Fotoğrafta yeni olanlar genellikle kit lens dediğimiz standart objektif kullanarak fotoğraf çekmeye başlarlar. Fakat bir süre sonra istedikleri fotoğrafları çekemediklerini düşünerek tele objektif satın alırlar. Daha sonraları bazıları istediklerinin bu olmadığını, daha geniş bir açıya ihtiyaç duyduklarını düşünerek geniş açıya geçmeye karar verirler. Geniş açının tadını alanlar daha da geniş açı için arayışa geçerler. Ya da uyduruyorum, bana o şekilde olmuştu…
Ultra geniş açı arayışında olanların, APS-C (1) sensörlü makineleri için en sık başvurudukları çözüm bir Sigma 10-20mm (2) almaktır. Diğer çözümler ise aşağıdaki gibi uzayıp gidiyor; hem kalite hem de aralık olarak oldukça fazla modelin olduğu bu bölge de seçim yapmak genellikle zor oluyor.
- Sigma 10-20mm f/4-5.6 $480
- Sigma 10-20mm f/3.5 $650
- Canon 10-22mm f/3.5-4.5 $770
- Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 $480
- Tokina 11-16 f/2.8 $600
- Nikon 12-24mm f/4 $900
- Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 $860 (3)
- Tokina 12-24mm f/4 $500
Bunların dışında kullanılabilecek değişik alternatifler de mevcut, ayrıca balıkgözü objektifleri de bu sınıfın dışında bıraktım. Söylediğim gibi bu aralıkta çekim yapanların; yani 35mm ye denk gelen odak uzaklığı 18mm ve daha altında isteyenlerin genellikle tercih ettiği objektif Sigma 10-20mm.
Burada Sigma 10-20mm nin nasıl kullanılacağından bahsetmeye çalışsam da genelde ultra geniş açı sınıfında olan tüm objektifler aynı kriterlere uyularak kullanıldığında iyi sonuçlar verecektir.
Sigma 10-20mm nin standartların dışında kendine has bir distorsiyonu var ve bunu düzeltmek çok güç. Bazıları için bu bir güzellik ve tercih meselesi iken, bazıları için istenmeyen bir özellik ve bir kusur olarak görülüyor. Ben bu distorsiyonu seviyorum ve aynı aralıktaki diğer objektiflere göre Sigma 10-20mm’yi tercih etme nedenlerimden birisi. Fakat eğer ultra geniş açı profesyonel amaçla kullanılacaksa bu objektiften uzak durmak daha akıllıca olacaktır.
Eğer mutlaka en geniş açıda (10mm ye ayarlı iken, yani aslında ~15mm) çekim yapmak durumundaysanız özellikle çok açık diyafram kullanmamalısınız. f/8 e kadar olan diyaframlarda kenar ve köşelerde belirgin bir netlik kaybı yaşarsınız. Bu yüzden f değerini minimum f/5.6 hatta f/8 olarak ayarlamalısınız. Işığın az olduğu durumlarda gerekirse ISO değerini artırın; fakat diyaframı kısmayın. f/5.6 ve f/11 arası değerler kenar ve köşelerde alabileceğiniz en keskin görüntüyü verecektir. f/8 en ideal değerdir.
Sigma 10-20mm ye has olarak distorsiyonun en az olduğu odak uzaklığı 12mm’dir. Eğer distorsiyon ile ilgili şikayetleriniz varsa daha düşük odak uzaklığında çekim yapmayın.
Mutlaka bir ilgi noktanız olsun ve ilgi noktasını (ya da modelinizi) kenarlara bitiştirmeyin. Bence en güzel teknik altın noktaları kullanarak ilgi noktasını yerleştirmek ve kenarlarda boşluk bırakmaktır, sonradan kırma yapmak durumunda kalsanız bile bu şekilde çok az kaybınız olacaktır. Yukarıdaki fotoğrafta mavi ile belirtilen alanlar (daha fazla da boşluk bırakılabilir ama bu modele yada objeye ne kadar yakınlaştığınıza bağlı). Eğer kenarlara bitiştirirseniz kötü bir distorsiyon oluşacak ve kırpma da yapamayacaksınız.
