Fotoğrafta yeni olanlar genellikle kit lens dediğimiz standart objektif kullanarak fotoğraf çekmeye başlarlar. Fakat bir süre sonra istedikleri fotoğrafları çekemediklerini düşünerek tele objektif satın alırlar. Daha sonraları bazıları istediklerinin bu olmadığını, daha geniş bir açıya ihtiyaç duyduklarını düşünerek geniş açıya geçmeye karar verirler. Geniş açının tadını alanlar daha da geniş açı için arayışa geçerler. Ya da uyduruyorum, bana o şekilde olmuştu…
Ultra geniş açı arayışında olanların, APS-C (1) sensörlü makineleri için en sık başvurudukları çözüm bir Sigma 10-20mm (2) almaktır. Diğer çözümler ise aşağıdaki gibi uzayıp gidiyor; hem kalite hem de aralık olarak oldukça fazla modelin olduğu bu bölge de seçim yapmak genellikle zor oluyor.
- Sigma 10-20mm f/4-5.6 $480
- Sigma 10-20mm f/3.5 $650
- Canon 10-22mm f/3.5-4.5 $770
- Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 $480
- Tokina 11-16 f/2.8 $600
- Nikon 12-24mm f/4 $900
- Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 $860 (3)
- Tokina 12-24mm f/4 $500
Bunların dışında kullanılabilecek değişik alternatifler de mevcut, ayrıca balıkgözü objektifleri de bu sınıfın dışında bıraktım. Söylediğim gibi bu aralıkta çekim yapanların; yani 35mm ye denk gelen odak uzaklığı 18mm ve daha altında isteyenlerin genellikle tercih ettiği objektif Sigma 10-20mm.
Burada Sigma 10-20mm nin nasıl kullanılacağından bahsetmeye çalışsam da genelde ultra geniş açı sınıfında olan tüm objektifler aynı kriterlere uyularak kullanıldığında iyi sonuçlar verecektir.
Sigma 10-20mm nin standartların dışında kendine has bir distorsiyonu var ve bunu düzeltmek çok güç. Bazıları için bu bir güzellik ve tercih meselesi iken, bazıları için istenmeyen bir özellik ve bir kusur olarak görülüyor. Ben bu distorsiyonu seviyorum ve aynı aralıktaki diğer objektiflere göre Sigma 10-20mm’yi tercih etme nedenlerimden birisi. Fakat eğer ultra geniş açı profesyonel amaçla kullanılacaksa bu objektiften uzak durmak daha akıllıca olacaktır.
Eğer mutlaka en geniş açıda (10mm ye ayarlı iken, yani aslında ~15mm) çekim yapmak durumundaysanız özellikle çok açık diyafram kullanmamalısınız. f/8 e kadar olan diyaframlarda kenar ve köşelerde belirgin bir netlik kaybı yaşarsınız. Bu yüzden f değerini minimum f/5.6 hatta f/8 olarak ayarlamalısınız. Işığın az olduğu durumlarda gerekirse ISO değerini artırın; fakat diyaframı kısmayın. f/5.6 ve f/11 arası değerler kenar ve köşelerde alabileceğiniz en keskin görüntüyü verecektir. f/8 en ideal değerdir.
Sigma 10-20mm ye has olarak distorsiyonun en az olduğu odak uzaklığı 12mm’dir. Eğer distorsiyon ile ilgili şikayetleriniz varsa daha düşük odak uzaklığında çekim yapmayın.
Mutlaka bir ilgi noktanız olsun ve ilgi noktasını (ya da modelinizi) kenarlara bitiştirmeyin. Bence en güzel teknik altın noktaları kullanarak ilgi noktasını yerleştirmek ve kenarlarda boşluk bırakmaktır, sonradan kırma yapmak durumunda kalsanız bile bu şekilde çok az kaybınız olacaktır. Yukarıdaki fotoğrafta mavi ile belirtilen alanlar (daha fazla da boşluk bırakılabilir ama bu modele yada objeye ne kadar yakınlaştığınıza bağlı). Eğer kenarlara bitiştirirseniz kötü bir distorsiyon oluşacak ve kırpma da yapamayacaksınız.
Bir başka husus ise UV filtre kullanımıdır. Bana kalırsa dikkatli kullanıcılar UV filtre kullanmamalı, fakat kullanmak zorunda hissediyorsanız veya biraz dikkatsizseniz, makinayı kullandığınız bölgeler objektife zarar verecek durumda ise o zaman da paraya kıyıp en kaliteli UV filtreyi almak zorundasınız. Yoksa fotoğraf kalitesinden ödün vermek durumunda kalacaksınız. B+W veya Heliopan markaları kullanmanız, mümkün mertebe kaliteden ödün vermemenizi sağlar.
Ultra geniş açı kullanırken oluşan başka bir sıkıntı ise kadraja istenmeyen çok sayıda objenin girmesidir. Bu temelde kullanıcı tecrübesi ile çözülecek bir problem. Fakat başlarda söylenebilecek birşey olarak saklama yöntemini önerebilirim. Saklama (gizleme) yöntemi “bulunduğumuz konumu az çok değiştirerek ilgi dağıtan, istenmeyen objelerin daha genel veya dikkat dağıtmayan objelerin arkasında kalarak görünmesini engellemek” olarak ifade edilebilir. Eğer bu imkan yoksa, çekim sonrasında klonlama yöntemi ile istenmeyen objeler silinebilir ya da kenarlara yakın ise kırpılabilir. (Belgesel fotoğraflarda çekim sonrası işlemlerden mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Ne de olsa amaç belgelemek.)
Sigma 10-20mm ye ait teknik ve detaylı incelemeleri görmek isteyenler için;
- dpreview.com – Sigma 10-20mm 1:4-5.6 EX DC HSM review
- photozone.de – Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM – Review
- photozone.de – Sigma EX 10-20mm f/3.5 EX DC HSM – Review
Ultra geniş açı için başka bir tercih ise fisheye (4) objektif kullanmaktır. Uzun bir süre bu şekilde çekim yaptım ve kullandığım objektif Nikon 10.5mm f/2.8 di, kendisini halen severek kullanıyorum. Bu şekilde çalışacaklar için hem bazı avantajlar hem de dezavantajlar sözkonusu olabilir.
