Yalancı HDR, son zamanlarda sık duyduğumuz bir tanımlama. Yalancı HDR; normal yollardan hdr yapılamayan ya da yapılması imkansız olan fotoğrafların tek kareden Tone Mapping ya da highlights shadows kullanılarak detaylarının ortaya çıkarılmış halidir, diyebiliriz. Bunu genellikle Photomatix programı kullanarak ya da Photoshop da Photomatix’in Tone Mapping pluginini kullanarak yaparız.

Photomatix Açıklama 1Photomatix programından anlatmak gerekirse;

File menüsünden raw veya tiff dosyamızı açtıktan sonra fotoğrafımız kullanılabilecek en uç noktalardaki ışık değerlerinde ve biraz da bozulmuş olarak bize gösterilecektir.

Bu aşamadan sonra HDR menüsünden Tone Mapping (Ctrl+T) seçilir ve aşağıdaki ekranla karşılaşılır. Buradaki değerleri istediğimiz görüntüyü alana kadar değiştirerek sonuca ulaşırız. Değerlerin ne anlama geldiğini ve makul değiştirme oranlarını ise yazının devamında bulabilirsiniz.

Strength:
Uygulanacak tone mapping’in şiddetini belirlersiniz, fotoğrafa ve vermek istediğiniz etkiye göre oldukça değişse de şimdiye kadar benim en iyi sonuç aldığım değerler 50~90 arasındaki değerler oldu.

Photomatix Açıklama 2

Color Saturation:
Bildiğimiz renk doygunluğu. Photomatix’in en büyük handikaplarından birisi renkleri yeterince iyi verememesi. Özellikle magentaya (mora) kaçan bir renk bozulması oluyor. Bu yüzden bu kısımdaki ayarı %50 nin üzerine çıkartmayın ve hatta işlemleriniz bitince Photoshop ya da başka bir programla renk düzeltmesi yapın.

Light Smooting:
Işık yumuşatma, fazla ve az ışık alan kısımlardaki faklılığı azaltmaya yönelik bir çalışma, bu kısımdaki değeri 0 ya da 1 olarak kullanın. Aksi takdirde çok acemice yapılmış ve konturlarında halelenmeler olan bir fotoğrafla karşılaşırsınız.

Luminosity:
Parlaklık ayarı; ışığın fazla olduğu bölgelerdeki patlamaları yok etmek için kullanabilirsiniz. Kontrastı hafif azaltsa da etkili olarak kullanılabilir. Yine fotoğrafa ve vermek istediğiniz etkiye göre değişse de genellikle 0 ~ 6 arasındaki değerleri kullanmak iyi olacaktır.

Micro-contrast:
Detayları ortaya çıkartmak amacıyla kullanabilrsiniz. En uç değerler yerine -1, 0, +1 değerlerinde kalmak daha iyi sonuç verir.

Micro-smoothing:
Bu kısımdan yumuşaklığı artırabilirsiniz, pek istenen bir şey değil ama fotoğraftaki gürültüyü (noise veya kumlanma) yoketmek için bir miktar kullanmalısınız. Micro-contrast ta verdiğiniz değerle yakından ilişkili olacaktır. 10~20 arasında iyi sonuç verir, küçüldükçe noise artacaktır, büyüdükçe görüntü yumuşayacaktır.

White Clip ve Black Clip:
Siyah ve beyazın vurgusunu değiştirebilirsiniz, ikisi birbiriyle yakından ilgili olduğundan birlikte ayarlamalısınız. Fotoğrafınızdaki detaylar kaybolmayıncaya kadar yükseltebilirsiniz. Bu tamamen fotoğrafın kendisine özgü birşey olsa da sıfıra yakın değerler fotoğraftaki kontrastı tamamen öldürdüğünden tavsiye etmem.

Settings:
Bu kısımdan yapmış olduğunuz ayarları başka bir fotoğrafta kullanmak üzere kaydedebilir, varsayılan ayarlar dönebilir, daha kullandığınız ve kaydettiğiniz ayarları yükleyebilirsiniz.

Preview size:
İşlemlerinizi yaparken her ayarlamanızın fotoğraf üzerindeki etkisi sağ kısımda size gösterilir, bu kısımdaki fotoğrafın boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz. Detayları görmek adına monitörün izin verdiği en yüksek boyutu seçmek iyi olacaktır.

Method:
Biz şimdiye kadar Detail Enhancer (Detay Geliştirici) metodunu kullanarak çalıştık. Buradan başka bir metod olan Tone compressor (Tone Sıkıştırıcı) seçilerek kullanılabilir. Fakat bu metodun pek başarılı olduğu söyleyemem. Belki iki ayrı yöntemle iki adet fotoğraf oluşturup, photohopta farklı katmanlar kullanılarak geçiş yapılırsa değişik bir sonuç elde edilebilir.

Output depth:
Bu kısımda eğer oluşan fotoğrafı hemen kullanacaksanız 8-bit seçin ve sonra da jpeg olarak kaydedin. Fakat üzerinde başka işlemler de yapılacaksa ki bence yapılmalı 16-bit seçerek tiff olarak kaydedin.

<Ok> dedikten sonra bir kaç dakikalık bir işlem ile tüm ayarlarınız fotoğraf üzerinde uygulanır ve bulunduğunuz ekran kapanarak ilk ekrana dönersiniz fakat burada yeni bir fotoğrafla karşılaşırsınız. Fotoğrafı file menüsünden kaydedebileceğiniz gibi, Utilities menüsünün altındaki bazı araçları kulllanarak (kırpma, döndürme vs.) işleyebilirsiniz.

Önceki ve sonraki fotoğraflar;

Yalancı HDR uygulanmamış

Yalancı HDR uygulanmış