Bir başka husus ise UV filtre kullanımıdır. Bana kalırsa dikkatli kullanıcılar UV filtre kullanmamalı, fakat kullanmak zorunda hissediyorsanız veya biraz dikkatsizseniz, makinayı kullandığınız bölgeler objektife zarar verecek durumda ise o zaman da paraya kıyıp en kaliteli UV filtreyi almak zorundasınız. Yoksa fotoğraf kalitesinden ödün vermek durumunda kalacaksınız. B+W veya Heliopan markaları kullanmanız, mümkün mertebe kaliteden ödün vermemenizi sağlar.
Ultra geniş açı kullanırken oluşan başka bir sıkıntı ise kadraja istenmeyen çok sayıda objenin girmesidir. Bu temelde kullanıcı tecrübesi ile çözülecek bir problem. Fakat başlarda söylenebilecek birşey olarak saklama yöntemini önerebilirim. Saklama (gizleme) yöntemi “bulunduğumuz konumu az çok değiştirerek ilgi dağıtan, istenmeyen objelerin daha genel veya dikkat dağıtmayan objelerin arkasında kalarak görünmesini engellemek” olarak ifade edilebilir. Eğer bu imkan yoksa, çekim sonrasında klonlama yöntemi ile istenmeyen objeler silinebilir ya da kenarlara yakın ise kırpılabilir. (Belgesel fotoğraflarda çekim sonrası işlemlerden mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Ne de olsa amaç belgelemek.)
Sigma 10-20mm ye ait teknik ve detaylı incelemeleri görmek isteyenler için;
- dpreview.com – Sigma 10-20mm 1:4-5.6 EX DC HSM review
- photozone.de – Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM – Review
- photozone.de – Sigma EX 10-20mm f/3.5 EX DC HSM – Review
Ultra geniş açı için başka bir tercih ise fisheye (4) objektif kullanmaktır. Uzun bir süre bu şekilde çekim yaptım ve kullandığım objektif Nikon 10.5mm f/2.8 di, kendisini halen severek kullanıyorum. Bu şekilde çalışacaklar için hem bazı avantajlar hem de dezavantajlar sözkonusu olabilir.
Nikon 10.5mm f/2.8 (bhphotovideo.com‘da ~$680) ile çekim yaparken en büyük avantajınız, netleme mesafesinin Sigma 10-20mm ye göre 10cm daha kısa olması ve diyaframın f/2.8 olması. Bu size DOF (5) kontorlü için ekstra kazanım sağlıyor. Fakat görüntüde fazlaca oluşan barrel distortion (dışbükey bozulma) istenmeyebilir ve düzeltilmesi gerekebilir.
Fisheye objektiflerin karakteristiği olan dışbükey bozulma ya da fıçı bükümlmesini düzelmek için Photoshop ve Aperture kullananların ilgileneceği çok güzel ve hızlı bir eklenti mevcut: Fisheye-Hemi Plug-In. Bu eklentiyi kullanarak fisheye ile çekilmiş fotoğrafları, tek tıklamayla rectilinear (düz hatlı, Sigma 10-20mm deki gibi) fotoğraflara dönüştürebiliyoruz. Detaylı bilgi, örnek fotoğraflar veya satın almak ($30 fiyatla satılıyor.) için üreticisi olan imagetrendsinc.com sayfalarına bakabilirsiniz.
