Amatör fotoğrafçılar, DSLR makinelerini aldıktan bir süre sonra ekipmanın ve özellikle objektifin çok önemli olduğu konusunda genel bir fikre kapılır. (Bu tam olarak doğru sayılmaz.) Bu yüzden ceplerindeki parayı harcamak maksadıyla objektif satın almak için arayışa başlarlar. Bu arayış ekipmanlarını güncellemek ya da genişletmek maksadıyla ek objektif satın almak şeklinde olabilir. Eğer ilk aldıkları objektiften memnun değil iseler yeni alacakları objektif için “kılı kırk yarmak” deyiminin hakkını vermeye çalışacaklardır. Peki objektif alırken nasıl kılı kırk yaracağız?
Öncelikle yapılması gereken: hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemek.
Bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrendikçe nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Elinizde bulunan objektif bu tür fotoğrafları çekmenize izin vermiyorsa ekipmanınızı yenilemenin zamanı (gerçekten) gelmiştir. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı (Crop Factor, Focal Length Multiplier). Bu konuyu bir önceki yazımda geniş olarak anlattım, eğer terime yabancıysanız ya da detaylı olarak okumak isterseniz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır? yazısını okuyabilirsiniz.
Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise objektif seçiminde bu kriteri öncelikle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak. Yani mesela tele objektif almak istiyorsunuz 70-200mm bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız gövde de 105-300mm olarak görev yapacak. Objektif seçiminizi buna göre yapmalısınız.
Nikon APS-C gövdeler için ürettiği objektiflere DX ibaresini ekliyor. Dolayısıyla üzerinde DX yazılı bir Nikkor objektif FF gövdelerde tam olarak kullanılamıyor. Aynı şekilde Canon ise bu tür objektifler için EF-S ibaresini kullanır. Üçüncü parti lens üreticileri Sigma DC, Tamron Di II, Tokina ise DX kısaltmasını kullanıyor. Bu objektifler APS-C gövdeler için özel olarak üretildiğinden sonradan gövde değişimi yapacağınızda ya da ikinci gövdeniz varsa ve bu bir FF (Full Frame) gövdeyse bu objektifle birlikte kullanamayacağınız anlamına gelecektir.
Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Aslında bu iş çok kolay, beğendiğiniz ve çekmek istediğiniz bir fotoğraf bulun ve eğer ulaşabiliyorsanız o fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, makine marka ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ve hangi odak uzaklığında çekilmiş öğrenin. Arkadaşlarınızın elindeki objektifleri deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek bulmak çok daha öğretici olacaktır.
Odak Uzaklığı Simülatörü‘nü kullanarak kaç derece görüş açısın sunuyor fotoğraf üzerinde görebilirsiniz.
Benzer şekilde çalışan ve Nikon ekipmanlarını seçmenize izin veren başka bir uygulama da NIKKOR Lenses Simulator. Burada hem DX ve FX gövdeleri, hem de DX ve FX objektifleri birlikte ve ayrı olarak test edebiliyor ve hangi ekipmanın işinize yarayacağını tespit edebiliyorsunuz.
Canon sayfalarında da detaylı olmasa da odak uzaklığının görüş açısını nasıl değiştirdiği konusunda ufak bir uygulama mevcut.
Odak uzaklığımızı ya da odak aralığımızı belirledikten sonra bu aralıkta hangi ürünler olduğuna bakmamız gerekecek.
Aslında odak uzaklığınızı belirlerken çok fazla katı davranmamak gerekir, bu konuda biraz esnek olmak elimizdeki seçenekleri değerlendirirken bize avantaj sağlayacaktır.
Örneğin makro çekimlerden hoşlandığınızı farkettiniz ve bundan sonra daha fazla makro fotoğraflarla ilgileneceksiniz diyelim. Daha iyi makrolar çekmek istiyorsunuz, o zaman bir makro objektif satın almanız gerekecek. Hangi aralıkta bir objektife ihtiyacınız olduğunu tespit ettikten sonra bu odak uzaklığındaki objektifleri tespit etmek çok zor değil. Ana marka olan Canon ya da Nikon’un dışında üçüncü parti lens üreticilerinin ürünlerini de listeye ekleyerek tüm objektifleri belirlemeliyiz. Piyasada satılan güncel objektifleri ve fiyatlarını bulabileceğiniz birçok web sitesi mevcut. Benim en çok kullandığım ve tavsiye edebileğim site B&H. Buradan SLR Camera Lenses bölümüne giderek dilediğiniz kriterlerde arama ve seçim yapabilirsiniz.
Objektiflerin üzerinde yazan kısaltmaların anlamları nedir?
Tüm objektiflerin üzerinde bir veya birkaç harften oluşan çeşitli kısaltmalar görürsünüz. Örneğin AF, DX, VR, G gibi. Bu kısaltmaların anlamları objektifin markasına göre değişik anlamlar içerir. Aslında özelliklerin büyük kısmı standart; fakat patent hakları nedeniyle farklı isimlendirmeler kullanılıyor. Yani sarsıntı önleyici ya da titreşim önleyici sistemin pratikteki faydası değişmiyor; fakat markalar arasında kullanılan teknoloji farklı ve dolayısıyla da isimlendirmesi değişiyor. Nikon Vibration Reduction yani VR kısaltmasını kullanırken, Canon Image Stabilization yani IS kullanıyor, Sigma Optical Stabiliser yani kısaltma olarak OS kullanmayı seçmiş.
