Bu yazı fotoğrafçılıkla ilgili temel bilgi sahibi olan ve fotoğrafçılığını geliştirmek isteyen amatör fotoğrafçılardan ziyade, yeni fotoğraf makinesi almış ve çektiği fotoğrafları beğenmeyen, daha güzel fotoğraflar çekmek isteyen kişilere yönelik tavsiyeler içermektedir. Ama her seviyedeki fotoğrafçının işine yarayabilecek ipuçlarını da barındırır.
Sorumuz veya sorunumuz daha güzel fotoğraf çekmek. Bir çok fotoğrafçının söylediği ve savunduğu bir deyiş vardır: “Fotoğrafı makine değil gözler ve beyin çeker.” Bana göre bu oldukça iddialı ve yanlış bir tanımlama. Daha çok egosunu tatmin etmek isteyen, bilgi ve ekipman kullanımı konusunda bir sıkıntısı olmayan, dinozorlar ve onların hayranları tarafından kullanılır. Kişisel fikrime göre ise herkes güzel fotoğraf çekebilir. Bunun için birazcık çaba ve birkaç ipucunu bilmek yeterli olacaktır. Burada sıralayacaklarım da zaten bunlardan ibaret.
İlk olarak; ekipmanınızı daha iyi tanıyın
Bedenimiz de bir ekipmandır, bilincimizin kullandığı bir ekipman. Onu ne kadar iyi tanıyor ve kullanabiliyorsak her yaptığımız işte o denli başarılı oluruz. Fotoğraf makinesi ve objektifler de birer ekipmandır, onları bedenimiz, dolayısıyla beynimiz ve en temelde bilincimiz vasıtasıyla kullanırız. Fotoğraf ekipmanını bedenimizin bir uzantısı olarak gördüğümüz, bedenimizin bir parçası olarak hissettiğimiz taktirde o ekipmandan en verimli şekilde yararlanabiliriz. Bunun için de o ekipmana ait her türlü bilgiyi elde edip, araştırıp öğrenmek ve deneyerek test etmek, sonuçta çıkan ürünün yani fotoğrafın kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Bu yüzden ister kompakt bir dijital, ister profesyonel bir DSLR makinamız olsun, öncelikle makinamızı iyi tanımalıyız, sınırlarını iyi bilmeliyiz. Hangi koşullarda hangi tepkileri verdiğini test etmeliyiz.
Diyelimki eski kompakt bir dijital makinamız var ve onunla iç mekanda bir çekim yaptığımızda maviye kaçan renkler ağırlıkta oluyor. Bu, makinamızın otomatik beyaz ayarının iç mekanda dengeli çalışmamasından ileri geliyordur, eğer elle değiştirme imkanımız varsa beyaz ayarını bulunduğumuz koşullara göre sarı ampül ya da floresan konumuna çekerek daha doğru fotoğraflar elde ederiz. Ama bunun için önce makinamızın buna izin verip vermediğini bilmemiz gereklidir. Ayrıca tüm fotoğraf makinalarında uluslararası kabul görmüş işaretler ve semboller kullanılır. Bunların anlamlarını bilmek fotoğraf makinanızı ayarlarken oldukça işinize yarayacak ve sizi hızlandıracaktır. ek olarak ileride ekipmanınızı değiştirmeniz halinde ayarlar konusunda sıkıntı çekmenizi de engelleyecektir.
Temel fotoğrafçılık terimlerine aşina olun
Temel fotoğraf terimlerine aşina olun çünkü makinanın kullanım kılavuzunda, eğitici yazılarda veya fotoğrafla ilgili herhangi bir makalede bu terimler kullanılır. Bu temel terimler fotoğrafın alfabesidir. Bunları iyice hazmedin ve anlamaya çalışın. Birbirleri arasındaki ilişkileri öğrenin, inanın bu çok vaktinizi alacak bir çalışma değil. Bilmeniz gereken sadece birkaç terim, diyafram, enstantane, iso, kadraj, net alan derinliği vb. Tabi derinlemesine bilgi sahibi olmanın hiçbir zararı yok ama önemli olan diyafram, enstantane ve iso arasındaki ilişkiyi iyi anlamak, bunu unutmayın.
