Fotoğrafta yeni olanlar genellikle kit lens dediğimiz standart objektif kullanarak fotoğraf çekmeye başlarlar. Fakat bir süre sonra istedikleri fotoğrafları çekemediklerini düşünerek tele objektif satın alırlar. Daha sonraları bazıları istediklerinin bu olmadığını, daha geniş bir açıya ihtiyaç duyduklarını düşünerek geniş açıya geçmeye karar verirler. Geniş açının tadını alanlar daha da geniş açı için arayışa geçerler. Ya da uyduruyorum, bana o şekilde olmuştu…
Ultra geniş açı arayışında olanların, APS-C (1) sensörlü makineleri için en sık başvurudukları çözüm bir Sigma 10-20mm (2) almaktır. Diğer çözümler ise aşağıdaki gibi uzayıp gidiyor; hem kalite hem de aralık olarak oldukça fazla modelin olduğu bu bölge de seçim yapmak genellikle zor oluyor.
- Sigma 10-20mm f/4-5.6 $480
- Sigma 10-20mm f/3.5 $650
- Canon 10-22mm f/3.5-4.5 $770
- Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 $480
- Tokina 11-16 f/2.8 $600
- Nikon 12-24mm f/4 $900
- Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 $860 (3)
- Tokina 12-24mm f/4 $500
Bunların dışında kullanılabilecek değişik alternatifler de mevcut, ayrıca balıkgözü objektifleri de bu sınıfın dışında bıraktım. Söylediğim gibi bu aralıkta çekim yapanların; yani 35mm ye denk gelen odak uzaklığı 18mm ve daha altında isteyenlerin genellikle tercih ettiği objektif Sigma 10-20mm.
Burada Sigma 10-20mm nin nasıl kullanılacağından bahsetmeye çalışsam da genelde ultra geniş açı sınıfında olan tüm objektifler aynı kriterlere uyularak kullanıldığında iyi sonuçlar verecektir.
Sigma 10-20mm nin standartların dışında kendine has bir distorsiyonu var ve bunu düzeltmek çok güç. Bazıları için bu bir güzellik ve tercih meselesi iken, bazıları için istenmeyen bir özellik ve bir kusur olarak görülüyor. Ben bu distorsiyonu seviyorum ve aynı aralıktaki diğer objektiflere göre Sigma 10-20mm’yi tercih etme nedenlerimden birisi. Fakat eğer ultra geniş açı profesyonel amaçla kullanılacaksa bu objektiften uzak durmak daha akıllıca olacaktır.
Eğer mutlaka en geniş açıda (10mm ye ayarlı iken, yani aslında ~15mm) çekim yapmak durumundaysanız özellikle çok açık diyafram kullanmamalısınız. f/8 e kadar olan diyaframlarda kenar ve köşelerde belirgin bir netlik kaybı yaşarsınız. Bu yüzden f değerini minimum f/5.6 hatta f/8 olarak ayarlamalısınız. Işığın az olduğu durumlarda gerekirse ISO değerini artırın; fakat diyaframı kısmayın. f/5.6 ve f/11 arası değerler kenar ve köşelerde alabileceğiniz en keskin görüntüyü verecektir. f/8 en ideal değerdir.
Sigma 10-20mm ye has olarak distorsiyonun en az olduğu odak uzaklığı 12mm’dir. Eğer distorsiyon ile ilgili şikayetleriniz varsa daha düşük odak uzaklığında çekim yapmayın.
Mutlaka bir ilgi noktanız olsun ve ilgi noktasını (ya da modelinizi) kenarlara bitiştirmeyin. Bence en güzel teknik altın noktaları kullanarak ilgi noktasını yerleştirmek ve kenarlarda boşluk bırakmaktır, sonradan kırma yapmak durumunda kalsanız bile bu şekilde çok az kaybınız olacaktır. Yukarıdaki fotoğrafta mavi ile belirtilen alanlar (daha fazla da boşluk bırakılabilir ama bu modele yada objeye ne kadar yakınlaştığınıza bağlı). Eğer kenarlara bitiştirirseniz kötü bir distorsiyon oluşacak ve kırpma da yapamayacaksınız.
Bir başka husus ise UV filtre kullanımıdır. Bana kalırsa dikkatli kullanıcılar UV filtre kullanmamalı, fakat kullanmak zorunda hissediyorsanız veya biraz dikkatsizseniz, makinayı kullandığınız bölgeler objektife zarar verecek durumda ise o zaman da paraya kıyıp en kaliteli UV filtreyi almak zorundasınız. Yoksa fotoğraf kalitesinden ödün vermek durumunda kalacaksınız. B+W veya Heliopan markaları kullanmanız, mümkün mertebe kaliteden ödün vermemenizi sağlar.
Ultra geniş açı kullanırken oluşan başka bir sıkıntı ise kadraja istenmeyen çok sayıda objenin girmesidir. Bu temelde kullanıcı tecrübesi ile çözülecek bir problem. Fakat başlarda söylenebilecek birşey olarak saklama yöntemini önerebilirim. Saklama (gizleme) yöntemi “bulunduğumuz konumu az çok değiştirerek ilgi dağıtan, istenmeyen objelerin daha genel veya dikkat dağıtmayan objelerin arkasında kalarak görünmesini engellemek” olarak ifade edilebilir. Eğer bu imkan yoksa, çekim sonrasında klonlama yöntemi ile istenmeyen objeler silinebilir ya da kenarlara yakın ise kırpılabilir. (Belgesel fotoğraflarda çekim sonrası işlemlerden mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Ne de olsa amaç belgelemek.)
