Amatör fotoğrafçılar, DSLR makinelerini aldıktan bir süre sonra ekipmanın ve özellikle objektifin çok önemli olduğu konusunda genel bir fikre kapılır. (Bu tam olarak doğru sayılmaz.) Bu yüzden ceplerindeki parayı harcamak maksadıyla objektif satın almak için arayışa başlarlar. Bu arayış ekipmanlarını güncellemek ya da genişletmek maksadıyla ek objektif satın almak şeklinde olabilir. Eğer ilk aldıkları objektiften memnun değil iseler yeni alacakları objektif için “kılı kırk yarmak” deyiminin hakkını vermeye çalışacaklardır. Peki objektif alırken nasıl kılı kırk yaracağız?
Öncelikle yapılması gereken: hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemek.
Bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrendikçe nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Elinizde bulunan objektif bu tür fotoğrafları çekmenize izin vermiyorsa ekipmanınızı yenilemenin zamanı (gerçekten) gelmiştir. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı (Crop Factor, Focal Length Multiplier). Bu konuyu bir önceki yazımda geniş olarak anlattım, eğer terime yabancıysanız ya da detaylı olarak okumak isterseniz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır? yazısını okuyabilirsiniz.
Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise objektif seçiminde bu kriteri öncelikle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak. Yani mesela tele objektif almak istiyorsunuz 70-200mm bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız gövde de 105-300mm olarak görev yapacak. Objektif seçiminizi buna göre yapmalısınız.
Nikon APS-C gövdeler için ürettiği objektiflere DX ibaresini ekliyor. Dolayısıyla üzerinde DX yazılı bir Nikkor objektif FF gövdelerde tam olarak kullanılamıyor. Aynı şekilde Canon ise bu tür objektifler için EF-S ibaresini kullanır. Üçüncü parti lens üreticileri Sigma DC, Tamron Di II, Tokina ise DX kısaltmasını kullanıyor. Bu objektifler APS-C gövdeler için özel olarak üretildiğinden sonradan gövde değişimi yapacağınızda ya da ikinci gövdeniz varsa ve bu bir FF (Full Frame) gövdeyse bu objektifle birlikte kullanamayacağınız anlamına gelecektir.
Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Aslında bu iş çok kolay, beğendiğiniz ve çekmek istediğiniz bir fotoğraf bulun ve eğer ulaşabiliyorsanız o fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, makine marka ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ve hangi odak uzaklığında çekilmiş öğrenin. Arkadaşlarınızın elindeki objektifleri deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek bulmak çok daha öğretici olacaktır.
Odak Uzaklığı Simülatörü‘nü kullanarak kaç derece görüş açısın sunuyor fotoğraf üzerinde görebilirsiniz.
Benzer şekilde çalışan ve Nikon ekipmanlarını seçmenize izin veren başka bir uygulama da NIKKOR Lenses Simulator. Burada hem DX ve FX gövdeleri, hem de DX ve FX objektifleri birlikte ve ayrı olarak test edebiliyor ve hangi ekipmanın işinize yarayacağını tespit edebiliyorsunuz.
Canon sayfalarında da detaylı olmasa da odak uzaklığının görüş açısını nasıl değiştirdiği konusunda ufak bir uygulama mevcut.
Odak uzaklığımızı ya da odak aralığımızı belirledikten sonra bu aralıkta hangi ürünler olduğuna bakmamız gerekecek.
Aslında odak uzaklığınızı belirlerken çok fazla katı davranmamak gerekir, bu konuda biraz esnek olmak elimizdeki seçenekleri değerlendirirken bize avantaj sağlayacaktır.