Akşama doğru veya sabah erken saatlerde fotoğraf çekin
Gün doğumu ve batımı dışında, gün içerisinde fotoğraf çekmek için en güzel saatler güneş ışıklarının eğik geldiği sabah erken ve akşam güneş batmadan önceki son saatlerdir. Çekmek istediğimiz konuya ışığın nereden geldiğine dikkat etmeliyiz. Konumuz aydınlanmalı biz ve makinamız değil. Bu yüzden güneşi arkamıza almak en iyi çözüm olarak görünmektedir. Eğer öğlen saatlerinde fotoğraf çekmek zorunda kalırsak mümkün mertebe ışıklı alanların ve gölgelerin çok olduğu parçalı ışıklı bölgelerden kaçınmalı, ışığın daha homojen olduğu, eşit dağılmış kısımlara yönelmeliyiz. Sert gölgeleri yumuşatmak için gün ortasında flaş kullanmak ta ayrıca bir çözüm olarak kullanılabilir.
Akşam güneşinde çekilmiş bir portre fotoğraf
Modelden ziyade kadraja giren arkaplana dikkat edin
Ekipmanımızı bir nebze olsun tanıdığımızı varsayarak fotoğraf çekmek için kendimizi dışarıya atıyoruz. Ya da bir tatildeyiz, bulunduğumuz mekanı ve tatil anılarımızı hatırlamak amacıyla birilerinin fotoğrafını çekiyoruz diyelim. Öncelikle dikkat etmemiz gerekenin model yani fotoğrafı çekilecek kişiden ziyade arkaplan (fon) olduğunu unutmayalım. Fotoğraf bir soyutlamadır. Var olan oldukça geniş bir alandan kadrajımız kadar olan kısmı çekip almaktır. Bu yüzden fotoğrafını çekeceğimiz kişiye değil de arkaplanına dikkat etmeli, oradaki fazlalıkları kadrajdan çıkartmalıyız. Hatırlamak istediğimiz bir mekandır sonuçta ve o mekanı hatırlamak için güzel bir yer seçmişizdir ama yerde bir beyaz poşet, bir içecek kutusu veya bir pet şişe görmek dikkatin orada toplanmasına sebeb olabilir ve bu da sonradan fotoğraf baktığımızda bizi hayal kırıklığına uğratabilir. Eğer imkanımız varsa bu tip şeyleri arkaplandan uzaklaştırmalıyız. Bir çöp bidonu gibi uzaklaştıramayacağımız bir nesneyi de model ile gizlemeliyiz. Eğer bunları yapamıyorsak kadrajı değiştirmeyi denemeliyiz.
Gergin modellerle çalışmayın, onları neşelendirin ve doğal hallerini yakalayın
Herşey yolunda, fotoğrafı çekmek üzere deklanşöre basacağız, hemen basmayın, biraz bekleyin. Yada basın, sonra modelle bir iki kelime konuşun ve tekrar basın. Bunu değişik yöntemler kullanarak uygulayabilirsiniz. Bunun yapmaktaki amacımızı şöyle açıklayabilirim; genelde insanlar fotoğraf çektirirken bir miktar gergin olurlar ve zaten bu gerginliği atmalarını sağlamak amacıyla gülmeleri istenir. Fakat bu gülüşte de ayrı bir yapaylık vardır. Fotoğrafı çekilen insan üzerinden büyük bir yük kalkmış gibi rahatlar, işte siz de duruşu ve kadrajı bozmamak kaydıyla o rahatlama anının fotoğrafını çekerseniz fotoğraflarınız daha bir doğal olacaktır. Farklı şekillerde uygulanabilir, mesela herşey hazır fotoğrafı çekeceksiniz, modelin içtenlikle güleceğini bildiğiniz bir espri patlatın ve o gerginliğini üzerinden atıp gülerken siz o içtenliğin fotoğrafını çekin.