Sigma 10-20mm ye ait teknik ve detaylı incelemeleri görmek isteyenler için;
- dpreview.com – Sigma 10-20mm 1:4-5.6 EX DC HSM review
- photozone.de – Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM – Review
- photozone.de – Sigma EX 10-20mm f/3.5 EX DC HSM – Review
Ultra geniş açı için başka bir tercih ise fisheye (4) objektif kullanmaktır. Uzun bir süre bu şekilde çekim yaptım ve kullandığım objektif Nikon 10.5mm f/2.8 di, kendisini halen severek kullanıyorum. Bu şekilde çalışacaklar için hem bazı avantajlar hem de dezavantajlar sözkonusu olabilir.
Nikon 10.5mm f/2.8 (bhphotovideo.com‘da ~$680) ile çekim yaparken en büyük avantajınız, netleme mesafesinin Sigma 10-20mm ye göre 10cm daha kısa olması ve diyaframın f/2.8 olması. Bu size DOF (5) kontorlü için ekstra kazanım sağlıyor. Fakat görüntüde fazlaca oluşan barrel distortion (dışbükey bozulma) istenmeyebilir ve düzeltilmesi gerekebilir.
Fisheye objektiflerin karakteristiği olan dışbükey bozulma ya da fıçı bükümlmesini düzelmek için Photoshop ve Aperture kullananların ilgileneceği çok güzel ve hızlı bir eklenti mevcut: Fisheye-Hemi Plug-In. Bu eklentiyi kullanarak fisheye ile çekilmiş fotoğrafları, tek tıklamayla rectilinear (düz hatlı, Sigma 10-20mm deki gibi) fotoğraflara dönüştürebiliyoruz. Detaylı bilgi, örnek fotoğraflar veya satın almak ($30 fiyatla satılıyor.) için üreticisi olan imagetrendsinc.com sayfalarına bakabilirsiniz.
Nikon 10.5mm f/2.8 ‘in minimum netleme mesafesi 14cm olarak verimiş, fakat bu mesafe algılayıcı yüzeye olanmesafenin ölçüsü. Yani aslında bu mesafeden lensin kendi uzunluğunu çıkartırsak, nesnelere 3.2cm yaklaşabileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca keskinliği neredeyse her yerde ve her diyaframda aynı olan bu lensi gönül rahatlığı ile f/2.8 de kullanabilirsiniz. Nikkor AF 10.5mm f/2.8 için detaylı teknik incelemelerin olduğu siteleri aşağıda bulabilirsiniz;
(1) Kırpma (crop) faktörlü makina da denir. Açıklayalım; APC (Advanced Photo System) Bildiğimiz klasik film ölçüsünü ifade eder, yani bu ibareyi taşıyan DSLR gövdeler 36×24mm boyutunda bir alıcıya sahiptir, ya da daha sık kullanılan terimle Full Frame’dir. Nikon D700, Nikon D3 veya Canon 5D Mark II gibi. APS-C (Advanced Photo System type-C) ise yukarıda bahsedilen ölçüden daha küçük algılayıcılara sahip makinalar için kullanılır. Dolayısıyla APS-C makinalarla kullanılan objektifler üzerinde yazan odak uzaklığından daha dar bir görüş açısı sunarlar. APS-C gövdelerle kullanılan objektiflerin odak uzaklıkları Nikon için 1.5 ve Canon için 1.6 ile çarpılarak bulunur. Yani aslında Nikon D90 ve Sigma 10-20mm kombinasyonunda kullanılan objektif 15-30mm dir. Başka bir ifadeyle “35mm ye denk gelen odak uzaklığı 15-30mm’dir.” Detaylı bilgi için: Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
(2) Bu aralıkta Sigma’nın iki adet modeli var. İlk çıkan ve en çok kullanılan Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM AF ve sonradan çıkan Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM AF. Bu iki lens arasındaki fark; temelde ikincisi daha açık diyaframlı gibi görünse de tüm f değerlerinde kenarlara doğru keskinlik kaybı önceki modelden daha fazla. Tam tersi olarak merkeze doğru ise keskinliğin önceki modele göre arttığı görülmekte. Odak uzaklığı olarak 10-20mm arasındaki tüm değerler kullanılacaksa yeni versiyon olan f/3.5 tercih edilebilir fakat genellikle ultra geniş açı kullanılacaksa eski model tercih edilmelidir.
(3) Tam künyesi Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX Aspherical DG HSM AF olan objektif şaşırtıcı bir şekilde Full Frame gövdelerde de kullanılabiliyor ve bu durumda 12mm olarak kullanıldığında 122° görüş açısına sahip.
(4) Fisheye (Balıkgözü) Objektifler: Ultra geniş görüş açısına sahip, yarım küresel (hemispherical) fotoğraflar oluşturan objektifler. Oluşan görüntüde kenara yaklaşıldıkça düz çizgiler dışbükey eğrilere dönüşür. Bu sınıfta 180° ve hatta 220° görüş açısına sahip olan objektifler vardır. Fisheye objektiflerin iki türü bulunur; (a) Circular Fisheye: Tam bir daire şeklinde yuvarlak görüntü oluşturur. (b) Full-frame fisheye: Görüntü tam kadraja yayılır. Nikkon AF 10.5mm full-frame fisheye türündendir.
(5) DOF (Depth of field): Alan derinliği: Netlenen objenin önünde ve arkasındaki bir alan da netleme sınırları içerisinde kalır. Bu alan netleme mesafesine, diyaframa, odak uzaklığına bağlı olarak değişir. Bu alana net alan derinliği ya da netlik derinliği denir.
hakkı bey ben lensin kalitesi dışında mm farkını merak ediyorum. yani 24mm ile 12mm kıyaslanırsa nasıl bir sonuç çıkar? 12mm gerçekten doğa fotoğrafçılığı için olması gereken açı mıdır yoksa 24mm de aynı işlevi görür mü?
cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Buradaki yazı işinize yarayacaktır: https://www.hakkiceylan.com/objektif-secimi-yaparken-nelere-dikkat-etmeliyiz
iyi günler Hakkı Bey,
üşünmeden verdiğiniz her cevap için çok teşekkür ederim.
