Bunu pek yazmaya da gerek yok aslında. Buradaki herkes veya bu yazıyı okuyanların büyük bir çoğunluğu fotoğraf çeken kişiler. Amatör anlamdaki fotoğraf çekiminini, sadece kendi için, kendi beğenisini yakalamaya çalışan fotoğrafçının yaptığı işi birkaç aşamada değerlendirmek mümkün. Kabaca geçersek; hazırlık veya planlama, fotoğraf çekimi, son işlemler ve paylaşma.
Bu bölümlerin herbirinin kendine ait zevkleri, kendine ait zorlukları var tabiki.. Bu bölümlerden birisi fotoğrafçı için özellikle önemli ve onun içersindeki bir an bu uğraştan aldığınız keyifin tepe noktası kanımca.. Fotoğrafa her ne kadar sonuç odaklı yaklaşsam da benim için fotoğraf çekimi kısmı en önemli kısım, hatta vizörden bakarken, deklanşöre bastığım o an, en önemli ve en keyif aldığım an. Ondan sonra fotoğrafa bakmasam bile olur dediğim olmuştur..
Bazıları ise peşinden fotoğrafa bakar ve “şöyle olmuş, böyle olmuş, şöyle olsaydı” diye düşünür veya söylenir. Bu andan keyif alır, “ne güzel fotoğraf oldu :)” der belki kendi kendine.. Bu an, yani çektiği fotoğrafı gördüğü an onun amatör fotoğraf uğraşında aldığı hazzı tepe noktasında yaşadığı andır.
Kimileri de fotoğraflarını PC başına geçerek seyreder ve üzerinde çalışmalar yapar, bu çalışmaları yaptığı an onlar için tepe noktasıdır. Bazıları da dijital yada fiziksel ortamda fotoğraflarını paylaşır, bu paylaşma esnasında karşı taraftan aldığı tepkiler, belki gülümsemeler, şok olmalar her neyse.. bu tepkileri görmek onlar için bu uğraştan aldıkları hazzın tepe noktasıdır.
Bir de hazırlık aşamasından hoşlananlar vardır. Yöre halkıyla konuşur, onlarla vakit geçirir ve sonra da fotoğraflarını çekmek istediğini söyle, o anda karşıdaki tepki en önemli andır. İzin verecek mi istekli mi izin verecek poz verecek mi doğal durabilecek mi vs. gibi düünceler kafasında uçuşabilir. Bu an onun için tepe noktası olabilir. Herkesin ki farklı bu belki de anlık bir nokta ama herkesin bir anlık noktası vardır kanımca. kim bilir belki de sorgulamamıştır.
Elif Hanım, mutlaka kursa gitmek gerekmiyor, bir tanıdığınız ya da arkadaşınız da size temel bilgileri öğretebilir. Olmadı internet üzerinde Türkçe temel bilgilerin yer aldığı bir çok site mevcut. Mesela Fotokritik de Temel Fotoğrafçılık dokümanlarına http://www.fotokritik.com/dokuman/fotoegitim bu adresten erişebilirsiniz.
selamlar olsun! bir anı sobelemek gerçekten hayatı içime alan bir şey ..kendimde buldugum bu işlevi gerçkten iyi bir şekilde yapmak istedim ama ben de araştırmama rağmen ıspartada bir kurs bulamadm acaba şimdi varmııdr ?beni bilgilendirirseniz mutlu olacağım.
Hacer Hnm, merhaba ben de biraz araştırdım ama Burdur veya Isparta da eğitim veren bir kurum bulamadım..
Fotoğrafçılık eğitimi almak istıyorum fakat burdur ve çevresinde ıspartada olabilir eğitim veren yerler hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
merhaba, fotoğraf çekmek ve fotoğrafla ilgilenmek gerçekten büyük keyif. Buluduğunuz şehirdeki fotoğraf dernekleri bu konuda size yardımcı olacaktır. Istanbulda iseniz Ifsak‘a uğrayabilirsiniz. Makineye gelince bu daha çok bir bütçe işi ama yine de bence biraz bilgilendikten sonra bir DSLR makine ile başlamanız uygun olur. Bir yere geldikten sonra compakt makinelerle devam etmek istemeyeceksiniz. Başarılar..
bende fotoğraf çekmeye başlamak istiyorum h.çbir fotoğraf bilgim yok nerde eğitim alabilirim nası bimakineyle başlıyabilirim yardımınızı istiyorum