Amatör fotoğrafçılar, DSLR makinelerini aldıktan bir süre sonra ekipmanın ve özellikle objektifin çok önemli olduğu konusunda genel bir fikre kapılır. (Bu tam olarak doğru sayılmaz.) Bu yüzden ceplerindeki parayı harcamak maksadıyla objektif satın almak için arayışa başlarlar. Bu arayış ekipmanlarını güncellemek ya da genişletmek maksadıyla ek objektif satın almak şeklinde olabilir. Eğer ilk aldıkları objektiften memnun değil iseler yeni alacakları objektif için “kılı kırk yarmak” deyiminin hakkını vermeye çalışacaklardır. Peki objektif alırken nasıl kılı kırk yaracağız?
Öncelikle yapılması gereken: hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemek.
Bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrendikçe nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Elinizde bulunan objektif bu tür fotoğrafları çekmenize izin vermiyorsa ekipmanınızı yenilemenin zamanı (gerçekten) gelmiştir. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı (Crop Factor, Focal Length Multiplier). Bu konuyu bir önceki yazımda geniş olarak anlattım, eğer terime yabancıysanız ya da detaylı olarak okumak isterseniz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır? yazısını okuyabilirsiniz.
Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise objektif seçiminde bu kriteri öncelikle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak. Yani mesela tele objektif almak istiyorsunuz 70-200mm bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız gövde de 105-300mm olarak görev yapacak. Objektif seçiminizi buna göre yapmalısınız.
Nikon APS-C gövdeler için ürettiği objektiflere DX ibaresini ekliyor. Dolayısıyla üzerinde DX yazılı bir Nikkor objektif FF gövdelerde tam olarak kullanılamıyor. Aynı şekilde Canon ise bu tür objektifler için EF-S ibaresini kullanır. Üçüncü parti lens üreticileri Sigma DC, Tamron Di II, Tokina ise DX kısaltmasını kullanıyor. Bu objektifler APS-C gövdeler için özel olarak üretildiğinden sonradan gövde değişimi yapacağınızda ya da ikinci gövdeniz varsa ve bu bir FF (Full Frame) gövdeyse bu objektifle birlikte kullanamayacağınız anlamına gelecektir.
Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Aslında bu iş çok kolay, beğendiğiniz ve çekmek istediğiniz bir fotoğraf bulun ve eğer ulaşabiliyorsanız o fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, makine marka ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ve hangi odak uzaklığında çekilmiş öğrenin. Arkadaşlarınızın elindeki objektifleri deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek bulmak çok daha öğretici olacaktır.
Odak Uzaklığı Simülatörü‘nü kullanarak kaç derece görüş açısın sunuyor fotoğraf üzerinde görebilirsiniz.
Benzer şekilde çalışan ve Nikon ekipmanlarını seçmenize izin veren başka bir uygulama da NIKKOR Lenses Simulator. Burada hem DX ve FX gövdeleri, hem de DX ve FX objektifleri birlikte ve ayrı olarak test edebiliyor ve hangi ekipmanın işinize yarayacağını tespit edebiliyorsunuz.
Canon sayfalarında da detaylı olmasa da odak uzaklığının görüş açısını nasıl değiştirdiği konusunda ufak bir uygulama mevcut.
Odak uzaklığımızı ya da odak aralığımızı belirledikten sonra bu aralıkta hangi ürünler olduğuna bakmamız gerekecek.
Aslında odak uzaklığınızı belirlerken çok fazla katı davranmamak gerekir, bu konuda biraz esnek olmak elimizdeki seçenekleri değerlendirirken bize avantaj sağlayacaktır.
Örneğin makro çekimlerden hoşlandığınızı farkettiniz ve bundan sonra daha fazla makro fotoğraflarla ilgileneceksiniz diyelim. Daha iyi makrolar çekmek istiyorsunuz, o zaman bir makro objektif satın almanız gerekecek. Hangi aralıkta bir objektife ihtiyacınız olduğunu tespit ettikten sonra bu odak uzaklığındaki objektifleri tespit etmek çok zor değil. Ana marka olan Canon ya da Nikon’un dışında üçüncü parti lens üreticilerinin ürünlerini de listeye ekleyerek tüm objektifleri belirlemeliyiz. Piyasada satılan güncel objektifleri ve fiyatlarını bulabileceğiniz birçok web sitesi mevcut. Benim en çok kullandığım ve tavsiye edebileğim site B&H. Buradan SLR Camera Lenses bölümüne giderek dilediğiniz kriterlerde arama ve seçim yapabilirsiniz.
Objektiflerin üzerinde yazan kısaltmaların anlamları nedir?
Tüm objektiflerin üzerinde bir veya birkaç harften oluşan çeşitli kısaltmalar görürsünüz. Örneğin AF, DX, VR, G gibi. Bu kısaltmaların anlamları objektifin markasına göre değişik anlamlar içerir. Aslında özelliklerin büyük kısmı standart; fakat patent hakları nedeniyle farklı isimlendirmeler kullanılıyor. Yani sarsıntı önleyici ya da titreşim önleyici sistemin pratikteki faydası değişmiyor; fakat markalar arasında kullanılan teknoloji farklı ve dolayısıyla da isimlendirmesi değişiyor. Nikon Vibration Reduction yani VR kısaltmasını kullanırken, Canon Image Stabilization yani IS kullanıyor, Sigma Optical Stabiliser yani kısaltma olarak OS kullanmayı seçmiş.