Nikon 10.5mm f/2.8 (bhphotovideo.com‘da ~$680) ile çekim yaparken en büyük avantajınız, netleme mesafesinin Sigma 10-20mm ye göre 10cm daha kısa olması ve diyaframın f/2.8 olması. Bu size DOF (5) kontorlü için ekstra kazanım sağlıyor. Fakat görüntüde fazlaca oluşan barrel distortion (dışbükey bozulma) istenmeyebilir ve düzeltilmesi gerekebilir.
Fisheye objektiflerin karakteristiği olan dışbükey bozulma ya da fıçı bükümlmesini düzelmek için Photoshop ve Aperture kullananların ilgileneceği çok güzel ve hızlı bir eklenti mevcut: Fisheye-Hemi Plug-In. Bu eklentiyi kullanarak fisheye ile çekilmiş fotoğrafları, tek tıklamayla rectilinear (düz hatlı, Sigma 10-20mm deki gibi) fotoğraflara dönüştürebiliyoruz. Detaylı bilgi, örnek fotoğraflar veya satın almak ($30 fiyatla satılıyor.) için üreticisi olan imagetrendsinc.com sayfalarına bakabilirsiniz.
Nikon 10.5mm f/2.8 ‘in minimum netleme mesafesi 14cm olarak verimiş, fakat bu mesafe algılayıcı yüzeye olanmesafenin ölçüsü. Yani aslında bu mesafeden lensin kendi uzunluğunu çıkartırsak, nesnelere 3.2cm yaklaşabileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca keskinliği neredeyse her yerde ve her diyaframda aynı olan bu lensi gönül rahatlığı ile f/2.8 de kullanabilirsiniz. Nikkor AF 10.5mm f/2.8 için detaylı teknik incelemelerin olduğu siteleri aşağıda bulabilirsiniz;
(1) Kırpma (crop) faktörlü makina da denir. Açıklayalım; APC (Advanced Photo System) Bildiğimiz klasik film ölçüsünü ifade eder, yani bu ibareyi taşıyan DSLR gövdeler 36×24mm boyutunda bir alıcıya sahiptir, ya da daha sık kullanılan terimle Full Frame’dir. Nikon D700, Nikon D3 veya Canon 5D Mark II gibi. APS-C (Advanced Photo System type-C) ise yukarıda bahsedilen ölçüden daha küçük algılayıcılara sahip makinalar için kullanılır. Dolayısıyla APS-C makinalarla kullanılan objektifler üzerinde yazan odak uzaklığından daha dar bir görüş açısı sunarlar. APS-C gövdelerle kullanılan objektiflerin odak uzaklıkları Nikon için 1.5 ve Canon için 1.6 ile çarpılarak bulunur. Yani aslında Nikon D90 ve Sigma 10-20mm kombinasyonunda kullanılan objektif 15-30mm dir. Başka bir ifadeyle “35mm ye denk gelen odak uzaklığı 15-30mm’dir.” Detaylı bilgi için: Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
(2) Bu aralıkta Sigma’nın iki adet modeli var. İlk çıkan ve en çok kullanılan Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM AF ve sonradan çıkan Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM AF. Bu iki lens arasındaki fark; temelde ikincisi daha açık diyaframlı gibi görünse de tüm f değerlerinde kenarlara doğru keskinlik kaybı önceki modelden daha fazla. Tam tersi olarak merkeze doğru ise keskinliğin önceki modele göre arttığı görülmekte. Odak uzaklığı olarak 10-20mm arasındaki tüm değerler kullanılacaksa yeni versiyon olan f/3.5 tercih edilebilir fakat genellikle ultra geniş açı kullanılacaksa eski model tercih edilmelidir.
(3) Tam künyesi Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX Aspherical DG HSM AF olan objektif şaşırtıcı bir şekilde Full Frame gövdelerde de kullanılabiliyor ve bu durumda 12mm olarak kullanıldığında 122° görüş açısına sahip.
(4) Fisheye (Balıkgözü) Objektifler: Ultra geniş görüş açısına sahip, yarım küresel (hemispherical) fotoğraflar oluşturan objektifler. Oluşan görüntüde kenara yaklaşıldıkça düz çizgiler dışbükey eğrilere dönüşür. Bu sınıfta 180° ve hatta 220° görüş açısına sahip olan objektifler vardır. Fisheye objektiflerin iki türü bulunur; (a) Circular Fisheye: Tam bir daire şeklinde yuvarlak görüntü oluşturur. (b) Full-frame fisheye: Görüntü tam kadraja yayılır. Nikkon AF 10.5mm full-frame fisheye türündendir.
(5) DOF (Depth of field): Alan derinliği: Netlenen objenin önünde ve arkasındaki bir alan da netleme sınırları içerisinde kalır. Bu alan netleme mesafesine, diyaframa, odak uzaklığına bağlı olarak değişir. Bu alana net alan derinliği ya da netlik derinliği denir.
slm..
Hocam croplu”nikon” makina kullanıyorum,Tokina 12-24mm F/4 AT-X Pro DX II’mi yoksa Sigma 10-20mm F/4-5.6 EX DC HSM’mi ? diyerek aralarında kararsız kaldım..
12-24’leri çok kullanan göremedim nedense,deneyim ve fikirleriinizden yararlanmak istiyorum..
Saygılar.
Sizin için bu sınıftaki en iyi objektif Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX, eğer bütçeden biraz daha tasarruf etmek isterseniz de Tokina AT-X PRO DX-II 11-16mm f/2.8
Merhaba ben sigma 10-20 ile Nikon 35mm f/2 D arasında kaldım yardımcı olursanız sevinirim
Ali Bey bu iki objektif arada kalınacak bir şey değil. Anladığım kadarıyla krop faktörlü bir gövdeniz var. Zaten 35mm kullandığınızda 52mm gibi bir değerde kullanmış olacaksınız yani geniş açı olmayacak. Eğer geniş açı ya da ultra geniş açı istiyorsanız 35mm yi unutun.
Hakkı bey,
İyi günler. Nikon 7100 kullanıcısıyım. Yakın bir zamanda Sigma 8-16 denedim yakaladığım etki hoşuma gitti. Ultra geniş açı lens almayı düşünüyorum. Sigma 8-16 ve Tokina 11-16. Karşılaştırma yapan bir sitede Sigmanın sonuçlarının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Özellikle netlik konusunda Tokina nın çokda bir artısı yokmuş gibi gözüküyor.
Tolga Bey bazı konularda haklısınız örneğin keskinlik konusunda Tokina’nın çok büyük bir artısı yok. Fakat diğer bir kaç konuda avantajı var. Öncelikle diyafram f/2.8 ve fiyatı çok daha uygun. Ek olarak filtre kullanımına uygun.
