Yaklaşık bir aydır sizlere sağdaki sütunda yer alan Mini Anket ile bir soru sormuştum: “Fotoğraf makinenizden istediğiniz verimi alabiliyor musunuz?” Bu yazıda kısaca verilen cevapları ve nedenlerini incelemeyi amaçlıyorum. Cevaplar üç adetti, şıklar ve çıkan sonuçlar aşağıda;
- %48 – Makineyi biraz daha öğrenirsem iyi olacak
- %38 – Evet kesinlikle parasının hakkını veriyor
- %14 – O kadar para verdim ama sanırım yanlış bir tercih yapmışım
Öncelikle genel anlamda her iki kişiden birinin elindeki ekipmanı yeterince tanımadığını söyleyebiliriz. Kanımca bunun sebebi fazlaca özgüven nedeniyle kullanıcıların aldığı makineyi kurcalayarak öğrenebileceğini düşünmesi. Dolayısıyla ürünle beraber gelen kullanma kılavuzunu okumaması ya da gelişigüzel bakması. Aslıda kullanıcılar bir kaç saat zaman ayırarak kendilerini birçok dertten kurtarabilirler. Yapmaları gereken kelimesi kelimesine bu kılavuzu okumak ve ürün üzerinde birebir uygulamak. Hiç kullanmayacakları bir özellik olduğunu düşünseler bile ileride, bir kaç ay sonra karşılarına çıkabilir ve onları zor bir durumdan kurtarabilir. Bunun dışında bu kılavuzlarda fotoğrafçılığa ait bazı ipuçlarına da rastlamak mümkün, okumakta mutlak fayda var.
“Evet kesinlikle parasının hakkını veriyor” cevabının bu kadar yüksek çıkması gerçekten sevindirici. Ama etrafıma baktığımda bu cevabın gerçeklikten biraz uzak olduğunu düşünüyorum. Zira birçok kişi nasıl karşılaştırma yapacağını bilmiyor veya yanlış bir iş yapmış olduğunu kabullenmek istemiyor. Gerçi piyasadaki ürünler beklentilerin çok daha üzerinde imkanlara sahipler; ama tam olarak nasıl kullanıldığını bilmeden bunun anlaşılmasına imkan yok.
“O kadar para verdim ama sanırım yanlış bir tercih yapmışım” cevabını verenlerin büyük bir kısmı ilk şıkta değindiğimiz kullanma kılavuzunu okumamış ya da okuyup anlamamış olanlar. Kalan kısmın birazı satıcıların ya da reklamların azizliğine uğramış kazazedeler. Diğer kalan kısmı ise ne istediğini bilmeden alış veriş yapanlar ve pişman olanlar.
Kısace anket sorusunun cevabı tek kelime ile “Evet”.
Ne kadar tecrübeli olursanız olun, yeni bir ürün aldığınızda kullanma kılavuzunu baştan sonra okumalısınız. Gerekirse iki ya da üç defa okuyun. Hatta fotoğraf çantanızda taşıyın.
Hakkı bey merhaba. Daha önce hiç fotoğraf makinem ve tecrübem olmadı. Sadece bas çek bir makine değil ama dslr kadar da teferruatlı bir makine almak istemiyorum. Ufak araştırmamla canon g1x mark2 makinesinin isteklerime uyabileceğini gördüm. Henüz almadım ve halen araştırıyorum. Sizin görüşünüz nedir? Otomatik programları ile değil de manuel olarak kullanıp, amatör fotoğrafçılığa adım atmak istiyorum. Yorumunuz için şimdiden teşekkürler.