Buz gibi bir su, “bitir de gidelim” diyen bir model, eğlenceli bir nükte ve sonra fotoğraf
Modelinizi ortaya yerleştirmeyin
Hala tatildeyiz, bir insan ve arkaplanda da bir mekanın fotoğrafını çekiyoruz. Fotoğrafa başlayanların genel eğilimi modeli kadrajda ortaya yerleştirmektir. Fakat bu çoğunlukla fotoğrafa olumsuz katkı yapar. Genel fotoğrafçılık anlayışında bakış, duruş veya hareket yönünde boşluk olacak şekilde modelin sağa ya da sola yerleştirilmesi kabul görmüştür. Bunun istisnaları olabileceğini unutmayın fakat istisnaları uygulayabilmek için öncelikle bu bilgiyi bilmeli, uygulamalı ve hangi durumlarda istisnalar olabileceğini keşfetmelisiniz. Modelin manzarayı kapatacak şekilde değil de, sağda ya da solda olmasının bize kazandırdığı avantajlardan birisi de arkaplanda kesintisiz bir manzara sunmasıdır.
Kısaca ve kabaca en temel terimleri tanıyalım
Kadraj: Fotoğraf makinesinin dijital ekranında ya da vizöründe görünen görüntüdür, yani fotoğraf karesinin içine dahil edilen her şey kadraj olarak anılır.
Diyafram: Fotoğraf makinelerinde, objektif içinden geçen ışığın derecesini ayarlamak için kullanılan ve çoğunlukla objektif içine yerleştirilmiş olan metal düzenek. Alan derinliğini değiştirmek için kullanılır.
Enstantane: Işığa duyarlı alanın ışık aldığı süre. ya da perdenin açılması ile kapanması arasında geçen zaman.
ISO: Işık hassasiyeti.
Net alan derinliği: Fotoğraf çekerken kadrajda belirli bir nokta netlenir. Bu noktanın bir miktar önü ve bir miktar arkası da fotoğrafta net olarak çıkacaktır. Fotoğrafta net olan kısma net alan derinliği denir. Diyafram kısılarak artırılabilir.
Teknik mi Sanat mı?
Fotoğraf teknik ve sanatın birleşiminden oluşur. Teknik kısmını okuyarak, ders alarak, çalışarak öğrenebilir ve uygulayarak bu konuda eksiksiz hale gelebilirsiniz. fotoğrafın teknik kısmı sınırlıdır, ne kadar çok okursanız o kadar çabuk öğrenir ve bu kısmı tamamlarsınız. Sanat kısmı ise tamamen size kalmış, iç dünyanıza, kişiliğinize, geçmişinize ve çevrenize bağlıdır. Sanat kısmını geliştirmek yıllar alabileceği gibi, ilham şeklinde güzel fotoğraflar ve kurgular yaratmamanız için hiçbir neden yoktur. Diğer sanatlarla ilgilenmek, özellikle sinema ile ilgilenmek fotoğrafçılığınıza olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
ben yeni başladım fotoğrafçılığa henüz iyi fotoğraflaım yok.nikon d70 var bende sizce çok yetersiz mi ben fotoğrafçılığı meslek olarak yapmak istiyorum ama henüz o kadar iyi değilim
Ben de uzun süre D70 kullanmıştım, bence başlangıç için kullanabilirsiniz, hiç sakıncası yok, kesinlikle yeterlidir. Kendinizi geliştirene kadar kullanın.
Merhabalar hocam. Fotoğrafçılık’dan çok kendi fotoğraflarımın çekimiyle ilgilenen biriyim. Kendi fotoğraflarıma aşırı derecede duyarlıyım ve beni mutlu edebilen ender şeylerden bir tanesidir fotoğraflarım. Benim birkaç sorum olacaktı. Yazı biraz eski bir tarihe dayanıyor ama en uygun başlık bu sorularım için burası oldu. Öncelikle kaliteli bir fotoğraf adına Fotoğraf makinası şart mıdır yoksa son teknolojide ki akıllı telefonların kameraları bunun için yeterli olur mu? Resimde aradığım en büyük özellik resmin kalitesidir. Kalite derken çok net ve anlaşılabilir derecede detaylı bir fotoğrafdır. İstediğim renk ve efektleri zaten programlar ile hallediyorum ancak net çekim yapma konusunda biraz sıkıntılarım var. 1500’den fazla fotoğrafım olmasına rağmen beğendiğim fotoğraf sayısı 30’u geçmiyor malesef. Bana öneriniz nedir acaba? 500px üzerinde yakında en çok beğendiğim fotoğraflarımı paylaşacağım, bunları size ulaştırsam görüşlerinizi paylaşır mısınız acaba ek olarak?