Bu ve buna benzer kısaltmalar oldukça işinize yarayan bilgiler sunacaktır. Bu yüzden objektifin üzerinde yazan tüm kısaltmaların anlamlarına bakmanızı önereceğim. Örneğin üzerinde G kısaltması bulunan Nikkor objektiflerin diyafram ayarlama halkası yoktur. Tamamen gövde üzerinden dijital olarak diyaframı ayarlamak zorundasınız. Tüm markaların kısaltmalarını Türkçe açıklamalı olarak Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar sayfasında bulabilirsiniz.
Objektifleri tespit ettikten sonra ilk elemeyi birçok kişi sanırım maliyet üzerinden yapacaktır.
SLR Camera Lenses bu adreste listelediğimiz objektiflere ait fiyatlar USA de bulabileceğiniz ortalama fiyatlardır. Başka sitelerde bir miktar altında ya da bir miktar üzerinde fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı ürünleri Türkiye’den yetkili satıcılarından almaya çalıştığınızda karşılaşacağınız fiyatlar maalesef sizi üzecektir. Fakat Türkiye’de de yukarıdaki fiyatların az bir miktar üzerinde spot piyasadan alışveriş yapma imkanınız var. Aslında en iyi yöntem USA ya da Hong Kong gibi yerlere giden tanıdıklara ısmarlamak; fakat bu her zaman mümkün olmuyor.
Fiyatlar konusunda bir örnek verelim; Nikon DX format bir objektif olan Nikon 10.5mm f/2.8G ED DX Fisheye almaya karar verdik ve baktık ki USA fiyatı $624 (985 TL). Bunun Türkiye’deki fiyatını araştırdığınızda her bulduğumuz fiyat 1600 TL nin üzerinde çıkıyor. Başka bir örneğe bakalım Canon EF 17-40mm f/4L USM için mesela. B&H fiyatına baktığımızda $750 (~1180 TL) olarak görüyoruz. Türkiye’deki fiyat araştırması için aşağıdaki rakamlara bakmanız yeterli;
Objektifin fiyatı arttıkça USA ve Türkiye arasındaki uçurum da artıyor. Bu yüzden genellikle spot alışveriş çok daha zahmetsiz ve hesaplı bir çözüm oluyor. Spot alışverişte Canon EF 17-40mm için ödeyeceğiniz bedel yaklaşık ~1400TL civarında olacaktır. Spot alışveriş aslında yasal olmayan bir ticaret; fakat Türkiye’deki fiyatların yüksek olması ve fotoğrafçıların çoğunun amatör (bu işten para kazanmıyor) olması nedeniyle tercih ediliyor. Fakat bu tip alışverişler biraz risk içeriyor ve karşılıklı güvenin önemi büyük. Ödeyeceğiniz miktara bağlı olarak alacağınız risk düzeyini kendiniz belirlemelisiniz.
Başka bir alışveriş yöntemi ise Internet üzerinden özellikle ebay den alışveriş. Sıfır objektifler için buradan alışveriş yapmayı pek tavsiye etmiyorum. Çünkü Türkiye’ye girişte gümrüğe takılma ve size pahalıya malolma ihtimali yüksek. Fakat ikinci el bazı ürünler ve başka ekipmalardan (pil, kart vs.) €150 geçmeyecek şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Tüm bu bilgiler ışığında alabileceğimiz ürünlerin bir kısmını eledik ve elimizde belli başlı üç ya da dört adet objektif kaldı. Şimdi yapmamız gereken Lens Review’ larına bakmak.
Lens Review yani objektif incelemeleri konusunda Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Belli başlı sitelerde İngilizce olarak bulabiliyoruz. Aslında bir kaç kişi sadece bu konuya özel bir çalışma içerisine girse ne hoş olurdu ya, neyse.. Objektif incelemeleri için bakabileceğimiz sitelerden birkaçı;
- http://photozone.de/
- http://www.dpreview.com/lensreviews/
- http://lenstip.com/lenses_reviews.html
- http://www.kenrockwell.com/
- http://www.bobatkins.com/photography/reviews/index.html
- http://www.fredmiranda.com/reviews/
- http://lens-reviews.com/Lens-Reviews.html
- http://www.the-digital-picture.com/reviews/
- http://www.slrlensreview.com/
- http://www.cameralabs.com/lenses/Latest_DSLR_Lens_reviews.shtml
Benim daha çok tercih ettiğim ve güvendiğim siteler photozone ve Nikon kullandığımdan kenrockwell. Fakat değişik görüşler okumak, farklı yaklaşım ve kullanıcı tecrübeleri için birçok kaynağa bakmak gerekiyor.
Bu teknik testler laboratuvar koşullarında yapıldığından gerçek dünyadaki kullanımı ve sonuçları hakkında çok fazla fikir vermeyebilir. Bu yüzden objektifleri kullanan kişilerin deneyimlerinden faydalanmak başka bir seçeneğimizi oluşturuyor.
Almak istediğimiz objektifi kullanan tanıdığımız fotoğrafçılar varsa bunlarla birebir konuşmak, yoksa yine internet üzerinden yapacağımız okumalarla kullanıcı tecrübeleri hakkında fikir sahibi olabiliriz. yukarıda yazdığım bazı sitelerde, örneğin fredmiranda‘da daha çok kullanıcı tecrübelerine, objektifin pozitif ve negatif yönlerine değinilerek yer veriliyor. Fakat unutmamak gerekir ki bu yazılanların çoğu subjektiftir; fakat her zaman fikir verme açısından faydalıdır.