Hakkı Bey merhaba,
Nikon D5200 fotoğraf makinası kullanıyorum. Manzara çekimleri için geniş açı lens almak istiyorum. Tokina 11-16 mm F2.8, Sigma 10-20mm F/4-5.6 ve Sigma 10-20mm f/3,5 arasında karar veremedim. Hangisini tercih etmeliyim.
Teşekkürler
Hepsi olabilir ama Tokina 11-16mm en keskin görüntüyü verecektir.
Hocam ben radyo tv öğrencisiyim kısa film ve belgesel çekimi için lens araştırıyorum bayadır. Canon 70D mekineme ,Samyang 16mm T2.2 cine Vdslr ya da Tokina 11-20mm f2.8 optik kalitesi iyi olan bu lenslerden birini düşünüyorum siz ce bu lenslerden hangisini almalıyım yada sizin öneriniz varmıdır?
Açıkcası video konuyla ilgilenmiyorum; ama Samyang 16mm T2.2 video için özel geliştirilmiş bir objektif diye biliyorum, yanıltmak istemem.
Hocam iyi günler Nikon D7100 kullanıcısıyım tokina 11-16 ile 11-20 arasında tercih noktasında tereddütte kaldım.
Sizce hangisi bilgi verirseniz sevinirim
Tokina 11-20mm daha yeni teknolojiyle üretilmiş bir objektif ve yeni gelişmiş bir kaplama kullanılmış. Fotoğraf kalitesini artırmak için optik elemanlar artırılmış. Filtre çapı biraz büyümüş 82mm olmuş; ama daha yakından netleme imkanı gelmiş. Dolayısıyla bence Tokina 11-20mm daha avantajlı..
hocam emlak işi yapıyorum fotoğrafçılıktanda çok anlamıyorum. ama fotoğrafları mı profosyonel makinayla çekme kararı aldım geniş açı lens olarak tam anlamıyla hangi hangi lens ve hangi makina işimi görür acaba ? şimdiden teşekkür ederim.
Fethi Bey sadece emlak işi için kullanacaksanız herhangi bir DSLR örneğin Canon 700D ve Sigma 10-20mm gibi objektif işinizi görecektir. Fakat bu tip objektifler görüntüyü çok fazla deforme ediyor, bu yüzden dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim
Saygıdeğer Beyefendi,
Nıkon D80 kullanıcısıyım. Lütfedip kullana bileceğim en geniş açılı lensi yaza bilirmisiniz?
Selam ve saygıyla…
Salih Bey merhaba, balıkgözü olarak tabir ettiğimiz objektifler 180 derece görüş açısına sahiptir. Nikon 10.5mm f/2.8 objektifini uzun süre kullanmıştım, çok keskin ve başarılı bir objektiftir. Eğer pahalı bulursanız Samyang 8mm f/3.5 manual objektifini de kullanabilirsiniz.
Hakkı hocam iyi günler.ben mehmet türk nikonD5200 kullanıcısıyım.Bilgi ve tecübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler, ayrıca yaklaşık 1.5 yıl önce portre lens hakkında bir yazışmamız olmuştu tevsiyeniz üzerine nikon AF-S 35mm f/1.8 sahibi oldum çok memnunum Allah razı olsun.şimdi geniş açı bir lens almak istiyorum yazınızı okudum sanırım tokina 11-16mm f/2.8 DX-II olucak. sormak istediğim türkiyede garantili olarak 1600-1700 TL en düşük fiyat.geniş açı lenslerde yurt dışından örnek verdiğiniz bir site var B&H photovideo burada 1200 TL. (ayrıca ikinci el temiz olarak sattıkları fiyat gafantisi bitmiş ürün olarak 1200-1300 TL) biri resmi garantili diğeri spot arada 500 TL fark var iyi bir rakam bana göre. bu siteye güvenebilirmiyiz, sizce nerden almayı tercih etmeliyiz. yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Mehmet Bey iyice kontrol edip ikinci el satın almakta hiç bir sıkıntı yok. Sonuç itibariyle objektifler çok uzun ömürlü ürünlerdir. Eğer kontrol edemiyorsanız bilen birine ettirebilirsiniz. Sonuçta sıkıntısı yoksa, temizse ve çalışıyorsa çalışmaya devam edecektir. Ben genellikle spot almayı tercih ediyorum. Eğer İstanbul’da iseniz Sirkeci Nova Fotoğrafçılık’a uğrayabilirsiniz.
s.aleykum… hakkı bey emlak işi için canon 650d aldım ve şimdi bir lens almam gerekiyor aklımda olan canon 10-22 idi fakat bir arkadaş balık gözü alırsam daha geniş açı olacağını söyledi…bir insanın göz açısından daha geniş açıda alacak örneğin dairenin odasını çekerken …fakat kavisleştirmeyecek fotoyu yani normal olduğu gibi çekecek…nasıl bir öneriniz olur acaba
Orhan Bey balıkgözü objektif çok geniş açılıdır ama sizin işinizi görmez, çekilen fotoğraflar oldukça kavisli olacak. Çoğu kişi bu tip fotoğrafları sevmez ve tam olarak boyutları anlayamaz, diğeri daha çok işinizi görür.
peki hakkı bey teşekkür ederim..son bir soru sorsam…canon 10-18 mi canon 10-22 mi sigma 10-20 mi desem hangisini tavsiye dersiniz…aldıktan sonra keşke demek istemiyorum o yüzden bi türlü karar veremedim…keskin ve geniş aqçı olsun istiyorum
Her ikisi de olur, ikisi de pişman etmez. Benim tercihim Canon 10-22mm den yana olurdu. Daha keskin bir ultra geniş açı isterseniz Tokina 11-16mm yi seçmelisiniz.
tamam çok teşekkür ederim saolun
Hakkı Bey
Yazılarınızı okudum teşekkür ederim. D5200 için yeni bir lens alma arefesindeyim. Çekim alanlarım: sokak fotoğrafları – manzara (doğa) fotoğrafları – gece ve yıldız çekimleri. Kazakistan’da küçük bir şehirde yaşadığım için burada bulduğum lensler nikon 35mm F1.8 ve F1.4 ile tamron 10-24mm F3,5. Siz hangi lensi önerirsiniz? Benim için önemli olan fotoğraf kalitesi.
