacak. Bu değere göre aşağıdakilere bakmanızda fayda var;
Size önereceğim ürünler piyasada bulabileceğiniz en sağlam ve iyi ürünler olacak. Elbetteki alternatifleri de mevcut fakat alternatifleri deneyecek ve diğerleri ile karşılaştıracak kadar tecrübeniz varsa zaten bu yazıyı okumanıza da gerek yok.
Cevabınız hazırsa, makineniz de hazır
AAA Eğer genellikle dış mekanda çekim yapıyorsanız akıllı telefonlarınız size gerçekten yeterli kalite sunuyor, – eğer akıllı telefonunuz yoksa – fotoğraf makinesine vereceğiniz paranın üzerine biraz daha ekleyerek yeni nesil bir akıllı telefon almanız iyi olur. Yok ben mutlaka ayrı bir fotoğraf makinesi istiyorum derseniz $200 altındaki fiyatıyla Nikon COOLPIX A300 size iyi gelecektir.
AAB Büyük zoom aralığı, 24mm den başlayan geniş açısı ve $250 lık fiyatıyla Panasonic Lumix DMC-ZS50 oldukça iyi bir seçim. Biraz daha iyisini isterseniz $450 vererek Sony Cyber-shot DSC-RX100 alabilirsiniz.
AAC Sizi daha çok eğlendirecek bir ürün olan Canon PowerShot SX720 HS her işinizi görecektir, fiyatı $330. Biraz daha eğlenmek için $430 vererek daha yüksek zumlu Canon PowerShot SX60 HS satın alabilirsiniz.
ABA Paranız ne kadar olursa olsun, ne kadar iyi bir fotoğraf makinesi alırsanız alın, verimli kullanamadıktan sonra bir işe yaramazlar, – eğer akıllı telefonunuz yoksa – fotoğraf makinesine vereceğiniz paranın üzerine biraz daha ekleyerek akıllı telefon alın en iyisi, hem yeterli kalite sunacak hem de kolay kullanımıyla sizi uğraştırmayacaktır.
ABB Çok uzun süre kullanabileceğiniz ve sizi kendine bağlayacak, sağlam bir kaç makine önerisi vereyim Sony Cyber-shot DSC-RX100 v veya Canon PowerShot G5 X veya Panasonic Lumix DMC-ZS100 veya biraz eski olmasına rağmen Panasonic Lumix DMC-LX100. Hepsinin fiyatları $1000’ın altında.
ABC Sizi biraz daha oyalayacak ve ileride ek objektif satın alarak setinizi geliştirebileceğiniz, yeni nesil aynasız bir makine Panasonic Lumix DC-GX850 + 12-32mm kit objektif, objektifi değişebiliyor, bu şekilde alırsanız $550 fiyatı var. Aynasız gövdelerle ilgili daha fazla okumak isterseniz buyrun: https://www.hakkiceylan.com/konu/aynasiz. Hayır ben hepsi bir arada olsun isterim diyorsanız biraz daha fazla vererek Canon PowerShot G3 X satın alabilirsiniz, fiyatı yaklaşık $800.
ACA Paranız ne kadar olursa olsun, ne kadar iyi bir fotoğraf makinesi alırsanız alın, verimli kullanamadıktan sonra bir işe yaramazlar, – eğer akıllı telefonunuz yoksa – fotoğraf makinesine vereceğiniz paranın üzerine biraz daha ekleyerek yüksek kapasiteli bir akıllı telefon alın en iyisi, hem yeterli kalite sunacak hem de kolay kullanımıyla sizi uğraştırmayacaktır.
ACB Kolay kullanımı ve taşınabilirliğin bir arada olduğu, $850 civarındaki fiyatıyla kaliteli bir ürün: Sony Cyber-shot DSC-RX100 iv
ACC Kompakt sınıftaki en iyi makinlerden birisi $1400’lık fiyatıyla Sony Cyber-shot DSC-RX10 iii
BAA Şimdilik akıllı telefonunuzla idare edin, yeni uygulamalar yükleyerek akıllı telefonunuzda var olan fakat kullanamadığınız kamera ile ilgili bazı özellikleri detaylı kullanabilme olanağına kavuşuyorsunuz unutmayın. Fakat mutlaka ayrı bir fotoğraf makinesi istiyorum derseniz $200 civarındaki fiyatıyla Nikon COOLPIX A300 iyi bir seçim olabilir.