şimdi sizden geniş açılara hakim biri olarak şunu öğrenmek istiyorum: ben sony nex için zeiss 24mm f1.8 lens almayı düşünüyordum fakat zeiss bahar 2013’te (muhtemelen nisan ayı) 12mm f2.8 in satışını yapacağını duyurdu. lensi manzara fotoğrafçılığı için düşünüyorum. bu durumda kesinlikle şunu almalısınız diyebileceğiniz lens hangisi olurdu?. yani12mm de daha iyi sonuç almam mümkün olur mu? bu kadar geniş açı kullanmadığım için kararsızım.
Yeni çıkacak bir objektifi alma kararı vermek güç tabii. Kişisel olarak kötü olacağını düşünmüyorum, zaten çok fazla da alternatifiniz yok anladığım kadarıyla. Ama yine de almadan önce test sonuçlarına bakmakta fayda var.
Hakkı bey daha önce sorduğum soruya cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Cevap olarak bana sigma 10 mm + canon gövde veya nikon 10.5 mm+ nikon gövde demiştiniz sanaltur çalışması için. Benim asıl sorunum kullanacağım Lensin keskinliği. Bir sıralama yapacak olsak nikon 10.5 mm, sigma 10 mm veya yine bi balıkgözü lens olan tokina 10-17 mm ve pentax 10-17 mm hangisi ilk sırada gelir sizce. Önce lens seçimi yapmam gerekiyor gövdeyi seçeceğim lense göre almayı düşünüyorum. İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.
Diyaframı kıstıktan sonra hiçbirinde keskinlikle ilgili pek sorun yaşamazsınız, fakat Nikon 10.5mm hepsinde daha keskindir.
Yaklaşık iki yıldır 550d kullanıyorum. Ve artık FF makineye geçmek istiyorum ve FF hiç kullanmadım daha önce. Sizce FF gövdeye geçmelimiyim? Bu benim çalışmalarımda daha başarılı sonuçlar almamı sağlar mı ? Ve geçeceksem eğer, benim aklımda Mark2 var ama siz hangi FF makineyi önerirsiniz?
Öncelikle ne amaçla ne tip fotoğraflar çektiğinizi bilmiyorum. Fakat FX gövdeye geçmekle elbetteki daha kaliteli sonuçlar alabilirsiniz, ama almayabilirsiniz de. Bu size bağlı. FX gövdeye geçmekle büyük sensörün size kazandıracağı daha detaylı görüntüler, daha az noise ve daha sığ alan derinliği. FX gövde olarak 5D Mak3 ya da Canon 6D önerebilirim, daha uygun fiyatlı bulabilirseniz tabiki 5D Mark2 de olabilir, fakat kullanacağınız objektifler de uygun olmalıdır.
Üstadım, 6D ile 5D Mark2 fiyatları hemen hemen aynı.. Hangisini tercih etmeliyim ve kullanım kolaylığıda önemli benim için ? 550d den sonra geçiş yapınca soğumak istemiyorum makineden
Cano 5D Mark II artık üretilmeyecek, yolunuza 6D ile devam edebilirsiniz. Birçok yönden daha gelişmiş ve ek özellikler eklenmiş bir gövde. GPS ve WiFi, iso başarımı vs..
Merhaba üstad ;
550d makinem var. Geniş açı ve zoom çekimler yapmak istiyorum ve bunun için objektif bakıyorum. Her seferinde crop faktörü karşıma problem olarak çıkıyor. Lens yatırımı yapmak yerine öncelikle makineyi mi değiştirmeyi uygun görürsünüz ? Fikriniz nedir ?
Ya da makine yerine lens alın diyorsanız, tokina 11-16mm zoom konusunda da yeteri kadar tatmin edebilir mi ? Öneriniz nedir üstadım..
Krop faktörün problem olması söz konusu değil. zaten piyasaya çıkan ürünlerin büyük bir kısmı bu makineler için çıkıyor. Tokina 11-16mm de bunlardan biri ve kesinlikle yeterli bir objektif.
Hakkı bey, kendimce amatör olarak sanaltur çalışmaları yapıyorum. Şu anda makina ve lens alma aşamasındayım. Benim sormak istediğim şey hangi balıkgözü lensi hangi gövdede kullanarak en keskin görüntüyü alabilrim. Seçeneklerim ise;
-nikon gövde (d90-d3000 vs) ve nikon 10.5 mm lens veya tokina 10-17 mm
-canon gövde (eos 5xx veya x0d) tokina 10-17 mm veya sigma 10 mm
veya sizin önerdiğiniz gövde-lens kombinasyonu var mıdır? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim
ultra geniş açı ile sanaltur yapamazsınız, Balıkgözü objektif gerekir. Her iki seçim de gayet iyi.. Canon 600D ve Sigma 10mm veya Nikon d5000 ve Nikon 10.5 olabilir mesela..
İyi günler biz özel bir çalışma için ledler ile aydınlatılan kapalı ortamda 35 cm ve 20 cm mesafeden yüzün tamamının net olarak çekilebileceği lensleri araştırıyoruz. Canon 1100 D fotoğraf makinası için hangi objektifleri satın almalıyız. Yardımcı olursanız çok seviniriz. Şimdiden teşekkürler.
Bu mesafeden yüzün tamamını net olarak çekebilmek için ultra geniş açı kullanmalısınız. Fakat bu fotoğrafta istenmeyen bozulmalara yol açacaktır. O yüzden çekim mesafesini artırmalısınız ve bozulma olmaması için 35mm odak uzunluğu veya daha büyük bir objektif kullanmalısınız.
