Aşırı soğuk havada fotoğraf çekmek bazen sıkıntılı olabilir. Hava sıcaklığının düşük olması nedeniyle hem fotoğrafçı hem de ekipmanımız bu koşullardan kötü etkilenir. Fotoğraf çekme işinizi eziyet haline dönüştürmeden önce hem kendimizi hem de ekipmanımızı bu güç koşullara dayanıklı hale getirmeliyiz.
Sıcak kalabilmenin temelde iki yöntemi vardır. Birincisi efor sarf ederek kendi kendine ısı üretmek ve sıkı giyinerek bu ısının korunmasını sağlamak. Diğeri ise sıcak bir sıvı, konvansiyonel ya da kimyasal ısıtıcılar gibi dış kaynaktan ısı enerjisini elde etmek. Bu iki yöntemin birlikte kullanılması en efektif sonucu verecektir.
Sıfırın altındaki sıcaklıklarda, özellikle manzara fotoğrafı ya da Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) gibi özel çekimlerde beklemek işimizin büyük bir kısmını oluşturuyor. Beklerken de iyi giyinik olmamız şarttır. Öncelikle cilt ile temas edecek kısımlar için yün kullanılabilir. Özellikle yün veya termal içlik olarak geçen malzemelerden kullanabilirsiniz. Kesinlikle pamuklu kullanmamak gerekir. Bunun üzerine giyebileceğiniz bir gömlek, kazak vs gibi bir katman ve üzerine de parkanızı giyebilirsiniz. Başınızı koruyabilmek için iyi yalıtım sağlayan bir şapka kullanmanız gerekir. Ek olarak bir yün boyun atkısı kullanılması iyi olacaktır. Çok daha sert şartlar için ağız ve burnu korumak amacıyla solunum delikleri olan ve çabuk kuruyan bir yüz maskesi kullanın.
Ayakkabı için seçim yaparken size bildirilen bilmem kaç dereceye kadar ibarelerine fazla kulak asmamanız yararınızadır. Öncelikle ayağınızı tam olarak kavrayan veya tam ayağınıza göre olan ayakkabı iyi bir seçim değildir. Bir çift kalın çorapla giydiğinizde bile ayak parmaklarınızı kolay bir şekilde hareket ettirebileceğiniz büyüklükte olmasına dikkat etmeniz iyi olacaktır. Bu ayakkabının özellikle performans (koşu, yürüyüş vs.) ayakkabısı değil, sizi soğuktan korumaya odaklandığını unutmayın. Ayrıca alacağınız bot, çizme vs. nin çok iyi yalıtıma sahip tabanının olmasına dikkat edin. Taban yalıtımını artırmak için ek olarak keçe tabanlık kullanabilirsiniz. Bu nedenle alacağınız büyüklüğü seçerken daha da dikkatli olmanız gerekecektir. Aslında en ideal ve ucuz çözüm, çirkin ve ağır olmalarına karşın Bunny boots olarak geçen askeri malzemeyi kullanmaktır, Bunny boots Alaska’da oldukça popülermiş. Bu ayakkabılar Türkiye’de satılıyor mu bilemiyorum ama ebay’de maksimum $40 – $50 aralığında fiyatla bulabiliyorsunuz. Bir o kadar da posta ödemeniz durumunda $100 altında bir ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz. Elbetteki daha fazla ödeyerek taban yalıtımı iyi ve modaya uygun bir bot almanız da mümkün.
Vücudu sıcak tutmak anlamında en çok zorlandığımız kısım ellerimizdir, bu yüzden giysimizi tamamlarken eldiven kısmına da dikkat etmekte fayda vardır. Özellikle ekipmanımızın metal aksamlarına çıplak elle dokunmak hızlı bir şekilde ısı kaybına yol açacaktır. Burada kusurlu ama işlevsel olan bir yöntem olarak gevşeklik tercih edilebilir. Birisi iç ve birisi dış olmak üzere çift eldiven kullanabilirsiniz. Detaylı işler için elinizi kullanmanız gerektiğinde kısa bir süre için çıkartmanızda sorun yoktur fakat uzun süre eldivensiz dolaşmamalısınız. Yine de ellerinizi ısıtmakta zorlanırsanız dağcıların yaptığı gibi kollarınızı ileri geri sallayarak kan akışını hızlandırmayı deneyebilirsiniz.
