Tüm hayatınız boyunca size neyin güzel olduğu, neyin çirkin olduğu, neyi yapmanız, neyi yapmamanız gerektiği öğretildi. Fotoğrafçılık için de durum farklı değil, fotoğraf çekmeye başladığınızda size neyin güzel, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu söylediler ve siz onların istedikleri fotoğrafı çekmeye başladınız.
İnsanın kendine ait fotoğrafları çekmesi lazım, başkalarının güzel dediği fotoğrafları değil. Kendinize ait fotoğrafları çekmeye başladığınız zaman – çirkin olsalar bile – aslında fotoğraf çekmeye yeni başlamış sayılırsınız. Sonrasında kendi fotoğrafçı kişiliğinizi inşaa edersiniz.
Biraz baş kaldırmak, biraz direnmek ve aykırı olmak, sorgulamak ruhunuzda yoksa diğerlerini taklit etmekten, mükemmel diye tanımladıkları (!) şeylerin peşinden koşmaktan kurtulamazsınız. Hayatı da, fotoğrafı da ıskalamamak için, otoritenin sizi kendi istediği gibi biçimlendirmesine, toplumun sizi inşaa etmesine izin vermeyin.
– Çirkin olsalar bile – ne güzel bir vurgu kendin olmakla ilgili. Aslında fotoğraf yada sanatın hangi dalı ise tutunduğun; kendinle ve senin olanla barışık olmak, kendine güvenmek ve özünü bulmak.
Zorlanmış kadraj makalesinden sonra çay gibi gitti. Elinize, emeğinize sağlık.
Teşekkürler, selamlar.
sadece fotoğraf çekmeyi öğrenmekte yetertli değil eğer yeni aldıysanız veya eski her ne ise camerayı kullanmayı iyi öğrenmek gerekli diye düşünüyorum
Yılmaz Bey elbette. Kamerayı kullanmayı çok iyi bilmeniz gerekir. Zaten satın alındıktan hemen sonra kullanma kılavuzunu mutlaka bir iki defa okumak gerekir. Çok ihmal edilen; ama çok önemli bir ayrıntı.
Kendi fotoğrafınız olabilir mi? Bu sorunun cevabı fotoğrafları ne için çekiyorsunuz sorusunda yatar? Bu sorunun yanıtı bilmem hangi sitede,blogda yayınlamak içindir.Böyle oluncada hiç bir zaman sizin,benim fotoğrafım olamaz.Çünkü o fotoğraflar birilerine beğendirilmek,aferin almak için shoting (sevmediğim halde yabancı bir kelime kullandım,çünkü avlamak,vurmak bu günkü fotoğraf için daha anlamlı) edilmiştir.Fotoğrafın amacı daha başlangıcında başkaları olmuştur.Bu günlerde gördüğüm bir selfi çekimi bu işin daha başından gösteriş olduğunu ispatlamaktadır.Kız oğlana sarılmış ama gözü fotoğraf çeken telefonda,başkalarına neyi göstermek istiyorsa öyle poz veriyor.Bu fotoğrafların hiç biri kendisi için değil.İşin özü saf fotoğrafta.Yani kendimiz için fotoğraf çekmekte.Bu da mümkün değil gibi…….
Zafer Bay katkınız için teşekkürler.
Genelde kurslar ”kurgu fotoğraf ” üzerine dersler vermeye başladı Örnek bir fotoğraf üzerinden bunu günümüze ve şartlara uyarlayarak çekim yapın diyorlar! Peki siz fotoğrafçılık kurslarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Selamlar
Fotoğrafçılık kursları ya da kişisel eğitim bazı insanlar için zorunlu. Bazıları kendi kendini eğitebiliyor ama bazıları bunu bir otoriteden daha kolay öğreniyor. Fakat hangisi olursa olsun aslında kursların verdikleri verecekleri şeyler çok sınınırlı size ufak bir kapı açarlar, alfabeyi öğretirler. Okuma yazma öğrendikten sonra sizin kendi düşüncelerinizi yazmanız gerekir. Okuma yazma öğrenene kadar yazdıklarınız okuduklarınızın çok bir önemi yok.
Aynen öyle düşünüyorum 👌
selamlar
En az “Zorlanmış kadraj, ya da zorlanmış fotoğraf ” makaleniz kadar etkileyici, yolunu bulmada yardımcı ve ilham verici bir makalenizi daha okuyabilme şansını yakaladığım için çok mutluyum.
Fevkalade doğru, doğru olduğu kadar da kabul edilmesi ve doğru anlaşılması gereken fevkalade önemli bir tespit. Eğer bu makalede anlatılanı doğru olarak anlayamazsa bir fotoğrafçı, kopyacılıktan başka hiç bir şey yapamaz.
Bu makale ile arz ettiğiniz fikir benim ufkumu açtı. Çok teşekkür ederim.
Osman Bey yararlı olmasına sevindim, selamlar.
Çok güzel bir makale olmuş kaleminize sağlık. Bana fotoğrafta motivasyon ne olmalı’yı sorgulattı. Ancak dürüst olmak gerekirse ve söz konusu sanatsa beğenilmek ve bu açlığı gidermeye çalışmak sanatçıdan beklenecek bir davranış değil mi?