Ben çok fazla acemiyim bunu belirterek başlayım şu an elimde bir 650 d var ve ben onunla güzel manzara fotoğrafları çekmek istiyorum nasıl bir lens alıp, ne tür ayarlamalar yapmalıyım teşekkürler
bunun kolay bir cevabı yok, daha fazla okumalı ve çalışmalısınız sanırım.
merhabalar hakkı bey ben dügün nişan dış mekan portre fotoğraflar çekiyorum .lens almak istiyorum ama kararsızım . tamron 17-50 f/2.8 mu yoksa sigma 17-70 f2.8/4 mü daha iyi olur . ben tamron istiyorum şayet çok temiz ikinci el sigma buldum karar veremedim bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.birde tamronun vc siz olanı daha iyi diyolar doğrumu formları okuyorum araştırıyorum ama birtürlü işin içinden çıkamadım herkes bişey söylüyor çünkü bana bilgi verirseniz çok sevinicrm hoşçakalın :)
Tamron 17-50mm oldukça iyi sonuçalr veriyor, evet VC siz olan biraz daha keskin. Ama Tamron 17-50mm biraz yavaş netliyor ve gürültülü. Eğer sorun değil derseniz sonuçları gerçekten harika.
Merhaba hakkı bey ben öncelikle bir takipcinizim bundan tam bir ay önce nikon d4 aldık yanında bir tanede 24 mm tilt shift lens aldık amacımız dış bina cekim aynı zamanda otel iç ve dış cekimleri ama bir türlü beceremedik bize elimizdekilerin yeterli olup olmadığını ve ayrıca bir tane lens önermenizi isteriz
Barış Bey elinizdekiler gayet yeterli görünüyor, fakat yeterince geniş açı sunmadığını düşünüyorsanız Nikon tarafında daha geniş bir tilt-shift yok bildiğim kadarıyla. Eğer iç mekan çekimi yapıyorsanız aydınlatma da oldukça önemli olacaktır. Zor bir kulvar, kolay gelsin.
Slm hakki bey..
Verdiginiz bilgiler icin tsk ederim.Bir konu hakkinda bilgi almak istiyorum.nikon d5000 makina kullaniyorum,kisa mesafede genis acili resim cekebilmek icin hangi lensi onerirsiniz,ornek olarak kucuk bir mutfak veya banyo ,salon..makinada standart lens var D5000 uyumlu o en genis acili hangi lensleri tavsiye edersiniz,tesekkur ederim…
Faruk Bey yukarıdaki yazıda zaten altenatiflerizi sıralamıştım.
hocam merhabalar nikon d40x makinem ile doğa ve kapalı alan çalışmalarında kullanmak üzere lens araştırıyorum şu aşamada Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC ASP HSM IF Lens bana mantıklı geliyor ama sizinde görüşlerinizi almak istedim.Bu arada fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapmıyorum.önerilerinizi bekliyorum
Gayet mantıklı bir seçim.
merhabalar hakkı bey:
benim fotoğrafçılık yaşım çok küçük. compakt makineden nikon 7000 ‘e geçtim.50 mm f1,8 lensim var.kit lensi yerine sigma 17- 70 f2,8 -4 os hsm macro lens i tavsiye ettiler .bunu ne tür fotoğraflarda kullanabilirim. ilginiz için teşekkür eder hayırlı günler dilerim.
Genel amaçlı bir objektif, özel amaçlar (makro, balıkgözü, teleobjektif) haricinde kalan her türlü çekimde kullanabilirsiniz,
Öncelikle bilgileriniz banada yararlı oldu ama genede sormak istedim,makinem canon 450d geniş açı almak istiyorum;uzun pozlamalar,insan fotoğrafları çekmek istiyorum,fotoğraflarda netlik benim için önemli,sigma 10 20,canon 10 22 ve tokina 11 16 düşündüğüm lensler,siz hangisini tavsiye edersiniz?
Keskinlik sırasına sokarsak tokina, canon ve sigma.. Tokina 11-16 alabilirsiniz.
Merhabalar hakkı bey .Öncelikle verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için teşekkür ederim,benim makinem nikon d51oo üzerinde 18-55 kitlensle aldım daha sonrada sigma 70-300 4.5.6 aldım fakat çektiğim fotoğraflarda netlik kaybı çok nikon 18-200 vrıı almayı düşünüyorum bu lens hem geniş açıda hemde zoom da beni memnun edermi sigma 70 -300 ü değiştirmeme değermi .Görüşleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim…
Pek bir değişiklik hissetmeyeceksiniz, şurayı okudunuz mu? UV filtre nedir? Satın almak zorunda mısınız? Ayrıca yüksek perde hızlarında çekim yapmanızı öneririm 1/500, 1/1000 gibi.
selam hocam ; kurumsal bir firmada bilgi işlemde çalışıyorum ve yönetimimiz internet sayfasında yayınlamak için sanaltur istiyorlar çok fazla çekim yapılacağından ve diğer zamanlarda da fotoğraf makinesi lazım olacağından satın almaya karar verdik. bütçemiz 3 ile 5 bin tl arasında ve bir arkadaşım nikon D90 önerdi benim şimdiye kadar hiç tecrübem olmadığından balıkgöz çekim için ayrı bir objaktifin gerektiğini anca öğrendim. sizden ricam nikon d90 uyumlu balıkgöz çekim yapabilecek bir objektif tavsiye edermisiniz
Nikon 10.5mm alabilirsiniz. Sanaltur için bu objektifi çok kullandım.
Hakkı Bey, Canon 600D sahibiyim ve genel kullanım için fiyat aralığı aynı olan;
sigma 10-20mm ,
canon 10-22mm ,
Tokina 11-16mm ya da
canon 17-40mm seçeneklerinden hangisini tavsiye edersiniz..
Teşekkürler
17-40 sizin kullandığınız gövde de ultra geniş açı sayılmayacaktır, 17×1.6 yaklaşık 27mm ye denk geliyor. Tokina 11-16mm iyi bir seçim olur.