Bazı fotoğrafçılık blogları ve tecrübelerin paylaşıldığı platformlar da işinize yarayacaktır. Türkçe kaynak bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Malesef Türkçe olan kaynakların çoğunluğu forum sayfalarında gözden kayboluyor. Yine de netfotograf.com forumlarını ve fotokritik forumlarındaki donanım-ekipman kategorisini takip edebilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen seçtiğiniz objektif hakkında kafanızda soru işaretleri olabilir. En iyisi birebir test etmek.
Alacağınız objektifi seçtiniz, paraya kıyıp almaya kararlısınız ama kafanızı kurcalayan bazı sorular olabilir. “Acaba çok ağır mı?”, “Netleme hızı yeterli olacak mı?” vs.. gibi sorular objektifi almadan önce sizi rahatsız ediyorsa tanıdık birilerinden objektifi edinerek kendi makinanızda test etmeniz çok önemli. Eğer tanıdık kimse de yoksa teknoloji marketlerinde vitrindeki ürünleri deneyebilirsiniz. Mümkün mertebe birebir test etmek kararınızı kesinleştirmede önemli rol oynayacak.
Bu kadar kılı kırk yarmaya gerek yok diyorsanız.
O zaman kafanıza takılan soruları sorduğunuz, bilgisine güvendiğiniz, o meşhur fotoğrafçı arkadaşınızın yakasına yapışın. Ona “Ben şöyle şöyle fotoğraflar çekmek istiyorum, şu kadar da para harcayabilirim, hangi objektifi alayım dersin?” şeklinde bir soru sorarak cevaba kısa yoldan da ulaşın, tercih sizin.
Mrb
Hakkı bey
Fujifilm 23mm f2 lense alternatif olarak
Samyang 21mm 1.4
7 artinsans 25mm 1.8
M.meike 25mm 1.8 bu lenslerden hangisini tercih ederdiniz.? sokak fotoğrafI için bildiginiz üzerine manual focus bu lensler imaj kalitesi gövde dayanıklığı nasıldır acaba ilk defa manuel focus lens kullanacam zorlanırmıyım acaba tavsiye edermisiniz veya sizin önerebileceginiz sabit diyafram lensler varmı xt20 için bu lensler fuji 23mm f2 den keskin lensler mi sizce. ? Sağlıcakla. ..
Ferhat Bey sokak fotoğrafçılığında keskinlik çok önemli bir konu değildir. Ama sizin ihtiyacınız varsa Samyang ya da Rokinon 21mm f/1.4 için iyi yorumlar okudum.
mrb
Hakkı sokak fotoğrafı için en iyi fujifilm panceke lens 23mm f2 gibi görünüyor büyük ihtimalle 23mm f2 alıcam inşallah doğru bir tercih olur. 27mm f2.8 ve 35mm f2 var ama gönlüm 23mm f2 yana panca ke lenslerin kalitesi ortada potre ve manzara benim için yeterli olur.
Açı olarak doğru olur, diğerler oldukça dar kalır. 23mm iyi tercih.
mrb
hocam
sokak fotoğrafçılığı için özellikle manzara ve portre ağırlıklı çekimler için fujıfılm xt20 18_55mm 2.8.4 yerine fujıfılm xt20 23mm f2 düşünüyorum tavsiye edermisiniz.?Bütün çekimlerimi tek lens ile yapmak niyetim Bu lens ile neler çekebilirim saygılar….
Merhaba, çok ideal gibi görünse de daha önce fotoğraf çekim tecrüben yoksa sıkıntı yaşayabilirsin. Eğer sabit odak uzaklığına alışabilirsen ne ala, yaklaşık 35mm nin gördüğü açıyı göreceği için ideal bir sokak objektifi, ayrıca gövde seçimi de gayet iyi. Manzara için daha geniş açılar kullanmak genellikle iyi sonuça verir. portre için de daha dar açılar kullanmak gerekir.
Merhaba
Hakkı bey DX gövde kullanıyorum 77d sadece gövdeyi aldım pancake lenslerin kalitesi ortada porte ve manzara çekmek niyetim yanlış tercih yapmak istemiyorum tek bir lense bu çekimleri yapabilirmiyim.?veya iki tarz çekim için ayrı ayrı lensmi almalımıyım hangileri teşekkürler. ..
Portre ve manzarayı tek bir objektifle çekmek için 18-550mm gibi genel amaçlı bir objektif almalısınız. Sabit odaklı objektifleri ayrı ayrı da alıp kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin kullanım alışkanlıklarınızla ilgili bir durum. Herkesin farklı davranışı olabilir. Ben uzun bir süredir sabit odaklı objektifler kullanıyorum. Alışması zor gelebilir ama sonrasında çok daha verimli olacaktır. Diğer türlü zum objektif alırsanız da ona alışırsınız sonuçta.
Mrb hakkı bey
Canon için Seyahat ve sokak fotoğrafları için alınabilecek en uygun pancake lens hangisi.?Canon 24mm var ama işimi görürma bilemiyorum..
Ertan Bey kullandığınız gövdeye göre değişir, Fx mi DX mi gövde kullanıyorsunuz?
Merhaba
Fujifilm 18_55mm 2.8.4
Fujifilm 16_50mm 3’5 5.6 genel olarak 18,55mm tavsiye ediliyor ama aralarında fotoğraf kalitesi olarak pek bir fark yok gibi bu iki lens hakkında neler söyleyebilir siniz.?
İkisi arasında en temel fark 16-50mm nin daha geniş açılı olmasıdır. Diğer farklar ihmal edilebilir. Keskinlik ve performans olarak 18-555mm daha iyi olduğu söyleniyor, ben kullanmadım.