BAB Bu kısım için size iki adet ürün vereceğim; hangisini uygun görürseniz alabilirsiniz; Panasonic Lumix DMC-ZS60 veya Fujifilm XQ2
BAC Anlaşılan fotoğrafa biraz zaman ayıracaksınız, belki ileride hobi olarak da uğraşabilirsiniz, başlangıç olarak Canon PowerShot SX720 HS fiyatı $330 veya Canon PowerShot SX60 HS fiyatı $430 iyi olur.
BBA Aslında burada adı geçen her makine sizin işiniz rahatlıkla görecektir. Hiç biri kötü değil; ama sağlam bir şey isterseniz Canon PowerShot G7 X Mark II gibi bir makine çok uzun süre size arkadaşlık edebilir.
BBB $700 civarında fiyatı ile Canon PowerShot G5X gibi bir makine ile her istediğinizi yapabilir ve mutlu olabilirsiniz.
BBC Aslında siz neredeyse hobi olacak kadar fotoğrafa ilgi duyuyorsunuz ama DSLR gibi büyük bir makine halen size eziyet gibi gelir. Bu yüzden sizi biraz daha oyalayacak ve ileride ek objektif satın alarak setinizi geliştirebileceğiniz giriş seviyesi aynasız bir makine olan Panasonic Lumix DC-GX850 + 12-32mm kit objektif kit objektif önerimi dikkate alın. Ayrıca Olympus OM-D E-M10 ii ve 14-42mm de çok iyi bir seçim olacaktır.
BCA Hiç düşünmeden Canon PowerShot G9 X Mark II veya Sony Cyber-shot DSC-RX100 iv gibi bir makine alın ve keyfinize bakın.
BCB Canon PowerShot G5 X veya Sony Cyber-shot DSC-RX100 v seyahatlerinizde elinizden düşürmeyeceğiniz oyuncaklarınız olacaktır.
BCC Sizin için seçtiklerim: Olympus OM-D E-M5 Mark II ve Panasonic Lumix DC-GX850. Bunları üzerlerindeki kit objektifleri ile satın almanın yanısıra ek olarak bir de teleobjektif almanızda fayda var, örneğin Panasonic 35-100mm f/2.8 gibi.
CAA Böyle bir seçenek bulunmuyor, yani aslında seçenek olarak var gibi görünse de pratik olarak mümkün değil. Bu alandaki teknoloji çok ilerledi, o yüzden size karmaşık gelmeyecek herhangi bir kompakt makine ile fotoğraf çekimlerinizi yapabilirsiniz. Örneğin Panasonic Lumix DMC-ZS50 oldukça iyi bir seçim
CAB Öncelikle hobi olarak fotoğrafçılığı seçmiş olmak biraz parayı ve zamanı gözden çıkartmayı gerektirir. Canon PowerShot SX720 HS veya $430 fiyatıyla daha yüksek zumlu Canon PowerShot SX60 HS gibi bir makine ile bir çok fotoğrafı zahmetsizce çekebileceksiniz. Ama bir sonraki seçenekteki giriş seviyesi DSLR makineler de size göz kırpıyor.
CAC Eğer aceleniz yoksa biraz daha para biriktirin. Hemen almak isterseniz İkinci el Canon 60D ve ek olarak ikinci el Canon EFS 18-135mm IS alabilirsiniz, toplamda $500 civarı olabilir. Ya da ikinci el Canon 650D ve 18-55mm bir set $500 altında bir fiyatla rahatlıkla bulunabilir. Başka bir alternatif olarak yeni Canon 1300D + 18-55mm gibi bir set almanız da mümkün görünüyor.