Teşekkürler
Tamron 10-24mm daha çok işinize yarayacaktır. Nikon 35mm ile sadece sokak fotoğrafları veya portre çekebilirsiniz. Tamron 10-24mm ile sokak fotoğrafları, manzara ve yıldız pozlama yapabilirsiniz. Fotoğraf Makinesi Simülatörünü kullanarak bir nebze olsun farkını görebilirsiniz. Fotoğraf kalitesi olarak ikisi de sizi tatmin edecektir ama Nikon 35mm elbette daha keskin sonuçlar verir.
Merhaba ;
Fotoğraf konusunda yeniyim model çekimi yapmak istiyorum tekstil için tamron 22-77 f2.8 lensi önerdiler nasıl bir lens sizinde bir öneriniz var mı ?
Merhaba, öncelikle hangi gövde ile kullanacaksınız. Kapalı mekanda mı yoksa stüdyoda mı çekim yapacaksınız gibi soruların yanıtlarını bilmek gerekiyor. Bahsettiğiniz şekilde bir objektif yok, sanırım yanlış yazdınız ya da size tavsiye edenler yanlış ifade etti.
Merhaba Hakkı Bey,
Nikon D7000 kullanıyorum. Geniş açı, özellikle manzara yeri geldiğinde müze ve benzeri özel yapıların iç-dış çekiminde kullanabileceğim, bir lens almayı düşünüyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde bütçe dahilimde Nikon 12-24 f/4 (1500tl civarı) ya da Tokina 12-24 f/4 (750 tl civarı)’ten birini ikinci el almaya karar verdim. Tokinanın fiyatı Nikonun yarısı. Özellikle Ken Rockwell’in Nikon için yorumu kararsız kalmama sebep diyebilirim. Mümkünse sizinde değerlendirmenizi öğrenmek isterim, Nikona verdiğim fiyata değermi sizce, alternatif lens öneriniz varsa memnun olurum.
saygılarımla
Eğer bütçe sıkıntınız yoksa alabileceğiniz en iyi objektif Nikon 14-24mm dir. Siz çarpanlı bir gövde kullandığınız için alacağınız objektifin de onun için üretilmiş olması veriminizi artıracaktır. Bu sınıfta alabileceğiniz en iyi objektif Tokina 11-16 f/2.8 dir.
Nikon D300 makinemde Tokina 11-16 DX I lensle istediğim noktadan netlik alamıyorum. Kapalı havada 2.8’de denedim, istediğim nokta ve fotoğrafın genelinde netlik yok. İç mekanda yapay ışık altında yine istediğim noktalarda netlik elde edemedim. Yalnız bazen de fotoğraflar net çıkıyor. Lenste kalibre hatası mı vardır yoksa makinede bir sorun olabilir mi acaba?
Her ikiside olabilir. Netlemeye çalıştığınız objeden netlik aldığınız halde fotoğraflar net çıkmıyorsa objektifte kalibrasyon hatası olabilir. Bazı gübcel DSLR modellerinde makine üzerinden ince ayar yapabiliyorsunuz. Eğer hiç netlemiyorsa başka bir problem olmalı, aldığınız yere danışabilirsiniz. Başka bir gövde üzerinde deneyebilirsiniz. Hiçbiri çözüm olmazsa servise vermeniz gerekecek.
Hocam geniş açı lens alacağım. Ama 3 lens arasında seçim yapmam gerekiyor. 1) Tamron 10-24mm. 2) Tokina 11-16mm(1. Versiyon maddi durumdan dolayı) 3) Sigma 10-20 Sizce hangi lensi almalıyım?
En keskin sonucu Tokina 11-16mm veriyor, tercih sizin.
merhaba hocam DSLR bir kamera alcam ama kafam cok karısık… 4 makina arasında kaldım nikon D5500, nikon D7100, canon 70D, canon 760D sizce bunların hangisi daha iyidir alıpta pişman olmak istemiyorum ve tabiki hem zoom hemde macro cekim yapmak için kullana bileceğim lens te önerirseniz sevinirim şimdiden teşekkür…
Hepsi işinizi görür, benim tercihim Canon 70D veya Nikon D7100 olurdu. Makro için özel olarak üretilen makro objektiflerden almalısınız, ikisini bir arada yapan objektif yoktur. Var olduu söylenenler aslında 1:1 makro çekmezler, close-up denilen yakın çekim yapabilirler sadece.
bir sorum olacak hakkı bey kendim emlak gayrimenkul sektöründeyim ve daha çok iç mekanlardan sunum yapmaktayız sizce nasıl bir cihaz alarak daha kaliteli sunum yapabilirim çekmiş olduğum resimlerin bir çoğu yarım çıkıyor örneğin bir odanın veya bir banyonun resimleri tam manasıyla çıkmıyor bana yardımcı olursanız sevinirim.
Geniş açılı bir fotoğraf makinesi kullanmalısınız. Kompakt makineler ve cep telefonları genellikle 28mm ye denk gelen objektifler kullanırlar. verdiğim linkte odak uzaklığı ve göreceği açı arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Hocam merhaba..yolun cok daha basinda canon 550d kullanicisiyim. Genis aci lens almayi planliyorum.. fiyati nedeniyle canon 10-18mm i almayi dusunuyorum. Bu lensin canon 10-22mm yada sigma 10-20mm ile arasinda cok buyuk bir fark var midir? Fiyat olarak 10-18mm digerlerinin neredeyse yarisi kadar oldugu icin sonradan bir hayal kirikligi yasarmiyim diye dusunuyorum.. sizin oneriniz nedir?
Hayal kırıklığı yaşamazsınız, fark sadece diyaframın biraz kapalı olmasından kaynaklanıyor. İşinizi kesinlikle görecektir.
merhabalar nikon d5100 makinası kullanıyorum.Küçük oda çekimleri yapacağım alacagım ultra en geniş açılı lens hangisi olur sizce şimdiden tşk ederim…
“Küçük oda çekimleri” ile tam olarak ne kastettiğinizi anlamadım; ama ultra geniş açı için buraya bakabilirsiniz: DSLR ve Ultra geniş açı kullanımı
Merhabalar ÇANAKKALE de yaşıyorum birgün Truva Atını 1.5 m mesafeden komple çeken bir cihaz görünce bende fotoğrafmı çekiyormuşum diye bir soru yönelttim kendime, Sigma 18-250 ve 18-55 lenslerim var Nikon 3200 modeli kullanıyorum bu tarz fotolar alabilmem için önerebileceğiniz lensler nelerdir, geniş açılı aynı zamanda uzun mesafe çekim yapma için neler önerirsiniz
Hem geniş açılı hem de uzun mesafe çekim yapan objektifler oldukça amatördürler ve zaten elinizde bir tane mevcut 18-250mm gibi. Bu iki iş için iki ayrı objektif almanızda yarar var. Nikon 70-300mm uzun mesafeler için alınabilir. Geniş açı için DSLR ve Ultra geniş açı kullanımı yazısına bakabilirsiniz.