Mrb
Sony A6000 için lens önerebilirmisiniz.sony 18_105mm F4 dışında farklı markada olabilir.
Sony dışında çok fazla seçenek yok Sigma 16mm f/1.4 objektif var eğer isterseniz, mesela.. Tamamı: https://bhpho.to/2nUIQtP
Merhabalar…Ben Nikon d3500 kullanıcısıyım. Elimde 18-55 kit lensim ve 35 mm f1.8 var. Filtre almak istiyorum. Birinci, hangi lense filtre almalıyım? İkincisi, ilk olarak polarize filtreyi mi yoksa nd filtreyi mi tercih etmeliyim? Eğer prime’a alırsam manzara fotoğrafı için yeterli bir lens midir? Geniş açı almaya maalesef bütçe yok:(
Öncelikle filtre kullanımı bir ihtiyaç nedeniyle olur. Yani eğer bir ihtiyacınız yoksa filtre de kullanmak zorunda değilsiniz. Polarize filtre ışık yansımalarını kontrol etmek amacıyla kullanılır. ND Filtre de fazla ışığı düşürmek ve pozlama süresini uzatmak amacıyla kullanılır. YAni çekmek istediğiniz fotoğrafa göre tercihte bulunmalısınız.
Slm
Sigma 18_35mm ile neler çekebilirim.
Neler çekebileceğinizden ziyade neler çekemeyeceğinizi söyleyebilirim, saydıklarım dışındakileri çekebilirsiniz. Kuş fotoğrafçılığı yapamazsınız, makro çekimler yapamazsınız.Onun dışında her işi görür.
Mrb
Hakkı bey
Fujifilm 18-55mm 2.8.4 hakkında neler soyleyebilirsiniz.
Xt20 modeli ile almak istedim ne yazıkki bütçeyi aşıyor.biraz daha uygun fiyatlı xt100 modeli ile kullansak aynı sonuçları alabilirmiyim.veya xt20 16_50mm almalıyım.
Xt100 18_55mm 4.549 tl
Xt20 16_50 mm 4.449 tl
Xt20 18_55mm 5.449 fiyatlar bu şekilde.
Şunu unutmayın, fotoğraf kalitesine ilk önce etki eden şey objektiftir. Gövdenizi çok sık değiştirirsiniz ama objektifleri o kadar sıklıkla değiştirmezsiniz. 18-55mm ile birlikte hangi gövdeye paranız yeterse onu alın. Aynı fotoğrafları çekersiniz emin olun. Ben alışveriş yapıyor olsaydım “X-E3 ve 18-55mm” alırdım.
mrb
Kusura bakmayın tekrar rahatsız edicem tamron un iki versiyonu mevcutmuş motorlu motorsuz vc siz modelinde geç netleme yavaş af gürültülü gibi şikayetler okudum sizin bahsettiğiniz model vc siz modelmi vc li modelindede bu tarz sıkıntılar varmı..?
VC: Vibration Compensation bkz. https://www.hakkiceylan.com/objektiflerin-uzerindeki-kisaltmalar yani netlemeyle ilgili bir durum değil. Tamron’un iki modeli de biraz yavaş ve sesli netler; ama çok keskin sonuçlar varir.
Mrb
Fujifilm 18_55mm 2.8.4 lensi tamronun 17_50mm 2.8 lensinden daha kaliteli ve keskin bir lens mi sizce.?fuji nin lensi daha iyi ise xt20 tamron iyi ise canon 77d almayı düşünüyorum.
Keskinlik konusunda aralarında fark edebileceğiniz ölçüde bir fark yok. Fakat Tamron hem sesli netleme yapar hem de yavaştır. Ayrıca Komple sistem olarak baktığınızda Canon büyük ve ağır bir sistem olacaktır. Benim tavsiyem daha küçük ve hafif sistemlere bakmanız yönünde Fujifilm gibi..
mrb
Manzara ve tarihi mekanlarda 16mm tamam portre için 23mm veya 27mm secmeliyim fujifilm 18-55mm 2.8.4 lensini almaktansa bu lensleri almak daha mantıklı değilmi.hakkı bey tşk
23 veya 27mm olsa bile portre için yeterli olmayacaktır. Portre için 50mm – 85mm aralığında odak uzunluğu olan bir objektif kullanmalısınız.
Mrb hakkı bey
Fujifilm
XF 16mm f2.8 r vr
XF 35mm f2 r vr
XF 23mm f2 vr
XF 23mm f2.8
Yukaradaki lenslerden hangisi crop çarpanĺı makinede portre manzara tarihi mekan cekimler için en uygun lens aralarında fiyat farkı yok denecek kadar az o yüzden size tanışmak istedim yanlış tercih yapmak istemiyorum.
Manzara ve tarihi mekanların fotoğrafını çekerken geniş açı kullanmamız iyi olur. Dolayısıyla bunların arasından kullanabileceğiniz sadece 16mm var. Portre için ise orta seviyede tele objektife yönelmek iyidir. Yani 50mm -85mm arası gibi. Fakat burada yok. Yani hepsini tek bir objektifle yapmanız zor.