Örneğin makro çekimlerden hoşlandığınızı farkettiniz ve bundan sonra daha fazla makro fotoğraflarla ilgileneceksiniz diyelim. Daha iyi makrolar çekmek istiyorsunuz, o zaman bir makro objektif satın almanız gerekecek. Hangi aralıkta bir objektife ihtiyacınız olduğunu tespit ettikten sonra bu odak uzaklığındaki objektifleri tespit etmek çok zor değil. Ana marka olan Canon ya da Nikon’un dışında üçüncü parti lens üreticilerinin ürünlerini de listeye ekleyerek tüm objektifleri belirlemeliyiz. Piyasada satılan güncel objektifleri ve fiyatlarını bulabileceğiniz birçok web sitesi mevcut. Benim en çok kullandığım ve tavsiye edebileğim site B&H. Buradan SLR Camera Lenses bölümüne giderek dilediğiniz kriterlerde arama ve seçim yapabilirsiniz.
Objektiflerin üzerinde yazan kısaltmaların anlamları nedir?
Tüm objektiflerin üzerinde bir veya birkaç harften oluşan çeşitli kısaltmalar görürsünüz. Örneğin AF, DX, VR, G gibi. Bu kısaltmaların anlamları objektifin markasına göre değişik anlamlar içerir. Aslında özelliklerin büyük kısmı standart; fakat patent hakları nedeniyle farklı isimlendirmeler kullanılıyor. Yani sarsıntı önleyici ya da titreşim önleyici sistemin pratikteki faydası değişmiyor; fakat markalar arasında kullanılan teknoloji farklı ve dolayısıyla da isimlendirmesi değişiyor. Nikon Vibration Reduction yani VR kısaltmasını kullanırken, Canon Image Stabilization yani IS kullanıyor, Sigma Optical Stabiliser yani kısaltma olarak OS kullanmayı seçmiş.
Bu ve buna benzer kısaltmalar oldukça işinize yarayan bilgiler sunacaktır. Bu yüzden objektifin üzerinde yazan tüm kısaltmaların anlamlarına bakmanızı önereceğim. Örneğin üzerinde G kısaltması bulunan Nikkor objektiflerin diyafram ayarlama halkası yoktur. Tamamen gövde üzerinden dijital olarak diyaframı ayarlamak zorundasınız. Tüm markaların kısaltmalarını Türkçe açıklamalı olarak Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar sayfasında bulabilirsiniz.
Objektifleri tespit ettikten sonra ilk elemeyi birçok kişi sanırım maliyet üzerinden yapacaktır.
SLR Camera Lenses bu adreste listelediğimiz objektiflere ait fiyatlar USA de bulabileceğiniz ortalama fiyatlardır. Başka sitelerde bir miktar altında ya da bir miktar üzerinde fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı ürünleri Türkiye’den yetkili satıcılarından almaya çalıştığınızda karşılaşacağınız fiyatlar maalesef sizi üzecektir. Fakat Türkiye’de de yukarıdaki fiyatların az bir miktar üzerinde spot piyasadan alışveriş yapma imkanınız var. Aslında en iyi yöntem USA ya da Hong Kong gibi yerlere giden tanıdıklara ısmarlamak; fakat bu her zaman mümkün olmuyor.
Fiyatlar konusunda bir örnek verelim; Nikon DX format bir objektif olan Nikon 10.5mm f/2.8G ED DX Fisheye almaya karar verdik ve baktık ki USA fiyatı $624 (985 TL). Bunun Türkiye’deki fiyatını araştırdığınızda her bulduğumuz fiyat 1600 TL nin üzerinde çıkıyor. Başka bir örneğe bakalım Canon EF 17-40mm f/4L USM için mesela. B&H fiyatına baktığımızda $750 (~1180 TL) olarak görüyoruz. Türkiye’deki fiyat araştırması için aşağıdaki rakamlara bakmanız yeterli;
Objektifin fiyatı arttıkça USA ve Türkiye arasındaki uçurum da artıyor. Bu yüzden genellikle spot alışveriş çok daha zahmetsiz ve hesaplı bir çözüm oluyor. Spot alışverişte Canon EF 17-40mm için ödeyeceğiniz bedel yaklaşık ~1400TL civarında olacaktır. Spot alışveriş aslında yasal olmayan bir ticaret; fakat Türkiye’deki fiyatların yüksek olması ve fotoğrafçıların çoğunun amatör (bu işten para kazanmıyor) olması nedeniyle tercih ediliyor. Fakat bu tip alışverişler biraz risk içeriyor ve karşılıklı güvenin önemi büyük. Ödeyeceğiniz miktara bağlı olarak alacağınız risk düzeyini kendiniz belirlemelisiniz.