Nikon 10.5mm f/2.8 ‘in minimum netleme mesafesi 14cm olarak verimiş, fakat bu mesafe algılayıcı yüzeye olanmesafenin ölçüsü. Yani aslında bu mesafeden lensin kendi uzunluğunu çıkartırsak, nesnelere 3.2cm yaklaşabileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca keskinliği neredeyse her yerde ve her diyaframda aynı olan bu lensi gönül rahatlığı ile f/2.8 de kullanabilirsiniz. Nikkor AF 10.5mm f/2.8 için detaylı teknik incelemelerin olduğu siteleri aşağıda bulabilirsiniz;
(1) Kırpma (crop) faktörlü makina da denir. Açıklayalım; APC (Advanced Photo System) Bildiğimiz klasik film ölçüsünü ifade eder, yani bu ibareyi taşıyan DSLR gövdeler 36×24mm boyutunda bir alıcıya sahiptir, ya da daha sık kullanılan terimle Full Frame’dir. Nikon D700, Nikon D3 veya Canon 5D Mark II gibi. APS-C (Advanced Photo System type-C) ise yukarıda bahsedilen ölçüden daha küçük algılayıcılara sahip makinalar için kullanılır. Dolayısıyla APS-C makinalarla kullanılan objektifler üzerinde yazan odak uzaklığından daha dar bir görüş açısı sunarlar. APS-C gövdelerle kullanılan objektiflerin odak uzaklıkları Nikon için 1.5 ve Canon için 1.6 ile çarpılarak bulunur. Yani aslında Nikon D90 ve Sigma 10-20mm kombinasyonunda kullanılan objektif 15-30mm dir. Başka bir ifadeyle “35mm ye denk gelen odak uzaklığı 15-30mm’dir.” Detaylı bilgi için: Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
(2) Bu aralıkta Sigma’nın iki adet modeli var. İlk çıkan ve en çok kullanılan Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM AF ve sonradan çıkan Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM AF. Bu iki lens arasındaki fark; temelde ikincisi daha açık diyaframlı gibi görünse de tüm f değerlerinde kenarlara doğru keskinlik kaybı önceki modelden daha fazla. Tam tersi olarak merkeze doğru ise keskinliğin önceki modele göre arttığı görülmekte. Odak uzaklığı olarak 10-20mm arasındaki tüm değerler kullanılacaksa yeni versiyon olan f/3.5 tercih edilebilir fakat genellikle ultra geniş açı kullanılacaksa eski model tercih edilmelidir.
(3) Tam künyesi Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX Aspherical DG HSM AF olan objektif şaşırtıcı bir şekilde Full Frame gövdelerde de kullanılabiliyor ve bu durumda 12mm olarak kullanıldığında 122° görüş açısına sahip.
(4) Fisheye (Balıkgözü) Objektifler: Ultra geniş görüş açısına sahip, yarım küresel (hemispherical) fotoğraflar oluşturan objektifler. Oluşan görüntüde kenara yaklaşıldıkça düz çizgiler dışbükey eğrilere dönüşür. Bu sınıfta 180° ve hatta 220° görüş açısına sahip olan objektifler vardır. Fisheye objektiflerin iki türü bulunur; (a) Circular Fisheye: Tam bir daire şeklinde yuvarlak görüntü oluşturur. (b) Full-frame fisheye: Görüntü tam kadraja yayılır. Nikkon AF 10.5mm full-frame fisheye türündendir.
(5) DOF (Depth of field): Alan derinliği: Netlenen objenin önünde ve arkasındaki bir alan da netleme sınırları içerisinde kalır. Bu alan netleme mesafesine, diyaframa, odak uzaklığına bağlı olarak değişir. Bu alana net alan derinliği ya da netlik derinliği denir.
Merhabalar bende Canon 650 d var . Genelde manzara önünde arkadaşlarımı ailemi falan çekiyorum tamamen manzara yada tamamen portre çekmiyorum. Hangi lensi önerirsiniz?
Merhaba, beraber gelen objektifi kullanmanızda sıkıntı olmaz. Kit lens dedikleri ürünleri kullanabilirsiniz, Yani eğer tek objektif ile bir çok şey yapmak isterseniz Canon EF-S 18-135mm olabilir. “Bunun fiyatı pahalı daha uygun bir ürün istiyorum” derseniz Canon EF-S 18-55mm alabilirsiniz.
Ama bunun açısı yetersiz gelecekse daha geniş açılı bir ürün almanız iyi olacaktır. Bu yazı yardımcı olacaktır: Objektiflerde hangi odak uzaklığı kaç derece açı görür?