Akıllı telefonlarla çok fazla gidemezsiniz, bir yere kadar, sonrasında bir makineye ihtiyaç duyarsınız mutlaka.
Hocam ben nikon d5100 ile canon eos 550d arasında kaldım nikonun hem HDR özelliği hemde açılır ekran ama canonda renk canlılığı fazla sizce hangisini almalıyım
Bu tip özellikler ve çok daha iyilerini kendiniz de photoshop kullanarak yapabilirsiniz. O yüzden makine seçiminde bir kriter olarak kullanılmamalı. Renk canlılığı diye bir özellik yok. Bunu makine üzerinde ayarlayabiliyorsunuz. O yüzden buradaki yazıyı okuyarak devam edebilirsiniz. İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat!
merhaba hakkı bey 1 hafta once fujifilm s 2980 makıne aldım manuel modda fotograf cekmeye ozen gosterıyorum ancak pek netlık yakalayamıyorum net ve guzel fogograflar cekmem ıcın ortalama ayarlar kac olmalı .
Burayı okuyabilirsiniz; http://fotogrado.com/daha-keskin-fotograflar-cekmek-icin-ipuclari
merhabalar… ben nikon d90 kullanmaya başladım kısa süre oldu alalı çok iyi olmasamda benim en çok yapmak istediğim örnek verim taksimde siyah beyaz çekim yaparken tranvayla şemsiye kullananların renkli görünmesi diğer heryerin siyah beyaz görünmesi nasıl oluyor acaba?
Merhaba, bu bahsettiğiniz işlemi herhangi bir fotoğraf işleme programıyla yapabilirsiniz, fotoğraf makineniz üzerinden yapılamıyor.
Hakkı Bey, Nikon D5100 ve bununla beraber gelen 18-55 VR kit lens aldım. Gerek önceden kulak aşinalığım gerekse sizin yazılarınızdan çıkardığım sonuç iyi bir fotoğraf için Diyafram, Estantane ve ISO üçlüsünü birbirinden koparmadan çekim yapmanın gerektiği. Sizinde yukarıda dediğiniz gibi makina ile beraber gelen kitapçığı hiç sıkılmadan başladım ve ilk 60-65 sayfayı okuduktan sonra kavramların içinde kaybolmamak için tekrar başa döndüm okudum. Lafın kısası ISO konusunda sıkıntı yok ama Estantane (zannedersem kitapçıkta öbtüratör olarak bahsedilen konu) ve Diyafram arasındaki uyumun nasıl sağlanacağı hakkında bir kaç şey söyleyebilir veya kaynak gösterebilirmisiniz. Belki ozaman kitapçığın ilk 65 sayfasından sonrasınada geçebilecek doygunluğa ulaşabilirim.
Bunu anlatmak çok basit gibi görünse de aslında değil. ISO yu şimdilik unutalım. Fotoğrafın doğru şekilde oluşması için belli bir miktar ışığın objektiften girmesi gerekir. Diyafram öncelikli modu seçerek, diyaframı kısarsanız (musluğu kısmaya benzetebiliriz) gerekli miktardaki ışığın elde edilmesi daha uzun sürecektir. Yani enstantane süresi (perdenin açık kalma süresi) uzayacaktır. Eğer diyaframı açarsanız tabiki fotoğraf çok daha kısa sürede oluşacaktır. Her iki durumda da fotoğrafı oluşturan ışık miktarı aynıdır.