Evet tam düşündüğünüz gibi, işinize yarayacak iyi bir makinedir. Sonradan büyük makinelere geçiş yapsanız bile bu makine yedek olarak yanınızda kalabilir.
iyi günler hakkı bey ben fotoğrafçılığa çok meraklıyım burada daha önce hiç dslr makina kullanmadım bir kaç kez arkadaşımın nikon d90 makinasını auto ayarında kullanmıştım araştırmalarım sonucu nikon d7200 almaya karar verdim 18-140 lensle aile fotoğrafları dışarda farklı gördüğüm manzaralar okulda öğrencilerimin fotoğraflarını vs. çekmeyi düşünüyorum sizce makina tercihim nasıl farklı bir makina ya da lens önerir misiniz birde lense uv filtre kesinlikle alın diyorlar yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar
Bahsi geçen makine ve objektif başlangıç için yeterlidir. Alternatif olarak Canon 750D ve 18-135mm objektif alabilirsiniz. UV filtre önermiyorum. Bkz. UV filtre nedir? Satın almak zorunda mısınız?
Hocam merhaba Yeni bir fotograf makinesi almalıyım fakat Canon 100d ile 700d arasında kaldım arada 400 tl civarı bir fiyat farkı var sizce ne yapmalıyım 700d açılır ekran avantajı var sadece 100d ise çok hafif 400 tl lik farka değer mi? iyi günler.
Canon 100D çok küçük, elinize alıp bakın inceleyin, eğer devamlı bunu kullanabilirim diyebiliyorsanız almanızda hiç sakınca yok.
hakkı bey iyi geceler elimde nikon d3200 var ve sürekli tutukluk yapıyor herşey normal göründüğü halde çekim yapamıyorum sorun neden kaynaklı olabilir ziraa makina beni çıldırtmak üzere lensin üzerindeki a seçeneğini m ye alınca normale dönüyor onun duşında sürekli sorunlu lütfen yardımcı olun..
Sedat Bey takdir edersiniz ki buna herhangi bir cevap vermem çok zor, ancak servise götürmenizi tavsiye edebilirim.
Sayın Hakkı Ceylan, Olympus O MD – E M5 ilk çıkanını (2012 de çıkanı) kullanıyorum.
Sorum şu: Fotografı en iyi sonuç vermesi için hangi çözünülürlükte çekmeliyiz? 1296 x 864 Small (normal) de mi? 3216 x 2144 middle (normal) de mi? 4608 x 3072 Large (normal) de mi? 4608 x 3072 large (Fine) de mi? Siz jpeg çekimlerinizde hangisini kullanıyorsunuz?
Bir diğer sorum. Hafıza kartları içinde hangisini tavsiye edersiniz? siz hangisini kullanıyorsunuz? Ben 4 gb Sandisk Extreme marka 30 MB bir hafıza kartı kullanıyorum. Bu kart için görüşünüz nedir? Teşekkürler, selamlar…
Ercan Bey, ben tüm çekimlerimi RAW olarak yapıyorum. Size de tavsiyem RAW formatı öğrenmeniz ve bu şekilde çekim yapmanız yönünde. Sorunuza gelirsek Elbette en iyi seçenek Large/Fine olan seçenektir. Bu yazı SD kart satın alırken size yardımcı olacaktır: SD Kart kısaltmaları ve hızları ne anlama geliyor? Bu arada 4 GB kapasite olarak çok az. Ben yüksek kapasiteli SDXC kart kullanıyorum, hız sınıfı olarak ta U3. Böyle 64 GB bir kartın fiyatı $45 civarında. Bkz. B&H
Hakkı bey merhaba..
Buradaki yorumlar üzerine Nikon D5200 18-55 DSLR makina aldım,
Fotoğrafçılıkla alakam yoktur Gayrimenkul danışmanlığı yapıyorum kısacası ekmek param için buradayım.