Hocam merhaba Nikon D850 body kullanıyorum manzara resmi için hangi lensi kullanmalıyım ve portre fotoğraflar için hangi lens profesyonel ve en iyisi olsun istiyorum öneriniz nedir
Manzara ve geniş açı için Nikon 14-24mm efsane bir objektiftir. Portre için 85mm f/1.8 yeterli olur. Ama 135mm f/1.4 de çok iyi olur.
Merhaba Hocam
Nikon D750 makinemde kullanmak için geniş açı lens arıyorum. Netten araştırdım birilerine sordum ancak istediğim lens sanırım üretilmemiş henüz. Tek istediğim filtre takılabilen, sabit f/2,8. Aslında istediğim lens canonda var. 16-35 mm f/2,8. Ancak bunun Nikonda karşılığı yok. Nikon 17-35 mm f/2,8 var ancak bu da çok eski bir lens diyorlar filmli makineler devrinden kalma.
Öncelikle Nikon 17-35 f/2,8 i tavsiye edermisiniz yeni versiyonu varmıdır bu lensin.
Ya da siz ne tavsiye edersiniz. Marka önemli değil.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Manzara çekimiyle ilgilendiğinizi anlıyorum bu yazdıklarınızdan. Nikon’da efsane olan bir objektif vardır 14-24mm. Hatta bazı diğer marka gövde kullanan manzara fotoğrafçıları bile adaptör yardımıyla bu objektifi kullanırlar. Oldukça büyük ve ağırdır. Bu objektif için üretilmiş özel filtre sistemleri de mevcut. Kare veya dikdörtgen şeklindeki filtreleri (Örneğin Lee Filter) belli aparatlar (örneğin Nisi Filter holder veya Haida Filter Holder) yardımıyla kullanabiliyorsunuz. Nikon 17-35mm ye gelince.. Bir objektifin eski olması o kadar önemli değil, rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama bilmeniz gereken daha önemli bir şey f/2.8 sabit diyaframlı objektiflerin hiç biri bu diyafram değerinde en keskin sonucu vermezler, f/4 veya f/5.6 değerlerinde en iyi sonuçları alırsınız. Aklınızda olsun alternatif olarak Nikon’un 16-35mm f/4 objektifi de mevcut.
Oncelikle teşekkurler … tamron 15 30 veya nikom 14 24 lens almayi dusunuyorum hangisini tavsiye edersiniz?
Nikon 14-24mm efsanedir, ama çok büyük ve ağır olduğunu unutmayın.
Hocam,Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD Lensi denediz mi? Bu lensi Tokina 11-20mm F2.8 AT-X PRO DX Lens ve Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR Lens ile karşılaştırsak, hangi lens hangi özellikleriyle öne çıkar? Geniş açı lenslerde görüntü sabitleme önemli mi? Malum, bu özellik tamronda ve Nikonda var. Ancak Tokinada yok. Üç lensten birisini alacağım. Ancak çok kararsızım.Tokina 11-20 hakkında internette birçok veriye ulaşabiliyoruz.Özellikle benim gibi amatöründen profosyeneline kadar bir çok kullanıcı yorumu var. Ancak Tokinanın yeni sayılabilecek 10-24 lensi hakkında tatmin edici bilgi bulamadım. Bir çok yabancı sitede yorumlarını,incelemelerini okudum ancak tatmin olmadım.Biraz da reklam korkusuyla güvenemedim.Bir de makinam D7100. Nikon 10-20 için D7100 ile sınırlı uyumlu model diye bir açıklama var.Bu lensi alırsam herhangi bir sorun yaşar mıyım? Bu ne anlama geliyor. Manzara, sokak ve iç mekan çekeceğim.
Metin Bey denemedim; ama ufak bir arama ile internette incelemelerini bulabilirsiniz. Geniş açıda görüntü sabitleme çok önemli değil; ama olması ekstra avantaj sağlar. Yani var diye ekstra bir kaç yüz dolar ödemek istemem. Nikon 10-20mm ile D7100 ve sonraki modeller ile tam olarak uyumlu diye biliyorum. ama pek sanmasam da özel bir durum olabilir. Tamron 10-24mm çok iyi bir objektif değil, kenarlardaki keskinlik açık diyaframlarda sıkıntılı.