Hocam oncelikle saygilar,
Nikon d7000 kullanicisiyim elimde 40mm mikro + tamron 70-300 vc ve orjinal 18-105 kit lens var.Manzara cekimi yapiyorum genelde uzun pozlama ve bir genis aci lens istiyorum keskinlik benim icin cok onemli ama ogrenci oldugumdan dolayi butce, biraz kisitli.Her hangi bir lens oneriniz var mi? Samyang 14mm f2.8 modeliyle ilgili kafamda cok soru isareti var veya farkli bir tavsiyeniz varsa cok sevinirim.Ayrica tamron 17-50 gibi bir lens alirsam elimde 18-105 varken gereksiz mi olur?
Saygilarimla…
Öncelikle Tamron 17-50mm nin size kazandıracağı yegane şey keskinliktir. Bence ilk etapta Manzara çekimleriniz ve uzun pozlamalarınız için Tokina 11-16 f/2.8 almalısınız, yanına bir de ND filtre ile harikalar yaratacağınıza eminin.
merhaba hakkı bey benim canon 60 d makinem var geniş açı bir objektif almak istiyorum acaba yardımcı olur musunuz hangi lensi tavsiye edersiniz acaba?
Canon 10-22mm alabilirsiniz.
Üstat, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.
18-55mm kit lensli bir dslr için 50mm 1.8f objektif almak ne kadar mantıklıdır? Ustasından teknik bilgi almak için soruyorum. Sormaktaki maksat, 1.6 crop faktörlü makina için 55mm le 50mm yaklaşık değerler fakat f değeri önemli burda sanırım. Çünkü kit lens 3.5 iken bu 1.8 f değerine sahip. Şimdiden teşekkürler..
Not: Nepal’de Tibet’te bizim için de gez, yediğin içtiğin senin olsun, gezdiğin gördüğün yerleri bize anlat :))
f değeri elbetteki önemli, sadece açık diyafram değil aynı zamanda prime objektiflerdeki keskinlik farkı da cabası. Kesinlikle değer.
merhaba, sitenizi ve yazılarınızı zevkle takip ediyorum, emeğinize sağlık..sizden ricam, benim makinam canon g12 ve amatör bir fotoğraf meraklısıyım, canon g12’ye uygun geniş açılı ve zoom özellikli hangi lensler ve kitler vardır tavsiye edebileceğiniz? sık sık seyahatlerim olmakta ve geniş açılı ve zoom özellikli bir lense çok ihtiyacım var. cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..
Canon G12 objektifi değişebilen DSLR bir gövde değildir, kompakt sınıfta bir makinadır.
İyi günler ben restorasyon işiyle ugraşıyorum restere edilecek binaların çizimlerini yapıp resimlerini çekmem lazım bunun içi nikon d3100 fotograf makinası aldım ama onunla odanın içindeyken karşımdaki duvarı dahi çok zor çekiyorum bazen onuda çekemiyorum üzerindeki lenste 18-55 yazıyo bana ne tavsiye edersiniz acaba benim bir odanın içindeyken daha geniş yüzeyler çekmem lazım işim geregi yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Nikon için üretilen Sigma 10-20mm f/4-5.6D EX DC objektifi işinizi görecektir.
Hakkı Bey Merhaba:
Sigma 10-20 f3,5 ile sigma 10-20 f4,5-6 arasında tercih yapmam gerekirse, ilerleyen zamanlarda FF bir makine alsam, f3,5 i kullanabileceğimi, f4,5-6’yı ise kullanamayacağımı, kimi kaynaklardan okudum, bu ne denli doğru, bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Saygılarımla
Malesef yanlış bilgi, ikisini de kullanamazsınız.
hocam merhabalar.benim de sizden ögrenmek istediğim şu. nikon d 200 kullanıcısıyım.18 200 xr diII tamron objektifim var.ama fotograflarda bir türlü istediğim keskinliği netliği yakalayamıyorum.çekimleri genelde 50 f 14 320 isoda yapıyorum ama istediğim kadar net fotograflar olmuyor … ne yapmam gerekir.önerileriniz nedir???
Her objektifin en keskin olduğu, potansiyelini en iyi ortaya koyduğu bir diyafram değeri vardır. Bu genellikle en açıktan bir iki poz sonrasıdır. Sizin objektifiniz için bu değerler f/5.6 ve f/8 değerleri. Bunları Objektifin MTF grafiklerine bakarak bulabiliyoruz. Ek olarak eğer UV filtre kullanıyorsanız önündeki UV filtreyi çıkartarak çekim yapın ve iso değerinizi 200 veya 100 e getirin. Ayrıca 50 olarak yazdığınız değer t yani çekim süresi ise bu değer yüksek bir değer gibi duruyor. Bu süre içinde titreşimden etkilenmiş te olabilir. Şöyle bir çekim yapabilirsiniz. Gündüz dışarıda, UV filtreyi çıkartın, çekim modunu “A” ya getirin, isoyu 200 e ayarlayın, diyaframı da f/8 olarak ayarlayın, bol ışıklı bir kadraj çekin, muhtemelen t değeri 1/500 den daha hızlı olacaktır. Çektiğiniz bu fotoğrafı %100 olarak inceleyin.
Öncelikle merhaba, Nikon d90 kullanıcısıyım. Sigma 10-20mm f 3.5 lens almak istiyorum sorum şu, bu lensi ileride full frame bir bodye geçtiğim zaman da sorunsuz bir şekılde kullanabılecekmıyım. Teşekkürler..
Hayır malesef kullanamayacaksınız, Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
Merhabalar yazılarınızı büyük bir zevkle okuyup müthiş derecede faydalandığımı belirtmek isterim.
Nikon d90 makina 10-20 sigma 18-200 nikon len kullanıyorum öncelikle;
daha çok manzara resmi ve insan konulu resimler çekmekteyim makina mı değiştirmek istiyorum birde marko bir lens ( böcek ve karınca resimleri ) önerebilirseniz sevinirim.