Hakkı Bey cevabınız için teşekkürler. Kısa ama kitapçıktaki ilk 65 sayfadan daha açıklayıcı oldu.
merhaba ben fotoğrafçılığa karşı büyük ilgi duyuyorum ve ileride bir fotoğrafçı olmak istiyorum fakat iş olanaklarının çok az olduğunu söylüyorlar.Şimdi bir dijital fotoğraf makinem var ve onunla güzel fotoğraflar çekebiliyorum ama yinede profesyonel fotoğraf makinesi almak istiyorum bir tavsiyeniz var mı bana yardımcı olabilir misiniz?
İlk başta teknik konuları iyice öğrenmelisiniz, hiç bir eksiğiniz kalmamalı, sonrası biraz kısmet işi..
merhaba ben 2 yıldır fotoğrafla ilgileniyorum önce kuzenimin yarı prof makinesiyel başadım sonra kendim bir tane aldım fakat benimki dijital olduğu için onda çekdiğim kadar düzgün çekemiyorum ayrıca bu yaz tatilinde o kadar güzel fotoğraflar çektim aslında sonbaharla ilgli çekilebilecek bir sürü kare var fakat ben bulamıyorum yani sizin yazdığınız gibi ilk önce makinamı tanıdım ve artık öğleden sonra ve güdoğumunda fotoğraf çekiyorum bana nasıl yardımcı olabilirmisiniz?
Çekilen güzel fotoğrafları inceleyip onları taklit etmeyle başlayabilirsiniz, zamanla kendi kadrajlarınız, daha değişik bakış açılarınız ortaya çıkacaktır.
merhaba ben Fujifilm FinePix S2980 makine aldım ve bunda enstantane ve diyafram ayarlarını pek beceremedim ayarları değiştiriyorum ama sanki pek birşey değişmemiş gibi oluyor nerede hata yaptım bilmiyorum bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Temel fotoğrafçılıkla ilgili bir kaç yazı okumanızı veya kursa gitmenizi öneririm, sonrasında makinanın kitapçığını baştan sona okumalısınız.
merhaba öncelikle bende Nikon L120 compact digital makine var.yakın zamanda aldım,her yerini karıştırdım,kitapçığı da okudum.Kitap aldım kompozisyonla ilgili..araştırdığım kadarıyla çok iyi sonuç veren bir makina almışım!benim takıntım,tarihi eser yada bir yeri tanıtmak için çekilen fotoğraflarda nasıl bir kadraj,ne zaman,nasıl bi derinlik vermeliyim?sade mi ilgi çekiçi renklerden mi olacak,zıtlıklar içindeki uyumu nasıl sağlarım?akılda kalıcı kare çekmem için ne yapmalıyım?makinem en iyi sonucu ne zaman deklanşöre bastığımda verir?Şimdiden teşekkür ederim…
Size email üzerinden cevap vermiştim, ama bu söyledikleriniz biraz tecrübeyle de alakalı, biraz da yetenekle..
merhabalar.. ben fotoğrafa yeni başladım canon eos300x makinem ve 80-200mm lensim var. ilk çekimlerimde doğa ve manzara çekimleri yaptım fakat renkler çok mat çıktı. renklerin daha canlı olması için ne yapmalıyım? teşekkürler..
Filmli makinalarla ilgilenmeyeli çok uzun zaman oldu; ama bu iki şeyden kaynaklanabilir, birincisi kullandığınız film bayatlamış olabilir, ikincisi ise objektifiniz yeterince iyi değildir. Kullandığınız objektif Canon EF80-200mm f4.5-5.6 ise bu çok iyi bir objektif değil, bunu bilmenizde fayda var. En iyisi aynı filmi kullanarak birinden ödünç alabileceğiniz sağlam ve iyi bir objektifle test çekimi yapmak.
merhaba hakkı bey.canon 550 d ile rast gele çekimler yapmaktayım.genelde doğa çekimi.insanları çekmeyi pek sevmiyorum ama bazen iş yerimde arkadaşların fotolarını çekiyorum.yalnız birden fazla kişinin fotoğrafını çekerken odaklanma sorunu yaşıyorum.sadece bir kişi ye yada bir af noktasına odaklanıyor ve diğer kişi yada kişilerin netliğinde başarısız oluyorum.bunu nasıl çözebiirim.yardımcı olursanız sevinirim.