Hocam bir kaç gündür takip ediyorum sizleri ve gerçekten sabırla cevap veriyorsunuz insanlara tebrik ederim. Müsaadenizle benimde danışmak istediğim bir konu var. Öncelikle gelin-damat olarak dış çekim fotoğrafları çekiyorum. Nikon D7000 Kullanıyorum lakin lenslerim bana yetmiyor. Bir adet 50 mm ve bir adet 15-135 lensim var. bir tane de geniş açı bir lens edinmek istiyorum. açıkçası çok bir bütçem yok zorlasam 2000 liraya çıkabilirim. istediğim keskin bir görüntü. zoom benim için çok da önemli değil açıkçası. cevabınızı bekliyorum. teşekkür ederim.
Fiyatlar çok iyi bilmiyorum, fakat Tokina 11-16mm hem bütçenize uygun hem de f/2.8 ve keskin bir objektif.
Merhaba, Canon 10-22 kullanıcıyım, keskinliği yeterli gelmiyor. İnternette Tokina 11-20 ve Sigma 12-24 II incelemelerinde bulundum ama yeterli bilgiye ulaşamadım. Keskinlik ve hız olarak çok yüksek fiyatlarda olmayan bir lens önerisi verirmisiniz?
Ultra geniş açılı objektiflerde keskinlik belli bir miktarın üzerine çıkmaz, özellikle de köşelere doğru yaklaştıkça. Bu yüzden daha kapalı diyaframlar kullanmak gerekir, örneğin f/8 gibi. Bu yazıda işinize yarayacak ipuçları bulabilirsiniz. Daha keskin fotoğraflar çekmek için ipuçlarıYine de keskin bir objektif önerisi isterseniz Tokina 11-16mm fena değildir.
merhabalar, ben sanal tur çekimleri yapmak istiyorum ticari olarak. lens konusunda karar veremedim. sigma 8mm mi yoksa samyang 8mm mi lens almalıyım. uzun vadeli kullanım için. ayrıca 360 panoramik kafa için manfrotto ve ninja üzerinde duruyorum. hangisi daha çok işimi görür bana yardımcı olabilirmisiniz? tabii ki çok para vermek istiyorum ama kısa vadeli kötü bir kullanımda olmasın.
En çok kullanılan kafalar genellikle Ninja ürünleri. Objektif o kadar problem değil. Alacağınız objektif çok da önemli değil, piyasadaki fisheye olan objektifler kalite olarak işinizi görürler. İki tip fisheye objektif var, rectangular ve circular. Regtengular olanlarla daha fazla sayıda fotoğraf çekmeniz gerekir, Circular olanlarla işinizi daha çabuk halledersiniz.
Merhaba iyi çalışmalar
Ben emlak danışmanıyım. Daire resimleri çekerken geniş açı olması şart . Şu anda telefonla resim çekiyorum. Bizim iş için resimler çok önemli ultra geniş mi almam gerekiyor. hangi makineyi tavsiye edersiniz. Detaylı bilgilendirme yaparsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
Adem Bey evet ultra geniş açı sizin için uygun ama belli bir değerden büyük olan açılarda görüntü bozulması olur. Son zamanlarda çok soruluyor sanırım bununla ilgili bir yazı yazmalıyım..
Merhaba Hocam kolay gelsin. Cevablarınız için şimdiden tşşk ederim. Sizden fikir almak istiyorum. Geniş açı lens almak istiyorum.Elimde Nikon D7100 var. Bir kaç seçenek var. Tamron 17-50 ve Sigma 17-50. Bunlar geniş açı kategorsine giriyor mu? Beni pek ikna etmedi istediğim etkiyi almayacağımı düşündüm Birde sigma 10-20 ve tokina 11-16 var. Daha çok bu ikisi üzerinde yoğunlaştım. bu 4 lens den hangisi
makul olur. Veya önerdiğiniz başka geniş açı lens varmı Hocam. Sizden bir tavsiye bekliyorum abi şimdiden çok tşk ederim.
