Herkesin bir blogu olsun, olsun ama nasıl? Kendine ait olsun. Bu sitenin ve genel olarak blog sitelerinin hazırlanış aşamaları kısaca şöyle:
Domainname (alanadı) satın aldınız diyelim, sonra php ve mysql desteği veren bir hosting (sunucu) hizmeti satın almanız gerekiyor. Bu site, ilk açıldığında idare edebilecek sayılan ve oldukça hesaplı olan Rodosweb sunucularını kullanıyordu. Fakat paraya kıyıp Turhost tan aldığım barındırma hizmetiyle yeniledim.
Hostingi aldığınız firmada genellikle Fantastico veya benzeri bir yazılım mevcuttur. Kontol panelinize (cpanel) girerek buradan fantastico yardımıyla hazır scripleri kurabilirsiniz, bunlardan birisi de WordPress‘ tir. Eğer sunucunuz otomatik kuruluma izin vermiyorsa WordPress.org den İngilizce veya WordPress Türkiye‘ den Türkçeleştirilmiş sürümünü indirin. Sonra bunu local PC nizde açın. wp-config.php dosyasını düzenleyin ve FTP ile hosting adresinize bağlanarak açtığınız bu dosyaların tamamını kök dizininize kopyalayın. Sonra browser dan www.domainname.com şeklinde kendi alan adınızı girerek giriş yapın. Bundan sonraki adımları daha detaylı olarak WordPress Türkiye’ de yayınlanan WordPress Rehberi‘ nde bulabilirsiniz.
Tema olarak Oinam Software tarafından hazırlanan kiss-1 temasını temel alarak düzenlediğim temayı kullanıyorum. Bu temanın bazı kısımlarını değiştirmem gerekti, özellikle widgets desteği olmamasından dolayı yan menü bileşenlerini kolaylıkla ekleyip çıkartamıyorsunuz. Sayfalar kısmını kaldırıp bunun yerine üst tarafa sabit bir menü ekledim. Ayrıca yan tarafa son yorumlar için kullandığım recent-comments eklentisini ekledim ve tabi ki temayı Türkçeleştirdim. Temanın en altındaki resim ters hazırlanmıştı :) onu düzelttim. Ziyaretçiler için defter adlı bir sayfa oluşturarak buna üstte sabit bir menü atadım.
Fotoblog bölümü için öncelikle Facebook‘ tan bir üyelik alıp, burada albümlerimi oluşturup, fotoğraflarımı buraya yükledim. Bunun yararı fotoğrafların ucuza aldığımız hostingimizde yer kaplamaması, bantwidth’ten tasarruf ve Fotobook eklentisi ile entegrasyon. Fotobook, Facebook’ daki album ve fotoğraflarınızı çok kolaylıkla import edebiliyor, istediğiniz zaman güncelleme yapabiliyor. Bunu ayrıca ayrıntılı olarak anlatacağım sanırım. Aynı zamanda WP lightbox 2′ yi de desteklemesi de tercih sebebim oldu. WP lightbox 2 fotoğrafların üzerine tıklandığında arka planı karartarak link verilen fotoğrafı görmenizi sağlayan harika bir eklenti. Sonuçta böyle birşey çıktı ortaya..
Blogunuz çok faydalı olmuş, teşekkür ederim.
Yazının başlığına vuruldum desem yalan olmaz sanırım :) Uzun zamandır çevremdeki herkesi bu yönde teşvik etmeye çalışıyorum, ancak pek ilerleme kaydettiğim söylenemez ne yazık ki.
Konuyla ilgili olarak (WordPress’ten Blogger’a geçmeden önce) WordPress ile lokal bir bilgisayara blog kurulumu yapmak için bir demo hazırlamıştım. Artık versiyonlar eskidi ve kurulumlar daha kolay hale geldi tabiki. Ancak yine de faydalı olabilir… (:
Bu türkçesi, bu da ingilizcesi :)
Gayet güzel yazmış, localde denemek lazım, kaynak için teşekkür ederim. Çeviri yaparsan haber verirsin, merakla bekliyorum.
Bu adreste sidebar widget desteÄ?i olmayan theme’lere bu desteğin nasıl eklenebileceğini anlatan bir yazı var: http://automattic.com/code/widgets/themes/
Yazıyı yazan kişi sidebar widgets’i yapan kişi. Ancak yazı ingilizce, türkçe kaynak var mı bilmiyorum ama yoksa da bu hafta çevirisini yapıp blogumda yayınlamayı düşünüyorum zaman ayırabilirsem.