Diyafram öncelikli çekim yapın ve diyaframı kısın. Örneğin 8 veya 11 yapın. Eğer perde hızı çok düşük olursa ISO yu artırın (400 veya 800). Netlemeyi de ortadaki kişiye yapın.
benim fotoğraf makinem var resim çekmeyi çok seviyorum ve genelde mahallede en iyi fotoğrafı çeken benim arkadaşlarımda çok seviyor makinam 19 megapiksel bu bana yetiyor. I love you foto :D
merhaba. söylediklerinize katılıyorum. fotograf sanatına cok ilgi duyan ve yeni başlayan biri olarak bende bir fotograf makinesi almak istiyorum. Ne model bir makine almalıyım, nereden başalamalıyım? bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim..
Bende makina almayı düşünüyorum ama dsrl alıcak kadar param yok.Dijitallderden hangisini önerirsiniz ?
Ben de fotoğraf çekmeye meraklı birisiyim. Fujifilm Finepix s2980 modelini aldım , yarı profesyonel makine her türlü seçeneği sunuyor.Tavsiye ederim.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Yeni başlayan birisi olarak oldukça işime yarayacak.
Çok faydalı bir yazı çok teşekkürler. Bu yazının bir advance olanı şeklinde daha detaylısı olacak mı acaba Hasan Bey ?
Çok güzel bir yazı, eklemek istediğim bir şey var ki, bence buda önemli.
Hayata ve dünyaya sevgi ile bakın, aşk insanın üçüncü gözü gibidir, her işinizi aşk ile yapın.
fotoğraf çekmeyi çok seviyorum tarihi yerleri,eserleri ve modeli sağa veya sola yerleştirdiğimizde gercekten resim daha hoşluk kazanıyor ,bende her zaman bunu uygularım. yazılanlar için teşekkür ederim ,güzeldi.
Gerçekten verdiğiniz bilgiler çok güzel. Bende henüz yeni başlamış bir kişiyim fotoğrafçılığa :)
her ne kadar çok merak ettiğim şeyleri çabuk öğrenme yeteneğim olsada maalesef bu fotoğrafcılık konusunda kendimi bir türlü tam geliştiremedim :)
Yararlı bilgiler sunmuşsunuz, çok teşekkürler..!
kodak m1033 aldım ben. amatör sınıfında üst seviyede… çok mükemmel bir ürün. 350-400 tl’lik fiyatlar arasında en mükemmeli. Yalçınlar foto’nun da tavsiyesi… denenmesi incelenmesi gereken bir ürün…
fotoğrafçılıkla ilgilnenelere ve ilgilenmek isteyip nereden başlayacaklarına karar veremeyenler için güzel bir rehber niteliğinde,
çok teşekkür ederim.
Küçüklüğümden beri fotoraf çekme eğilimim vardı. Okuyarak Birşeyleri öğrenmek güzel fakat bir de tavsiyem var video olarak anlatmanız deneyimlerinizi kameraya almanız … Ayrıca bu hoş bilgiler için teşekkür ederim.
Biligler için teşekkürler : )
harıka bana fotoğraf cekmeyı we cektırmeyı sewdrdnz saolun
Teşekkür ederim…Bilgiler işimize yaradı..!!
teşekürler çok pratik bir anlatım
Teşekkür ettim :)
tşk..
Çok faydalı bilgiler var.
Çok teşekkürler …
güzel bilgiler . teşekkürler .
