Şimdi bu da neyin nesi diye sormayın, okuyun. Aslında her bakımdan yararlı gibi görünen yüksek çözünürlüklü sensörler farklı bir bakış açısıyla ele alınabilir. Genel anlamda pazarlama taktiği olarak sunulan yüksek megapikselli fotoğraf makineleri gövdelerinin bazı dezavantajları olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar neler olabilir bakalım.
Yüksek megapikselin dezavantajları
Öncelikle yüksek megapikselli sensör içeren gövdeler benzer özelliklere sahip diğer gövdelere göre daha pahalıdır. Ekipman satın alırken sadece bu yüzden ödeyeceğiniz para daha fazla olacaktır.
Yüksek megapikseli gövdeler benzer donanıma sahip diğer gövdelere oranla daha yavaştır. Özellikle kayıt esnasında (yazma okuma konularında) ve seri çekim konusunda geride kalırlar. Örneğin 50 megapiksellik Canon 5DS modeli saniyede 5 kare çekim yaparken daha eski model 18 megapiksellik Canon 1Dx gövde saniyede 14 kare çekim yapabilir.
Megapiksel arttıkça kaydedilen dosya boyutu büyüyecektir. Bu da hafıza kartınızın daha çabuk dolmasına yol açacak ve ek hafıza kartlarına olan ihtiyacı gündeme getirecektir.
Daha fazla megapiksel arşivleme konusunda da sizi zorlayacak ve sabit disklerinizin çabucak dolmasına yol açacaktır.
Bilgisayarınızda fotoğraflara bakarken, seçim yaparken, fotoğraf işleme programları kullanırken yüksek megapiksel ile çalışmak sizi yavaşlatacak, uyguladığınız bir filtrenin tamamlanmasını uzun süre beklemek zorunda kalacaksınız. Bunu gidermek için kullanacağınız bilgisayar ekipmanınızı güncellemek zorunda kalacaksınız. Bu da size ek bir masraf kapısı olarak dönüş yapacak.
Yüksek megapikselle verimli çalışabilmenin tek yolu daha fazla para harcamaktan geçiyor. Buna razı değilseniz ve yüksek megapikselin avantajlarına çok da ihtiyaç duymuyorsanız, unutun gitsin. Diğer durumlarda yüksek megapikselli bir gövde alıp sonrasında acı çekmeniz kaçınılmaz. Bunu yaşayanların tecrübelerinden yakın olarak biliyorum. Eğer bu dezavantajlara razı iseniz yüksek megapikselli gövde kullanmak size bir çok avantaj getirecektir. Bu avantajları da bir sonraki yazıma bırakıyorum.
Merhaba Hakkı Bey. Nikon z50 ve 16-50 mm kit lensi sokak ve genel kullanım açasından düşünülürse alınabilir bir makinamıdır sizce?
Merhaba, benim için uygun değil, sokak için oldukça büyük bir makina. Ama genel amaç için kullanılabilir.
Merhaba Hakkı Bey, öncelikle bilgilendirici konunuz için teşekkürler. Bir konuda danışmak istiyorum. Daha önceden slr like bir makine kullandım ve model yükseltmek istiyorum. Alacağım makine 2. el olacak ve iki seçenek arasında kaldım. 5D Mark 2 ve Canon 70D. Alacağım makine beni bayağı bir götürsün istemekteyim. Bilindiği gibi 5D Mark 2 70Dye göre eski bir makine fakat ff bir gövde. Yani diyeceğim o ki sizce eski model bir full frame gövde mi yoksa yeni model bir crop gövde mi tercih etmeliyim, sizin görüşünüz nedir bu konu hakkında? Şimdiden teşekkür ederim
Burak By bu sorunun cevabı kullanım amacınızla ilgili. Ben uzun süre hem 5D mk2 hem de 5D mk3 kullandım. Fakat Seyahat ve sokak fotoğrafçılı yaptığımdan bu gövdeler benim için fazlaca büyük ve ağır geldi. Yıllardır aynasız Olympus gövde kullanıyorum ve rahatım. Eğer hızla hızlı çekimle, takip modu ile pek ilginiz yoksa 5D mk2 alabilirsiniz. Ama kuş, spor vs gibi çekimleriniz oluyorsa 70D ve 80D daha iyi bir seçim olabilir.