Mrb
Samyang ve zeiss lensleri fujifilm sistemlerinde kullanabiliyormuyuz.?Yoksa adaptör yardımıylamı kullanılıyor Kitt lens aralığında sabit diyaframlı f2.8 değerinde hem samyang hem de zeiss için bir kaç lens örneği verebilirmisiniz.? tşk
Elbette, Hem Samyang’ın hem de Zeiss’ın Fujifilm için ürettiği objektifler mevcut, adaptörsüz olarak kullanılabilir. Samyang 8mm f/2.8 Fisheye, Samyang 85mm f/1.4, Zeiss 12mm f/2.8, Zeiss 50mm f/2.8 örmek olarak sayılabilir. Zeiss objektifler otofokus fakat Samyang marka olanlar manual fokusdur (elle netleme), bilmenizde fayda var.
İyi günler Hakkı bey, ben nikon giriş seviyesi d5600 kullanıyorum üzerinde gelen elimde 18-55 kit var profesyonel olarak fotoğrafçılık yapma düşüncem yok iyi bir kit oluşturup fotoğrafçılıktan keyif almak istiyorum. Bir adet zoom lens ve bir adet ultra geniş açı lens alıp manzara doğa hayvan potre gece manzarası belki yıldız fotoğrafları çekmek istiyorum, iki lens için 3000₺ geçmek istemiyorum sizin tavsiye edeceğiniz lensler hangisidir, o kadar çok bilgi varki insan karar veremiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Bahadır Bey bildiğim kadarıla bu bütçe ile öyle bir şansınız yok maalesef. 18-55mm ile yapamadığınızı düşündüğünüz her ne ise ona doğru yönelin. Yani yeterince geniş gelmiyorsa bir adet ultra geniş açı alabilirsiniz mesela. Nikon 10-20mm gibi.
Slm
Fujifilm Xt20 modelinde.?
Sigma ve tamronun lenslerini kullabililirmiyiz.
Bu tip markalar genellikle diğer bütün firmalar için üretim yaparlar. Fakat Fujifilm için üretim yapan firmalar Zeiss, Samyang, Rokinon, Opteka, Venus Optics.. Sigma ve Tamron Fujifilm için şimdilik objektif üretmiyor.
Hakki bey merhabalar. Sizi bugün objektif seçimi konusunda kararsiz kaldigim icin arastirma yaparken kesfettim. Bana da yardimci olacaginizi dusunuyorum. Bende fotografciliga basladim ve ilerde bunu ciddi anlamda ilerletmeyi dusunuyorum. Yeni bir makine alacağım aklimda aslinda canon eos 6d vardi fakat fiyati biraz yuksek oldugu icin canon eos 60d almaya karar verdim. 60d ile de guzel fotograflar cekebilirim degil mi? Ayrica objektif olarak da 60d ile birlikte tamron 17-50 mm f/2.8 almayi dusunuyorum fakat sitenin birinde kampanya vardi canon 6d+18-55mm objektifle birlikte ayrica bir de 55-250 mm IS lens veriliyordu. Sizce kampanyadaki urunu almam mi daha iyi olur yoksa ben en basta almayı dusundugum tamron lensi mi alayim? Smdiden vereceginiz cevap icin cok tesekkur ederim 🙏
Sanırım yanlış yazdınız 6D + 18-55mm olmaması lazım. Çünkü 18-55mm objektif Full Frame gövdeler için değildir, 60D yazacaktınız. Eğer doğru ise satıcının hatasıdır. 60D çok eski bir gövde, eğer bütçeniz müsaitse 70D ya da 80D gibi daha yeni bir gövdeye yönelmeniz daha yerinde olur. Ama 6D nin fiyatları da bu yeni model kroplu gövdelerle aşağı yukarı aynı gibi. 6D de iyi bir seçim olabilir. Ama unutmamanız gereken şey şu ki; fotoğrafın kalitesini belirleyen en önemli unsur kullandığınız objektiftir. O yüzden bütçenizin yarısından fazlasını objektife ayırmak mantıklı bir tercih olur. Tamron 17-50mm oldukça keskin iyi sonuçlar veren bir objektif fakat netlemesi biraz yavaş ve sesli, sizin tercihiniz.
slm
fujıfilm 18_55mm 2.8.4
tamron 17_50mm 2.8 hangisi daha kalilteli ve keskin bir lens.
Her ikisi de iyidir, önemli olan kullanan kişi.
Mrb
Panasonic 12-35mm 2.8.versiyon 1
Panasonic 12-35mm 2.8 versiyon 2
Panasonic 12-60mm 2.8.4
Hangisini tavsiye edersiniz
MErhaba Panasonic 12-35mm f/2.8 objektifini uzun süre kullandım ve çok sevdim, v2 de daha da hızlanmıştır. AMa 12-60mm f değeri konusunda biraz daha geriden geliyor. Hepsi iş görür.
Mrb tamron 17_50mm vc ile vc siz arasında 1000 tl bir fiyat farkı var 1000 tl için vc almaya deyermi sizce fotograf kaliteleri gözle görülecek düzeydemi her on kişiden sekızı vc siz tavsiye ediyor malzeme kaliteleri aynı mı.?vc modelinin daha hızlı netlemesi olduğu söyleniyor canon 200d modelinin netleme derecesi gayet hızlı vc siz modelle uyum içinde çalışır mi. ?biraz uzun yazdım hakkınızı helal edin.
Merhaba, bana kalırsa Tamron VC için bu kadar para vermeye değmez. Fotoğraf kaliteleri konusunda düşündüğünüzden çok daha az fark var o yüzden VC siz almakta fayfa var. Uyumla ilgili olarak her ikisi de sorunsuzdur.
slm
tamron 17_50mm 2.8 vc
tamron 17_50mm 2.8
bu iki model arasında ne fark var.?
fotoğraf kaliteleri aynımı canon 200d makinem için hangisi daha uyumlu çalışır.