Bu ve buna benzer kısaltmalar oldukça işinize yarayan bilgiler sunacaktır. Bu yüzden objektifin üzerinde yazan tüm kısaltmaların anlamlarına bakmanızı önereceğim. Örneğin üzerinde G kısaltması bulunan Nikkor objektiflerin diyafram ayarlama halkası yoktur. Tamamen gövde üzerinden dijital olarak diyaframı ayarlamak zorundasınız. Tüm markaların kısaltmalarını Türkçe açıklamalı olarak Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar sayfasında bulabilirsiniz.
Objektifleri tespit ettikten sonra ilk elemeyi birçok kişi sanırım maliyet üzerinden yapacaktır.
SLR Camera Lenses bu adreste listelediğimiz objektiflere ait fiyatlar USA de bulabileceğiniz ortalama fiyatlardır. Başka sitelerde bir miktar altında ya da bir miktar üzerinde fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı ürünleri Türkiye’den yetkili satıcılarından almaya çalıştığınızda karşılaşacağınız fiyatlar maalesef sizi üzecektir. Fakat Türkiye’de de yukarıdaki fiyatların az bir miktar üzerinde spot piyasadan alışveriş yapma imkanınız var. Aslında en iyi yöntem USA ya da Hong Kong gibi yerlere giden tanıdıklara ısmarlamak; fakat bu her zaman mümkün olmuyor.
Fiyatlar konusunda bir örnek verelim; Nikon DX format bir objektif olan Nikon 10.5mm f/2.8G ED DX Fisheye almaya karar verdik ve baktık ki USA fiyatı $624 (985 TL). Bunun Türkiye’deki fiyatını araştırdığınızda her bulduğumuz fiyat 1600 TL nin üzerinde çıkıyor. Başka bir örneğe bakalım Canon EF 17-40mm f/4L USM için mesela. B&H fiyatına baktığımızda $750 (~1180 TL) olarak görüyoruz. Türkiye’deki fiyat araştırması için aşağıdaki rakamlara bakmanız yeterli;
Objektifin fiyatı arttıkça USA ve Türkiye arasındaki uçurum da artıyor. Bu yüzden genellikle spot alışveriş çok daha zahmetsiz ve hesaplı bir çözüm oluyor. Spot alışverişte Canon EF 17-40mm için ödeyeceğiniz bedel yaklaşık ~1400TL civarında olacaktır. Spot alışveriş aslında yasal olmayan bir ticaret; fakat Türkiye’deki fiyatların yüksek olması ve fotoğrafçıların çoğunun amatör (bu işten para kazanmıyor) olması nedeniyle tercih ediliyor. Fakat bu tip alışverişler biraz risk içeriyor ve karşılıklı güvenin önemi büyük. Ödeyeceğiniz miktara bağlı olarak alacağınız risk düzeyini kendiniz belirlemelisiniz.
Başka bir alışveriş yöntemi ise Internet üzerinden özellikle ebay den alışveriş. Sıfır objektifler için buradan alışveriş yapmayı pek tavsiye etmiyorum. Çünkü Türkiye’ye girişte gümrüğe takılma ve size pahalıya malolma ihtimali yüksek. Fakat ikinci el bazı ürünler ve başka ekipmalardan (pil, kart vs.) €150 geçmeyecek şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Tüm bu bilgiler ışığında alabileceğimiz ürünlerin bir kısmını eledik ve elimizde belli başlı üç ya da dört adet objektif kaldı. Şimdi yapmamız gereken Lens Review’ larına bakmak.
Lens Review yani objektif incelemeleri konusunda Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Belli başlı sitelerde İngilizce olarak bulabiliyoruz. Aslında bir kaç kişi sadece bu konuya özel bir çalışma içerisine girse ne hoş olurdu ya, neyse.. Objektif incelemeleri için bakabileceğimiz sitelerden birkaçı;
- http://photozone.de/
- http://www.dpreview.com/lensreviews/
- http://lenstip.com/lenses_reviews.html
- http://www.kenrockwell.com/
- http://www.bobatkins.com/photography/reviews/index.html
- http://www.fredmiranda.com/reviews/
- http://lens-reviews.com/Lens-Reviews.html
- http://www.the-digital-picture.com/reviews/
- http://www.slrlensreview.com/
- http://www.cameralabs.com/lenses/Latest_DSLR_Lens_reviews.shtml
Benim daha çok tercih ettiğim ve güvendiğim siteler photozone ve Nikon kullandığımdan kenrockwell. Fakat değişik görüşler okumak, farklı yaklaşım ve kullanıcı tecrübeleri için birçok kaynağa bakmak gerekiyor.
Bu teknik testler laboratuvar koşullarında yapıldığından gerçek dünyadaki kullanımı ve sonuçları hakkında çok fazla fikir vermeyebilir. Bu yüzden objektifleri kullanan kişilerin deneyimlerinden faydalanmak başka bir seçeneğimizi oluşturuyor.
