Fotoğraf dünyasında son zamanlarda en hızlı gelişen sistem aynasız fotoğraf makineleri. Konuya yabancı olanlar için aynasızın ne anlama geldiğini kısaca açıklayalım. DSLR makinelerde vizörden baktığınızda ne çekeceğinizi görmenize olanak sağlayan bir ayna sistemi bulunur. Bu sistemin olmadığı makinelere aynasız fotoğraf makineleri deniyor. Aynasız sitemlerin ortaya çıkma sebeplerinin en başında boyut olarak küçülmek ve ağırlık olarak hafiflemek geliyor.

Aynasız fotoğraf makineleri gövdeleri bir kaç markanın değişik standartlar geliştirmesiyle gittikçe karmaşıklaşıyor. Şu anda tercih edilebilecek bir kaç aynasız sistem mevcut.

  • Fujifilm X
  • Sony NEX ve Alpha
  • Micro Four Thirds sistemler (Panasonic ve Olympus)

Aslında Samsung NX, Nikon 1, Canon EOS M sistemleri de var fakat bunlar tercih edilebilecek kadar gelişmiş değiller. Leica ise fiyatı nedeniyle konumuz dışı.

Her sınıfın kendi adına bazı artıları olsa da yaklaşık 3 yıl önceden incelediğim ve hakkında bir şeyler yazdığım Micro Four Thirds sistemler öne çıkıyor. Tabiki kişisel tercihler ve ne tip fotoğraf çekeceğinizin de önemi büyük; ama Micro Four Thirds sistemler için seçenek oldukça bol. Aynasız sistemlerle ilgili ilk tecrübelerimi Panasonic Lumix DMC GF1 ilk izlenimler yazısında paylaşmıştım.

Kendimi tekrar etmek istemiyorum, üstteki bağlantıda bu sistemlerin genel yararlarından bahsetmiştim. Şimdi sadece yeni gelişmeleri eklemek istiyorum. Belki bir kısım fotoğrafçı ilk zamanlar bazı özellikleri yetersiz bulup Micro Four Thirds sistemleri düşünmekten vazgeçmiş olabilir. Fakat artılarını düşünürseniz o kadar çabuk vazgeçilecek bir sistem olmadığını göreceksiniz.

Canon_M-vs-Canon-7D

Son zamanlarda çıkan yeni gövdelerde DSLR gövdelerle yarışacabilecek kadar yüksek iso başarımı mevcut. Bunun yanında ilk modellerde görülen otomatik netleme konusundaki yavaşlık ortadan kalktı. Hatta o kadar iyileşti ki, artık sadece üst düzey DSLR gövdelerle yarışıyorlar. Ayna sisteminin kalkmasıyla ilk zamanlar vizör konusunda sıkıntı yaşanıyordu, fakat artık bazı modellere dahil edilen elektronik vizörlerin çözünürlükleri ve parlaklıkları kullanılan LCD ekrandan bile daha fazla. Gövde üzerinde bulunan titreşim önleyici sistemler de oldukça gelişti. Sensör konusunda da değişik seçenekleriniz mevcut. Micro Four Thirds sistemler 2x krop faktörüne sahipken, Fujifilm APS-C boyutunda (1,5 krop faktör) sensör kullanıyor, hatta Sony bir adım daha ileri giderek Full Frame sensör kullanan gövdelerini satışa çıkarttı. Megapiksel konusuna takılan fotoğrafçılar için de yine Sony yeterince imkan sunuyor.

Elbette farklı bir sistem, uzun yıllar DSLR kullanan bir fotoğrafçı için ilk zamanlar alışma devresi olacak. Bu yüzden öncelikler iyi belirlenmeli ve hangi sisteme geçileceği ona göre yapılmalı. Fakat çok fazla ince okuyup sık dokuyan biri değilseniz genel anlamda amatör bir fotoğrafçı için en ideal sistem Micro Four Thirds. Son kullanıcı olarak hem gövde, hem de objektif çeşitliliği açısından hiç bir sıkıntı çekmeyecektir.

100d-vs-5d-mark-iii

Bir Canon DSLR kullanıcısı olarak markanın aynasız dünyasına bakışını ilginç buluyorum. Öncelikle durumu kabullenmek istemedi ve bu sistemlerin geleceği olmadığını düşündü. Sonra hızla gelişen aynasız dünyasında yer almak için Canon EOS M modelini çıkarttı. Fakat bu model bir çok eksiği nedeniyle başarıya ulaşmadı. Sonra da “Küçük ve hafif bir makine mi istiyorsunuz? Alın size Canon SL1(Canon 100D)” şeklinde bir cevap verdi. 400 gramlık bu DSLR bazı aynasızlardan daha küçük ve hafif. Ama objektif konusunu ne yapmalı? Nedense konuya odaklanmada bir tür sorun yaşıyor ve etrafından dolanıyor. Oysa Canon G serisi kompakt makinelerle küçük boyutlarda çok iyi işler yapabileceğini biliyoruz ve halen merakla beklemekteyiz.

Son çıkan aynasız fotoğraf makineleri ürünlerle ilgili bir kaç çarpıcı rakam vererek bitireyim;

  • Olympus OM-D E-M1 gövde üzerinde 5 eksenli titreşim giderme mekanizması bulunduruyor ve bazı durumlarda 1/2 saniye pozlama süresinde net fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Sony Alpha 7R 36 megapiksellik bir sensöre sahip, 7360×4912 px çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Panasonic Lumix DMC-GM1 sadece 200 gram ağırlığında ve 1/16000 hızında fotoğraf çekebilmenize olanak tanıyor.
  • Micro Four Thirds sistemler (Panasonic ve Olympus) için adaptör yardımı olmadan kullanabileceğiniz 50 nin üzerinde objektif var.