Aralarındaki fark VC yani Vibration Compensation Bkz. Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar
Kittlens aralığında sabit diyaframlı lens almayı düşünüyorum nihayetinde 2 model buldum ama bir türlü karar veremiyorum.
Sigma 17_50mm 2.8 ex dc hsm
Tamron 17_50mm 2.8 vc forum sitelerinde araştırdım iyice kararsız kaldım forum sitelerinde çoğunluk vc siz tavsiye ediyor öneriniz hangi model olurdu tamronun vc versiyonuda eski modeli gibi yavaş ve seslimi netliyor acaba.? malzeme kalitesi olarak hangisi daha iyi sigmamı tamronmu biraz uzun yazdım hakkınızı helal edin.
Fotoğraf kalitesi olarak TAmron daha iyi, malzeme kalitesi aşağı yukarı aynı, Tamron biraz daha gürültülü ve yavaş netliyor. DX gövde ile kullanacaksanız Sigma 18-35mm f/1.8 objektifi de es geçmeyin.
fotoğraf makinelerinden ve özelliklerinden hiç anlamıyorum fakat uzun zamandır dslr bir fotoğraf makinem olsun istemişimdir hobi olarak fotoğraf çekmeyi seviyorum 3500tl limitim var hangi fotoğraf makinesini öneriyorsunuz ve hangi lensi öneriyorsunuz
Ferhat Bey bu konu bütçe gibi tek bir kritere bağlı değil, bu yüzden Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi adında başka bir yazıyı okuyarak kendi cevabınızı bulabilirsiniz.
Merhaba Canon 5 d mark 3 alıcam yanında sigma 24-70 f-2.8 if ex dg hsm lens veriliyor. Lens kafama takıldı sizce iyi midir ? alınır mı
Merhaba, ben tercih etmezdim, ama ne amaçla kullanacağınıza göre de değişir.
Mrb
Canon 70d tamron 17-50mm vc siz
Canon 200d tamron 17-50mm vc siz
yeni başlıyorum hangi modeli önerirsiniz. ?
Her ikisi de gayet iyi seçimler, 200D yeni teknoloji 70D ise daha eski ama üst segment. Eleriniz nispeten küçükse ve sosyal medyayı sıklıkla kullanan biriyseniz 200D daha avantajlı olur.
Canon 800d yerine 200d tavsiye edermisiniz.?birebir aynı özellikte af sayısı dışında arta kalan parayi lense yatırmayı düşünüyorum öneriniz ne olurdu.
Anlamlı bir düşünce, objektifler fotoğraf kalitesine direkt etki eden elemanlardır. Farklı gövdelerle çekeceğiniz fotoğraflar değişmez; ama farklı objektiflerle değişebilir.
Canon için sigma tamron 17-50mm dışında sabit diyaframli bir kaç lens örneği verebilirmisiniz.fiyatlar malum.
Çok fazla seçenek var, amacınıza göre alışveriş yapın. Teleobjektif, geniş açı, makro objektif, sabit odaklı obj… hepsinden tonlarca ürün var, neye ihtiyacınız varsa onu alın.
Merhaba hakki bey benim amatör olarak kullandığım canon 650d makinam var 18 55 standart objektif size sorum bir şekilde elime sigma 24 70 1: 3.5-5.6 uc aspherical lens geçti bu lens ile elimdeki 18 55 lens arasında ne gibi farklar vardır ve nerelerde kullanabilirim cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Temel fark gördüğü açılardadır. Burda hangi odak uzaklığının hangi açıyı gördüğünü bulabilirsiniz. Objektiflerde hangi odak uzaklığı kaç derece açı görür?
slm
sigma 17_50mm 2.8
tamron 17_50mm 2.8
tamron 17_50mm 2.8 vc bu üç model hakkında neler söylüyebilirsiniz.
en çok hangi model tercih ediliyor.
Bildiğim kadarıyla en çok tercih edilen Tamron VC siz olan modeli.
Kitlens ten sonra canon 18-135mm usm sigma 17-70 mm 2-8_4 önerirsiniz. .?
Ahmet Bey kit yazdıklarınız kit objektifin alternatifleri dolayısı ile kit lens yerine alabileceğiniz ürünler. Hem kit objektif hem de bunlara aynı anda sahip olmak size bir şey kazandırmaz. İlgi alanınıza göre geniş açı objektif, tele objektif, portre için açık diyaframlı sabit odak uzaklıklı bir objektif alabilirsiniz.
Canon 24mm 2.8 ile neler cekebilirim kitt lens yerine bu lensi almayi düşünuyorum sokak fotoğrafçıĺıgi için uygunmu.?Kitt lenslerin kalitesi malum.
Eğer FF gövde kullanıyorsanız Sokak fotoğrafçılığı için biraz geniş kalabilir. Bu tarz için genellikle 35mm tercih ediliyor; ama benim gibi 24mm nin geniş açısını sevenler de var. DX gövdeniz varsa bu sefer de açı olarak dar kalacaktır. Bence yeni başlıyorsanız kit objektif alıp bir süre onunla çalışın ve hangi açıyı sevdiğinize karar verip sonrasında alışverişinizi ona göre yapın.
canon için 18_135mm dışında sabit diyaframlı tak gez olarak önerebileceğiniz lensler varmı lütfen yardım.