Almak istediğimiz objektifi kullanan tanıdığımız fotoğrafçılar varsa bunlarla birebir konuşmak, yoksa yine internet üzerinden yapacağımız okumalarla kullanıcı tecrübeleri hakkında fikir sahibi olabiliriz. yukarıda yazdığım bazı sitelerde, örneğin fredmiranda‘da daha çok kullanıcı tecrübelerine, objektifin pozitif ve negatif yönlerine değinilerek yer veriliyor. Fakat unutmamak gerekir ki bu yazılanların çoğu subjektiftir; fakat her zaman fikir verme açısından faydalıdır.
Bazı fotoğrafçılık blogları ve tecrübelerin paylaşıldığı platformlar da işinize yarayacaktır. Türkçe kaynak bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Malesef Türkçe olan kaynakların çoğunluğu forum sayfalarında gözden kayboluyor. Yine de netfotograf.com forumlarını ve fotokritik forumlarındaki donanım-ekipman kategorisini takip edebilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen seçtiğiniz objektif hakkında kafanızda soru işaretleri olabilir. En iyisi birebir test etmek.
Alacağınız objektifi seçtiniz, paraya kıyıp almaya kararlısınız ama kafanızı kurcalayan bazı sorular olabilir. “Acaba çok ağır mı?”, “Netleme hızı yeterli olacak mı?” vs.. gibi sorular objektifi almadan önce sizi rahatsız ediyorsa tanıdık birilerinden objektifi edinerek kendi makinanızda test etmeniz çok önemli. Eğer tanıdık kimse de yoksa teknoloji marketlerinde vitrindeki ürünleri deneyebilirsiniz. Mümkün mertebe birebir test etmek kararınızı kesinleştirmede önemli rol oynayacak.
Bu kadar kılı kırk yarmaya gerek yok diyorsanız.
O zaman kafanıza takılan soruları sorduğunuz, bilgisine güvendiğiniz, o meşhur fotoğrafçı arkadaşınızın yakasına yapışın. Ona “Ben şöyle şöyle fotoğraflar çekmek istiyorum, şu kadar da para harcayabilirim, hangi objektifi alayım dersin?” şeklinde bir soru sorarak cevaba kısa yoldan da ulaşın, tercih sizin.
18-135mm lensim yakını geç zumluyor ne yapmalıyım
Elif hanım aynı objektiften başka bir tane daha bulun, ya da arkadaşınızdan ödünç alın. Aynı makinede her ikisini de deneyin. Her ikisi de aynı sürede netleme yapıyorsa sorun yoktur. Sizinki daha yavaş ise ve bunu hemen anlayabiliyorsanız sorun vardır, bir Canon servisine gidin ve durumu anlatın.
canon 18_135mm ıs stm
sigma 17_70mm
tamron 17_50mm 2.8
sigma 17_50mm 2.8 mimari manzara ve portre çekimleri için hangi modeli tercih etmeliyim sizce.?
Daha sonra objektif alışverişi yapmayacaksanız Canon 18-135mm, yapabilirim derseniz Tamron 17-50mm.
Tamron 17_50mm 2.8
tokina 16_50mm 2.8 hangisi daha keskin görüntüyü verir sizce tokina Türkiyede bulmam zor olabilir belki dışardan getirtebilirim amacım sadece keskin fotograflar alabilmek tavsiyeniz hangi model olurdu makinam canon 70d
Tamron 17-50mm çok daha keskin bir objektiftir.
f2.8 sabit diyaframlı lens arayışı içindeyim manzara ve portre çekimleri için yaptığım araştırmalarda uygun fiyatlı olarak sigma 17_50m tamron 17_50m yarışıyor aklıma takılan her iki lenste her odak araliginda 2.8 değerini koruyormu özellikle manzara çekimlerinde alan derinliği gibi durumlarda nasıl oluyor bu lenslere keskinlik anlamında 10 üzerinden puan verecek olsanız her biri için kaç puan verirsiniz
Evet her odak uzunluğunda f/2.8 olarak kullanabiliyorsunuz. Sadece keskinlik olara soruyorsanız puan olarak Tamron 9, Sigma 7 verebilirim. Diğer tüm kriterleri de işin içerisine dahil ettiğinizde ise Tamron 8, Sigma 7 de kalır. Manzara çekimlerinde diğer objektiflerde olduğu gibi diyaframı kısıyorsunuz f/8 veya f/11 ile çekim yapıyorsunuz.
tak gez olarak
Canon 18_135mm is stm
Canon 18_135mm is usm nano
Sigma 17_70mm 2-8-4 dc os hsm
öneriniz hangi model olurdu
Canon 18_135mm IS USM Nano yeterli ve verimli olacaktır.
Canon 200d makinam için sabit diyaframlı lens arıyorum
sigma 17-50mm 2.8
Tamron 17-50mm 2.8
sigma 17-70mm fiyatlar birbirine çok yakın açıkçası gönlüm tamrondan yana bu lensin görüntü kalitesi ve keskinliği hakkında bir tane kötü yorum okumadim ama malzeme kalitesi olarak toz alma sorunu focus sorunu gibi sorunlarda okumadim deyil bu tür sorunlar gerçekten varmı yokmu varsa bile tamronun keskinliği beni Kendine çekiyor bu lensi tavsiye edermisiniz yada alternatif olarak sabit 2.8 lenslerden sigma tamron dışında öneredileceğiniz bir marka varmı acaba tokina 16-50mm 2.8 var canon uyumludur varmı bu üç lens ten iyimi bilemiyorum Kusura bakmayın biraz uzun oldu hakkınızı helal edin cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum esen kalın.