Makina beni hayal kırıklığına uğrattı görüntü hep karanlık çıkıyor ve geniş acı çekemiyorum geniş açı için balık gözü lens almam gerekiyormuş ve alacağımda.
ama bu görüntü kalitesini nasıl ayarlamam lazım telefon kamerası bile makinadan iyi çekiyor sizden ricam kapalı alanda yani dairede nasıl bi ayar yapmam lazım bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi günler dliyorum…
Ercan Bey öncelikle yapacağınız iş için doğru bir tercih olmamış. İleri düzey bir kompakt makine çok daha iyi olurdu sizin için. Ama maden aldınız en iyi şekilde kullanabilmek için bence hızlandırılmış temel fotoğrafçılık eğitimlerinden birine gitmeniz çok yerinde olur. Daha geniş çekim yapabilmek için balıkgözü almayın, ultra geniş açılı bir objektif satın alın. Balıkgözü objektif görüntüyü istenmeyen şekilde bozacaktır, işinize yaramayacaktır. Bkz.DSLR ve Ultra geniş açı kullanımı Kapalı alnda ISO ayarını otomatik yapın, A modunda (diyafram öncelikli) çekim yapın ve A değerini en küçük hale getirin.
Merhaba. Nikon D3200 fabrika ayarlarına döndürme işlemi nasıl yapılıyor?
Bilmiyorum
Hakkı bey merhaba, d5200 (18-105, 35mm1.8, tokina 11-16 dII) kullanıyorum. Bir arkadaşım için (samsung Nx20 aynasız dslr, 30mmf2.0,18-55, 70-300 kullanıyor) ve aynı zamanda kendim için araştırma yapıyorum…
farkındalıklarım;daha profesyonel bir gövde, gövdede AF motoru, AF odak noktası sayısı, yeni tip işlemci, vidyoda odaklanma hızı,yüksek isoda verimlilik, 1/4000 ile 1/8000 arası örtücü hız gibi….
lutfederseniz inşallah sorum çok yönlü olucak;
odak nokta sayısı nikonda avantaj gibi duruyor? canonda dezavantaj mı?
örtücü hız 1/4000 ile 1/8000 arasını ben fark ediyorum ama çok önemlimi, birde aşagıda yazmış oldugum bilgiler oldukça kafamızı karıştırdı. unutulmayan body lerde D90 ve 40D gibitekil piksel boyutu ciddi oranda fazla ve tam aksine MP yeni nesillere göre düşük. beni bu konularda aydınlatırmısız lütfen. ((( benim d5200ü bırakıp aşagıdakilerden d7000 seri yada 60d 70d ye geçmem mantıklı olurmu.))) şimdiden Allah razı ve yardımcınız olsun.
nikon d90 12.2 MP / 30.5 tekil piksel boyutu
nikon d5200 24 MP / 15.3 tekil piksel boyutu
nikon d7000 16.1 MP / 22.9 tekil piksel boyutu
nikon d7100 24 MP / 15.3 tekil piksel boyutu
nikon d7200 24 / 15.3 tekil piksel boyutu
canon 100d 17.9 MP / 18.5 tekil piksel boyutu
canon 650d 17.9 MP / 18.5 tekil piksel boyutu
canon 700d 17.9 MP / 18.5 tekil piksel boyutu
canon 40d 10.1 / 32.6 tekil piksel boyutu
canon 60d 17.9 MP / 18.5 tekil piksel boyutu
canon 70d 20 MP / 16.9 tekil piksel boyutu
Merhaba, tekil piksel boyutu sensör boyutunun çözünürlüğe bölünmesiyle bulunur. Tekil piksel boyutunun büyük olması yüksek ISO başarımını getirir; ama tabi ki çözünürlük düşer. O yüzden optimumda hareket etmek en mantıklısı. Aynı zamanda daha ileri teknoloji ürünlerde yüksek ISO başarımı daha iyi olur. 1/4000 ile 1/8000 arasında bir stop fark var. Eğer dışarıda devamlı açık diyafram çalışıyorsanız sizin için önemli olabilir, diğer durumlarda pek önemli değil. Özetle FX gövdeye (örneğin Nikon D610 gibi) geçmeyecekseniz çok belirgin bir fark hissetmezsiniz.