Yararlı bilgiler teşekkürler. (:
Faydalı bilgiler tesekkurler…..
güzel ve bi hayli açıklayıcı olmuş. Bende sayfamda yer verdim bununla ilgili bir yazıya. Ama sizin yazınızın benimkinden üstün olduğu tartışılmaz
Kodağımı artık bilerek ve zevkle kullanacağım :) teşekkürler…
Bilgiler için tesekkurler Hakkı Abi
Bu konuyla ilgili olarak Dijital Fotoğraf Makinesi Seçimi yazısı size yardımcı olabilir.
bnde daha yeni yeni başlıyorum fotoğraf çekmeye.ama tam anlamıyla başlamam için kendime iyi bi makine almak istiyorum.sizce hangi makineyi almalıyım?yardımcı olursanız sevinirim…
bu alemde yeni yeni emeklemeye çalışan biri olarak sitenizi çok beğeniyorum. Deneyimlerinizden yararlanmak beni mutlu ediyor. Yukarıda Burak Budak Bey’in yazdığı gibi , yazılarınızda yeni fotoğraf makinesi alacak olanlar için giriş seviyesinde bir makina nasıl olmalıdır gibi yazı ve incelemelere yer verebilmeniz mümkün müdür ? Emin olun , herkes bu konuda biraz şaşkındır diye düşünmekteyim. Çünkü fotoğraf , iyi fotoğraf çekmek gibi temel kavramların öğrenilmesinde önemli bir ihtiyaç var. Örneğin benim gibi . Bu işe yeni gönül verenler için nasıl bir makinaya ihtiyacımız olabilir ? İyi, güzel, net ve kaliteli görüntüleri hangi model makinalarla sağlayabiliriz ? Tabi bunun içine fiyat/performans kriterini de dahil etmek gerekiyor. Verdiğiniz bilgiler için size şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarı dolu , mutluluk dolu günler dilerim. Saygılarımla…
Bilgiler çok işime yaradı sağ olun.
Anlatım çok güzel olmuş, profesyonelliğe adım atmalıyım.
Salih Bey elbetteki elinizdeki makinayla da yapabilirsiniz, fotoğrafçılığınızı geliştirmek için okumalı ve bol bol iyi fotoğraf izlemelisiniz.
Sitenizi çok beğendim, fotoğrafçılık aslında sevdiğim fakat doğru sürüst yapamadığım bir iş. Bilmiyorum sorun bilgi eksikliğinde mi kamerada mı. Kullandığım makina Canon PowerShot A460 yani profesyonellerin kullandıklarından değil, ben bununla neler yapabilirim, daha doğrusu yapabilir miyim öğrenmek istedim.
Hakkı abi sen National Geographic fotoğraf yarışmasına katılmalısın!
Hocam çekim konusunda verdiğin bilgiler için teşekkürler. Benzer soruları bende kendime sormuşumdur. Daha iyi çekebilmem için daha iyi bir makine mi almam lazım acaba bilemiyorum. Ya da fotoğraf çekme tekniğimi geliştirmem lazım.
@ Uğur Samsa : çok teşekkür ediyorum önerin için hemen süleyman hocanın yazısına ve yorumlarına bakıyorum …
Hakkı abi bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler. Tavsiyelerini göz önünde bulunduracağım.
Burak, Süleyman abinin şu konusunun (Fotoğrafçılığın sırları 1) ardından yorumlarda hangi makine alınmalı şeklinde karşılıklıyorumlar oldu. Çok değerli bilgiler var. O konunun ardından ben kendime Canon EOS 350D aldım ve kendimce makineyi yorumladım. Umarım iyi bir tercih yaparsın makine konusunda. Benim tavsiyem netlik motorunun objektif üzerinde değil de makine üzerinde olmasına dikkat et : Canon Eos 350D
güzel site, güzel yazılar, tebrikler…
Şu sıralar bir fotoğraf makinası alma eğilimde olduğum için bu yazı en çok bana yaramıştır eminim :) Yani nikon d80 ile fotoğraf çektikten sonra o derece iy olan bir makina alamamak beni çok üzüyor olsada yine de fotoğraf çekmek çok güzel bir şey. Hocam böyle amatör olmaya çalışanlara güzel yazılarınızın devamını beklerim. Teşekkür ediyorum
Bir isteğim de amatör başlamak isteyenler için alınabilecek uygun dijitam makinalar hakkında yazarsanız çok sevinirim …