Evet Tamron yavaş netleme yapan bir objektif, netleme yaparken, eski bir model olduğundan ses de çıkartıyor. Ama sonuçları gayet iyidir. Ben kullandım ama pek sevmedim. Sigma 18-35mm f/1.8 objektifini biraz inceleyebilirsiniz.
mrb bir yorumunuzda canon 18_135mm yerine tamron 18_270mm tavsiye etmişsiniz bende tak gez bir lens arıyorum tamronu tavsiye edermisiniz canon un yerine
Tak gez objektifler genellikle büyük zum oranlarına sahip olduklarından görüntü kaliteleri vasatın üzerine çıkmaz. Bu yüzden genel anlamda tak gez objektif tavsiye etmiyorum; ama bahsi geçen her iki objektifi de kullanabilirsiniz, aralarındaki fark bahse değer değildir.
Hakki bey nikon D5200 makinem var ve uzak cekim yapmayi cok seviyorum model fotolari gibi bilirsiniz nikon 55-300 lens almam bu istegimi karsilarmi,yerine onerebiceginiz farkli marka bi lens varmi ,yardiminiza ihtiyacim var detayli cevabinizi bekliyorum iyi gunler
55-300mm ile uzak çekimler yapabilirsiniz fakat model fotoğraflarına benzemeyecektir. Model fotoğrafları tarzında fotoğraflar için anlamanız gereken bir konu var Bkz. Arka planı flu yapmak ya da net alan derinliği nikon 135mm f/2, Nikon 105mm f/1.4, Sigma 85mm f/1.4 gibi objektifleri kullanabilirsiniz.
Canon 15_85mm USM
Canon 18_135mm ıs STM 15-85mm ağır basıyor ama biraz tuzlu parasının karşılığını verirmi sizce iki arasında görüntü kalitesi olarak çok fark vamı
18-135mm alın rahat edin.
Canon 15_85mm
Canon 17_85mm karar veremedim sizce hangisini almalıyım
15-85mm objektifi kullanmadım ama iyi şeyler okudum hakkında. Bana kalırsa Sigma 18-35mm daha enteresan bir seçim olur.
Canon 24_105 ıs stm, Canon 18_135 ıs stm
aralarında 600 tl gibi bir fiyat var 24_105 almayı düşünüyorum fiyat farkına değermi acaba tak gez düşünüyorum 24 mm geniş açıda beni kısıtlarmı acaba manzara ve gezdiğim yerleri çekmek için düşünüyorum optik ve keskinlik açısından öneriniz son olarak crop body kullanabiliyor muyuz?
Eğer kroplu bir gövde kullanıyorsanız 18-135mm, Full Frame 18-135mm almanız iyi olur. 24-105mm yi kroplu gövdede kullanabilirsiniz elbette ama görüş açısı çok dar kalacaktır. Bkz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?
Canon 18_135mm is stm
Canon 18_135mm is usm nano aralarındaki fark nedir görüntü kalitesi olarak hangisi daha iyi
Burada kısaltmalarla ilgili bilgi bulabilirsiniz. Bkz. Objektiflerin üzerindeki kısaltmalar STM’nin veya nano USM nin fotoğraf kalitesine etkisi yoktur. Sadece biraz daha sessiz bir netleme motoru demek.
Mrb tamron 17-50mm canon 18_135mm kaç gömlek üstün bir lens aman aman diyecek kadar fotoğraf kalitesi varmı?
Obejktifleri karşılaştırırken bir çok kriter vardır. Keskinlik, malzeme kalitesi, boyut ve ağırlık, netleme hızı, titreşim önleme sistemi vs. Sanırım sizin bahsettiğiniz sadece keskinlik yönünden bir karşılaştırma, eğer öyleyse Tamron 17-50 Canon 18-135mm’den daha iyidir. Fakat diğer tüm kriterler de göz önüne alındığında benim tercihim Canon 18-135mm’den yana olur.
iyi günler f2.8 önemlimi sigma 17-70mm canon 18-135mm is stm arasında kaldım sizin tavsiyeniz ne olurdu fotograf kalitesi yönünden
Musa Bey f denilen değer diyafram değeridir, ne işe yaradığı konusunda biraz bilgi için bkz. Arka planı flu yapmak ya da net alan derinliği Eğer buradaki gibi bir uğraşınız olmayacaksa, ya da devamlı kapalı, az ışıklı iç mekanlarda çekim yapmayacaksanız f/2.8 gerekli değil. Canon 18-135mm daha iyi bir seçim olur.
Sigma 18_250mm
Canon 18_135mm is stm Canon 200d modelinde kullanmak için aklımdan geçen sigma 18_250mm ama size danışmak istedim
Mert bey odak uzaklığına ait rakamlar her ne kadar güzel görünüyorsa da, elde edeceğiniz sonuçlar o kadar iyi olmayacaktır. Bu tip tak gez diye tabir edilen objektiflerin performansı vep telefonları veya kompakt makinelerle çekilen fotoğraflardan daha iyi olmazlar. Eğer bu sizin için yeterliyse alıp kullanabilirsiniz. Fotoğraf kalitesinin iyi olması için objektife vereceğiniz para gövdeye vereceğinizden daha fazla olmalıdır.