Başka bir alışveriş yöntemi ise Internet üzerinden özellikle ebay den alışveriş. Sıfır objektifler için buradan alışveriş yapmayı pek tavsiye etmiyorum. Çünkü Türkiye’ye girişte gümrüğe takılma ve size pahalıya malolma ihtimali yüksek. Fakat ikinci el bazı ürünler ve başka ekipmalardan (pil, kart vs.) €150 geçmeyecek şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Tüm bu bilgiler ışığında alabileceğimiz ürünlerin bir kısmını eledik ve elimizde belli başlı üç ya da dört adet objektif kaldı. Şimdi yapmamız gereken Lens Review’ larına bakmak.
Lens Review yani objektif incelemeleri konusunda Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Belli başlı sitelerde İngilizce olarak bulabiliyoruz. Aslında bir kaç kişi sadece bu konuya özel bir çalışma içerisine girse ne hoş olurdu ya, neyse.. Objektif incelemeleri için bakabileceğimiz sitelerden birkaçı;
- http://photozone.de/
- http://www.dpreview.com/lensreviews/
- http://lenstip.com/lenses_reviews.html
- http://www.kenrockwell.com/
- http://www.bobatkins.com/photography/reviews/index.html
- http://www.fredmiranda.com/reviews/
- http://lens-reviews.com/Lens-Reviews.html
- http://www.the-digital-picture.com/reviews/
- http://www.slrlensreview.com/
- http://www.cameralabs.com/lenses/Latest_DSLR_Lens_reviews.shtml
Benim daha çok tercih ettiğim ve güvendiğim siteler photozone ve Nikon kullandığımdan kenrockwell. Fakat değişik görüşler okumak, farklı yaklaşım ve kullanıcı tecrübeleri için birçok kaynağa bakmak gerekiyor.
Bu teknik testler laboratuvar koşullarında yapıldığından gerçek dünyadaki kullanımı ve sonuçları hakkında çok fazla fikir vermeyebilir. Bu yüzden objektifleri kullanan kişilerin deneyimlerinden faydalanmak başka bir seçeneğimizi oluşturuyor.
Almak istediğimiz objektifi kullanan tanıdığımız fotoğrafçılar varsa bunlarla birebir konuşmak, yoksa yine internet üzerinden yapacağımız okumalarla kullanıcı tecrübeleri hakkında fikir sahibi olabiliriz. yukarıda yazdığım bazı sitelerde, örneğin fredmiranda‘da daha çok kullanıcı tecrübelerine, objektifin pozitif ve negatif yönlerine değinilerek yer veriliyor. Fakat unutmamak gerekir ki bu yazılanların çoğu subjektiftir; fakat her zaman fikir verme açısından faydalıdır.
Bazı fotoğrafçılık blogları ve tecrübelerin paylaşıldığı platformlar da işinize yarayacaktır. Türkçe kaynak bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Malesef Türkçe olan kaynakların çoğunluğu forum sayfalarında gözden kayboluyor. Yine de netfotograf.com forumlarını ve fotokritik forumlarındaki donanım-ekipman kategorisini takip edebilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen seçtiğiniz objektif hakkında kafanızda soru işaretleri olabilir. En iyisi birebir test etmek.
Alacağınız objektifi seçtiniz, paraya kıyıp almaya kararlısınız ama kafanızı kurcalayan bazı sorular olabilir. “Acaba çok ağır mı?”, “Netleme hızı yeterli olacak mı?” vs.. gibi sorular objektifi almadan önce sizi rahatsız ediyorsa tanıdık birilerinden objektifi edinerek kendi makinanızda test etmeniz çok önemli. Eğer tanıdık kimse de yoksa teknoloji marketlerinde vitrindeki ürünleri deneyebilirsiniz. Mümkün mertebe birebir test etmek kararınızı kesinleştirmede önemli rol oynayacak.