Merhaba, kullandığınız gövde krop çarpanlı (bkz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?) olduğundan ilk bahsettiğiniz objektifler geniş açıdan ziyade standart objektif sınıfına dahil olurlar. Diğer ikisi ise oldukça geniştir ve işinizi görürler.
Merhaba,
Olabildiğince küçük boyutlarda ultrageniş açılı bi makine tavsiye edebilrimisiniz? Amacım video çekmek olsaydı tam olarak istediğim şeu go pro olurdu ama ben onun kaliteli fotoğraf çekenini arıyorum aslında yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Panasonic 7-14mm f/4 ya da olympus 9-18mm en küçük ultra geniş açılar bunları kullanabileceğiniz gövdeler ise micro four thirds olarak geçen gövdeler. Benim tavsiyem olympus pen f modeli. Bu sistemeşrle ilgili okumak için Bkz https://www.hakkiceylan.com/belgesel-fotograf-ve-micro-four-thirds-sistemler
çok teşekkürler tamron 15-30 u önermemenizin sebebi nedir? bir de tokina 11-20 de f/2.8 i tüm odak aralıklarında kullanabilir miyim örneğin 11mm diyaframı 2.8 getirirken 16-17-18-20mm lerde de diyaframı f/2.8 de kullanabilir miyim?bazı lenslerde bu kullanılmıyor örneğin nikon 16-80 de 16mm f 2.8 kullanılıyor ama 80mm de f4 kullanılabiliyor
15-30mm kullanırsanız yeterince geniş açınız olmayacak, onun dışında bir sebebi yok, bkz. https://www.hakkiceylan.com/odak-uzakligi-simulatoru Evet her odak uzaklığında f/2.8 olarak kullanabilirsiniz.
Tamron 15-30 vc, tokina 11-16 yine aynı marka tokino 11-20 arasında kararsız kaldım makine croplu olduğu için bir kaç yerde tamron 15-30 köşelerde kararma yapar kullanılmaz demişlerdi siz bu üç lens içerisinden hangisini önerirsiniz croplu makinede kullanımda sorun olmayacağını söylediğiniz için tamron 15-30 uda alabilirim vc özelliğide var ama keskinlik ve uyumlu çalışması açısından üç lens içerisinden hangisini almamı önerirsiniz
Tanju Bey kroplu gövde kullanmanız nedeniyle kenarlarda kararma olmaz, bu yanlış bir bilgi öncelikle bunu söyleyeyim, mantık olarak hatalı. Size en uygun objektif Tokina 11-20mm f/2.8 sanırım. Eğer fiyatı pahalı gelirse Tokina 11-16mm f/2.8 de alabilirsiniz, performans olarak benzerdirler.
hocam makinem crop sensörlü nikon d5300 kullanıcısıyım geniş açılı bir objektif almayı düşünüyorum tamron 15-30 f2.8 vc yi almayı düşünüyorum ama fullframe makinelere uyumlu olduğu yazıyor araştırdığım yazılarda croplu makinemde uyumlu olarak kullanabilir miyim alsam
Elbette kullanabilirsiniz fakat 15-30mm olarak değil de 22,5 – 45mm olarak kullanabilirsiniz. Bkz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
Ne yazikki telefonla cekme sansim yok, cunku cogu zaman ters isik ve yetersiz isik durumlari olusuyor. Su anda 18- 105 lens kullandigim icin, mecburen genis aci alabilmek adina 1 odayi 5-6 dik kare cekiyorum ve sonra bazi programlarla bu fotograflari birlestiriyorum. Acikcasi %80 guzel sonuclar da aliyorum. Ama zaman konusunda buyuk sikinti. Dolayisiyla 10-20 ile istedigim genis ic mekan sonucunu alabilirim diyorsunuz yani?
Sadece o değil, Tokina 11-16mm vb. bir çok objektif var, bunlara Ultra Geniş Açılı Objektifler deniyor. Her daim en geniş açıda çekmediğiniz sürece, yani Sigma 10-20mm aldınız diye 10mm de çekim yapmak zorunda değilsiniz, ihtiyacınız olduğu kadar genişleterek çekersiniz. Bir de bakış açınızı yere paralel olacak şekilde ayarlamalısınız, yukarı ya da aşağı doğru eğimli olmamasına dikkat edin. Bkz. DSLR ve Ultra geniş açı kullanımı
Merhaba Hakki Bey.