Hakkı bey, ben canon 550d kullanıyorum zomu ve netliği iyi olan bir objektif almak istiyorum ama hangisi daha iyi karar veremiyorum bir öneride bulunabilir misiniz?
zumu iyi olan ne demek bilmiyorum ama çok demek istiyorsunuz sanırım. Çok zumu olan objektifler keskin görüntü vermezler, uzak durmakta fayda var. Sigma 18-35mm f/1.8 gayet iyi ve keskin görüntü veren bir objektifdir.
Sigma 17_70mm
Tamron 17_50mm 2.8
Sigma 17_50 2.8 bu üçlü arasında hem sağlamlık. hemde görüntü açısından hangisi daha iyidir gezdiğimiz yerleri çekmek için fiyatlar birbirine çok yakın
En keskin görüntüyü vereni soruyorsanız Tamron olanı.
Nikon 18_140mm
Canon 18_135mm ıs stm ıkı arasında goruntu kalitesı olarak hangisi daha ustun
Bora Bey Nikon 18-140mm objektifini incele fırsatım olmadı; ama bu tip objektiflerin görüntü kalitesi vasatın üzerinde çıkmaz. Amatörler için yeterlidir; ama profesyonel amaçla kullanılmazlar.
Canon 18_135mm bw marka polarize filtre almayi düşünuyorum manzara fotoğafi çekmek İçin tavsiye edermisiniz faydası nedir acaba
Can Bey polarize filtre kullanmanın temel amacı yansımaları kontrol etmektir. Manzara fotoğraflarında kullanılırsa gökyüzünün mavisini biraz daha koyu ve bulutları biraz daha beyaz çıkartır. Kötü marka kullanırsanız fotoğraflarınızın netliği bozulur, alırsanız iyi bir marka alıp kullanabilirsiniz.
Canon 18-135mm lensimi değiştirmek istiYomra hemen hemen aynı aralıkta daha ketkin lensure olarak tavsiyeniz hangi model olurdu
Bildiğim kadarıyla aynı aralıkta daha iyi bir objektif yok. Daha dar bir aralık ama daha iyi bir objektif olarak Sigma 18-35mm f/1.8 tercih edebilirsiniz.
sigma 17-70mm 2.8-4 dc macro os hsm lenssimde kalibrasyon sorunu var çelik bayonetini söküp plastik halkalardan iki tanesini çıkarsam daha kaliteteli fotoğraflar alabilirmiyim öneriniz nedir tşk
Arda bey bilemiyorum, bu işi yaptığınızda kalibrasyon sorununun çözüleceğini nereden çıkarttınız. Servise götürmeniz daha akıllıca olur. Yeni nesil makinelerin bir çoğunda mikro adjustment denilen ayarlama seçenekleri var, onu kullanarak ayarlamaya çalışabilirsiniz.
Merhaba
Body olarak Canon 6d almayı düşünüyorum. Objektif içinse canon 24-70 2.8 ve sigma 24-70 2.8 den birini düşünüyorum. Hangisini tavsiye edersiniz? Teşekkürler
Ben Canon kullandım ve tavsiye ederim. Bir çok konuda Canon daha önde, özellikle malzeme kalitesi ve ikinci el değeri konusunda.
sigma 17_70 tamron 17_50mm daha iyi bir lensmi saygılar canon 650 de ile kullanacam hangisi daha doğru tercih olur sizin bir tavsiyeniz varmı saygılar
Merhaba, aralarında çok büyük bir fark yok. Sigma biraz daha hızlı netleme yapar ama Tamron da 17mm de biraz daha keskin görüntü üretir. Her ikisi de işinizi görecektir.
sigma 17-70mm tamron 17-50mm vc siz modeli canon 18_135mm stm amacim kaliteli fotograflar çekmek sizce hangisi almaliyim iyiden kötüye dogru sılamaniz nasil olurdu keşke diyerini alsaydim demek istemiyorum sonradan gezi amaçli manzara vb fotoğraflar için saygılar canon 100d ile kullanmayı düşünüyorum
Sadece fotoğraf kalitesine odaklanırsanız Tamron, Canon, Sigma diyebilirim. Eğer çok açık diyaframla portre çekmek gibi özel bir derdiniz yoksa (50mm f/1.8 alarak o işi de halledersiniz) en kullanışlı objektif Canon 18-135mm olacaktır.
Merhaba canon eos 800d +18-135 ıs stm kit almayı planlıyorum.Bu makina ile doğa ve insan resimlerinde yeterince kaliteli resim çekenbilirmiyiz? Yada hangi lensi almamı önerirsiniz?
Ali Bey bahsettiğiniz ekipman yeterince iyi. Eğer iyi kullanabilirseniz çok kaliteli fotoğraflar üretebilirsiniz. Ek olarak başka objektifler de satın alabilirsiniz elbette ama bir süre kullandıktan ve öğrendikten sonra karar vermeniz sizin için çok daha iyi olacaktır. Yıllar önce yazdığım bir hikayeyi okumanızı öneririm bkz. Amatör Fotoğrafçının Hikayesi
Yorum için Tşkr.Yazıyı okudum.Sanırım fotorafçılıkta daha ogrenecegimiz cok sey var.
amacım sadece cok iyi ve degisik resimler cekmek.Maddi kazanc pesinde degilim.Mevcut işimden memnunum.