Maalesef yok. Zaten tak gez objektif önermem, hem fotoğraf kaliteleri düşüktür hem de elinizdeki ekipmanın anlamı kalmaz. Tak gez objektiflerden alacağınız görüntüyü kompakt makinelerle de rahatlıkla alırsınız.
mrb
canon 200d makinam için tamron 17_50mm 2.8 vc siz versiyonu almayı düşünüyorum bu lens hakkında neler söylüyebilirsiniz. tavsiye edermisiniz zomm halkasının zor dönmesi toz alma sorununun olduğunu okudum son olarak netlemesi derece ne derece yavaş.?
Yıllar önce kullandığımda toz alma ile ilgili bir şey yaşamamıştım fakat netleme motoru sesli çalışıyordu ve yavaş netleme yapıyordu. Ne derece derseniz bence kabul edilebilir düzeyde değildi, yani manual netlemeyi ben daha hızlı yapabilirim. Ama bu kişisel bir tercih.
Merhabalar, doğum fotoğrafçılığı üzerine bilgi almak istiyorum. Canon 80d body elimde mevcut, doğum fotoğrafında kullanmak için bütçeme göre 50 mm f1.8 ve 18-135 objektif almayı düşünüyorum, sizin de bu alan üzerine haricen önerdiğiniz bir objektif var mı ya da bunlar uygun olur mu? Bir de bu alan için dikat etmem gereken başlıklar nelerdir? Teşekkür ederim..
Merhaba, ülkemizde doğum fotoğrafçılığı maalesef yanlış anlaşılmış bir konu. Doğum fotoğrafçılığı bebek doğarken kanlar içerisinde çekilen fotoğraflar değildir. Yeni doğan bebeğin bir kaç gün sonra çekilen fotoğraflarıdır, diğer ismiyle yenidoğan fotoğrafçılığıdır. Fakat sizden hastahaneye gelip doğum esnasında fotoğraf çekmenizi isteyecekler ve siz de bunu anlatamayacaksınız biliyorum… Her neyse 50mm ve 18-135mm yerine Sigma 18-35mm f/1.8 alıp tek objektifle işi bitirin derim.
mrb
fujifilm x_t100 18_55mm 2.8.4
fujifilm x_t20 16_50 3.5.5.6
x trans sensör low pass filtresinin olmaması
x_t20 öne çıkarıyor bu iki makine hakkında neler söylüyebilirsiniz.
Neredeyse birebir aynı özelliklere sahipler, farklar önemsenmeyecek kadar az. FujiFilm X-T100 çok daha yeni bir göde, ben olsam onu tercih ederdim.
Hakkı abi size ne kadar teşekkür etsem azdır tavsiyeniz üzere canon 200d tamron 17-50mm vazgeçip fujifilm x-t20 18-55mm 2.4.8 aldim.aynasızlar diyorum başka bişey demiyorum çok çok teşekkürler
İşine yaramasına sevindim.
23mm f2 veya 35mm f2 sabit odakli (prime) lensle
portre
manzara
mimarı çekimler için doğru bir tercihmidir.hangi modeli tavsiye edersiniz.?
Ayla Hanım hangi gövdeyi kullanıyorsunuz bilmiyorum ama burası önemli bkzKrop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır? mimari ve manzara çekimleri için genellikle daha geniş açılı objektiflere ihtiyaç duyarız. 35mm karşılığı olarak söylüyorum 16mm ile 35mm aralığı kullanılabilir. Portre için ise 50mm ile 85mm aralığı kullanmak en iyi sonuçları verir.
Mrb hobi amaçlı fotoğraf makinesi almak istiyorum makinayı ve lensi belirledim Canon 200D tamron 17_50mm 2.8 ama geçtiğimiz pazar günü Fujıfım x workshopa katıldım xt20 modeli 18_55mm 2.8_4 modeliyle fotoğraf çekimleri yaptım çok hoşuma gitti açıkcası Fujıfılm 18_55 2_8 4 lensi tamrondan kaliteli ve keskin bir lense yoluma Fujıfılm devam etmek istiyorum cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum sağlıcakla kalın
Emin Bey böyle bir karar vermek çok uygun değil. Eğer Fujifilm kullanabileceğinizi düşünüyorsanız onu almanız her açıdan daha iyi. Ama gövde kullanımı size uygun değilse DSLR gövdelere yönelebilirsiniz.
Canon 200d tamron 17_50mm 2.8
Fujifilm xt20 18-55 2.8-4
gönlüm fuji setten yana ama sizinde fikrinizi almak istiyorum fujinin 18_55 2.8-4 lensi tamrondan kaliteli ise optik anlamda fujifilm ile yola çıkacam
Hiç şüpheniz olmasın Fuji daha iyidir.
Fuji fılm 35mm f/1.4
Fuji fılm 35mm f/2 manzara mimari ve portre çekimler için uygunmu bu ikiliden tavsiyeniz hangisi olurdu.?
Her ikisi de iyi objektifler olmasına karşın, açıdan dolayı sadece portre ve sokak fotoğrafları için uygunlardır. Mimari ve manzara fotoğrafları için daha geniş açılı objektiflere yönelmeniz gerekir.
Kitt lens yerine canon 50mm 1.8 ile başlamak doğru bir tercih midir yeni başlıyorum bu lensle çekilen fotoğraflar hepsi flumu oluyor örneğin manzara ve mimari çekimler için uygunmudur.