Bu kadar kılı kırk yarmaya gerek yok diyorsanız.
O zaman kafanıza takılan soruları sorduğunuz, bilgisine güvendiğiniz, o meşhur fotoğrafçı arkadaşınızın yakasına yapışın. Ona “Ben şöyle şöyle fotoğraflar çekmek istiyorum, şu kadar da para harcayabilirim, hangi objektifi alayım dersin?” şeklinde bir soru sorarak cevaba kısa yoldan da ulaşın, tercih sizin.
Mrb
Teşekkürler Hakkı bey
sizin önerebileceğiniz farklı marka model varsa memnun olurum yanlış anlamadıysam siz bu lense pek sıcak bakmıyorsunuz portre konusunda
portre ve sokak foroğrafçılığı ilgi alanım…
Sıcak bakmadığımı söylemiyorum. Sadece portre için uygun olmadığını söylüyorum. Genel amaçlı kullanılacak ise oldukça iyi bir objektif; ama sadece portre çekilecek ise uygun değil. Ben sokak fotoğrafı çekiyorum ve kullandığım tek objektif 28 mm sabit odaklı objektif. Sizin tür tanımlarınızla benimkiler tam örtüşmüyor anladığım kadarıyla.
Mrb
Ağırlık olarak portre fotograflar çekiyorum fuji x mount için tamron 17_70mm f2.8 düşünüyorum bu lens hakkında neler söylüyebilirsiniz farklı marka modelde düşünebilirim…
Deniz merhaba, Canon kullandığım zamanlarda bu objektifi kullanma şansın olmuştu. Sonuçları için tek kelime söylemek gerekirse harika. Fakat malzeme kalitesi ve işçilik üst düzey değil, sıradan. Gördüğü açıdan dolayı portre çekimleri için çok uygun bir objektif olmadığını söyleyebilirim. Tabi portre dendiğinde herkes farklı bir şey algılıyor o yüzden kesin konuşmak zor; ama vesikalık tarzı portre için uygun değil demem daha doğru olur. Bu tarz çekimler için daha da açık diyaframlı objekitfler tercih edilir. f/1.8 veya f/1.4 gibi.
Merhaba
Hakkı bey
Aynı objektif ile çekilen fotoğraflarda gözlü görülür derece fark oluşurmu.?
Hali hazırda fujifilm xt20 16_55 f2.8 kullanmaktayım ikinci el tarafında fujifilm xt3 geçmeyi düşünüyorum sizin fikrinizi almak istedim
Sağlıcakla…
Merhaba, aynı objektifle farklı gövdelerle çekilen fotoğraflarda gözle görünür bir fark olmayacaktır. Gövde değiştirince makinenin fiziksel durumu, toz, yağmur vb. geçirgenliği, netleme hızı, pil ömrü, işlemcisi, dinamik aralığı (eğer sensör değişirse) butonların konumları vb. unsurlar değişir. Ama %99 oranında fotoğrafta bir değişiklik hissetmezsiniz.
Merhaba
portre çekimler için sizce
fujifilm 50mm f2
sigma 56mm f.1.4
tavsiye edersiniz.
Açıkcası bu iki objektifi kullanıp bir karşılaştırma yapmadım. Bu tip bir seçenekle arada kaldığımda her zaman gövde markası ile aynı olanı seçmişimdir, pişman olmadım.
Mrb
Hakkı bey
Portre çekimler iki lens arasında karar veremiyorum fiyatlar birbirine çok yakın fuji 50mm f2 viltrox 85mm f1. 8 hangisini önerirsiniz.?