Sony a6000 tamron 17_50mm nasıl bir tercih sizce tavsiye edermisiniz
Murat Bey ilk söyleyeceğim şey Sony A6000 eski bir makine sonrasında A6300 ve daha sonra da A6500 piyasaya çıktı. Alacaksanız hiç olmazsa A6300 almalısınız. İkincisi ise bahsettiğiniz objektifi Sony A6000 serisinde kullanamazsınız. Bu makineler Sony E-Mount olarak geçerler.
Nikon d800 serisi bir makineyle stüdyo ortamında çok net fotoğraf çekmek istiyorum. Elimdeki lensler bunu karşılamıyor. Çekeceğim konu olmamakla birlikte istediğimi anlatabilmek açısından 120cm eninde bir objede bulunan saç telleri, hatta saç üzerindeki saç kırıklarını dahi net olarak alabilecek lens ve lensler tavsiyesi alabilirsem çok memnun kalacağım. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, Nikon için gerçekten keskin fotoğraflar elde etmek istiyorsanız aşağıdaki objektifler en iyi sonucu verirler:
Carl Zeiss Apo Planar T* Otus 85mm f/1.4 Nikon
Carl Zeiss Milvus ZF.2 85mm f/1.4 Nikon
Sigma 85mm F1.4 DG HSM A Nikon
Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G
Sigma 50mm F1.4 DG HSM A Nikon
Fakat keskinlik ayrı şeydir, yakın çekim veya büyütme ayrı. Saç kırıkları konusundaki çekimi yapabilmeniz için daha yakından çekim yapmanız gerekecek, yukarıdaki objektifler belli bir mesafeden daha yakından çekim yapamazlar. Yakın çekim için de makro objektif kullanmanız şart. Alabileceğiniz en iyi makro objektifler ise aşağıdakilerdir;
Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon
Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
Ayrıca çekeceğiniz objenin ışıklandırılması ve tripod üzerinde çekim yapmanız da önemli. Bir de şu yazıya bakabilirsiniz: Daha keskin fotoğraflar çekmek için ipuçları
Mrb Tamron 17_50mm nikon d3300 modeliyle yoksa Canon 100D modeliyle daha uyumlu olur sizce
Celal Bey her iki gövde ile de uyum sağlama konusunda sıkıntı yaşanmaz. Tamron ürettiği objektiflerin sadece bağlantı kısımlarını yani bayonetlerini değiştirerek farklı gövdelere uyumlu hale getiriyor. Yani aslında iç yapısı ve kullanılan elemanlar aynı sadece bağlantı kısmı farklı.
Canon 80d ile tamron 16 -300 sizce uyumu sizce nasıl teşekkürler
Bu tip objektifleri almanın hiç bir mantığı yok. Bu tip objektiflerin en iyisi bile vasat bir kalitenin üzerine çıkmıyorlar. DSLR almaktaki amaçlarımızdan biri çeşitli ve iyi objektifler kullanabilmek. Eğer bu tip bir objektifle kullanacaksanız ileri düzey kompakt makinelerden birini almak çok daha mantıklı.
Mrb canon 18_135mm ıs modelinin yeni versiyon 18_135mm STM modelinin daha keskin fotoğraf verdiğini söylendi bit lens tanıtım incelemesinde sizcede öylemi hangisi tavsiye edersiniz
Açıkcası incelemedim ama bilmeniz gerekir ki STM nin bununla ilgisi yok. Eğer optik elemanları veya mimarisinde bir değişiklik olduysa keskinlikte de değişiklik beklenebilir.
Stm Kit objektife beraber Canon 50mm 1.8 veya tamron 17_50mm 2.8 tavsiye edersiniz manzara çekimleri için gövde 700D cevabınız için tşk
50mm manzaradan ziyade portre çekimi için kullanılabilir. Tamron 17-50mm ise zaten kit objektifin yerine konumlandırılabilecek bir objektif. Bununla ya da kit objektifle manzara çekebilirsiniz fakat manzara için daha iyisi ultra geniş açı kullanmaktır.
Canon 700d modeliyle kullanmayı düşünüyorum bir kaç örnek verebilir misiniz kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorum özellikle manzara
Okan Bey örneğin teleobjektif olarak 70-200mm f/2.8 L ISII satın alıp yüksek kaliteli keskin fotoğraflar çekebilirsiniz. Ama fiyatı oldukça pahalı. Onun yerine Canon 70-200mm f/2.8L USM satın alınabilir. Bu da bazılarına pahalı gelebilir. Bu durumda düşük alan derinliğinden bir miktar feragat edip f/4 modeline yönelebilirsiniz. Başka bir alternatif olarak da Canon markasından vazgeçip Sigma veya Tamron 70-200mm f/2.8 almak. Her durumda satın alacağınız objektifler keskin ve kaliteli görüntü verecektir. Fakat oldukça ucuz olan Sigma, Tamron gibi markaların 70-300mm objektiflerini aldığınızda çekeceğiniz fotoğrafların kalitesi yeterince iyi olmayacaktır. DSLR kullanmanızın hiç bir anlamı kalmayacak. Çünkü elde edeceğiniz fotoğraf kalitesini piyasada bulunan ileri düzey, yüksek zumlu bir kompakt fotoğraf makinesiyle de elde edebilirsiniz.
Sabit 2.8 diyafram lenslenlerden önerebileceğiniz modeller hangisi olurdu 1500_2000 tl arası sevgiler
Okan Bey o kadar çok var ki. Hangi gövde ile kullanacağınıza bağlı.