Ekipmanlarınızı çok soğuk ortamlarda kullanırken özellikle metal kısımlarının direkt cilt ile temasından kaçınmalısınız. Aslında neredeyse tüm DSLR gövdeler için verilen çalışma sıcaklığı 0°ve 40°C arasında; fakat bu sıcaklıkların altında çalışmayacağı anlamına gelmez, sadece uzun süreli kullanımlarda performanslarında düşüş hissedebilirsiniz. Üst seviye DLSR gövdeler yalıtım konusunda çok daha başarılı olduğundan bu tip makineleri tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu kötü hava koşullarında pillerinizin çabuk bitmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden fazlaca yedek piliniz olmalı ve bu pilleri sıcak bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Eğer uzun bir süre beklemenizi gerektirecek durumlar olursa pili ve hafıza kartınızı çıkartarak beklemenizde fayda var.
Teşekkürler hocam, son olarak sizin gibi fotoğrafçılık hakkında eğitim veren, önerebileceğiniz başka güzel siteler var mı?
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Daha önce hiç DSLR makine almadım. Ve normal dijital fotoğraf makinesi bilgisi dışında neredeyse hiç bilgim yoktur Profesyonel fotoğrafçılık hakkında.
Ama D5300 alırsam öğrenme sürecinin üstesinden gelirim sanıyorum. Eğer D3200 yerine D5300 alırsam çok mu maymun iştahlılık yapmış olurum? D5300 almak istememin nedeni D3200 alırsam birkaç ayda bıkacakmışım hissine kapılmam. Ne de olsa giriş seviyesi. Yanlış mı düşünüyorum? Siz hangisini önerirsiniz?
Bi de yukarıdaki iki makineden birini alırsam hangi lensleri önerirsiniz? Mesela
*18-55mm VR AF-S
*55-300mm VR AF-S
mantıklı bir tercih midir ?
Her iki makine de giriş seviyedir ve hangisini alırsanız alın bir iki sene sonra muhtemelen değiştirmek isteyeceksiniz. 18-55mm ile başlamanız çok daha iyi olur.
Hocam belki hiç yeri değil ve konuyla alakası yok ama, “”İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat!”” adlı yazınızda yorum atacaktım ama belli ki yorumları kapatmışsınız. O yüzden burada sorayım dedim. Ayrıca o yazıdaki 23 sayfa yorumun hepsini taradım ve benim sorumu soranı bırakın sormayı, benim soracağım makineden bile kimse bahsetmemiş.
Hocam sorum şu :
Nikon D5300 ile Nikon D3200 arasındaki farklar nelerdir? Neyden dolayı arada yaklaşık 700TL-1000TL fiyat farkı var. Merak etmeyin tamamen cahil değilim. Biraz araştırma yaptım. Genel olarak ikisini de özelliklerine baktım ve yaklaşık aynı gördüm.(Ya da en azından ben öyle zannediyorum.) Eğer arada çok aşırı bir fark yoksa herhalde fazladan 1000TL verip de D5300 almanın bi anlamı yok. Teşekkürler…
Ömer Bey bu iki makine farklı sınıflarda, en temel fark gövde yapılarında ve teknolojilerinde. Nikon D5300 çok daha yeni ve üstün bir makine. Kullandıkları işlemcileri bile farklı Nikon D5300 Expeed 4 kullanırken D3200 bir önceki işlemci olan Expeed 3 kullanıyor. Başka bir fark ise Nikon 3200 12bir RAW çekebilirken D5300 14bit RAW fotoğraf çekebiliyor. AF noktaları sayısı ise bitinin 39 iken diğerinin sadece 11 olması.. daha fazla fark var; ama bunlar fiyatları arasındaki farkı açıklamaya yeterli.
Yazı gayet güzel olmuş. Çok işime yarayacak teşekkürler. :)
hakkı bey eski yorumları göremedim niçin acaba
Hasan Bey bu yazıları fotogrado isimli sitem için hazırlamıştım ama vakit darlığından orası ile ilgilenemiyorum. Bu yüzden de yazıları buraya aktardım.