Mehmet Bey açıkcası bu iki lensi de kullanmadım, teknik olarak soruyorsanız keskinlik vb. değerleri test eden web siteleri var, bunlardan yardım alabilirsiniz. Ama arkaplan konusunda hem 85mm hem de f/1.8 olması Viltrox’u öne çıkartıyor. Fakat onun da dezavantajı belirli bir uzaklıktan çekmek zorunda kalacaksınız. Ne tip çekimler yaptığınızı da bilemediğimden iç mekan için pek uygun gibi durmuyor. Başka bir açıdan da bakarsak aldığınızı kullandınız ve beğenmediniz. O zaman da satmak için kolay olan Fujifilm olacaktır.
Mrb
Hakkı bey
Canon lensleri Fujifilm x sistemde kullanabilmem için fiyat performans ürünü bir adaptör söylüyebilirmisiniz o kadar çok seçenek varki bilemedim.
Şu an her iki markanın da hiç bir ürününe sahip değilim; ama Viltrox marka ürülerin bu iş için kullanıldığını biliyorum. Bana kalırsa hiç gerek yok. Canon lensleri satıp Fuji olanlarla yola devam etmek benim seçeneğim olurdu.
Mrb
Peki neden Fujifilm seçtiğinizi öğrenebilir miyim .? artı yönleri nelerdir ben biraz araştırdım Fujifilm jpeg formatını beğenen bir çok kullanıcısı var film simülasyonları v.s gibi video ile pek işim olmadığı için fotoğraf ağırlıklı doğru bir seçim yapmak istiyorum sadece..
Açıkcası nedeni bir fotoğraf makinesi olarak çok daha güzel görünmesi ve marka olarak kendime daha yakın hissetmem. Ben çektiğim fotoğraflar nedeniyle – sokak fotoğrafçılığı – özel olarak fotoğraf çıktı kalitesiyle ilgilenmiyorum. Zaten oldukça eski bir olympus pen-f makinem var ve uzun süredir bunu kullanıyorum. Belli bir kalitenin ve çözünürlüğün üzerinde her makine işimi görüyor. Benim önceliklerim küçük, taşınabilir ve hızlı olması. Ama siz çekeceğiniz fotoğraf türüne göre daha farklı seçim yapabilirsiniz.
Slm
Aynasız sisteme geçmenin vakti geldi geçti diye düşünüyorum hali hazırda dslr kullanıyorum.ikinci elde iki model buldum çekimlerim genellikle portre ağırlıklı sizce.?
Sony a6300 sigma 30mm f1.4 veya sony 50mm f1.8
Fujifilm xt20 35mm f1.4
Sadece fotoğraf için hangi modeli tavsiye edersiniz neden.?
Kadir Bey her ikisi de uygun görünüyor, ama benim tercihim FujiFilm’den yana olurdu.
Merhaba
Hakkı bey
2 yıla yakın olarak fotoğraf çekiyorum son 2 3 ay manuel olarak çekim yapıyorum manuel çekim daha keyifli diyebilirim sizden tavsiye almak istiyorum manuel lensler hakkında
Kipon 40mm F/0.85 Mark II
meike 50mm f1.7
7artisans 55mm f1.4 veya 1.8 portre için bu lensler nasıl bir tercih olur sizce hangisini önerebilirsiniz veya sizin önerebileceğiniz fiyat performans ürünü farklı ürünler varmı.?
Fujifilm xt20 16_50mm ile manuel çekim yapıyorum yukarıdaki saymış olduğum markalar modeller ilede aynı şekide manuel focus yapabilirmiyim kullanım farklılığı varmı olurmu billemiyorum sabit prime lensler olduklarından umarım kendimi izah edebilmişimdir.
sağlıcakla
Sanırım keskinlik açısından soruyorsunuz. Bu lensleri kullanmadım, bilemeyorum. Bunlarla ilgili olarak yapılan testler vardır onlara bakmanız gerekir. Odak uzaklığı olarak her biri portre için kullanabileceğiniz lensler. Çok açık diyaframlarda manual fokus yapmak oldukça zorlaşır, netliği kaçırabilirsiniz. Elbette manual olarak kullanabilirsiniz, ama kullanan birinden kullanıcı deneyimi duymanız çok daha iyi olacaktır.
