Son zamanların en gözde dijital uygulaması HDR. Yani tam açılımıyla High Dynamic Range. Elimizin altındaki en büyük bilgi kaynağımız internete şöyle bir baktığımızda bu konuda yeterince kaynak bulabiliyoruz. Yine de bu işi hiç bilmeyenlere ve balıklama dalmak isteyenlere açıklama gereği duydum.
Öncelikle bilmemiz gereken birkaç şey; HDR her kadraja uygulanmaz. Peki, hangi durumda kullanılmalı? Işığın homojen dağılmadığı, karanlık ve aydınlık bölgelerin yoğun olduğu kadrajlarda, ters ışığa yakın kadrajlarda ve genellikle iç mekan çekimlerinde kullanılabilir. Hareketli nesne veya modellerin bulunduğu kadrajlara uygulanmaz. Çünkü bir hdr fotoğraf üretebilmek için üç veya daha fazla sayıda, farklı değerlerde pozlanış aynı kadrajlara ihtiyacımız vardır. Hareketli nesne veya model bu fotoğraflarda farklı konumlarda bulunacağından fotoğrafın kalitesini etkileyecektir. Yine aynı nedenle tripod kullanmak aynı kadrajı tekrar tekrar farklı poz değerlerinde çekebilmek için oldukça büyük fayda sağlayacaktır.
Eğer compact bir makina kullanıyorsanız makinenizin manual ayarlamalara izin verip vermediği veya pozlama telafisi özelliğinin bulunup bulunmadığını kontrol ederek başlayalım. Bunlardan birinin olması işimizi görecektir.
Makinenizi tripodunuza yerleştirip kadrajınızı ayarladıktan sonra otomatik ayarlarda ilk fotoğrafımızı çekiyoruz. Sonra LCD ekrandan fotoğrafa bakıyoruz, EXIF değerlerinin gösterildiği bilgi ekranından okuduğumuz değerlerin t:1/500 ve f:5.6 olduğunu farz edelim. Fotoğraf makinesini manuel ayarlarda t:1/250 ve f:5.6 şeklinde ayarlayarak aynı kadrajı çekiyoruz. Sonra da t:1/1000 ve f:5.6 olarak aynı kadrajı çekiyoruz. Eğer DSLR makineniz varsa braket seçeneğini kullanarak pozlama telafisi ile de bunu gerçekleştirebiliriz. Braket çekim modunda değişkenlerden birisi pozlama telafisinin değeri olarak ayarlanmak durumunda. Bu değer makineye bağımlı bir değişkenlik gösterse de -5 ve +5 arasında değişebilir. Biz -2 ve +2 olarak ayarladığımızı düşünelim.
Braket modunda ard arda çekilen üç fotoğraftan birisi normal çekim, diğeri -2 pozlanmış ve bir diğeri de +2 pozlanmış olarak çekilecektir. (Bazı DSLR lerde bunun sırasını da yine menünüzden ayarlayabiliyorsunuz.) Yukarıdaki t ve f değerleri ve pozlama telafisi için kullanılan -2 ve +2 değerleri çekim yaptığınız kadraj ve ışık koşullarına bağlı olarak değiştirebilirsiniz.
Yukarıda tripod ile Edine’de üç farklı pozlamada çekilen ve hdri tekniği ile birleştirilen Eski Cami’nin fotoğraflarını görüyorsunuz. Şimdi elimizde üç tane farklı pozlama değerlerine sahip fotoğraf var. Aslında +2, +1, 0, -1, -2 şeklinde pozlama telafisi uygulanmış 5 adet yada daha fazla fotoğrafta kullanabilirdik. (Daha fazla fotoğraf profesyonel çalışmalar için tercih edilmelidir.) Bu fotoğrafları işleyebilmenin en kolay yolu olarak Photomatix programını öneriyorum. Aynı işlemi yani HDR oluşturma işlemini Adobe Photoshop kullanarak ta gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için File > Automate > Merge to HDR şeklinde bir yol izlemelisiniz. Photomatix programına baktığımızda ise HDR > Generate yolunu izleyerek fotoğraflarımızı seçiyoruz ve E.V. fotoğraflar arasındaki pozlama farkını seçen ekranı onaylayarak veya değiştirerek devam ediyoruz. Çıkan ekranda “Align source images before generating HDR” seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz. Bu seçenek kadrajdaki ufak kaymaları telafi edecektir. Çıkan fotoğrafı beğenmeyeceksiniz :) Çünkü bu fotoğraf henüz tamamlanmamış HDR fotoğrafımız. Yine HDR > Tone Mapping seçeneği ile fotoğraftaki tonlamaların değerlerini ve ışık şiddetlerini ayarlayarak fotoğrafımızı oluşturuyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken gerçekliğe en yakın olanı hedeflemek ve obje veya modellerin etrafında belirgin bir hale oluşmayacak şekilde çalışmanızı devam ettirmektir.