S.a hocam canon 70 d kullanıcısıyım manzara çekimleri için yeni bir objektif almaya karar verdim bütçem ikibin tl civarı birinci seçeneğim ( canon 10-18 + canon 18-135 ) ikinci seçeneğim ise ( canon 10-22 ) yani bu parayla birinci seçenekteki iki lensimi alsam yoksa ikinci secenekteki 10-22 yimi alsam hangisi daha mantıklı olur ve hangisinde daha iyi sonuçlar alabilirim biraz kararsız kaldım cevaplarınızı bekliyorum.saygılarımla.
Canon 10-22mm ile daha iyi sonuç alırsınız.
İyi akşamlar hocam, Nikon D5200 ve 18-105 kit kullanıyorum. Manzara ve iç mekan çekimleri için geniş açı lens de almayı düşünüyorum.D 5200e göre Tokina 11-16 mm f2.8 AT-X 116 PRO DX II veya Tokina AT-X 12-28 Pro DX alsam gövde için uygun mudur ? Veya sizin Sigma markasında da önerebileceğiniz lens var mıdır ?
Tokina – 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX gayet uygun bir seçim olur.
Merhaba hakkı hocam bir d90 kullanıcısı olarak şuan geniş açı bir lens almak istiyorum ama ilerde d610 almayı düşünüyorum bu yüzden hem dx hemde fx kullanacağım bir lens önermenizi istiyorum sizden benim aklımda sigma 12 24mm hsm dg f3.5 5.6 var bu yeterli olurmu yoksa başka bir lense mi yönelmeliyim şimdiden çok teşekkürler…
Merhaba, ultra geniş açılarda malesef hem FX hem de DX gövdelerde kullanabileceğiniz ürün bulmak sıkıntılı. Yazdığınız gibi sadece Sigma 12-24mm var. Elbette yeterli olur. Balıkgözü olmayan alabileceğiniz en geniş açılı objektiftir.
Hakki Bey merhaba,
Yillardir DSLR fotograf makinasi almayi dusunuyorum. Nihayet 2-3 ay sonra CANON 700 D sahibi olacagim ve muhtemelen 18-135 lens kit ile. Yanina da Canon 10-18 mm eklemek istiyorum. Soyle ki; ben Ic Mimar ve Cevre Tasarimcisiyim. Agirlikli olarak; eski bina cepheleri ve binalarin kendileri (Rum evleri vb…), eski binalara ait detay cekimleri (kapilar, anahtarlar, kilitler vb…), panoramik cekimler (doga, sokak, vb…), bunlarin yaninda makro cekimler (cicek, tirtil, sumuklubocek vb…), cekimleri yapiyorum ve yeni makinamla da devam etmek istiyorum. Almayi dusundugum lensler ile bu cekimleri yapabilir miyim? Sizin onereceginiz baska lensler var midir? (ornek vermem gerekirse; Ayvalik sokaklarinin buyuk kismi dar ve mesela bir kapi cekmek istiyorsunuz. Uygun lens yoksa, 10 m geriye gitmeniz gerek. Bunu istemiyorum. Kapinin onunde, ama az mesafede durup, cekebilmeliyim. Iste boyle cekimler icin uygun lens soruyorum).
Bir de, en cok imrendigim AY’in yakin cekimleri. O cekimleri yapmak icin hangi lens gerek?
Ek olarak; amator olarak fotografcilik yapiyorum ama ileride ne olacagi belli olmaz tabii. Profesyonel ve pahali olmayan ama bu makina ve lenslere uygun tripod (marka/model) ne onerirsiniz?
Cevabiniz icin simdiden cok tesekkur ederim…
Saygilar..
Canon 10-18mm ile bu çekimleri yapabilirsiniz, ama perspektiften dolayı tam olarak istediğinizi elde edemeyebilirsiniz,o konuda kendinizi geliştirmeniz gerekir. Mimari çekimler, bu durumu düzeltmek için genellikle tilt-shift dediğimiz özel bir objektif çeşidiyle yapılıyor, bunlar ise çok pahalı. Tripod için Benro markasına bakın, oldukça kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri var.
Ek olarak Ay fotoğrafı için büyük tele objektiflere ihtiyacınız var. Kuş çekimleri için de kullanılan Canon 400mm f/5.6 bu iş için harika bir seçim olur. Tabiki 500mm veya 600mm objektifler de kullanılabilir ama onlara fiyatlarından dolayı pek yaklaşılamıyor.
Hakki Bey merhaba,
Cevabinizi su an tesadufen gordum. Genellikle, bu tur sayfalarda yorum yaptigim zaman, mail ile uyari geliyor. Ben de cevaba bakiyorum. Sizin sayfanizda boyle bir uygulama yok m? Yoksa, var da ben mi gormedim ve kayit olamadim? Yardimci olur musunuz?
Ve; cevaplar icin tesekkurler.. Tilt shift olayini, PS ya da photoscpae ya da benzeri programlarla yapiyorum. Tabii ki, lens kadar olmaz ama simdilik isimi goruyor. Her cekim icin ayri lens almak isin en zor ve pahali tarafi. Ama yapacak birsey yok. AY cekimleri cok acil ve oenmli degil su an icin. Ama mimari cekimler icin mutlaka bir lens almak durumundayim.
Bir de; “perspektiften dolayi tam olarak istediginizi elde edemeyebilirsiniz…” demissiniz. Bunu biraz daha aciklayabilir misiniz acaba?
Tesekkurler…
Saygilar…
Merhaba, yazılara yapılan yorum sayısı çok fazla, bu ise ben cevap yazdığımda uyarı olarak gidecek email sayısını artırıyor ve sistem günde binlerce email gönderiyor. Dolayısıyla bu servera fazla ağır geliyor. Bu yüzden o sistemi kaldırmayı uygun gördüm. PS ile eğer istediğinizi elde edebiliorsanız problem yok..
merhabalar ben fotograf makinasında yeniyim sizden ögrenmek istedigim şey ise bazı videolarda görüyorum bir mekanın yada bir objenin videosunda sanki 360 derecelik turlarda bu var görüntü birazda olsa ovalleşiyor bende 650d var ben bunu video cekimlerinde nasıl yapabilirim hangi objekfitle bunu oluşturabilirim.Yardımlarınız için teşekkürler.