CBA Amatör fotoğrafçılığa başlangıç için yeterli bir bütçeniz var fakat biraz daha teknik konularla ilgilenmeniz gerekecek. Amatör fotoğrafçılık günümüzde dijital olarak yapılıyor ve biraz çalışmanız gerekecek. İşinizi kolaylaştıracak bir makine istiyorsanız size önerebileceğim Canon PowerShot G5 X
CBB Başlangıç için iyi bir set olarak iki seçeneğiniz var. Klasik DSLR veya aynasız sistemlerden birini tercih edebilirsiniz. DSLR tercihi olarak Canon 700D ve 18-135mm gibi bir set seçilebilir. Aynasız sistem olarak da Olympus OM-D E-M10 Mark II ve 12-50mm kit objektif seçilebilir.
CBC Canon 750D ve 18-135mm gibi bir set alarak başlamanız uygun olur. Aslında bir üst modeli de alabilirsiniz; ama yanında alacağınız diğer ekipmanları da düşünürseniz bütçenizi bir hayli aşacaksınız. Bu yüzden bence iyi seçim bu. Fakat bütçeyi artırabilirseniz gövdeyi Canon 77D ye çevirebilirsiniz.
CCA Canon 7D mk2 ve 18-135mm seti veya Nikon D500 ve 18-140mm seti size istediğinizi verecektir. İlk alışverişte fazla objektif almanızın pek anlamı yok. Böyle yaparsanız genellikle yanlış seçim yapmış olursunuz, sonrasında elden çıkartmak zorunda kalırsınız ve zarar edersiniz. Bir süre kullandıktan sonra ihtiyacınızı belirleyecek düzeye gelir ve ek olarak objektif satın alabilirsiniz. *
CCB Üstteki öneri sizin için de geçerli fakat ek olarak Nikon tercih ettiyseniz Nikon 50mm f/1.8 ve Nikon AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED alarak geniş bir set elde edebilirsiniz. Canon tercih ettiyseniz Canon 50mm f/1.8 ve Canon 70-300mm f/4-5.6L IS almanız iyi bir set oluşturur. *
CCC Üstteki iki seçenekte değindiğim gibi standart setler hazır. Peki Canon mu Nikon mu? Cevap; hiç fark etmez. Her ikisi de işinizi fazlasıyla görecek kadar kaliteli ve sağlam ürünler. Önemli olan sizin nasıl hissettiğiniz ve markaya karşı olan sempatiniz. Toparlarsak; Nikon için Nikon D7100 + Nikon 18-140mm + Nikon 50mm f/1.8 + Nikon AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6. Canon için Canon 7D mk2 + Canon 50mm f/1.8 + Canon 70-300mm f/4-5.6L IS. *
* CC ile başlayanlar için alternatif olarak aynasız sistemler de tercih edilebilir. Bu durumda Olympus OM-D E-M5 Mark II ve 12-40mm veya Panasonic DMC-G85 ve 12-60mm setlerinden birini alabilir ve yanına Panasonic 35-100mm F2.8 teleobjektifini ekleyebilirsiniz.
DAA – DAB – DAC – DBA – DCA Böyle bir şansınız yok. Profesyonel olarak çalışacaksanız, bir miktar teknik detayla ilgilenmek ve bir miktar parayı da gözden çıkartmak zorundasınız. Çok zor durumda iseniz ikinci el Canon 40D veya Canon 50D ile başlayabilirsiniz; ama en kısa zamanda kazandığınız paranın büyük bir kısmını ekipmana ayırarak fotoğraf kalitenizi yükseltin.
DBB – DBC Öncelikle bu yatırımınızın fotoğraf için yapılan ilk yatırım olduğunu unutmayın, sonradan buna ek olarak alacağınız ürünler olacaktır. Başlangıç olarak Canon 60D gövde ve Tamron 17-50mm f/2.8 iyi bir set olacaktır. Biraz bütçenizin üzerine çıkacaktır ama kaliteli fotoğraflar çekmek zorundasınız. Bu ürünleri ikinci el olarak da bulmanız ve daha uygun fiyatlı satın almanız mümkün.