Küresel ısınma dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Türkiye Kyotoâ??yu Ä°mzala, imza kampanyası başlıyor! Böyle giderse küresel ısınmadan kaynaklanan susuzluk, kuraklık, açlık, seller, kasırgalar, deniz seviyelerinin yükselmesi, iklim göçleri, hastalıkların yayılması ve daha birçok felaketle çocuklarımızın ve diğer canlıların üzerinde yaşayacağı bir gezegen kalmayacak. Bizler de önümüzdeki yılları, küresel ısınmanın bugünden görülen belirtilerini çok daha ağır yaşayarak zorluk içinde geçireceğiz.Dünya bugün hemen sera gazı salımlarına dur demezse, 10 yıl sonra geri dönmek için çok geç olacağını önde gelen bilim insanları ısrarla vurguluyor. Fosil yakıtların, yani petrol, kömür ve doğalgaz kullanımının bu hızda sürmesinin küresel ısınmanın en önemli sorumlusu olduğunu da herkes biliyor. Oysa dünya hükümetleri hala ciddi bir önlem almıyor.
Bizler, küresel ısınmayı durdurmak için herkesi; kendisinin, çocuklarının, dünyanın ve ülkesinin geleceğini düşünen herkesi elinden gelen herşeyi yapmak için duyarlı olmaya çağırıyoruz.Kyoto Protokolü 1997 yılında imzalandı ve bundan tam 2 yıl önce, 16 Şubat 2005â??de yürürlüğe girdi. Kyoto Protokolü, yükümlülük altına giren ülkelerin sera gazı salımlarını azaltmasını öngören uluslararası bağlayıcı bir antlaşma. Kyotoâ??nun öngördüğü hedefler çok kısıtlı ve yetersiz. Dünya ülkeleri küresel ısınmayı durdurmak için Kyoto Protokolüâ??nü kat kat aşan indirimler yapmak, önlemler almak zorunda.
Yukarıdaki yazı Basın Açıklaması ‘ndan bir bölüm. Bu site Kyoto protokolunun imzalanması için bir kamuoyu oluşturmayı ve yetkililere halkın sesini duyurmayı hedeflemektedir. Kyoto Protokolü buradan okuyabilirsiniz, imzalamak için ise buraya buyrun. Arasıra böyle toplumsal olaylara duyarlı oluyorum nedense, özellikle global cevreyi etkileyen bu olaya sessiz kalmak istemedim..
Bu memleketin hali ne olacak?
Herkes kendi sevdasında. Geleceği düşüne hiç kimse yok mu?
Bu güzel vatan yarın kocaman bir çöle dönüşek kimsenin haber yok. Uyanın artık ülkemin sözde liderleri.
Bu ülkeyi ve insanlarını seven Kyoto yu imzalaması gerekir.
Sayın başbakanımız, lütfen küresel ısınmayla ilgili önlemlerinizi alınız.Türkiye de bir Su Konseyi kurunuz. halkı bilinçlendirecek girişim ve cezaları uygulamaya koyunuz..Gerekli önlemleri ülke olarak şimdiden almazsak ileride bunun kötü sonuçlarını masum çocuklarımız ödeyecek!Kyoto protokolunu Türkiye de imzalasın evlatlarımız nefes alsın!
bu olay sadece kyotonun imzalanmasıylada bitmiyecek,önemli olan bütün sivil toplum ögütlerini beraber organize edebilmek özelliklede çevre örgütlerini.Herkezin çok iyi bildiği çok önemli Hayrettin Karaca,Nihat Gökyiğit ve arkadaşlarının kurduğu TEMA vakfı hatrı sayılır süredir bu sorunu anlatıp buna çözümler sunuyor.Başta ülke toprakları olmak üzere dünya topraklarını korumak için mücadele veriyor.öncelikle dünyada ençok tanınnan 2.çevre örgütü olan TEMA vakfına bir kulak verelim onlarla diğer örgütleri organize edersek sorunun çoğunu aşarız.Herkezden tavsiyem topraklarımızı kaybediyoruz ve şunandan itibaren yaşamak için mücadele edelim Hayrettin dedemizi biraz dinliyelim onun bize anlattığı çok büyük hayat dersleri var.ve şu an buraya yazamıcağım uzunca bir kızılderili şefinin yaklaşık 200 aşkın süre önce yazdığı bir mektubu var,biz ancak kızılderili ruhuyla çevreye duyarlı olbiliriz.
ben daha 13 yasındyım ama bizi ilerde ne gibi felaketler beklediğni biliyorum neden imzalamıyorlarki kyoto protokolünü hala hayatın gerçeklerinin farkında diğiller onu yaptk bunu yaptk die dolaşıolar ama 10 sene sonra bunların değeri kalmayack 10 sene sonra içn ne yaptılar?! GELECEK İÇİN KYOTOYU İMZALAYIN!