Merhaba, balıkgözü ya da fisheye adıyla geçen objektifler kullanılarak yapılabilir.
Ülkemizde ,Menfaati olmadan insanlara yardım etmeyi görev edinmiş olmanızdan ve bunu duyarlı bir şekilde yerine getirmenizden dolayı size olan saygım ve hayranlığım bir kat daha arttı zaman ayırıp acil cevabınız ve öneriniz için sonsuz teşekkür eder iyi çalışmaalar dilerim. antalyaya gelirseniz sizinle tanışmaktan onur duyarım. ATİLLA TÜRKYILMAZ
ben emekli öğretmenim.antalyada yaşıyorum.ANFOK ta fotoğrafçılık kursunu bitirdim,650D canon ve 18-55 kit lensim var.yazılarınızın takipçisiyim ve birçok sorumun cevabını sizi okuyarak öğrendim,10mm-20mm canon almayı düşünüyordum(ikinci el) önerilerinizle 11mm-16mm alacağım (tokina ikinci el) makinama uyarmı crop olduğundan.ikinci sorum otellerde ve yatlardaiş buldum ek iş yapmam gerekiyor boydan potre ve model çekimleri için hangi lensleri önerirsiniz benim için öneriniz çok önemli vede acil cevaplandırırsanız çok mutlu olurum.teşekkürler.
Zaten 11-16mm krop makineler için üretilmiştir. Bkz. Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar Burada da görebileceğiniz gibi Canon için EF-S yazan objektifler krop gövdeler için üretilmiştir. Aynı şekilde Tokina için üzerinde DX yazanlar da.. Portre için krop makinelerde genellikle 50mm kullanılıyor fakat 35-50mm arasında olması yeterli. Elbette bahsettiğiniz çekimler için alan derinliğinin düşük tutulması ve modelin arka plandan ayrılması gerektiğinden açık diyaframlı objektifler tercih edilmeli. Benim kroplu bir gövdem olsaydı ilk alacağım objektif Sigma 18-35mm f/1.8 olurdu, yanına bir de 50mm f/1.8 alırdım.
Hocam merhaba, geniş açı lensler hakkında yaptığım araştırmaların sonucunda Tokina 11-16 f2.8 ve Canon EF-S 10-22 f3.5-4.5 arasında kaldım. Hangisini almamı tavisye edersiniz? Teşekkür ederim.
Canon malzeme kalitesi biraz daha iyi fakat Tokina daha açık diyafram ve daha keskin. Ek olarak canon 22mm ye kadar çıkıyor; ama Tokina 16mm ye kadar. Her ikisi de sizi tatmin edecektir. Eğer genellikle en geniş açı kullanacaksanız Tokina alabilirsiniz.
İyi aksamlar hakkı bey. Ben mutfak iç dekorasyonu işiyle ugrasiyor um mutfak odaları dar olduğundan yaptığım L mutfak dolabında iki kenari kaplayan mutfak dolabini resme sigdiramiyorum bunun için hangi makinayı tercih etmeliyim balık gözü mutfak. dolabini bozuyor samsung nv. 24 isimi gorurmu onerizi. bekliyor um teşekkür ederim24
Balıkgözü obejtiflerde bozulma olması doğal, sizin kullanmanız gereken ultra geniş açı. Bu objektiflerde de perspektif bozulması kaçınılmaz ama balıkgözündeki küresel bozulmaya göre daha az rahatsız edici ve çoğu zaman hissedilmeyebilir. Alacağınız makine önemli değil, burada alacağınız objektif önemlidir. Sizin işinizi görecek giriş seviyesi bir DSLR alabilirsiniz. amsung NV 24 işinizi görmeyecektir, kompakt makinelerde ultra geniş açı kullanılmıyor, bu yüzden DSLR almanızı önerdim. Canon 650D ve yazıda geçen objektiflerden biri mesela..
Aurora icin Eylul ayi KAnada’da harikadir. Alberta’ya gelirseniz misafirim olun.
Levent Bey teklifiniz için teşekkürler, Kanada’ya gelmeyi düşünüyoruz, planlarımız arasında var.
Hakkı Bey bilgiler için çok teşekkürler. Bende Canon 600D var 8 aydır 18-55 ile kullanıyoruz eşimle. Yalnız artık bu yetmiyor manzara çekimlerinde yetersiz kalıyor. Bütün yorumları okudum. Önceden Tamron tavsiye ederken son zamanlarda Sigma tavsiye ediyorsunuz galiba. Netlik benim için önemli bir faktör ne önerirsiniz. Bu arada lensi sıfır almayacağım bunu göz önünde bulundurarak cevap verirseniz memnun olurum. Sitede de arama yaptırdım ama 2. el lens alırken nelere dikkat etmeliyiz gibi bir konu bulamadım. Nelere dikkat etmeliyim bunlarıda belirtirseniz memnun olurum.
İkinci el objektif satın alırken eğer test edebilecek yeterli teknik bilginiz yoksa güvendiğiniz bir yerden veya kişiden almanız iyi olur. Dış kısmında bulunan kullanımdan dolayı oluşan çizikler vs. fotoğrafa etki etmediğinden önemli değildir. Öncelikle ön ve arka elemanlarda herhangi bir hasar olmamasına dikkat etmek gerekir. AF motorunun stabile çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli ve soom halkasını çevirirken problem yaşanmaması önemlidir. Keskinlik çok önemli ise Tokina 11-16mm almanız yerinde olur.
Merhaba Hakkı bey. Öncelikle makaleleriniz ve sorulara verdiğiniz ilgi-titizlik için teşekkürler.