Aslında bildiğim kadarı ile yüksek megapikselin problemi en temel problemi dosya boyutundan öte, sensöralanı/pikseladedi oranı ile ilgiliydi. Yazınızın bu konuya değineceğini düşünerek açtım ve hayal kırıklığına uğradım.
Bu bir problem değil, piksel yoğunluğu ister istermez yüksek megapiksellerde daha fazla oluyor; ama gelişen teknoloji özellikle yoğunluğun fazla olmasından kaynaklı problemlerin çoğunu aşmayı başardı.
Merhaba Hakkı bey; yazılarınızı okuyorum ve fotoğraflarınıza bazen hayran hayran, bazen hayvan hayvan bakıyorum. :)
sokak fotoğrafçılığı yapıyorum ve sizin tarafsız yazılarınızı okuyup Canon 6D’den vazgeçip, olympus pen-f’e geçtim.. full frame belki yüksek bir avantaj mekapiksel ve sensor acısından lakin, hız ve seri çekim olarak pen-f süper diyebilirim. hiç pişman değilim.. daha çok fotoğraf çekmeye başladım..
öncelikle teşekkür ederim.
ayrıca nikon p300 kullanıyorum.. özellikle yüksek konstrastlı siyah beyaz modunda kullanıyorum..
bu yazıyı facebookta muhsin beyin yazısından sonra yazdığınızı tahmin ediyorum.. çünkü orada çok güzel cevap vermişsiniz..
ayrıca fotoğraf yüksek megapikseli olması hikayesi, egodan başka birşey değil.. önemli olan işlevi (=
yazınızda çok haklısınız..
başarılar diliyorum. (=
Merhaba Turgut Bey, ülkemizde sokak fotoğrafçılığı bir çok kişi tarafıdan tam anlaşılamamış maalesef. Neyse, o konuya da değiniriz bir ara. Olympus PEN F modelini ben de çok seviyorum, aslında EM1 kullanıyorum, ihtiyacım da yok ama insan istiyor :) Sizin kullanıp sevmeniz de ayrıca sevindirici. Bu arada yüksek megapikselin faydaları da var, onlara da değindim, birazdan yazıyı yayımlıyorum, aslında bu sadece bir ihtiyaç meselesi.
Hocam yine çok güzel,sade ve anlaşılır yazmışsınız. Bir ara telefonlar arasında megapiksel savaşları vardı. Araba alınca direk kaç basıyor bu diye soranlar gibi fotoğraf makinesi alınca bilmeyenler megapikseline göre kalitesini degerlendiriyorlar. İlk fotoğrafçılık sevdasına başlarken az araştırmayla olayın sensörle alakalı olduğunu bilmeseydim ufacık sensörlü nikon P600’ü tekno market satış elamanı bana aldırmak üzereydi. O ara sizin yönlendirmeleriniz doğrultusunda sony rx100 m3’ü keşfetmiştim. Aynı satış elamanına gidip bu makinenin daha kaliteli daha üst düzey özelliklere sahip oldugunu söylediğimde bana kem küm yaptı. Ben nikon p600 ile karşı sahili zoomlarken sen sony rx ile öyle baka kalırsın demişti. Oysa benim amacım herhangi bir yere zoom yapmak değildi. Çünkü ellerinde o makine yoktu. En son ben bu kadar küçük boyutta bir makineyi bunda bu kadar özellikler var diyerek satamam demişti. Ayrıca megapiksel yazınızın devamını merakla bekliyorum..
En son danışacağınız kişiler satış elemanları olmalı, önemli olan ihtiyacınızı belirleyebilmek, her ihtiyaca cevap verecek ürün mevcut, selamlar.