Türkiye belkide dünya tarihinde yaptığı en sorumsuz davranışlardan birisi olmaya aday bir vakaa
Kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Uyanalım artık. Yarın uyanabileceğimiz bir sabah, aydınlık bir gökyüzü olmayacak. bizler iyi kötü bir hayat yaşadık ama çocuklarımıza nasıl bir dünya bıraktığımıza bir bakın. Çocuklarımızı da bir kalem geçelim yaşlılığımızda bir damla su için nasıl mücadeleler vereceğiz veya verebilecekmiyiz. Okadar güçümüz kuvvetimiz olacak mı? Sizi bilmem ama ben yaşlılığımın güzel, temiz ve katlanılabilir olmasını istiyorum. Bir kişiden bir şey olmaz demeyin. Hepimiz üstümüze düşen görevi yapalım DAHA ÇOK GEÇ OLMADAN
bence bu kadar iyimser olmayalım..dünya sanıldığı kadar büyük olmamaya başladı artık..bence bu konuya ne kadar duyarsız insan varsa öldürücü bir virüsle ortadan kaldıralım :P…başta bush ve tayfası üzerine..ki onlar bu anlaşmayı imzalamıyorsa bu hükümet hiç imzalamaz..imza toplamak sadece sanal alemde kalan bir iş olacak.. daha önce dernekler için attıklarımız hiç düşünmüyorum bile..ama yinede İMZALAYIN ÜLEEENN şu protokolü…
Ersel, çok kötümser gördüm seni, yazdıklarının birçoğunda haklısın malesef :)
Kyoto protokolünü rio anlaşmasını imzalamayan kalleşler ( amerika, japonya vb… ) ve bu protokolü imzalayıp uymayanların hepsini toplarsak = dünya nufusudur. Maalesef , sadece konuşuyoruz. Egzost emisyonunu en son ne zaman ölçtürdünüz. Naylon poşet kullanımında ne zaman savrukluğu bıraktık. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. sonuç olarak bu olay, teknolojiye bağlı, protololü imzalamak bir şey değil, doğaya dönerek yaşamak ve onu korumak önemlidir. Biz, doğayı kendimize uydurmak için uğraşıyoruz. Cezasını hep birlikte çekeceğiz. Bilmemiz gereken , doğa bize değil, biz doğaya uymalıyız. bu kafa değişmedikçe geri kalan palavradır. Istranca dağların 70 mt genişliğinde yol açıldığında kaç ağacın kesildiğini biliyormusunuz. İski tarafından stfa’ya trilyonlar ödendiğini biliyormusunuz. Adamlar hem ağaç kesiyorlar hemde para kazanıyorlar. Milyonlarca örnek verilebilir. Hep birlikte felakete el açtık koşuyoruz. Kyoto myoto plavradır. İnsanlar gerçekten felaket yaşamadan anlyamayacak….. Üzgünüm……….
Gizem, katkılarından dolayı teşekkür ederim :)
Hakkı’cım bu duyarlı mailinden sonra bende elimdekileri paylaşmak istedim,elimizden gelenleri yaparsak bizlerde gelecekteki felekatlere karşı önlemimizi almış oluruz , ekte yer alan uyalarıları dikkate alarak ve uyarak bize düşen görevi yaparsak çözümün bir parçası olabiliriz.. Küresel ısınma kavramının bir zamanlar söylem olarak tüm Dünya’da konuşulduğu fakat bize uğramaz diye düşündüğümüz acı gerçek ülkemizin de içinde bulunduğu kuşakta kendini hissettirmeye başladı. Ä°lkokulda öğrendiğimiz şekli ile 4 mevsim vardı. Sonbahar, Kış, Ä°lkbahar, Yaz diye, şiirlerle, şarkılarla öğrendiğimiz ve üçer ay süren o güzel mevsimlerimizin sayısı önce ikiye (kış, yaz) düştü, bu gidişle birâ??e düşeceği bir gerçek olacaktır.. Ä°lişikte sunulan acı ama gerçek olabilecek kurgulanmış anlatımda (sunu), önlemlerin tüketiciler tarafından da alınmaması sonun hızlanmasını sağlayacaktır. Hepimiz; Ailemize, çalışanlarımıza ve çevremizdeki dostlarımıza bu acı gerçeği â??dikkatli olmazsak sonumuz bu olacakâ? şekilde eğiterek öğretmek milli sorumluluğumuz ve görevimiz olmalıdır. Boşa akıtılan her su damlasının peşine düşerek sonun başlangıcını geciktirmek için elimizden geleni yapmalıyız.Kaynaklarımızı çok dengeli kullanmalıyız. Güzel Türkiyeâ??mizin çöl olmaması için herkesi bilinçli düşünmeye ve önlemler konusunda eyleme davet ediyorum. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak en güzel miras olacaktır.
Küresel ısınmayı durdurmak için siz de mi bir şeyler yapmak istiyorsunuz? Ä°şte karbondioksit tasarrufu sağlamak için yapabileceğiniz 10 basit şey:
*Ampulünüzü değiştirin
*Standart akkor ampulünüzü floresan ile değiştirin, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlayın.
*Daha az araba kullanın
*Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her gün 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.
*Geri dönüşüme katkıda bulunun
*Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
*Televizyonunuzu düğmesinden kapatın
*Televizyonları uzaktan kumandadan kapattığınızda yanan kırmızı ışığı kapatarak, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve klimanın toplam harcadığı enerjiye eşdeğer bir enerji tasarrafu sağlayabilirsiniz.
*Lastiklerinizi kontrol edin
*Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu %3 oranında arttıracaktır. *Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.
*Daha az sıcak su kullanın
*Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
*Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının
*Çöpünüzü oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
*Su ısıtıcınızı ayarlayın
*Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
*Bir ağaç dikin
*Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer.
*Çözümün bir parçası olun!