Ben gayrimenkul cekimleri yapiyorum. Yeni basladigim icin bu sektore, elimde uygun ekipmanim bulunmamakta. Nikon d7100 kullaniyorum ve ic mekan cekimlerinde tek bir fotografta hemen hemen tum odayi kareye almam gerekiyor ve distorsiyon olmasi cok hos durmuyor. Yeni basladigim icim cok butcemde yok acikcasi. Sigma 10-20 f4 isimi kurtarir mi acaba yoksa baska bir oneriniz olabilir mi?
Aslında işinizi görür fakat bu tip ultra geniş açılı objektifleri kullanmanın de kendine ait püf noktaları var. Bunları öğrenmeden çekim yaparsanız kötü sonuçlarla karşılaşırsınız. Bazen emlak sitelerinde görüp hayret ediyorum. Eğer çok zorda kalırsanız telefonla panoramik modda çekim yapın daha iyi.
Merhaba hakki abi canon 700d kullaniciyim genis aci lens almayi dusunuyorum 10-18mm bu aldigim lens ile tripot yardimi ile esimle kumsalda genis acili fotoraflar cekebilirmiyim yani manzaraninda etkili olarak gorunebilecegi fotoraflar ? T.ederim simdiden abi.
Elbette çekebilirsiniz.
Peki onerebileceginiz baska bir lens var ?
Bence bu tip gövdelerle ilk alnması gereken objektiflerden birisi Sigma 18-35mm f/1.8.
teşekkür ederim abi verdiğin bilgiler çok önemli takipteyim siteyi :)
merhaba
canon d70 kullanıyorum yıldız fotoğraflamak istiyorum tokina 11 16 ile sigma 10 20 arasında kaldım kalite farkı var mıdır lensler arası
Elbette, yıldız pozlamak için en önemli kriterlerden birisi açık diyaframdır. Bu yüzden Tokina 11-16mm daha iyi bir seçim olur.
merhaba Hakkı Bey canon 70d makinam var. Geniş açı lens almak istiyorum. Tokina 11-16 mı yoksa tamron 10-24 mü almalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, birbirine çok benzeyen iki ürün. Tokina’nın avantajı f/2.8 olması. Özellikle yıldız pozlamada işinize yarayabilecek bir özellik. Tamron’un avantajı ise 24mm ye kadar uzanabilmesi. Performans olarak ikisi de sizi tatmin eder. Her ikisine de filtre takılabiliyor.
İyi Günler,
Ben Nikon D7200 kullanıcısıyım. Geniş Açı ya da Fisheye Lens almak istiyorum. Yazınızı okudum. Ama hala neyi almam gerektiğine karar veremedim. Göz önünde bulunduracağım birkaç husus var. Bunlar minimum Odak Uzaklığı 8mm ya da 10mm olması( Ama bu samyang ya da tokina gibi Prime da olabilir, Sigma 10-20mm gibi Zoom Lens de olabilir ). Bir diğeri ise Fiyatının Maximum 1500-1700 olması….
Geri kalan özellikleri (Keskinlik, Max Diyafram Açıklığı, Distorsiyon fazlalığı) ise pek sorun yapmam diye düşünüyorum. Ama tabiki keskinlik çok kötü olmamalı :)
Ayrıca ben de sizin gibi Distorsiyonu Fazla olan lensleri seviyorum….. Ve Makinem APS-C Sensörlü olduğu için Geniş açılı lenslerde görüş açısı benim için dezavantajlı bi durum… Diğer bi sorum, 8mm ve 10mm DX gövdelerde Görüş açısı ne kadardır….? Ben en az 120 derece olmasını istiyorum….
Sizce Tokina, Samyang, Sigma markalarından hangisini almalıyım….?
( NOT: Eğer Sigma 10-20mm f/4 fiyatına oranla iyi ve yeterince geniş açılı bir objektifse direk alayım gitsin :) )
Teşekkürler…..