Merhaba hakkı bey 700 makinam var 17-50 tamron lensim var zoom ve tak gez lens tavsiyesi lütfen 18-270 tamron vc nasıl olur sizce tavsiye edermisiniz
Merhaba, tak gez sevmiyorum ve tavsiye etmiyorum. Onun yerine ileri düzey bir kompakt almak daha mantıklı.
Sigma 17_70mm canon 18_135mm STM tamron 17_50mm görüntü kalitesi olarak sıralamanız nasıl olurdu
Tamron, Canon, Sigma
Yeni başlayan biri için Canon 100d ve tamron 17_50mm nasil bir tercih sizce
100D boyut olarak küçük bir makine herkes alışıp kullanamayabilir. Tamron 17-50mm ise oldukça iyi sonuçlar veren keskin bir objektif, fakat yavaş ve sesli netlemesi sinir bozucu.
lenslerden hiç anlamam sabit 2.8 diyafram lenslere daha kaliteli fotoğraflar alınacağını okudum diyaframı arttıra biliyormuyuz 2.8 diyaframla çekilen fotolar arka plan hep fluumu oluyo hem arka plan hemde çekilen nesneyi net yapabiliyormusuyuz örneğin tamron 17_50mm 2.8 almaya düşünüyorum artırılabiliyosa bu lense manzara çekiminde en iyi sonuçları hangi diyaframla alabilirim saygılar
Bu konuyla ilgili olarak https://www.hakkiceylan.com/arka-plani-flu-yapmak-ya-da-net-alan-derinligi yazısını okumalısınız.
Canon 18_135mm Sigma 17_50 hangisini önerirsiniz fotoğraf keskinliğini yönünden tşk
Canon 18-135mm öneririm.
sade body olarak alacağım canon 700 ve 100d sade body olarak 350 tl gibi bir fiyat var teknik olarak 700d açılır ekranı 9 adet netleme noktasının hepsinin cross type olması bildiyim bu iki özellik başka varmıdır acaba 100d tercih edip kalan 350 tl lense yatırmak doğru bir tercihmidir 700d ve 100d fotoğraf kalitesinde fark varmıdır düşündüğüm lens tamron 17_50 mm 100d ile kaliteli çekimler yapabilirmiyim
Her iki gövde ile de kaliteli çekimler yapabilirsiniz, seçim yaparken bakacağınız son şeyler sizin yazdıklarınız. Daha çok kullanım kolaylıklarına, tutuşuna, butonlara erişim vs gibi özelliklere bakarak karar vermeniz iyi olur.
mrb tamron efsane lensi 17_50mm 2.8 canon 24_105 stm fiyatlar yakın birbirine görüntü kalitesi açısından hangisi tercih edilmeli
canon eos 700d için tşk
Sadece görüntü kalitesi için soruyorsanız Tamron 17-50mm derim; ama zaten aynı açıyı görmüyorlar karşılaştırma yanlış olur.
tamronun malzeme kalitesi otofocus lastik gevşemesi toz alma gibi sorunlar okudum geçen günlerde tekrar yazmıştım bu sorunlardan dolayı tamronundan sigma 17_50mm geçmek ne kadar doğru olur lütfen yardın edin bana yada önerebileceğiniz başka bir lens varmı bu sorunlar her kullanıcıda oluyormu tamronun görüntü kalitesiyle herhangi olumsuz yorum okumadım sizce almalımıyım cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum bu ssorunlar ilerde başımızı ağrıtırmı sizde bu lensi kulllanmış biri olarak böyle sorunlarla karşılaştınızmı?
Hasan Bey bu sorunlar her kullanıcıda olmaz, kullanım şeklinize ve sıklığınıza bağlı olarak değişebilir. Ben bu tür sorunlarla karşılaşmadım. Tamron 17-50mm kullanırken elde ettiğim fotoğraflar kesinlikle harikaydı, fakat yavaş netlemesi ve netlersen ses çıkarmasına hep sinir oldum, açıkcası ben çok fazla da kullanmadım. Eğer çok sıkıntı olacaksa ve biraz daha para harcamayı göze alırsanız Sigma’nın Art serisi ürünlerinden Sigma 18-35mm f/1.8 objektifine bakabilirsiniz, ya da alternatif olarak Canon EF-S 17-55mm f/2.8 olabilir, her ikisi de oldukça iyidir.
canon 100d ve canon 18_135mm stm lens nasıl biri ikili olur sizce 100d ufak olduğu için tercihim bir 700d var aralarında 300tl civarı fark var 700d ekran açılıp kapanıyor hangisi doğru tercih olur sizce
Gayet iyi bir ikili olur. 100D ve 700D ikisinin de başka avantajları var. Biri küçük ve hafifken diğerinin ekranının açılması gibi, burada kişisel tercihler devreye giriyor, hangi özellik sizin işinize yarayacak ise ona göre tercihte bulunmalısınız.
tamrondaki bu sorunları göz önüne alarak tamronmu seçmeliyim yoksa sigma 17_50mm lütfen yardım edin tamron 17_50mm canon 18_135mm satarak almayı düşünüyorum yağmurdan kaçarken toluya tutulmak istemiyorum tavsiyenizi sabırsızlıkla bekliyorum
Hasan Bey benim 18-135mm objektifim olsaydı satıp Tamron 17-50mm almazdım. Ek olarak yanına bir adet Canon 50mm f/1.8 alırdım sadece.