ben öyle süslü püslü cevaplar bilmem kabaca anlatayım 24 mega piksel de resim boyutu büyür baskı alacağın zaman daha büyük boyutta baskı alırsın
tekil piksel büyüklüğü arttığı zaman resmin kalitesi artar içine zumladığın zaman resmi bozmadan adamın yüzündeki gözeneklere kadar zumlarsın
nikon d90 ın efsane makina diye nam yapmasının sebebi de budur .
tam profesyonel yani full frame makinalara yakın piksel büyüklüğü vardır
Sayın Ceylan, tekrar rahatsız ediyorum ama bir sorunum daha var. Makinem Olympus E-M5. Lensim 12 – 50 kit lens.
Lensin üzerinde macro bir de L-Fn butonu var. Macro çok yakın çekimler için ama öbürü ne olduğunu bilmiyorum. ayrıca her ikisini de kullanmıyorum. Kullanmasını bilmiyorum. bir kaç defa denedim bir sonuç alamadım.
Bildiğim kadarıyla sizde bu lens var ve kullanıyorsunuz. Bana kısaca nasıl kullanıldıklarını açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler, selamlar…
Objektifin zum halkasını bir kademe ileriye itebilirsiniz. Bu size elektronik zum yapma imkanı sağlar (özellikle video için). Bir kademe daha ileri tebilmek için macro butonuna basılı tutmalısınız. L-Fn butonu ise menu üzerinden özelleştirilebilir ve istediğiniz fonksiyonu atayabilirsiniz.
Sayın Hakkı Ceylan, 65 yaşında emekliyim. Daha önce size başka konularda sorularım olmuştu. Şimdi bir konuda daha yardımınıza ihtiyacım var. Geçen bir fotograf ile ilgili videoda “doğru beyaz yani kelvin ayarı nasıl yapılır?” konusunu anlatmışlar. İzledim. Orda gri renkte beyaz ayarı kartonu kullandılar. Ayarı bu şekilde yaptılar. Bu karton Sirkeci’de satılıyormuş. Ne dersiniz benim gibi amatörlere bu kartonla beyaz ayarı yapmayı önerir misiniz? yoksa basit makina ayarları ile yetineyim mi?
Cevap için şimdiden teşekkürler, selamlar…
Eğer JPEG çekiyorsanız gri kartla manual beyaz ayarı yapmanız iyi olur. Çoğu zaman otomatik beyaz ayarı doğru çalışır. RAW çekiyorsanız Auto White Balance kullanabilirsiniz. RAW dosyayı açarken gerekli düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.
merhaba. canon 600d ile nikon d5100 arasında kaldm. nikonun giriş seviyesinde otomatik odaklanma yokmuş oyüzden fotoğraf çekerken zorluk yaşar mıyım? yada bana ne gibi dezavantaj sağlar teşekkürler.
Merhaba, Canon 600D oldukça eski bir model, 600D den sonra aynı makine üç defa güncellendi. Şu an en güncel modeli 750D, fakat Türkiye’de Canon 700D çok satılıyor ve oldukça iyi bir model ben onu tavsiye ediyorum. Nikon D5100 ya da D5200 modellerinde sorun yaşamazsınız çünkü beraberinde gelen objektifte netleme motoru bulunuyor.
Hakkı Bey; fotoğrafçılığa yeni başlıyorum. elimdeki sd kart 8gb toshiba (sanırım class 10)
ancak biraz daha büyük kapasiteli, 32gb’ı geçmeyecek micro-sd arıyorum. (planım fotoğraflarımı yekpare büyük bir hafızada tutmak yerine görece küçük kartlarda saklamak)
birkaç sorum var:
1- micro-sd alıp makinada adaptörü ile kullanmanın verimliliğe etkisi olur mu? yani adaptörsüz halinde sunduğu okuma/yazma hızı farkedilir derecede düşer mi?