Ömer Bey keskinlik ve ultra geniş açı olarak Nikon 10.5mm fisheye oldukça etkileyici, 180 derece yatayda görüş açısı var, fotoğraf örneklerine bakarak balıkgözü olmasından dolayı fotoğraftaki distorsiyonu görebilirsiniz, eğer rahatsız etmezse bence bunu alın, zaten PS kullanarak fisheye-hemi plugin ile bunu tek tıkla düzeltebiliyorsunuz. İkinci olarak Tamron 11-16mm yi keskinliğinden dolayı önerebilirim.
Söylediğiniz Nikon 10.5mm ‘ ye baktım, herhalde bayağı kaliteli bi lens ama fiyatı 2800 – 2900 ‘ den aşağı değil… O kadarını bütçem kaldırmaz. :)
Tokina 11-16 mm ‘ ye gelecek olursak, 11 mm odak uzaklığı bana sanki biraz yeterli değil gibi geliyor ama ne kadar görüş açısı olduğunu bilmediğim için yine de pek birşey söylemek istemiyorum. Yani bildiğiniz üzere bizdeki sıradan Kit Lensler 18’ den başlıyor. 11mm ile arasındaki 7mm lik fark çok birşey değiştirir mi onu merak ediyorum. Fiyatına gelecek olursak da tam da benim sınırım, 1700 TL . Yeterice genişse alabilirim :)
Son olaraksa size Samyang 8mm f/3.5 UMC Fisheye Lensini soracaktım…. Sizce bu lens yeterince iyi midir..?
( NOT: Samyang 8mm f/3.5 ve Tokina 11-16mm arasındaki KESKİNLİK-GENİŞLİK-FİYAT dengesini iyi kurmam gerekiyor…. )
11mm oldukça geniş emin olabilirsiniz; ama tabii bir balıkgözü kadar olamaz. Samyang oldukça keskin ama kullanması zor bir objektif, sonuçta manual fokus, AF çalışmıyor. Eğer sadece yavaş fotoğraflar çekecekseniz, manzara, uzun pozlama gibi, o zaman tavsiye ederim. Fakat her işe gelsin derseniz Tokina daha anlamlı olur.
Samyang 8mm yi bayağı sevdim…. Makinem D7200 olduğu için AF konusunda sorun çıkarmaz diye düşünüyorum( Doğru değil mi ? ) Hem 8mm olması hem de fiyatının 1200 TL olmasına rağmen keskin görüntüler sunması beni oldukça etkiledi….
Ömer Bey makineniz ne olursa olsun Samyang objektiflerin tamamı manual fokustur. Yani Samyang objektif kullanırken otomatik netleme mekanizması hiç bir makine de çalışmaz.
Hmm, anladım… Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler…. Ben yine büyük ihtimal Samyang’ ı alırım geniş olmasından ötürü. AF de pek sorun çıkarmaz zannediyorum.. Ne de olsa amacım hızlı fotoğraf çekmek değil, manzara çekmek….
Hakkı bey merhaba,
Sayfanıza geniş açı objektiler hakkında detaylı bir bilgi ararken google üzerinden ulaştım. Sigma 10-20 ile ilgili verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı. Ben Nikon D5200 ve D7200 kullanıcısıyım, iç-dış mimari ve doğa fotoğrafları çekmek için ultra geniş açılı bir objektif ihtiyacım var. Sigma 10-20 f3.5 ve Nikon 10-24 f/3.5-4.5G arasında gidip geliyorum. Nedeni elbette fiyat farkı ama almaya değerse Nikon 10-24 tercih edebilirim. Bu konuyla ilgili tavsiyenizi rica ediyorum.
Teşekkürler.
Not: Samyang,Tamron,Tokina marka objektiflerle ilgilenmiyorum.
Eğer imkanınız varsa Nikon 10-24mm tercih edin. Sigma özellikle kenar ve köşelerde açık diyaframlarda fazla dağılıyor. Nikon daha keskin ve vereceğiniz fazla paraya değecektir.