Hayırlı çalışmalar … TEŞEKKÜRLER
Gerçi siz ilk kez almayacaksınız ama bu yazıyı okuyabilirsiniz; İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat!
Merhaba Hakkı Bey,
Ben de bu sıralar bir UWA lens alacağım ve temelde 4 model arasında gidip geliyorum. Daha çok dar iç mekan çekimlerinde kullanmak üzere düşünüyorum. Elimde Tamron 17-50 var ancak bazı noktalarda yeterli olmuyor. Bu yüzden Sigma 10-20mm F/3.5, yine aynı modelin F/4-5.6 olanı var, Tamron 10-24mm ve Tokina 11-16mm arasında bir tercih yapacağım. Şu an Sigma ‘nın F/3.5 olanına yakınım. Genel olarak odayı ve bir hayli küçük olan banyoları komple kadraja sığdıracağım. Siz hangisini tavsiye edersiniz ? Şimdiden çok teşekkürler…
Benim tercihim Tokina 11-16mm olurdu. Alternatif yöntem ise balıkgözü objektifle çekim yapıp sonra düzeltme yapmak.
Merhaba HAKKI bey bana bi konuda yardımcı olursanız sevinirim.fooraf çekmeyi çok severim iyi bir makina almak istiyorum fakat iki makina arasında kaldım biri FUJİFİLM HS-25 veya nikon D 3100 bu iki makina tam profesiyonelmi yoksa yarımı siz olsanız hangisini alırdınız.simdiden tesekurler
Her ikisi de amatör makinalardır, Umarım bu yazı işinize yarar: İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat!
Merhaba Hakkı Hocam. Sanal Tur çekimleri için makina ve objektif önerilerinizi dikkate alarak sipariş ettim. Sanal Tur çekimi için tripot ve özel kafalık olarak ne önerirsiniz. Bütçelere göre birkaç seçenek sunarsanız sevinirim.
Nodal Ninja’nın ürünleri hem kullanışlı hem de ekonomik. Manfrotto’nun da var ama benim tecrübem olmadı.
Hakkı Bey, çalışmalarınız ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim, geniş açı lense ihtiyacım var, öğrenciyim ve sokak-belgesel fotoğrafçılığını seviyorum, ayırdığım bütçe de sınırlı, bu konuyu bir süredir takıp edıyorum ve tam olarak da karar verebilmiş değilim iki lens arasında kaldım da denilebilir, makinen 550d, benim için önemli olan sonuçtaki keskinlik ve doygunluk, distortion sorun değil aksine hoşlanmaktayım. varsa tavsiyeniz onuda merak etmekteyim, şimdiden çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar, saygılar…
1-) Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX Geniş Açı Zoom Lens
2-) Sigma10-20mm f/3.5 EX DC HSM Geniş Açı Lens
Tokina 11-16mm daha keskin onu tercih edebilirsiniz. Ama Sigma’nın da kendine has bir distorsiyonu var. Sadece keskinliğe göre karar vermek gerekirse Tokina biraz daha iyidir.
Merhaba..
Yararlı bilgiler için teşekkürler. yakın zamanda Sigma 10-20mm f/4-5.6 lens aldım. Kenarlardaki bükülmeleri hesaba katmazsak işimi gayet iyi görüyor. Bu lensle klasik tripot kafası kullanarak sanal tur denemeleri de yaptım. 6 kare ile 360 derece rahat alınabiliyor Sonuç gayet iyi ancak tahmin edeceğiniz dikey olarak 180 dereceyi almak mümkün değil. Bu yüzden sigma 4.5 arayışına girdim.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-sigma-ex-4-5mm-12-8-dc-hsm-canon-uyumlu-balik-gozu-lens-87983351/detay/
2. el olarak bu lensle ilgilenmeye başladım ancak lens şu anda satışta olan lensten farklı görünüyor
http://www.bhphotovideo.com/c/product/535757-USA/Sigma_486_101_4_5mm_f_2_8_EX_DC.html
bu lenslerin farkı nedir acaba biliyormusunuz ve önerirmisiniz..
teşekkürler
Zafer Doğan
Herhangi bir farklılığı yok, bildiğim kadarıyla ikisi de aynı ürün.
Hocam Merhaba;
Ajans olarak panoramik çekimlerin başlangıç aşamasındayız. Ekipmanlarımızı tamamlama çalışırken tripod ve head den sonra sıra objektife geldi.
Nikon D40X gövde ve 18-55 mm lens ile yapılmış panorama çalışması;
http://www.teknografi.net/demo/panorama/
budur. Fakat dar alanda oldukça fazla sıkıntı çekmekteyiz bunun için
zaten Sigma 4.5mm f/2.8 fisheye ürününü önerdiğinizi okudum fakat ebay de ve internette araştırma yaparken şöyle bir ürüne denk geldim
http://urun.gittigidiyor.com/fotograf-kamera/0-25x-balikgozu-fisheye-makro-lens-converter-57752087
Bu ürün hem makro hemde balıkgözünü sağladığını iddia ediyor kullanma şansınız oldu mu bilmiyorum, panoramik çekimlerde bu aparat işimizi görür mü balıkgözü objektifin neredeyse 10 da biri fiyatına. O objektiflerin sağladığının ne kadarını sağlar.
Mahmut Bey bu tür ürünler görüntü kalitesini oldukça kötü etkiliyor, hiç tavsiye etmem. Onun yerine eski tip manual balık gözlerinden birini alabilirsiniz. Onlardaki mercek kalitesi oldukça iyidir, tek yapmanız gereken manual netleme ve diyafram ayarlaması yapmak, ki bu da problem olmayacaktır kanaatindeyim. Örneğin Peleng 8mm f/3.5 Fisheye gibi..
İlgi, alakanız ve emeğinizden dolayı teşekkür eder alanınızdaki doluluğunuzdan ve yaklaşımınızdan dolayı saygılarımı sunarım.