Elimde bir adet Canon EOS 650D makinem var. Bunun dışında ise 18-55, 55-250, 50 mm f1.8 ve bir adet tripodum var. 1 yıldır hobi amaçlı fotoğraflar çekiyorum ve hobi amaçlı çekmeye devam edeceğim. Uzun süredir geniş açılı bir objektif almayı düşünüyorum. Ve aklımda Tokina 11-16 mm var. Ancak fiyatı nedeniyle tam olarak karar vermedim. Sizce bu objektif Canon 10-22’ye göre daha iyi bir tercih midir ? Tokina’nın AT olması Canon’daki L objektiflerdeki gibi bir etki yaratıyor mu ? Bir de bu objektiflerden beklentim çok yüksek, yani söylemek istediğim bu derece geniş açı bir objektif alınca; geniş açı ve objektif kalitesi açısından beklentilerimi karşılar mı ? Sigma 10-20 mm ile arasındaki kalite farkı disstortion ve diyafram değeri dışında nedir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Tokina ve Sigma malzeme kalitesi olarak Canon kadar iyi olmasa da şdare eder. Ama Tokina’nın keskinliği hiçbirinde yok.
merhaba Hakkı Bey,
d7000 gövde kullanıyorum. sigma 150mm ve 50mm 1,8G kullandığım lensler. Geniş açı bir lens almayı düşünüyorum. Daha önce d80’de sizin tavsiyenizle tokina 11-16mm (ilk versiyonu) kullandım oldukça memnundum ancak sıfır fiyatları aynı olsa da ikinci el piyasasında Nikon 20mm f2,8d daha uygun. Tokinanın ihtiyacımdan fazla genişlik sunması, prime lens olması ve fiyatından dolayı 20 mm benim için daha öncelikli. Sizce bu tercih beni üzer mi? Doğa, mimari ve gece çekimleri için geniş açı ihtiyacımı karşılayacak bu lensle setimi tamamlamayı planlıyorum.
Teşekkürler, saygılar
Merhaba, elbette oldukça mantıklı bir seçim. Tokina 11-16 yı tek bir nedenle tercih edebilirsiniz o da verdiği fazladan geniş açı. Eğer buna ihtiyacınız yoksa gerçekten iyi düşünmüşsünüz. Bu yaklaşık 30mm ye denk gelecek ve şahsen benim için yeterli bir açı sunmayacağından dolayı tercih etmezdim.
Aklıma gelmişken daha iyi bir çözüm isterseniz yeni ve daha iyi bir objektif olarak Sigma 18-35mm f/1.8 tercih edebilirsiniz.
Hocam iyi günler affınıza sığınarak bir sorum olacak.
Eos 70 makinem için 1000 tl gibi bir bütçe ayırdım.Tamron 17-50 ve sigma 17-50 hsm lens arasında kaldım.Araştırmalarımda tamron diyen sayısı çok. Tamron’nun yavaş olduğunu söyleyende az değil.Bu ikilemden kurtulmama yardım ederseniz sevinirim.
Saygılarımla ;
İkisi arasında tercih yapılcak ise Tamron tercih ederdim, keskinlik konusunda sizi bir sınıf üste taşıyacaktır.
Canon EOS1100D makinam var senelerdir bu makinayı kullanıyorum geniş açı lens almak istiyorum sigma 10-20 iyi mi sizce ?
Evet gayet iyidir; ama Tokina 11-16mm daha iyidir.
Merhabalar…
Tokina 11-16mm at pro-x ile
Tokina 11-16mm at pro-x 2 arasında büyük bir fark var mı?
Merhaba, II olan model üzerinde ek olarak netleme motoru bulunduğundan Nikon giriş seviyesi gövdelerle birlikte kullanılabilir. Onun dışında fark yok.
Hakkı hocam işin içinden çıkamadığım bir durum için size danışacağım, kapalı mekan çekimi için bir arkadaşımdan ödünç alıp tokina 11-16 f/2.8 kullandım. Performansı süperdi. Fakat şimdi kendim için sigma 10-20mm F/4 sipariş ettim. Tokinanın avantajlı olduğu kesin, sorum şu olacak, tripot kullandıktan sonra kapalı mekanlarda sigma ile f değerini 5.6- 8 civarı kullanarak enstantaneyi düşürerek isodan taviz vermeden çekilen fotoğraflar aynı kaliteyi verir mi? diyaframı 1-2 kademe daha açık objektiflerin iki katı daha pahalı olması, elde çekimi kolay kılması mı sadece?
Hayır elbette değil, diğer objektifle aynı f değerlerinde bile daha keskin görüntüler vermesi önemli. Keskinliğin kontrol edilmesi için MTF grafikleri incelenebilir. Örneğin Tokina’nın f/4 deki değerlerinin tamamı Sigma’dan daha fazladır.
Merhaba Hakkı Bey,
Yakın zamanda yaklaşık 4 ay süreliğine yurtdışına çıkacağım ve bu sürenin büyük bölümünü küçük bir bavul ve sling bag’imle gezilerle geçireceğim. D7000 gövde, nikon 18-105 ve 50mm 1.8D lenslerim, slik pro 340dx ve gorillapod slr zoom tripodlarım mevcut. Asıl ilgi alanım manzara fotoğrafçılığı olduğu için ultra geniş açıli bir lens başta olmak üzere kendime yeni bir ekipman kurmaya karar verdim. Tokina 11-16 f2.8 ve yeni çıkan tokina 12-28 f.4 arasında kaldım. Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz?
Aynı zamanda cokin P serisi geniş açı adaptörü üzerine hitech 85mm kare grad nd ve nd filtre seti almayı düşünüyorum. Sizce kullanışlı bir filtre seti midir yoksa Lee gibi vignetting sorunu yaratmayacak 100mm ebatında kaliteli ancak pahalı ya da B&W gibi vidali filtreler mi tercih etmeliyim?
Ayrıca 18-105 aralığını sevmeme rağmen keskinliği ve 18-24 70-105 aralıklarındaki vignetting beni son derece rahatsız ediyor. Bunun için önerebileceğiniz ultra geniş açının yanında tamamlayıcı olacak kullabileceğim ikinci bir lens önerebilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Merhaba, Benim tercihim keskinliğin ve 1mm lik avantajından dolayı Tokina 11-16mm olurdu. Tam bu işin ekipmanı. ND filtreleri kare olarak kullanmak vigneting oluşmaması için gerekli bir durum. Standart ND filtreleri de UV filtresi kullanıyorsanız onu çıkartarak kullanmak gerekir. Cokin’e marka olarak pek ısınamadım, bir kaç kötü ürününe rastladığım için. O yüzden B&W her zaman tercih ederim. Eğer hıza ihtiyacınız yoksa ve keskinlik konusunda derdiniz varsa Tamron 17-50mm sizi memnun edecektir.