Ayrıca Photomatix programının detaylı kullanımını okuyarak tek kare raw image dan HDR fotoğraf denemeleri yapabilirsiniz.
Birkaç örnek HDRI çalışmamı High Dynamic Range galerisinde bulabilirsiniz.
hocam fotoğrafta bir ücgenimsi bir yapı var bazı fotoğraflarınızda ufuk cizgisi vermişsiniz gibi onu nasıl yaptınız ?
Tam anlayamadım ama perspektif ile ilgili bir durumdan bahsediyorsanız, ultra geniş açı kullanımından kaynaklanan bir durum.
bracket nedir nasıl ayarlayabilirim
Burada yazıyor: http://goo.gl/S7JPw
Faydalı bilgi için teşekkürler.
Çok teşekkürler.
HDR Tekniği için teşekkürler hakkı ceylan bey.
hmmmm… şimdi anladım:) Daha öncede duymuştum hdr ı ama yeni anladım :) ozaman bundan sonra bende -2,0,+2 pozlar çekerek hdr yapacağım:) Umarım becerebilirim çünkü bu konudan muzdariptim:/
s.l.m hakkı abi photoshopta hdr resim oluşturma hakkında açıklayıcı bi bilgi vere bilirmisin ama tek resimle buldum nette ama abi hiç bi değişikliği yok resim daha berbat oluyo şimdiden çok teşekkür
tesk ederım.demekkı sadece renkler ıcın kullanıcaz bunu trıpotla cekmıstım bende.
merhaba
hdr programını yenı kullanıyorum.3 farklı cekımım var bır kanepede bır basında bır ortasında bır dıger basında fotoyu bırlestırıyorum fakat ustundekı ınsan seffaf cıkıyor bunu nasıl engellerım.yardım lutfen
hakkı bey benim fotoğrafcılık konusunda pek bilgim yok ama ilgi duyuyorum ve bununla ilgili yazılar okuyorum hdr tekniğiyle ilgili açıklamalarınız için teşekkürler en kısa zamanda bende deniycem
4. sıradaki yorumda ferudun beyin problemi hakkı beyinde belirttiği gibi trial mode. ancak ne derece etik bulursunuz bilmem ama ben photomatix imi http://www.serials.ws den aldıgım keyle register ettim. bilginize.
HDR yaptıktan sonra Tone Mapping ile tonlamaları ayarlamalı ve ondan sonra 8 bit jpeg veya 16bit tiff olarak kaydetmelisiniz.
PhotomatixBasic121.exe
Bu programı kullanarak HDR yapıyorum ama açamıyorum. Eğer mümkünse siz bir proğram gönderebilirseniz sevinirim.
Selamlar.
Ali Bey programın adını ve oluşturduğunuz dosyanın uzantısını verebilirseniz bildiğim kadarıyla yardım etmeye çalışırım..
HDR yapan bir proğram buldum ama ne yaptığım HDR’yi bigisayarda açabiliyorum, ne de JPG’ye dönüştürebiliyorum. Bana yardım ederseniz sevinirim.
Evet, bazıları tek kare nef çekimden tone mapping uygulaması..
Hakkı Bey sizin hdr çekimlerinize baktığımızda hareketli alanların olduğunu görüyorum bunları netlemeyi nasıl başardınız :)
Kullandığınız versiyon Free trial, bu yazının çıkmaması için sitesinden öğrendiğim kadarıyla lisanlslı kullanım için $99 kadar bir ücreti gözden çıkartmalısınız.
photomatixi kullanıyorum fakat hdr düzenlemesi sonunda fotolarda photomatix yazısı otomatik olarak çıkıyor yardım ederseniz sevinirim bu yazıyı nasıl kaybedebilirim yada çıkmaması için ne yapabilirim
saygılarımla
Çok teşekkürler. Bir hayli faydalı oldu.