Slm
Hakkı bey
Commlite marka adaptörü kullandınızmı..?
Ağırlıklı portre çekimi yapımıyorum adaptör yardımı ile canon 50mm f1.8 düşünüyorum tavsiye edermisiniz.?
Fujifilm xt20 için…
Adem Bey merhaba, maalesef bu markayı duymadım ve kullanmadım.
slm
sokak portre çekimler için fujifilm xf 35mm f1.4 fujifilm 50mm f2 ile daha iyi sonuçlar alırım.?
Merhaba 50 mm sokak için çok dar kalacaktır. Fujide bir de kırpma faktörünün olduğu düşünülürse 75mm gerçekten çok dar. 35 mm bile kırpma faktörü ile dar açı olacaktır. portre için her ikisi de kullanılabilir ama sokak için her ikisi de dar kalır. Sokak için 23, 18 veya 16mm olanlara bakmanızı öneririrm.
slm
Genel olarak portre ve sokak fotoğrafı çekiyorum kitlens kullanıyorum sabit diyaframlı lens arayışı içindeyim fuji x sistem kullanıyorum fiyat performans olarak sizce.?
xc 35 f/2
xf 35f/2
seçmeliiym veya sizn önerebiliceğiniz farklı modeller varmı teşekkürler…
Bildiğim kadarıyla XF sınıfı objektifler daha kaliteli bir yapıya sahipler. Hem kullanım hem de sonradan satışı için benim tercihim XF sınıfı olurdu.
slm
Fujifilm in kendi lensleri dışında autofocus yapabileceğim başka marka lensler varmı.? 25mm 35mm aralığında viltrox marka dışında
Saygılar…
Slm, Tokina 23mm ve 33mm var, Zeiss 12mm, 32mm ve 50mm var AF olarak
MERHABA
SİGMA 120-400 OS HSM OBJEKTİF ALDIM FAKAT D7100 MAKİNAMDA OTOMATİK NETLEME YAPMIYOR,MANUEL NETLEDİĞİMDE BİP SESİ VERİYOR NORMAL MİDİR,FF UYUMLUMU SADECE BU OBJEKTİF.
İlhan Bey bildiğim kadarıyla her iki tip gövde ile de AF olarak çalışıyor; ama Telekonverter kullanırsanız Af çalışmıyor MF olarak kullanıyorsunuz. Sigma Türkiye’den daha kesin bir yanıt alabilirsiniz.
Mrb
Hakkı bey
Fujifilm 23mm f2 ile ayni fiyata viltrox 23mm f1.4 sizce nasıl bir tercih olur bu lens hakkında neler söyleyebilirsiniz optik kalite olarak fujifilm 23mm f2 viltrox 23mm f1.4 sizce.?
Fujifilm 23mm f/2 gayet iyi bir objektif aynı fiyatı vererek neden viltrox 23 f/1.4 almayı düşündünüz? f/1.4 olması size düşük alan derinliği dışında bir şey kazandırmaz; ama o da sokak fotoğrafçılığında istenen bir şey değildir. Genellikle portre çekerken düşük alan derinliği kullanırız. Fakat 23mm il değil, portre çekerken 50mm, 85mm gibi daha dar açılar kullanırız.
Slm
Aynasız makinemde adaptör yardımıyla sokak fotoğrafçılığı çekimi için 23mm aralığında bir lens almak istiyorum Olympus canon veya sigma olabilir fujifilm 23mm f 1.4 bütçemi aşıyor yardımcı olabilirmisiniz.?
Fujifilm Xt20 kullanmaktayim..
Merhaba, Kullanabileceğiniz Fujifilm 23mm f/2 var, diğerinin yarı fiyatına.Canon EF-S 24mm F/2.8 1200 TL civarında, buna bir de adaptör fiyatını ekleyince astarı yüzünde pahalıya gelir, boyut ve ağırlık olarak da artar. Bence en iyi seçim Fujifilm 23mm f/2 olacaktır. Bütçe olarak fazla gelirse ikinci el temiz ürünler bulma şansınız da olabilir.