Cok tesekkur ederim cevabiniz icin. Dediklerinizi dikkate alip bir hafta icinde gerekli tum ekipmani edinecegim. Ardindan da “cok soguk havalarda fotograf cekmek icin ipuclari” isimli yazinizdan yardim alarak ilk duragim olan Tromso’ya dogru 15gun icinde yola cikacagim.
Tesekkurler.
Çok sevindim, orada aurora görme şansınız çok yüksek. Biz geçen hafta İzlanda’dan geldi, dokuz günde iki defa görebildik hava pek müsade etmedi. Umarım iyi fotoğraflar yakalarsınız.
Merhabalar, Hakki hocam benim elimde suan Nikon d5200 ve lens olarak AF-S nikkor 18-105mm var makinayi alali 4 5 ay oluyor ve bu lens beni tatmin etmiyor genis aci olarak iyi bir lens önerebilirmisiniz bana cekecegim resimler insan,manzara,vs türleri saygilar.
Merhaba, tatmin etmiyor derken “yeterince geniş açı sunmuyor” demek istiyorsanız eğer sizi buraya davet ediyorum: DSLR ve Ultra geniş açı kullanımı
Merhaba hocam nikon d5100 makinam var uzun zamandır bu makinam ile fotograf cekiyorum. Geniş açı objektif almak istiyorum sigma 10 20 uygunmudur bana ne önerirsiniz hocam
Elbette uygundur.
Hocam ben emlak işyile ugrasmaktayım işim gereği ev ve daire içi resimler çekiyorum ama zorlanıyorum.çünkü alan dar ve benim geniş göstermem lazım.ayrıca ya karanlık yada gün ışıgı yansır buda bır problem kullandığım makina nikon d-80(27mm) ve samsun s850(23mm) biturlu istediğim resmı yakalamıyorum ne öneririsiniz.saygılar…
Nikon D80 ile kullanabileceğiniz ultra geniç açılı bir objektif satın alabilirsiniz, Sigma 10-20mm veya Tamron 11-16mm gibi birşey işinizi fazlasıyla görecektir.
Merhaba Hakkı Bey, Canon 6d body ve Tamron 24-70 f:2,8 lensim var. İç mekan çekimleri için geniş açı lens istiyorum. Canon 16-35 almayı düşünüyordum. Bir arkadaşım elimde 24-70 varken gereksiz olduğunu söyleyince kafam karıştı.Sizin öneriniz nedir?
Nasıl gereksiz, ne alaka.. Arkadaşınız belliki konuya hiç hakim değil. Bu iki obejktif birbirinden tamamen farklı açıları görüyorlar. 16-35mm alırsanız çok iyi olur, çok iyi bir objektiftir ve size yeterince geniş açı sunacaktır.
Hocam selam, bir arkadasima dogum gunu hediyesi olarak bir objektif almak istiyorum. Makinasi Nikon D700 ve balik gozu ya da genis aci objektif istiyor. Samyang Fisheye 8mm F3 5 CSII Nikon AE bu objektif onun icin uygun mudur? Nikon lenslerin fiyati gercekten cok yuksek, bu amator cekimler icin isini gorur mu?
Evet gayet uygun, çok sevineceğine ve kullanırken eğleneceğine eminim.
bende sigma 10-20 f/4-5.6 almayı düşünüyorum maddiyatım anca ona eveiyor suanda iç mekanda yaptıgımız mobilyaları çekeceğim kesinlik ve netlik önemli sizce mantıklı mı seçimim yoksa limitimi arttırıp tokina 11-16 f2,8 mi alayım?
Her ikisi de işinizi görür, diyaframı biraz kısarak ve tripod kullanarak çekim yaparsanız istediğinizi elde edersiniz.
İyi günler,
Nikon D3000 için Sigma 10-20 mm alacağım. İkinci el bir tane buldum. Ancak “ex dc hsm” değil sadece “dc hsm”. Bu “ex” çok önemli mi?
Saygılar.
EX yani Excellent, malzeme ve optik kalite bakımından Sigma’nın en üst sınıfına ait objektifler için kullanılan kısaltmadır. Bkz. https://www.hakkiceylan.com/objektiflerin-uzerindeki-kisaltmalar
Hocam bir konuda kararsız kaldım canon 60d almayı düşünüyorum bununla beraber 18-135 kit lera verilecek ben manzara ve portre resim çekmeyi seviyorum bu lensle beraber bir lens daha almayı düşünüyorum tabi makinayıda alacağım için bütçe sorunum var nasıl bir lens önerirsiniz çok amatörüm şimdiden teşekkürler
portre ile manzara genellikle farklı objektiflerle çekilir. Portre için ucuz sayılabilecek 50mm f/1.8 objektifi satın alabilirsiniz. Elinizdeki objektif ile de manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
Bende Nıkon 18-105 mm objektif lens var lensi büyütmek için 18-200 mm lens almayı düşünüyorum Nikon markalı ile sigma arasında fıyat farkı kadar özellik olarak Çok fark varmıo yardımcı olursanız seviniri yani kısacası sigma yımı alsam nikonun mu alsam 18-200 mm lensini ? cevabınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım..
Sigma 18-200 pek başarılı bir objektif değil, Nikon’u tercih edin.
Hakkı Bey Merhaba;
Amatör olarak Nikon D 800 Kullanmaktayım.. Manzara resimleri için Geniş Açı lens almayı düşünüyorum. Nikon 14-24 F2,8 ile 16-35 F4 lensleri arasında kararsız kaldım. Hangisini önerirsiniz.
Saygılar;
Nikon 14-24mm en iyi objektiflerden biridir, fakat tek kusuru vardır o da üzerine filtre takılamıyor oluşudur. Bence 16-35mm daha isabetli bir seçim olur.
hakıı bey 12mm ve 24mm prime lenslerden manzara için hangisini almalıyım? 24mm den 12mm tadı alınır mı? geniş açıları çok kullanmış biri olarak yardımcı olursanız sevinirim. gövde apsc sistem.
24mm FX gövdeler için bazı durumlarda yeterli olsa da DX gövdeler için yeterince geniş açı vermez. 12mm prime objektif hangisi?
carl zeiss in nex ler için yeni çıkardığı bir lens. bu ay satışta olacakmış. piyasada 24mm si var. kararsız kaldım. sonuçta az para değil vereceğimiz.
Hocam NIKON d90 makinem var.NIKON 10-24 tokina 11 16 dan hangisini tercih etmeliyim
Her ikisi de olur ama Tokina daha keskin, daha açık diyaframlı ve daha hesaplı