2- 16 ve 32 gb hangi kartları tavsiye edersiniz? birinci sorumun cevabı hayır ise micro-sd. malumunuz class10 u1 veya u3 standartları dolaşıyor etrafta ama hangisinin okuma/yazma hızı nedir pek bilgi bulamıyorum.
Bahsettiğiniz şekilde birşey yaşamadım ve duymadım, büyük bir ihtimalle etkisi olmayacaktır. Eğer güvenilir bir yerden alacaksanız Sandisk alabilirsiniz. Ama piyasada çok fazla sahtesi dolaşıyor ve anlamanız neredeyse imkansız. Ek olarak kaliteli ve uygun fiyatlı Transcend kullanabilirsiniz. U1 için minimum yazma hızı 10MB/s ve U3 için minimum yazma hızı 30MB/s olarak belirtilmiş. Ama örneğin 20MB/s, 25MB/s hızlarındaki bir kart bile U1 olarak geçmek zorunda kalıyor. Kaldıki bu hızlar daha çok 4K video çekenler için anlam taşıyor. Yine de U3 almak elbette iyi olur.
merhabalar yeni makine alıcam kuş çiçek çekmekle beraber doğum fotoğrafçılığı yapmak istiyorum ve buna yönelik kurslar vs başlangıç için hangi makise önerirsiniz
YEni makine için önerilerim: Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi Kurslar konusunda araştırma yapmanız gerekiyor.
hocam merhabalar
yeni bir makine alacağım. Alacağım makineyi uzun süre kullanmak istiyorum. yerine göre lens alırım ihtiyaç dahilinde diye düşünüyorum. Araştırdım soruşturdum 3 makineden birinde karar kılacağım.3 makine arasında kaldım.fiyatları aşağı yukarı aynı. bunlar;
Canon ESO 60D 18-135
Canon EOS 700D 18-135mm
Nikon D7000 18-105mm VR Kit
Sizin öneriniz hangisi olur? Bunlardan biri değil de bu fiyatlarda önereceğiniz başka bir makine de varsa olur. sizin görüşünüzü merak ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
Nikon D7000 en iyi seçim olur, fakat Nikon D7000 lerde üretimle ilgili bir sorun olmuştu ve çok problem çıkartmıştı o yüzden alabilirseniz Nikon D7100 çok iyi olur. Ama için rahat olsun diyorsanız Canon EOS 700D 18-135mm..
Merhaba Hocam
Suan basa cikamadigim bir konu hakkinda yardiminiza ihtiyacim var.
Nikon d300s + sb600 + nikon 24-70 kullaniyorum.
Sorunsuz calisan bu ekipman 2 gundur makina ve flash arasindaki zaman sorununu cozemiyorum.
Yani odaklmayi yaptiktan sonra flash ya once yada sonra patliyor.
Buda flashsiz cekim yapmisim gibi oluyor.
Yaptigim butun ayarlamalara ragmen bisey degismedi. Sizce sorun ne olabilir? Ne yapmaliyim?
Simdiden tsk ederim.
Saygilar
Bu tip bir soruya görmeden cevap vermek çok zor. Ama flaşın rear modunda olmadığından emin olmanız gerekir.
Hakkı Usta merhaba,
5D Mark ll ‘de uzun pozlama yaparken makinenin odak motoru ve ayna ayarları konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Aynayı yukarıda tutma teknigi ile ilgili kimse birsey bilmiyor. Uzun pozlama yaparken titresimi minimize etmek icin ayarlar menusunden yapilan ayarlar konusunda sizden yardim alabilecegimi dusundum.
Tesekkurler.
Öncelikle uzun pozlama yaparken netleme işini baştan halledip sonrasında makineyi MF moduna almanızda fayda var. Aynayı yukarı kaldırmak için Mirror lock up menüsünü kullanacaksınız. Uzun süredir mk2 elime almadım o yüzden aklımda kalanları yazıyorum.