Mrb
Hakkı bey
Viltrox 23mm f1.4 veya 33mm f1.4 lensi Fujifilm sistemde deneyimleme şansı buldunuzmu yanılmıyorsam sizde fujifilm xe3 kullanıyorsunuz bu lensler hakkında neler söyleyebilirsiniz.?Fuji Xf 35f2 ve 35mm 1.4 kıyaslanabilecek lensler mi.? Xf 35mm 1.4 ile 400 tl bir fiyat farkı var Sokak fotoğrafçılığı için 23mm 33mm uygundur…
Aslında XE4 üm var, ama ben daha çok Olympus PEN-F kullanmayı tercih ediyorum. Sokakta f/1.4 gibi değerlere ihtiyacınız olmaz. Genellikle f/11 – f/4 aralığında çekim yapıyorum. 23mm ise kullanım için ideal odak uzaklığıdır. 35mm çok dar kalır.
Mrb
Fujifilm xf 35mm f2
Fujifilm xc 35mm f2 optik kalite olarak aralarında bir fark varmı portre ve manzara sokak fotoğrafları için hangisini tercih etmeliyim xc modeli hem yeni hemde gayet uygun fiyatlı şuan 16_50mm 3.5.5.6 lensi kullanmaktayım bu lenslerden herhangi biriyle gözle görülür bir fark olurmu fotograflarda…
Merhaba, XT objektifler daha üst sınıftır, genellikle malzeme ve optik kaliteleri daha yüksektir. Ama sokak fotoğrafçılığı için düşünüyorsanız 35mm x 1,5 = 52,5mm gibi bir değer elde edersiniz ki; size çok dar bir açı sunar. Onun yerine 23mm veya biraz daha geniş olan 18mm yi tercih etmeniz çok daha anlamlı olacaktır. Bkz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
Mrb
Hakkı bey
Açık diyafram lenslerin ışığın az veya cok durumlarda bize ne gibi avantajlarlar sağlar Güneşli günlerde makinemin performansından hiç memnun degilim Örneğin bir portre çekiminde veya manzarada netlik alamıyorum aşırı derecede bir parlama var diğer bir adıyla Kontrast çok fazla iso degerim düşük pozlamada eksiye gittiğim halde sonuç değişmiyor veya daha karanlık oluyor bunun üstesinden nasıl gelebilirim? aksine gölge olan kısımlarda ise harika sonuçlar alabiliyorum Güneşli günlerde nelere dikkat edilmeli mesela flaş kullanmak gerekirmi aynasız makine kullanıyorum kitt lens ile beraber digital vizör olduğunu için olabilir mi acaba dslr makinelerde bu tarz sorunlar oluyormu.?
Temelde bilinmesi gereken konu diyafram mekanizması alan derinliğini kontrol eder. İkinci bilmeniz gereken konu vizörün fotoğraf çıktısına hiç bir etkisi yoktur, sadece kadrajı size göstermek amacıyla eklenmiş bir aparattır. Fotoğraf birinci derecede katkı sağlayan eleman objektiftir. Kullandığınız objektif kötü olabilir. Eğer varsa Üzerindeki filtre kötü olabilir. Güneşli günlerde çekeceğiniz fotoğraflarda neyi amaçladığınız önemli. Temel bazı konuları da atlamış olabilirsiniz.
Mrb
Hakkı bey
Fujifilm 23mm f2 lensini xt20 değilde xt100 modelinde kullansam sonuçlar aynı olurmu acaba.?xt20 bütceyi zorluyor bİraz bu makineyi tavsiye edermisiniz af performansInin zayif olduğu söyleniyor ama xt100 23mm f2 fiyatı uygun amacım kaliteli jpg çıktılar almak cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum…
Merhaba, her ikisi ile de yeterince iyi jpeg çıktılar alabilirsiniz, şüpheniz olmasın. Fotoğraf kalitesini belirleyen ana faktör objektif kalitesidir, sonra sensör gelir.