sigma 17-50mm vazgeçip tamron 17_50mm alma arifesindeyken internet yorumlarında malzeme kalitesi bir kaç ay sonra ön camda tozlanma başlaması lastiklerin gevşemesi gibi zoom hallkasınız biraz zor dönmesi gibi şikayetle okudum birde backfocus sorunu olabliiyomuş bu nedir hiç bilmiyorum lütfen yardım edin tamronmu sigmamı tercih etmeliyimm
Sigma (art serisi hariç) ve Tamron malzeme kalitesi olarak çok iyi sayılmazlar. Bu lastik gevşemesi olayı Nikon da bile sık yaşanan bir sorun, Canon da hiç duymadım, biraz da sizin kullanımınıza bağlı. Backfocus sorununu duymadım. Bazı objektiflerde yaşanabilen bir sorun. Netlediğiniz noktadan bir kaç santim geriyi netler ve sizde netmiş gibi çekersiniz. Bilgisayarda baktığınızda ise net olmadığını görürsünüz. Bunun için bazı gövdelerde her objektif için ince ayar yapabilme şansınız var; ama belli bir miktardan fazlaysa objektifin servise gitmesi gerekir.
pixelpeeper flickriver adllı siteler objektiflerin çektikleri fotoğrafları gösteriyor bunlar gerçek sonuçlarmı pek inandırıcı gelmedi bana fotoğraflarla oynanmış gibi yada sizin önerebileceğiniz bir site varmı
photozone.de, dpreview, ken rockwell gibi sitelere bakabilirsiniz, bunlar hem inceleme yapıp hem de örnek fotoğraf ekliyor.
tamron 17-50mm doğa ve manzara fotoğraflar çekebilirmiyim yada 17_50mm neler çekebilirim neler çekemem tşk
Manzara, sokak ve standart fotoğrafları çekebilirsiniz. Yüksek zum isteyen kuş fotoğrafları ve yüksek yakınlaştırma isteyen makro fotoğrafları çekemezsiniz.
fotoğraf dünyasında yeniyim şuan kullanmakta olduğum lens canon 18_55 mm geneklikle tarihi binalar camiler vb şahsi fotolar denilebilir internette araştırmalarımda canon 18_55mm benzer bir lens tamron 17_50mm gördüm 18_55mm bırakıp tamron 17_50mm kaldığım yerden devam edebilirmiyim tavsiniz nedir acaba
18-55mmm nin keskinliği size yetmiyorsa evet alternatif olarak Tamron 17-50mm’yi kullanabilirsiniz.
giriş seviyesi lens için tamron 17_50mm ve 18-270mm canon 18_135 hangisini önerirsiniz tamronun canon daha iyi fotolar verdiği söleniyor
Bunların arasında benim tavsiyem Canon 18-135mm olur.
canon 100d makina 407 gram doğa kişisel gezi amaçlı fotolar çekiyorum almak istediğim lens tamron 18_270mm 450 gram bir diğerlens tamron_17_50mm 430gram fiyatlaar yakın biribine lenslerin makinadan ağır olması foto çekerken sıkıntı yaratırmı bu iki lens tak gez olarak adlandırılıyor 17_50mm daha ağır basıyor hangisiyle daha net fotoğraflar alırım 17_50mm ile her fotoğrafı çekebilirmiyim zoom ve makro hariç 18_55mm yerine cevabınız için tşk
Tak gez objektifler genellikle vasat bir kalitenin üzerine çıkmazlar. Bu durumda DSLR alıp kullanmanızın bir anlamı olmaz. Yani Canon 100D ve tamron 18-270mm gibi ikili alacağınıza ileri düzey bir kompakt makine satın almanız çok daha akıllıca olur. DSLR almanın sebeblerinden biri farklı farklı objektifleri kullanabilmektir. Tamron 17-50mm taz gez değildir. Standart objektif olarak geçer, 18-55mm den daha keskin sonuçlar alırsınız; ama yavaş ve gürültülü bir netlemesi vardır.
fazla zoom fotolar çekmeyeğim o yüzden tamron 17_50mm tercihim 18_55 kit lensim var onun yerine 2 lensinde görüş açısı aynı deyilmi 18_55 her fotoğrafı çekebiyorum biri 50 mm digeri 55 mm pek bir fark olurmu birde tamronun vc vcsiz modeli var hangi tercih etmeliyim makina canon 700d
Hemem hemen aynı farkı hissetmezsiniz bile. Keskinlik olarak VC olmayan daha iyi sonuç veriyor.
Canon 60 D makinam var 18-135 mm lens kullanıyorum daha keskin daha çabuk ve tak gez lens öneriniz nedir? Portre ve manzara çekimi için 75-300 mm lens nasıl
Tak gez objektifler belli bir seviyenin üzerinde keskinlik sunmazlar, elinizdeki objektif doğru kullanıldığında iyi sonuçlar verir. Ama mutlaka daha keskin olsun isterseniz Tamron 17-50mm f/2.8 alabilirsin. Fakat bu sefer de daha yavaş ve sesli netleme yapmak durumunda kalırsınız. Bence buraya da bakın: Daha keskin fotoğraflar çekmek için ipuçları