Hakkı Bey merhabalar,
D7000 ile eos 7d arasında kaldım ilk dslr makınem olacak ancak uzun süre kullanmak istiyorum bir de bırkac lens onerısı aldım genel kullanım için ama sizin de bu makıneler için lens önerilerinizi beklıyorum.Gönül isterdi ki markII veya d700 alabıleym,şimdiden tesekkurler
Her ikisi de krop çarpanlı gövdeler içinde oldukça iyi bir yere sahipler. Her ikisini de gönül rahatlığı ile alıp kullanabilirsiniz. Canon için her ikisi için de genel kullanım amacıyla 18-105mm kullanmanızda sakınca yok. Ama genel kullanım için gerçeketen iyi birşeyler istiyorsanız Nikon için Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S DX. Canon için ise genel kullanım amacıyla Canon EF 17-40mm f/4L alabilirsiniz.
Hakkı bey selamlar.
Canon EOS 550D makinamın Canon EF-S 18-200 lensi var. Mimari çekimler yapıyorum. İç ve dış mekan çekimleri yaparken görüş açısı yetersiz kalıyor. Daha geniş açılı bir lense ihtiyacım var. Amacım mümkün olduğunca geniş bir alan çekmek. Bu makine için hangi lensi önerirsiniz. Sizce balıkgözü lensmi almalıyım, yoksa “Canon 10-22mm f/3.5-4.5” lens işimi görürmü? Çekim alanları arasında çok fark varmıdır.
Saygılar,
Balıkgözü kullanımı zor bir objektif, her yerde kullanma şansınız yok, çektiğiniz fotoğrafları bazen düzeltmek zorunda kalacaksınız vs. Bence Canon 10-22mm çok daha iyi olacaktır.
Hakkı Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. Sanal tur için derece ayarlı bir kafalık kullanmak gerektiğini biliyorum. Bana kafalık için orta bütçeli bir kafalık önerebilirmisiniz. Ve değerli önerileriniz varsa çok sevinirim.
Merhaba Hakkı Hocam. Ben Sanal Tur çekimleri yapmak istiyorum. Bütçem biraz kısıtlı acaba nikon d3100 ve sigma 4.5mm 2.8 ex dc fisheye işimi görürmü. Bu işten para kazanmam ve güzel sonuçlar için yeterli bir tercihmidir. Birde Fisheye seçiminde sigma 4.5mm mi yoksa 10mm mi daha iyi sonuç verir.
Yapacağınız iş için kesinlikle yeterli, sigma 4.5mm işinizi tamamen görecektir. Fakat sanaltur için ek olarak özel bir kafaya ve çektiğinizi fotoğrafları işleyeceğiniz programlara sahip olmalısınız..
Merhaba Hakkı bey,
Durumumu şöyle özetleyim: Rasim öğretmeniyim fakat fotoğrafa ciddi anlamda ilgim var.Fakat geçen zaman diliminde bütçe ve zaman olsun uygun zamanım yeni oldu.Doğum ve dış mekan çekimleri üzerinde de kendimi geliştirmek istiyorum.Bunu meslek olarak ta devam ettirmek istiyorum.Almayı düşündüğüm makine D7000 yanında 50mm.1.4 G lens düşünüyorum.Kafamda ki soru işareti kit lens acaba yeterli olur mu?Onun yerine önerebileceğiniz bir lens var mı?Tabii ki diğer kit lens ile fiyat aralığı fazla olmamalı çünkü bütçemi fazlası ile zorlamış durumdayım.Kafamda çorba oldu,malum bu işe yeni girmekte olan ve henüz tecrübesi olmayan biri olarak yardımınıza muhtacım.İlginiz için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba, öncelik tercih ettiğiniz objektif kesinlikle doğru fakat yeterli değil. Özellikle iç mekanda yapılan çekimlerde yeterince geniş bakış açısı sunmayacaktır. Ek olarak başka bir objektif almanız kaçınılmaz. Ekonomik olması açısından Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD veya Sigma AF 17-70mm f/2.8-4 DC HSM OS Macro tercih edebilirsiniz.
Ek Not; Nikon 50mm f/1.4 G almak yerine Nikon 50mm f/1.8 D alırsanız fotoğraflarınızda belirgin bir fark olmayacak ve aradaki fiyat farkını ($300) diğer objektife yatırabilirsiniz.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim bir konu daha kafama takıldı Kit lens 18-105 yerine 18-200 alsam daha mı iyi olur karar veremedim.İlginiz için teşekkür ederim.
Merhaba Hakkı Bey,
bir geniş açı hastası olarak canon makineme sigma 10-20 aldım fakat hayalkırıklığına uğradım çünkü jilet keskinliğinde,net,pırıl pırıl fotoğrafları bir türlü çekemiyorum.kusur bende mi acaba,nerede hata yapıyorum diyeceğim ama tamron 70-300 le elde çektiğim fotoğraflar gayet net sonuçlar veriyor.sizce sebep ne olabilir?lensden kaynaklanan bir şey olabilir mi?hata bendeyse nerede yanlış yapıyorum?ne tavsiye edersiniz?otofokusu yanlış mı kullanıyorum acaba?
Merhaba, Sigma 10-20 kenarlara doğru gidildikçe netsizlik sorunu olabilir bunun için diyaframı biraz daha kısmanız gerekecektir. UV filtre kullanıyor musunuz? Eğer kaliteli bir UV değilse problem olabilir ve netliği etkiler. Çıkartıp deneyin..
Merhabalar Hakkı Bey sitenizle daha yeni tanistim,cok istifade ediyorum.bir haftadir cevabini bir turlu bulamadigim sorumun net cevabi belki sizde vardir.issiz kaldim gecimimi teymin icin 360 panoroma sanal tur ogrenmeye karar verdim.butcemi zorlayarak nikon d7000 makina alabildim.ama bir turlu makul fiyata hangi ozelliklerde genis acili yada balikgozu lens almaliyim.hangi araliklarda olmali mm leri.birlesrirmesi kolay olmasi acisindan.lutfen yardim. yurt disinda yasiyorum.turkcem fakir kusuru hos gorun.