Fujifilm s4000 kullanıyorum ve optik yakınlaştırması dışında maalesef çöp bir makine:(
çok doğru söylüyorsunuz hocam bende nikon d7100 aldım uçar fotolarında sorun yaşıyorum
makinanın renkli ekranı ile diğer siyah beyaz ekranlar aynı dğerleri vermiyor af konusunda siyah beyaz ekrandan af A.S.C görülebiliyor renkli ana ekranımda ise sadece af F.S f nereden çıktı onuda bilmiyorum uçar fotolarında internetten tanıtım videolarında af c 51 nokta seçildiğini gördüm ama bende vizörden bakıldığında af c 51 ( S) servo af değeri gibi davranıyor makinanın fabrika ayarlarına döneyim dedim onuda beceremedim
Bence sorunu Nikon servise danışın, en iyi onlar bilecektir. Nikon’un kendisine yazın.
Yazılarınız için teşekkür ederim.Amatörüm.Küçük bi makinemle canon powershot a420 ile fotoğraflıyorum.Şimdi ise kendi ürünlerimi üretip, onları kaliteli fotoğraflar ile broşür, web… gibi ortamlarda kullanmak istiyorum.Elimdeki ile istediğim netlikte, canlılıkta…. kareler yakalayamıyorum.Nasıl bir makine almamı önerirsiniz? Webde çekilmiş fotoğraflara bakıyorum o kadar harikalar ki!!! Mesela bir örgü düşünün, üzerindeki havları dahi seçebiliyorsunuz.Mevcut ışık, hafif ve aydınlık olarak örgünün üzerine düşmüş ve netlikle beraber sıcak bir fluluk oluşmuş.Bu fotoğrafları elde etmek için kaliteli harici objektifler mi almak gerekiyor? Canon 700 ya da 60d gibi ürünlerle bu durumu yakalamak imkanı olur mu?? Bir de fiyat konusunda bu makinelerden daha uygun fiyatta bir makine bulmak mümkün mü?
Dilediğiniz herhangi bir DSLR ile bu tip görüntüler yakalayabilirsiniz. Fakat burada asıl olan makineden ziyade fotoğrafın çekildiği ortamdır. Yani ışıklandırma. Stüdyo ortamında kontrollü ışık ile bu tip fotoğraflar çekebilirsiniz. Teknik bir konudur, okuyarak araştırarak, deneyerek uzun bir sürede öğrenebilirsiniz, ya da stüdyo fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı gibi kurslara gidebilirsiniz.
Merhaba hocam. Canon eos 650d almayı düşünüyorum yanında 18-55kit+55-250 lens mi yoksa 18-135 IS lens mi almalıyım. cevaplarsanız sevinirim.
Her ikisi de olur ama 18-55 ve 55-250 alırsanız daha uzaktaki nesneleri çekebilme kabiliyoetiniz artacaktır. 18-135mm ile te objektif olduğundan daha rahat hareket eder, devamlı objektif değiştirmek zorunda kalmazsınız, ama yeterince uzağı çekmeyecektir.
Fotoğraf Makinesinden Olmayanı Çekmesini Beklemek,
Çevremde (ve bazen kendimde) şunu gözlemliyorum insanlanların aklında bir fotoğraf var, ve elinde nekadar iyi bir makine veya nekadar iyi bir lens olursa bu fotoğrafı çekebileceklerini düşünüyorlar, Sorunumuz burada başlıyor, Örneğin yeni çocuğu olmuş bir anne veya baba hemen DSLR alıp fotoğraf çekmeye başlıyor ve hayal kırıklığına uğruyor ve rasgele doğru ışık ve doğru açı ile bir telefondan çektiği fotoğrafı göstererek DSLR bunu çekemiyor diyerek yeni makine arayışına veya lens arayışına giriyor(uz). Bu arada DSLR setimi elden çıkarttım aynasız ile devam ederim diye düşünürken sadece odak hızı ve vizör kullanmanın keyfini arıyorum, sadece biraz noise biraz soft ama inanın fotoğrafla çok yakından ilglenmeyenlerin farketmeyeceği düzeyde :) . Sorun denklanşöre basmak değil fotoğrafın ne olduğu ışının ne olduğu bilmekte bence, Bu arada bu kadar yazdım bunlar benim yıllar için edindiğim tecrübeler yanlış veya eksik varsa üzgünüm bu arada bahsettiğim odak hızı ve vizör keyfi için yeniden dslr arayışına başladım :D
Teşekkürler, aynasızlar odaklama stabilitesi ve hızı konusunda DSLR gövdelerle yarışabilecek düzeye geldiler; ama vizör konusunda yapacak pek birşey yok. Yine de artıları o kadar fazla ki tercih etmek faydalı.