Öncelikle fotoğraf çekimi ve makine kullanımı konularında eğitim almanız veya okumanız gerekiyor. Elbette bu objektifle çekilen fotoğraflar flu olmuyor. 50mm f/1.8 ile başlamak büyük bir hata olur. Kit objektif ile başlamak doğru bir tercih olur. Manzara ve Mimari çekimler için 50mm uygun değildir, çok dar bir açıyı görür. Bkz. Objektiflerde hangi odak uzaklığı kaç derece açı görür?
mrb tamron 17_50mm 2.8 vc siz modeli hakkında neler söylüyebilirsiniz.baya tavsiye edilen bir model yeni başlayan biri için tavsiye edermisiniz?
Evet malzeme kalitesi ve yavaşlığı dışında tavsiye edilebilir.
sigma 17_70mm
canon 18_135mm usm
tamron 17_50mm
sade body olarak dslr aldım bu üçlü arasından birini alacam karar veremedim öncelik malzeme kalitesi sonrsında keskin fotoğraflar almak için öneriniz hangi model olurdu makina canon 200d
Canon 18-135mm yeterli olacaktır.
Merhaba Hakkı bey. Fotoğrafçılıkla amatör olarak uğraşıyorum. Elimdeki makine canon 600d, lensi de canon 18-135mm. Setimden memnunum ancak, kapalı alanlarda boy portrelerde ve kapalı bulutlu havalarda istediğim netliği alamıyorum. Genellikle de
bu tip fotoğraflarla ilgi alanım. İdealim Sigma 18-35mm 1.8 ama, fiyatı yüksek olmasından dolayı Tamron 17-50mm daha cazip geliyor; lensi kullanmadım ama, onunda malzeme kalitesinin vasat olduğunu okudum. Sorunum şu; canon 18-135mm lensimi elden çıkarıp, tamron 17-50 lense tercih etmek uygun olur mu, istediğim fotoğraf kalitesini elde edebilir miyim? İkincisi seçenek canon lensimi elde tutup, tamron 17-50mm satın almak daha mı mantıklı? Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkür ederim.
Ben olsam elimdeki objektifi tutardım ve ek olarak aşağıdakilerden birini alırdım. Canon EF 35mm f/2, Canon EF-S 35mm f/2.8, Canon EF 24mm f/2.8, Canon EF 20mm f/2.8, Canon EF 28mm f/1.8
sigma 17_70mm 2_8_4
tamron 17_50mm 2.8
sigma 17_50mm 2.8
bu üç lens arasında bir seçim yapmam lazım öncelik malzeme kalitesi sonrasında görürüntü kalitesi olarak hangisini tavsiye edersiniz.
Çok büyük farklar yok, ama Sigma 17-70mm yeni nesil bir objektif ve onu tercih etmekte fayda var, hem daha hızlı netleme hem malzeme kalitesi, hem de odak aralığı daha iyi.
Mrb
Makinam Canon 200d kit lensle kullanmaktayim yeni bir lens arayışı içindeyim o kadar çok seçenek varki bir türlü karar vermiyorum pazartesi günü istanbula gelmeyi düşünüyorum aklımdaki lensler
Sigma 18_250mm
canon 18_135mm usm nano
sigma 17_70mm
mimari
Manzara
Portre çekimleri için en uygun lens hangisidir son olarak canon 200d ile bu lensler arasında denge problemi oluşurmu bildiginiz gibi 200d ufak bir body tşk
Öncelikle neden yeni bir objektif aradığınızın cevabını vermelisiniz. Bu cevaba göre yeni objektifinizi seçebilirsiniz. Yazdığınız konular için tek bir objektif yeterli olmaz her biri için değişik objektifler almak en iyisi. Yine de bunlardan birini seçmek gerekirse ben bu yazdıklarınız içerisinde Canon 18-135mm yi tercih ederdim. Ama alternatif isterseniz Sigma 18-35mm f/1.8 de çok iyi bir seçenek.
1500_2000 tl arası tak gez lens ariyorum arkadaşımın 18_135mm is stm modeliyle çekimler yaptım görüntü kalitesi Kitty lensimden çok da farklı deyil gibi sizin tavsiye edebileceğiniz başka modeller varmı Kitt lensim yetmiyor artık
Yusuf Bey burayı okuyunuz emin olun işinize yarayacak: Kit objektif yeterli mi? Devamında sorunuzun cevabı ise 18-135mm de bir kit objektiftir. Eğer daha farklı ve iyi bir şey arıyorsanız Sigma 18-35mm f/1.8 objektifine de bir göz atın derim.
Olympus omdem 10 mark 3
Olympus omdem em 5 mark 2 body olarak tavsiyeniz hangisi olurdu diğer sorum olympus lensleri tum modellerde kullalabilirmiyim lens olarak 12_60 yada 14_54mm bu ikisi arasında hangisi daha iyi en iyi kombini hangi modellerle saglarım
Fiziksel şartlara dayanıklılık ve yüksek çözünürlük modu sebebi nedeniyle EM5 Mk2 tercih ederdim. Evet tüm objektifleri tüm modellerde sorunsuz kullanabilirsiniz. Hatta Panasonic’in de tüm m43 modellerini kullanabilirsiniz. Micro Four Thirds Objektif Listesi
Hakki bey tamron 17-50mm netlemesi söylendiği kadar yavaşmı zoom halkasınI çevirincede ses cikartiyormu bu lensi almayi düşünuyorum malzeme kalitesi olarak nasıldır tavsiye edermisiniz yada alternatif olarak başka önereceginiz modeller varmı
Evet netleme motoru sesli çalışıyor ve yavaş netliyor; ama sonuçları çok başarılı. Ben bu tarzda bir objektif arasam Sigma 18-35mm f/1.8 tercih ederdim.