Cemil Bey merhaba, sanal tur için kullanılacak panoramaları sadece balıkgözü objektifler ile yapabilirsiniz, geniş açı kullanamazsınız. Ben Nikon D300 kullanırken objektif olarak Nikon 10.5mm fisheye (rectengular fisheye) kullanıyordum, oldukça başarılı ve keskin bir objektif, bunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer daha az fotoğraf ile panorama yapmak isterseniz circular fisheye denen ve tam daire şeklinde 180° lik görüş açısı sunan objektiflere yönelmeniz gerekir. Sizinki gibi DX gövdeler için Sigma’nın çok iyi bir ürünü var; Sigma 4.5mm f/2.8 fisheye.
İyi günler hocam .. Bende d300+sigma 10-20mm var .. d300ü satıp d80&d60&d40 alıp kalan paraylada 10.5mm almak kullanmak istiyorum .. sizce ne yapmalıyım ..
Bence yapmayın, sonra ağlarsınız D300 kullandıktan sonra diğer makinalar sizi tatmin etmeyecektir. Bu şekilde devam etmek daha iyi.
çok saoolunnn
Merhabalar Hakkı Bey öncelikle böyle faydalı bir site için size teşekkür ederim. 360 Sanal Tur yapmak istiyorum. İnternetten biraz araştırdım ancak sizin gibi bir profosyenelin bilgisine başvurmak gerektiğini düşünüyorum. Siteniz de bu konuyla ilgili bir makale göremedim. Bu konu hakkında bir yazı yazarsanız bana ve merak eden kişilere çok faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkürler.
Hakkı bey çok açıklayıcı bir yazı yazmışsınız teşekkürler, d90 makinama geniş açı düşünüyorum öğrenciyim sigma 10-20 düşünüyorum 18-55 ve 50mm objektiflerim var fikir verirseniz sevinirim
Ultra geniş açı seçeneği olarak iyi bir tercih olacaktır.
Merhabalar;
Öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Yukarıdaki yazınızda objektifler arasına Nikon 10-24mm f3.5-4.5G yazmamışsınız.
Beğenmediğiniz için mi yoksa sıradan bir lens olduğu için mi?
Merakımın nedeni tam sipariş vermek üzereyken ve kılı kırk yararken sizin sıralamada göremeyince acaba hata mı yapıyorum dedim.
Görüşlerinizi esirgemezsiniz umarım.
Saygılar;
Yazmama sebebim her ikisi de değil, sadece atlamışım.. Dx gövde için özel olarak üretilen bu objektif rakiplerine göre daha iyi sonuç vermesine karşın fiyat olarak pek avantajlı sayılmaz..
yorumlarınız için teşekkürler.geniş açıyı en dogru kullanmak için nelere dikkat edilmelidir
https://www.hakkiceylan.com/dslr-ve-ultra-genis-aci-kullanimi
Yardımcı olan bu açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Bir çok kişinin faydalandığı bu hususları genişleterek devam etmenizi ve örnek karelerinizide bekliyorum.
Neredeyse tüm fotoğraflarıma bakabilirsiniz. En son buraya yüklediklerime mesela http://500px.com/HakkiCeylan
çok teşekkürler yararlı bi yazı olmuş emeğinize sağlık.
Hocam ekipmanlar konusunda bu denli açık yorumlar bulmak çok zor. Bizim için büyük değere sahip olan tecrübelerinizi paylaştığınız için artık daha bilinçli çekim yapacağız.
Varlığınıza teşekkürlerimle…
merhaba hakkı bey yardımınıza ihtiyacım var . DSLR ile ilgili alakası olan herkese soruyorum doğru karar için .. 3 makine arasında karar veremiyorum .. canon 500D,nikon D5000,nikon D80 .. Günlük kareler, gece çekimi ,doğa , akarsu ve deniz ,duran bir hayvan resmi çekmek istediklerim bunlar ve objektif öneriniz nedir bu çekimlerde elinde şu objektifler olsa yeter dediğiniz önerileriniz.. pozlama ve netlemesi iyi olan iso değeri bu çekimlere yter dediğiniz .. ilk kez dslr kullanıcam fakar akrabamda canon 50D var onunla çekimlerim oldu tabi bu konuda eğitim şart bende kendi açımdan geliştirmek istiyorum bu konuda kendimi boş zamanlarımda okuyorum sizin sitenizide bu şekilde farkettim ve ellerinize sağlık bizleri bilgilerinizle aydınlatmanız güzel .. şimdiden çok tşk ederim yardımlarınız için.. Başarılar tekrardan.. iyi günler
Mehmet Bey herşey ayıracağınız bütçe ile ilgilidir. Bu gövdelerden herhangi birisini alabilirsiniz, sonuç çok değişmeyecektir. Ama yine de sanırım içlerinde en iyi sonucu verecek olan Canon 500D olacak. Objektif seçimi apayrı bir konu, hiç girmeyelim..
güzel konu hakkı bey teşşekkur ederim
Tam da aradığım bilgiler. Canon EOS 50D makinem için Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X almak üzere ultra geniş açı lensler üzerine araştırma yapıyordum. Bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler Hakkı bey çok yardımcı oldunuz.
Saygılarımla,
Ömer ÇİÇEK
Ömer Bey Tokina 11-16mm f/2.8 oldukça keskin ve gazet güzel bir objektif., şimdiden hayırlı olsun. Ben şahsen, Tokina ve Tamron’un ürünlerindeki işçiliği beğenmiyorum, sanki bilerek “biz 3. parti firmayız” şeklinde iş yapıyorlar. Sigma bir nebze daha iyi; fakat orjinal Canon ya da Nikon gibisi yok.