Merhaba Hakki bey,
Yaklasik 3 aydir nikon d7100 aldim. (daha once 3 yil canon 60D kullanmistim). Kit lens 18-105 ile gelen makinanin detayli resimler cektigim zaman (genelikle M modu kullanirim ve tripod ile sabitleyib isoyu yukseltmemeye claisirim ) resim kalitesinden memnun degilim. cok fazla noise uretiyor. Bunun sebebi lensle alakalimi? bir de bu makine ile hangi lensi onerirsiniz ( prime ve telefoto) Canon daa duzgun resimler cekiyordum,…
Nikon D7100 ‘ün daha fazla noise üretmesinin sebebi objektif ile alakalı değil, olsa olsa daha yüksek megapikselden kaynaklanıyor olabilir. Objektifi değiştirirseniz noise konusunda bir değişiklik olmayacak ama daha keskin görüntüler elde edebileceksiniz. Menüden yüksek isolarda çekim yapınca noise reduction yapan bir ayar vardır o kısım kapalı olabilir onu açabilirsiniz. Eğer yine de istediğinizi alamıyorsanız ve noise konusunda sıkıntı çekiyorsanız başka bir gövdeye geçmenizi öneririm. Çekim tekniğinizden manzara çekimleriyle ilgilendiğinizi çıkartıyorum. Eğer öyle ise canon Full frame gövdesi 6D ile iso konusunda istediğinizi yakalayabilirsiniz. Nikon D7100 ile gövde fiyatı arasında 600 dollar kadar fark var.
Bunun altındaki neden Canon’un küçük sensörler kullanıyor olması buda %10 gibi bir ışık kaybına neden oluyor. Düşük ışıkta 60D – 813 iso da noise vermeye başlarken D7100 – 1256 iso da veriyor. D3100 – 919 iso da D3200 1131 iso da 70D 926 iso da noise vermeye başlıyor.
Ben 2 yıldır sürekli fotoğraf çekiyorum. Bir kaç kere kullanma klavuzunu okudum. Cep telefonuma pdf sini attım boşta kaldım mı açıp tekrar ediyorum. Anımsamadığım yerleri tekrar hatırlıyorum. Yeni bir şey öğrendiğimde ha bu özellikle bu teknik güzel gider dediğim yerler oluyor. Ama daha makinenin hakkını verdiğimi düşünmüyorum.
Turan Bey iyi yazmışsınız ama Hasan Bey tam tersini söylüyor. Yani Nikon’da daha fazla noise olduğundan bahsetmiş. Sizin karşılaştırmanız sadece aynı marka ve aynı teknolojiye sahip sensörlerde geçerli olur. Bu iki sensörün karakteristikleri tamamen farklı ve dolayısıyla ışığa karşı tepkileri de farklı olacak.
Kullanma kılavuzunu defalarca okumuşumdur. Çantamda da taşıyorum sürekli. Bazen insanın karşısına çok ince bir detay çıkabiliyor ve bu gibi durumlar için kılavuz birebir.
Elbetee, bazı ayarlar sadece kulllandığınız ürüne özel olabiliyor.